• Forțele armate poloneze au recrutat anul trecut 13.742 de noi soldați profesioniști, a declarat ministrul apărării Mariusz Blaszczak.
  • Producătorul german de armament Rheinmetall este pregătit să mărească considerabil producția de tancuri și muniții de artilerie.
  • Rheinmetall fabrică o serie de produse de apărare.

UPDATE ORA 23:00

Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a cerut liderilor africani să condamne războiul Rusiei în Ucraina, într-un interviu acordat sâmbătă la Nairobi, la Nairobi, lui Larry Madowo de la CNN. Thomas-Greenfield a vizitat Ghana, Mozambic, Kenya și Somalia ca parte a eforturilor administrației Biden de a consolida relațiile cu continentul.

Vizita sa a coincis cu vizita ministrului rus de externe Serghei Lavrov în Africa de Sud, Angola, Eswatini și Eritreea în aceeași săptămână.

UPDATE ORA 22:00

Olesya Krivtsova poartă un tatuaj anti-Putin pe o gleznă și o brățară care îi urmărește fiecare mișcare pe cealaltă. Tânăra în vârstă de 19 ani din regiunea rusă Arhangelsk trebuie să poarte dispozitivul în timp ce se află în arest la domiciliu, după ce a fost acuzată pentru postări pe rețelele de socializare despre care autoritățile spun că discreditează armata rusă și justifică terorismul.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Oficialii ruși au adăugat-o pe Krivțova pe lista teroriștilor și extremiștilor, la egalitate cu ISIS, Al Qaeda și talibanii, pentru că a postat o poveste pe Instagram despre explozia de pe podul din Crimeea din octombrie, care a criticat, de asemenea, Rusia pentru invadarea Ucrainei.

UPDATE ORA 21:00

Compania rusă de mercenari Wagner afirmă că luptătorii săi au cucerit un alt sat din apropierea orașului Bakhmut, unde continuă luptele intense între forțele ruse și ucrainene.

Wagner a declarat pe canalul său oficial Telegram că echipele sale de asalt au eliberat satul Blahodatne prin urmare au stabilit un control total asupra așezărilor adiacente orașului. Blahodatne este un mic sat situat la aproximativ 6 kilometri la nord de Bakhmut, în regiunea Donețk din estul Ucrainei.

UPDATE ORA 20:00

Rusia încearcă să ,,evoce Uniunea Sovietică” prin pregătirea militară în școli, afirmă Ministerul britanic al Apărării
Ministerul Educației din Rusia a oferit detalii suplimentare cu privire la planurile de a include pregătire militară de bază în școlile secundare din țară, a declarat astăzi Ministerul britanic al Apărării (MoD). În actualizarea sa zilnică de informații, Ministerul Apărării a precizat că modulul ,,va include antrenamente cu puști de asalt din seria AK și grenade de mână, exerciții militare și saluturi”.

Acesta a adăugat că inițiativele, care vor intra în vigoare în septembrie, sunt cel mai probabil o ,,evocare deliberată a Uniunii Sovietice”, deoarece o pregătire similară a avut loc în școli până în 1993.

UPDATE ORA 19:00

Patru persoane au fost ucise și cinci au fost rănite când forțele ucrainene au atacat un pod în districtul Melitopol din sud-estul Ucrainei, au anunțat duminică autoritățile susținute de Rusia. Reporterii de la Reuters nu au putut să confirme imediat informația.

Șeful instalat de Rusia în partea ocupată a regiunii ucrainene Zaporojie, Evgheni Balitski, a scris pe Telegram că o rachetă a fost lansată de un sistem Himars asupra unui pod de cale ferată peste râul Molochna.

UPDATE ORA 18:00

Cel puțin trei morți după un bombardament rusesc în Herson, susțin autoritățile locale
Trei persoane au murit și alte cinci au fost rănite în urma unor bombardamente rusești în orașul portuar Herson, susțin autoritățile locale. Administrația militară regională din Herson a declarat pe canalul său Telegram că forțele ruse au vizat un spital, o școală, o stație de autobuz, un oficiu poștal, o bancă și clădiri rezidențiale. Aceasta a precizat că au existat opt victime, trei morți și cinci răniți.

Printre cei răniți se numără o asistentă medicală care lucra la spitalul regional când a fost atacat, a declarat Iuri Sobolevskiy, adjunctul șefului consiliului regional Herson, pe canalul său Telegram.

UPDATE ORA 17:00

Doliu în onoarea voluntarului britanic ucis în estul Ucrainei
Îndoliații s-au adunat astăzi la Kiev pentru a comemora un voluntar britanic ucis în timp ce se afla într-o misiune de salvare din orașul Soledar din estul Ucrainei. Lucrătorul voluntar britanic Andrew Bagshaw, pentru care a avut loc slujba, și colegul său, Chris Parry, au fost uciși în timpul unei tentative de evacuare umanitară, relatează Reuters.

Câteva zeci de persoane în doliu, inclusiv colegi voluntari care îl cunoșteau pe Bagshaw și alte persoane care au venit să-și exprime condoleanțele la o mică biserică de pe teritoriul vechii catedrale Sfânta Sofia din Kiev pentru o slujbă condusă de un preot ortodox.

UPDATE ORA 16:00

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner susținut de stat rus, nu comandă unități de luptă din războiul împotriva Ucrainei, potrivit lui Andriy Yusov, reprezentant al Serviciului de Informații al Ministerului Apărării ucrainean

UPDATE ORA 15:00

Președintele rus Vladimir Putin este deschis unor contacte cu cancelarul german Olaf Scholz, deși nu are programată nicio convorbire telefonică cu acesta, a declarat duminică, pentru agenția de stat rusă RIA Novosti, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Reacția vine după cancelarul german și-a exprimat intenția de a continua convorbirile directe cu preşedintele rus, pentru a încerca să facă demersuri în sensul încheierii războiului împotriva Ucrainei.

UPDATE ORA 14:00

TENSIUNI ÎN ESTUL UCRAINEI

Armata ucraineană a declarat duminică că a respins cu succes un atac rusesc în apropierea satului Blahodatne din regiunea Donestk, în estul Ucrainei.

Dar grupul paramilitar privat rus Wagner a declarat că a preluat controlul asupra satului. Ministerul rus al Apărării nu a confirmat informația până în acest moment.

UPDATE ORA 13:00

CURS MILITAR

Cursurile de educație militară vor reveni în Rusia de la începutul anului școlar, potrivit unei note publicate duminică, 29 ianuarie, de Ministerul britanic al Apărării.

Potrivit informațiilor serviciilor secrete britanice, această pregătire obligatorie începând cu școala secundară va fi atât teoretică, cât și practică.

UPDATE ORA 12:00

COREEA DE NORD

Coreea de Nord a negat duminică furnizarea de arme către Rusia. Declarația survine după ce Washingtonul a acuzat țara de furnizarea de rachete și rachete grupului paramilitar rus Wagner, care este activ în Ucraina.

Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a făcut publice imagini ale serviciilor de informații americane care arată presupuse vagoane rusești care se întorc din Coreea de Nord încărcate cu echipamente militare, inclusiv rachete pentru Wagner.

UPDATE ORA 11:00

AMENINȚARE PENTRU TANCURILE OCCIDENTALE

Invitat vinerea aceasta la LCI, vicepreședintele Dumei ruse, Piotr Tolstoi, a avertizat că tancurile occidentale ,,vor fi arse” . El a spus că regretă că aceste livrări de echipamente către Ucraina ,,prelungesc războiul” și a promis o înfrângere pentru Kiev.

UPDATE ORA 10:00

În ultima sa evaluare a pierderilor rusești pe câmpul de luptă, Ucraina a declarat că 122.170 de soldați ai Moscovei au fost uciși pe teren de la începutul operațiunii speciale de un an a țării, în creștere cu 690 în ultima zi.

De asemenea, în ultimele 24 de ore, Rusia ar mai fi pierdut încă două tancuri, 8 vehicule blindate protejate, 42 de sisteme de artilerie, 2 avioane, 4 elicoptere, 3 vehicule aeriene fără pilot la nivel tactic, 8 camioane și cisterne și o unitate de echipament special.


MOSCOVA ACUZĂ UCRAINA DE GREVE ÎN SPITALE

Rusia acuză armata ucraineană că a ucis 14 persoane și a rănit alte 24 atunci când a lovit un spital din regiunea Lugansk, în estul separatist al Ucrainei.

Sâmbătă dimineață ,,forțele armate ucrainene au lovit în mod deliberat clădirea spitalului local cu lansatoare de rachete Himars” în localitatea Novoaydar din regiunea Lugansk, a precizat armata rusă într-un comunicat. Lovitura ,,a ucis 14 pacienți și a rănit 24 de membri ai personalului medical” .

UPDATE ORA 09:00

Ryabkov: Decizia SUA de a dona tancuri este ,,distructivă

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, a insistat duminică asupra faptului că decizia Washingtonului de a furniza Ucrainei tancuri Abrams reprezintă ,,o negare a evidenței” și are ca scop consolidarea poziției NATO.

Într-un interviu acordat agenției locale Ria Novosti, Ryabkov a subliniat că această măsură reprezintă un ,,pas extrem de distructiv” care va duce la escaladarea conflictului din Ucraina. ,,În mod paradoxal, oficialii americani susțin că furnizarea unei game mai largi de sisteme moderne, inclusiv arme grele către Ucraina, nu reprezintă o escaladare” , a argumentat el.

Comentariile lui Ryabkov vin după ce președintele Statelor Unite, Joe Biden, a confirmat la începutul acestei săptămâni că Ucraina va primi 31 de tancuri de luptă Abrams de la SUA, într-o mișcare coordonată cu recenta furnizare de arme de către aliații europeni.

UPDATE ORA 08:00

Ucraina sancționează 182 de bieloruși

Kievul a sancționat 182 de întreprinderi rusești și belaruse, precum și trei persoane fizice, în cea mai recentă măsură menită să blocheze legăturile acestora cu Ucraina, președintele Volodimir Zelenski susținând că activele înghețate vor fi folosite pentru apărarea țării de Rusia.

Potrivit Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, companiile care au fost sancționate activează în principal în sectorul transporturilor și al leasingului, precum și în cel al producției chimice. Printre aceste firme se numără Căile Ferate din Belarus și companiile rusești VTB-Leasing și Gazprombank Leasing.

UPDATE ORA 07:00

Președintele ales ceh Petr Pavel plănuiește să viziteze Ucraina împreună cu președintele slovac Zuzana Caputova, a informat postul de televiziune ceh CT24.Președintele Volodymyr Zelensky l-a felicitat pe generalul în retragere Petr Pavel, pentru victoria sa la alegerile prezidențiale din Republica Cehă.

UPDATE ORA 06:00

Rusia a acuzat armata ucraineană că a lovit sâmbătă în mod deliberat un spital dintr-o zonă din estul Ucrainei aflată sub control rusesc. Lovitura ar fi ucis 14 persoane și a rănit 24 de pacienți și personal medical. Atacul a a avut loc folosindu-se un sistem de lansare Himars furnizat de SUA, a anunțat ministerul rus al apărării. Informațiile nu au putut fi verificate în mod independent.

UPDATE ORA 05:00

Kievul și aliații săi occidentali sunt angajați în discuții „rapide” cu privire la posibilitatea de a echipa Ucraina cu rachete cu rază lungă de acțiune și avioane militare, a declarat un consilier de top al președintelui Ucrainei

UPDATE ORA 04:00

Trei persoane au fost ucise și cel puțin 14 au fost rănite într-un atac rusesc asupra orașului Konstantynivka din estul Ucrainei, a declarat sâmbătă guvernatorul regiunii.

„Rușii au tras asupra unei zone rezidențiale, avariind clădiri cu patru etaje, un hotel, garaje și vehicule”, a declarat guvernatorul regional din Donețk, Pavlo Kyrylenko, pe rețelele de socializare. ,,Trei civili au fost uciși. Cel puțin doi au fost răniți” , a adăugat el, înainte de a ridica ulterior bilanțul la 14.

UPDATE ORA 03:00

În mesajul său de sâmbătă seară, Volodimir Zelenski a catalogat drept „vitală” aprovizionarea armatei ucrainene cu rachete cu rază lungă de acțiune, precum ATACMS, în urma atacurilor recente rusești.

„Vom face tot ce vom putea pentru a ne asigura că partenerii deschid această aprovizionare vitală, în special de ATACMS și alte arme similare”, a spus Zelenski. „Pentru că sunt necesare pentru a proteja viața; protejarea unor orașe precum Kostiantynivka sau, de exemplu, Harkov” .

UPDATE ORA 02:00

Armata Poloniei înregistrează un nivel record de recrutări de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina

Armata poloneză a recrutat anul trecut 13.742 de noi soldaţi profesionişti, a anunţat ministrul polonez al apărării Mariusz Blaszczak. „Acesta este un record de la abolirea conscripţiei”, a adăugat ministrul.

UPDATE ORA 01:00

Un înalt oficial ucrainean, Oleksii Danilov, secretarul Consiliului pentru Apărare și Securitatea Naţională de la Kiev, spune că Rusia pregătește un nou val de ofensive pentru a marca împlinirea unui an de la declanşarea invaziei sale în Ucraina, pe 24 februarie.

Potrivit lui Danilov, trupele rusești ar fi „primit sarcina” de a trece „dincolo de granițele” regiunilor estice Donețk și Lugansk.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Producătorul german de armament Rheinmetall este pregătit să crească considerabil producția de tancuri și muniții de artilerie pentru a satisface cererea puternică din Ucraina și din Occident, a declarat directorul general Armin Papperger pentru Reuters.

Papperger a vorbit cu agenția de presă cu câteva zile înainte ca șefii ministerului german al apărării să se întâlnească cu noul ministru al apărării Boris Pistorius.

Pistorius își propune să dea startul discuțiilor privind modul de accelerare a achizițiilor de arme și de stimulare a livrărilor de muniție pe termen lung, după ce aproape un an de donații de arme către Ucraina au epuizat stocurile armatei germane.

Rheinmetall fabrică o serie de produse de apărare, dar este probabil cel mai cunoscut pentru fabricarea tunului de 120 mm al tancului Leopard 2. Cererea pentru anumite muniții a crescut atât în Ucraina, cât și pe măsură ce aliații occidentali încearcă să își completeze propriile stocuri.