• Peste 2,7 milioane de dolari au fost alocate pentru restaurarea regiunii Herson, recent eliberată, a scris duminică premierul ucrainean Denys Shmyhal într-o postare pe Facebook.
  • Rusia a acuzat Ucraina de crime de război după ce pe rețelele de socializare a apărut o înregistrare video care, potrivit Moscovei, arată soldați ruși uciși după ce s-au predat forțelor ucrainene.
  • Poliția națională ucraineană a anunțat duminică că din 24 februarie au fost deschise 44.662 de dosare penale.

UPDATE 23:00

Norvegia alocă fonduri în valoare de un miliard de dolari SUA pentru ajutorarea Ucrainei. Circa 180 de milioane se vor folosi pentru achiziția de gaze naturale pe perioada iernii.

UPDATE 22:00

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că a avut o convorbire urgentă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la situația de securitate de la centrala nucleară din Zaporojie.

Macron l-a informat pe Zelenski despre „profunda sa îngrijorare” în urma recentelor lovituri în interiorul și în jurul sitului, potrivit unei redactări a convorbirii. Macron a declarat luni reporterilor că o „amenințare” planează încă asupra centralei.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

UPDATE 21:00

Aproximativ una din cinci persoane din Ucraina are probleme în a avea acces la medicamente, a declarat luni Dr. Jarno Habicht, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în Ucraina. Problema este mai gravă în regiunile ucrainene ocupate de Rusia, una din trei persoane de acolo neputând obține medicamentele de care are nevoie, a declarat Habicht în cadrul unui briefing de presă susținut luni la Kiev.

Acest sezon de iarnă și în special zăpada care a fost deja observată în unele părți ale Ucrainei va reprezenta o „provocare formidabilă” pentru sistemul de sănătate, a adăugat el.

UPDATE 20:00

Luxemburgul a declarat că va trimite vehicule blindate suplimentare în Ucraina, potrivit ministrului apărării, François Bausch.

UPDATE 19:00

Ucraina urmează să evacueze civilii din zonele recent eliberate din regiunile Herson și Mykolaiv, pe fondul temerilor că pagubele provocate infrastructurii de război sunt prea grave pentru ca oamenii să reziste în timpul iernii.

Locuitorii din cele două regiuni sudice, care au fost bombardate în mod regulat de forțele rusești în ultimele luni, au fost sfătuiți să se mute în zone mai sigure din centrul și vestul țării, a declarat vicepremierul ucrainean, Iryna Vereshchuk.

UPDATE 18:00

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că sistemul de sănătate din Ucraina „se confruntă cu cele mai întunecate zile din timpul războiului de până acum” și a cerut crearea unui „coridor umanitar de sănătate” pentru a permite trimiterea de provizii esențiale în toate zonele din Ucraina.

OMS a documentat 703 atacuri asupra infrastructurii de sănătate de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat directorul regional al organizației pentru Europa, Dr. Hans Henri P Kluge.

UPDATE 17:00

Depozitul de deșeuri de la marginea orașului Herson oferă ici și colo, printre mormanele de gunoaie, câteva indicii vizibile despre ceea ce localnicii și muncitorii spun că s-a întâmplat în trecutul său recent. Steaguri rusești, uniforme și căști de protecție ies la iveală din noroiul putred, în timp ce sute de pescăruși și zeci de câini vagabonzi scormonesc prin preajmă.

Pe măsură ce ocupația rusă a regiunii se afla pe final de vară, locul, cândva un loc banal unde locuitorii își aruncau gunoiul, a devenit o zonă interzisă, potrivit locuitorilor din Herson, sigilată cu înverșunare de forțele invadatoare de presupusele priviri indiscrete.

UPDATE 16:00

Biroul procurorului general al Ucrainei a declarat că oficialii săi au identificat patru locații în care forțele rusești au torturat deținuți în orașul Herson înainte ca trupele sale să se retragă din orașul din sudul Ucrainei la începutul acestei luni. Într-o actualizare postată pe Facebook, aceasta a declarat că oficialii au inspectat „patru locații” în care trupele rusești „au reținut ilegal persoane și le-au torturat cu brutalitate”.

Aceasta a precizat că forțele rusești „au înființat pseudoagenții de aplicare a legii” în centre de detenție preventivă și într-o secție de poliție din orașul capturat.

UPDATE 15:00

Un centru spaniol de antrenament pentru trupele ucrainene va fi deschis luna aceasta

Un nou centru de instruire pentru trupele ucrainene în orașul Toledo din centrul Spaniei va începe să funcționeze până la sfârșitul lunii noiembrie, a anunțat prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, în cadrul Adunării Parlamentare a NATO, scrie Reuters.

Poliția spaniolă va fi, de asemenea, desfășurată în Ucraina în următoarele câteva săptămâni pentru a ajuta la investigațiile asupra presupuselor crime de război rusești, a spus Sanchez.

Vorbind la cea de-a 68-a Adunare Parlamentară a NATO de la Madrid, premierul Spaniei l-a avertizat pe președintele rus Vladimir Putin să „lase Ucraina în pace” și a spus că atât timp cât „războiul său absurd” va continua, țările aliate vor rămâne unite alături de guvernul ucrainean.

UPDATE 14:00

Zelenski, de Ziua Demnităţii şi Libertăţii în Ucraina: „Putem rămâne fără bani, fără apă caldă sau electricitate, dar nu fără libertate”

Preşedintele Ucrainei a adus un omagiu luptătorilor şi civililor ucişi de ruşi de la începutul invaziei şi a mulţumit poporului său.

Într-un discurs video adresat naţiunii, Zelenski a salutat contribuţiile aduse de ucraineni – de la soldaţi, pompieri şi medici la profesori care dau lecţii online, săteni care gătesc pentru militari, croitori care cos uniforme şi fermieri care îşi ară câmpurile în ciuda faptul că îşi riscă viaţa. Ruşii continuă bombardamentele maive în multe zone din ţară.

Şeful de stat a salutat sfidarea lor în ciuda atacurilor frecvente cu rachete, a distrugerilor pe scară largă, a penuriei şi a întreruperilor de curent în timp ce se instalează iarna, la aproape exact nouă luni de la invazia Rusiei, notează Reuters.

Putem rămâne fără bani. Fără benzină. Fără apă caldă. Fără lumină. Dar nu fără libertate” , a spus Zelenski într-un discurs pe care l-a ţinut în picioare într-o cameră ornamentată din palatul prezidenţial din Kiev.

UPDATE 13:00

Cinci morţi în incendiul izbucnit duminică la Moscova

Cel puţin cinci persoane au murit într-un incendiu care a izbucnit duminică la un depozit situat în centrul Moscovei, lângă trei mari gări feroviare, au anunţat serviciile pentru situaţii de urgenţă, potrivit The Moscow Times.

Focul s-a declanşat în după-amiaza zilei de duminică, însă nu a putut fi stins decât spre seară.

,,Din nefericire, în timpul inspectării dărâmăturilor, au fost găsiţi cinci morţi şi o persoană a fost rănită” , au anunţat duminică seara serviciile pentru situaţii de urgenţă din capitala rusă.

Comitetul de Anchetă rus a informat cu privire la un număr ,,nedeterminat de victime” şi a imputat incendiul unei ,,încălcări a normelor anti-incendiu” .

Agenţiile de presă ruse evocă până la şapte morţi în urma acestui incendiu.

Incendiile accidentale sunt frecvente în Rusia, cauzate adesea de caracterul vetust al echipamentelor sau de nerespectarea normelor de securitate.

UPDATE 12:00

Peste 8.300 de civili au fost ucişi până acum în războiul Rusiei împotriva Ucrainei

Peste 8.300 de civili au fost ucişi până acum în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, au anunţat duminică anchetatori de la Kiev, potrivit NYT.

Printre aceste victime civile sunt şi 437 de copii, a subliniat Procurorul General al Ucrainei, Andrii Kostin, potrivit unei informaţii difuzate de agenţia de presă UNIAN.

De asemenea, mai mult de 11.000 de oameni au fost răniţi în acest război, care durează de aproape nouă luni.

Potrivit lui Kostin, numărul real al victimelor pare să fie mai mare, pentru că autorităţile ucrainene nu au încă acces la unele zone ocupate de Rusia.

În regiunile eliberate, trupele ucrainene continuă să găsească cadavre şi dovezi de presupuse atrocităţi.

Autorităţile ucrainene au înregistrat până acum peste 45.000 de crime de război, cu 216 de persoane suspectate ca fiind criminali de război, inclusiv 17 prizonieri de război ruşi. Doisprezece dintre cei 60 de acuzaţi au fost condamnaţi. 

UPDATE 11:00

O echipă ONU, în inspecție la centrala Zaporojie: Oricine a tras se joacă cu focul

O echipă de experți ONU evaluează luni pagubele de la centrala nucleară Zaporojie după bombardamentele intense care au avut loc sâmbătă și duminică.

Şeful AIEA, Rafael Grossi a avertizat că oricine a tras asupra obiectivului ,,se joacă cu focul” , potrivit Reuters și Medifax.

Rușii au transmis că vor impune restricții.

Bombardarea centralei nucleare Zaporojie vine în urma mai multor eșecuri ale forțelor ruse în regiunea Herson. În ultimele zile, rușii au lansat mai multe rachete care au vizat infrastructura civilă energetică.

AIEA a declarat că au fost mai bine de 12 explozii care au zguduit centrala nucleară sâmbătă noapte și duminică. Șeful AIEA, Rafael Grossi, a spus că atacurile au fost extrem de îngrijoprătoare și complet inacceptabile.

Rusia și Ucraina s-au învinovățit reciproc pentru bombardarea instalației, așa cum s-a întâmplat în ultimele luni în urma unor atacuri care au avut loc asupra uzinei sau în apropierea acesteia.

Citând informații furnizate de conducerea uzinei, o echipă a AIEA aflată la fața locului a spus că au fost daune la unele clădiri, sisteme și echipamente, dar niciuna dintre aceste avarii nu este critică pentru siguranţa şi securitatea nucleară.


New York Times a confirmat autenticitatea videoclipurilor care arată că soldați ucraineni ucid prizonieri ruși

The New York Times a confirmat autenticitatea videoclipurilor care arată că soldați ucraineni ucid prizonieri ruși. Publicația americană subliniază că este imposibil de stabilit din videoclipuri în ce circumstanțe au fost ucise persoanele care s-au predat, scrie Meduza.

Cele două videoclipuri au început să circule pe rețelele de socializare la jumătatea lunii noiembrie.

În primul, soldați ucraineni capturează un grup de oameni îmbrăcați în uniforme rusești, în curtea unei locuințe.NYT atrage atenția asupra faptului că luptătorii APU din înregistrarea stau în ipostaze relaxate și nu țintesc cu armele asupra prizonierilor.Videoclipul se întrerupe brusc când o altă persoană intră în cadru și se aude un sunet asemănător unei împușcături.

O a doua filmare, realizată probabil de pe o dronă, deasupra aceleași locații, arată cadavrele a 12 soldați care se aseamănă cu cei din primele imagini, care se predau. În apropierea unora dintre cadavre sunt vizibile urme de sânge.

Ce s-a întâmplat între cele două videoclipuri nu se știe. NYT scrie că ultimul soldat rus care a părăsit casa probabil a încercat să riposteze și a început să tragă.

Autoritățile ruse au cerut organizațiilor internaționale să condamne „crima flagrantă” și să efectueze o anchetă amănunțită.

Șeful Consiliului pentru Drepturile Omului de sub președintele Federației Ruse, Valeri Fadeev, a predat înregistrarea Oficiului Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, OSCE, Consiliului Europei și organizațiilor pentru drepturile omului.

UPDATE 10:00

Rusia: ,,normalizarea” legăturilor dintre Moscova și Kiev poate avea loc doar după schimbarea conducerii Ucrainei

Orice normalizare a legăturilor dintre cele două părți implicate în conflict „se poate produce doar după o schimbare în conducerea Ucrainei” , a declarat senatorul rus Konstantin Kosachev, într-un interviu publicat luni, 21 noiembrie, de ziarul rus Argumente și fapte, relatează agenția rusă de presă Tass, citată de CNN.

Kosachev, vicepreședinte al Consiliului Federației, camera superioară a parlamentului rus, spune că „nu se așteaptă la nimic bun de la actualul regim de la Kiev”.

,,Sunt prinși în propriile lor acțiuni și ideologie anterioare. Nu au libertate de manevră. Cred că orice potențială normalizare ar putea avea loc numai după o schimbare a puterii în Ucraina. Sper că data viitoare procesul va fi constituțional” , a mai spus senatorul.

Kosachev a avertizat că rezidenții din regiunile ucrainene, inclusiv Odesa și Dnepropetrovsk, ,,își pot schimba statutul, dacă autoritățile continuă să-i trateze ca pe teroriști sau separatiști și refuză să dialogheze” , mai scrie presa rusă de stat.

„Atât de multe s-ar putea schimba dacă Kievul ar înceta să vorbească limba puterii cu ei” , a adăugat el.

UPDATE 09:00

Atac cu obuze în Nikopol în timpul nopții

Un bărbat în vârstă de 78 de ani a fost rănit în timpul unui bombardament care a vizat districtul Nikopol din sudul Ucrainei în noaptea de duminică spre luni, a anunțat șeful administrației militare regionale din Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko, pe Telegram, relatează CNN.

Obuzele rusești au distrus locuințe private, o barcă și mașini în Nikopol, a precizat oficialul.

De asemenea, au avut loc bombardamente în comunitățile Marhanets și Mirove, din apropiere.

Potrivit primelor informații, în aceste zone nu au fost raportate victime, însă datele sunt în curs de actualizare. Reznicenko a mai spus că cele trei comunități din regiunea Dnipropetrovsk au fost lovite cu aproape 60 de obuze.

UPDATE 08:00

Explozii în Melitopol

Trei explozii au fost auzite duminică seară în orașul Melitopol, aflat sub ocupația rusă, a anunțat primarul Ivan Fedorov, pe Telegram, citat de Ukrinform.

Exploziile au fost raportate în nordul zonei Melitopol, în apropierea gării din satul Vesele.

UPDATE 07:00

Zelenski: Mulți oameni au văzut cât de importantă este contribuția ucrainenilor la securitatea alimentară globală

Volodimir Zelenski a vorbit duminică seară, în mesajul său zilnic transmis cetățenilor, despre ,,formula de pace ucraineană” și despre contribuția țării sale la securitatea alimentară din lume.

Referindu-se la intervenția sa în cadrul summitului Organizației Internaționale a Francofoniei, Zelenski a afirmat că ,,formula de pace ucraineană este percepută extrem de pozitiv în lume.

Este destul de constructivă și realistă – spre deosebire de retorica rusă goală și falsă despre presupusa lor pregătire pentru un fel de negocieri” .

Rusia a folosit deja peste 4.700 de rachete în Ucraina de la începutul războiului, a declarat duminică președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

,,Vom face totul pentru ca lumea să accepte formula de pace ucraineană” , a adăugat liderul de la Kiev.

Totodată, Zelenski a amintit că în a treia duminică din luna noiembrie, în Ucraina se sărbătorește Ziua Muncitorilor Agricoli.

Anul acesta, mulți oameni din lume au văzut cât de importantă este contribuția ucrainenilor la securitatea alimentară globală. Viața a milioane de oameni din diferite țări depinde direct de sectorul nostru agricol”, a spus Volodimir Zelenski, în acest context.

UPDATE 06:00

2,7 milioane de dolari, alocați pentru restaurarea regiunii Herson

Peste 2,7 milioane de dolari au fost alocați pentru restaurarea regiunii Herson recent eliberate, a scris duminică prim-ministrul ucrainean Denis Șmihal, pe Facebook, citat de CNN.

„Acesta este începutul reconstrucției regiunii. În primul rând, vorbim despre nevoile critice ale locuitorilor din regiune: acces la lumină, apă, căldură, comunicare și medicamente” , a spus premierul.

„Oamenii vor primi pensii care le-au fost acumulate în timpul ocupației” , a adăugat acesta.

UPDATE 05:00

Aproape 45.000 de dosare penale deschise împotriva armatei ruse de la începutul invaziei

Poliția națională a Ucrainei a declarat duminică că din 24 februarie au fost deschise 44.662 de dosare penale care implică „crime comise de armata rusă” , potrivit CNN.

Acuzațiile includ „încălcarea legilor și obiceiurilor războiului” , „încălcarea integrității teritoriale și inviolabilitatea Ucrainei” , precum și „trădare” și „subversiune” , au transmis oficialii într-un comunicat.

Până în prezent, au fost descoperite în total „47 de locuri în care rușii au reținut și torturat ilegal cetățeni ucraineni” în regiunile deocupate Sumi, Cernihiv, Kiev, Harkov, Donețk, Herson și Mykolaiv, potrivit comunicatului.

UPDATE 04:00

Oficial ucrainean: Negocierile cu Rusia „nu au niciun sens”

Mikhailo Podoliak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski, a declarat pentru AFP că acceptarea de a purta discuții de pace în condițiile Rusiei ar fi echivalentul unei capitulări, ceea ce ar fi „bizar”, având în vedere că Rusia pierde pe câmpul de luptă.

UPDATE 03:00

Armata ucraineană distruge două drone de atac ale ocupanților cu arme de calibru mic – OK Yug.

,,Păsările” rusești au aterizat în regiunea Kherson.

,,Inamicul folosește, de asemenea, drone de atac de tip Lancet, Zala. Două dintre ele au fost distruse în regiunea Beryslav cu arme de calibru mic” , a declarat purtătorul de cuvânt al comandamentului, Vladislav Nazarov.

UPDATE 02:00

Polonia ar putea desfășura apărarea aeriană în Ucraina pentru a acoperi granița – general polonez

Generalul armatei poloneze Roman Polko a declarat că, pe fondul căderii de rachete în satul Przewodów, Varșovia ar trebui să consolideze securitatea spațiului aerian. În special, Polonia ar trebui să instaleze sisteme de apărare aeriană pe teritoriul Ucrainei.

El a subliniat că apărarea aeriană poloneză ar trebui să protejeze și o parte din teritoriul Ucrainei.

,,Ar trebui să fie vorba de închiderea benzii de spațiu aerian care domină teritoriul Ucrainei și de crearea unui sistem de apărare aeriană. Nu putem permite ca cetățeni polonezi să moară” , a adăugat militarul.

UPDATE 01:00

Centrala Zaporojie a fost zguduită de mai multe explozii. Grossi avertizează ţările combatante

Peste 12 explozii s-au produs în apropierea celei mai mari centrale nucleare din Europa. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de bombardament. AIEA este îngrijorată de posibilitatea producerii unui accident, potrivit Mediafax.

Centrala nucleară Zaporijie a fost ţinta unor bombardamente majore în noaptea de sambata spre duminică. Aproximativ 12 explozii au atentat la siguranţa celei mai mari centrale nucleare din Europa.

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) este nemulţumit de situaţie şi a reiterat poziţia organizaţiei pe care o guvernează.

„Vă jucaţi cu focul. De fiecare dată când vă atacaţi, există riscul să distrugeţi din greşeală centrala. Au avut loc explozii majore în complexul centralei, ceea ce este complet inacceptabil. Oricine se află în spatele acestor atacuri, trebuie să se oprească imediat”, a declarat Rafael Grossi.

Echipa AIEA de la faţa locului a declarat că au fost produse daune la unele clădiri, sisteme şi echipamente, dar niciunul dintre ele nu este critic pentru siguranţa şi securitatea centralei.

Bombardarea repetată a centralei din sudul Ucrainei a stârnit îngrijorări cu privire la potenţialul unui accident grav la doar 500 km de locul celui mai grav accident nuclear din lume, dezastrul de la Chornobîl din 1986.

Astăzi este a 270-a zi de război total. Rusia a folosit peste 4.700 de rachete” , a declarat el într-un discurs adresat membrilor Organizației Internaționale a Francofoniei.

Președintele Zelenski a vorbit, de asemenea, despre ceea ce a numit „formula de pace ucraineană”.

Formula de pace ucraineană este foarte clară, iar fiecare dintre punctele sale a fost elaborată în detaliu”, a spus el. Securitatea radiologică și nucleară. Securitatea alimentară. Securitatea energetică. Eliberarea tuturor prizonierilor și deportaților. Punerea în aplicare a Cartei ONU și restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei și a ordinii mondiale. Retragerea trupelor rusești și încetarea ostilităților. Restabilirea justiției. Combaterea ecocidului. Prevenirea escaladării. Fixarea sfârșitului războiului”.

Zelenski i-a invitat pe liderii mondiali să aleagă elementul din formula de pace pe care pot ajuta Ucraina să îl implementeze”.