• Germania, Danemarca și Olanda vor trimite peste 100 de tancuri de luptă Leopard 1 în Ucraina până în primăvara anului 2024.
  • Germania, Danemarca și Olanda vor furniza Leopard 1 „recondiționate” din „stocurile lor industriale”.
  • Guvernul german a aprobat marți până la 178 de licențe de export pentru tancuri Leopard 1 pentru Ucraina, potrivit comunicatului de presă.

UPDATE 23.00

Administraţia Vladimir Putin a avertizat, miercuri seară, că o eventuală decizie a Marii Britanii de a oferi Ucrainei avioane de vânătoare va atrage reacţia Rusiei şi riscă să genereze consecinţe militare pentru Europa şi la nivel mondial.

UPDATE 22.00

Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, a declarat că primele tancuri de luptă Challenger 2 vor ajunge în Ucraina luna viitoare.

Vorbind alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski în Dorset, Anglia, miercuri, Sunak a declarat că provocarea tancurilor va fi pe câmpul de luptă”, adăugând că soldații ucraineni sunt antrenați pe ele cât de repede putem”.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Marea Britanie s-a angajat să trimită 14 tancuri Challenger 2 în Ucraina. La sfârșitul lunii ianuarie, ministrul britanic al achizițiilor pentru apărare, Alex Chalk, a declarat că Marea Britanie își propune să finalizeze aceste livrări până la sfârșitul lunii martie.

UPDATE 21.00

Ambasada Rusiei la Londra a avertizat Marea Britanie să nu furnizeze Ucrainei avioane de luptă, afirmând că o astfel de acțiune ar avea ramificații militare și politice” pentru întreaga lume, a relatat miercuri presa de stat rusă RIA Novosti.

Aș dori să le reamintesc oficialilor de la Londra: un astfel de scenariu ca recolta sângeroasă” a următorului val de escaladare, precum și ramificațiile militare și politice rezultate pentru continentul european și întreaga lume, ar trebui să cântărească greu pe conștiința sa”, a declarat ambasada, potrivit presei de stat.

UPDATE 20.00

Premierul italian Giorgia Meloni va avea joi, la Bruxelles, o întrevedere bilaterală cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunțat joi biroul premierului pentru CNN.

Meloni se va afla miercuri și joi la Bruxelles pentru a participa la o reuniune extraordinară a Consiliului European”, potrivit site-ului oficial al guvernului italian. Zelenski a efectuat miercuri o vizită surpriză în Marea Britanie, iar mai târziu, în cursul zilei de astăzi, este așteptat să se deplaseze la Paris pentru a se întâlni cu președintele francez Emmanuel Macron și cu cancelarul german Olaf Scholz.

UPDATE 19.00

Marea Britanie analizează în mod activ” dacă să trimită avioane britanice în Ucraina, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt oficial al premierului, potrivit agenției britanice de presă PA Media.

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, investighează ce avioane ar putea fi oferite Ucrainei, dar Downing Street a susținut că nu a fost luată încă nicio decizie cu privire la furnizarea de avioane, a relatat agenția.

UPDATE 18.00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit miercuri cu Regele Charles al III-lea la Palatul Buckingham.

Anterior, Zelenski s-a adresat membrilor Parlamentului și s-a întâlnit cu premierul britanic Rishi Sunak în timpul unei vizite surpriză în Regatul Unit. El urmează să se întâlnească cu președintele francez Emmanuel Macron și cu cancelarul german Olaf Scholz la Paris mai târziu miercuri.

UPDATE 17.00

Purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, a salutat oferta Marii Britanii de instruire a piloților forțelor aeriene și a declarat că Ucraina va avea nevoie de zeci de avioane de luptă occidentale pentru a învinge în războiul împotriva Rusiei.

Putem începe cu câteva escadrile, fiecare include 12 avioane. Dacă vom avea una, două sau mai multe escadrile, ar fi primul pas pentru ca piloții să se adapteze la această tranziție”, a declarat Ihnat pentru CNN. Ihnat a declarat că cel mai nou avion de luptă aflat în prezent în posesia Ucrainei are o vechime de peste 30 de ani.

UPDATE 16.00

Zelenski își amintește sentimentul de a sta în fotoliul lui Winston Churchill
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a povestit cum a fost invitat să stea într-un fotoliu folosit de premierul britanic Winston Churchill în timpul războiului, în timpul unei vizite anterioare în Marea Britanie.

Un ghid l-a întrebat pe Zelenski cum s-a simțit în timp ce stătea în fotoliul în care Churchill stătea pentru a da ordine în timpul luptei împotriva Germaniei naziste, a povestit președintele ucrainean în timpul unei alocuțiuni la Palatul Parlamentului.

Cu siguranță am simțit ceva”, a spus el, adăugând că abia acum a înțeles care a fost acel sentiment.

Este sentimentul de a vedea cum curajul te poartă prin cele mai inimaginabile greutăți pentru a te răsplăti în cele din urmă cu victoria”, a spus el.

UPDATE 15.00

Zelenski a fost primit în parlamentul britanic

Președintele Parlamentului britanic, Lindsay Hoyle, i-a urat bun venit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Parlamentul britanic, unde se va adresa legislatorilor.

Așa cum ne-ați spus anul trecut, acesta este un război pe care Ucraina nu l-a început și nu l-a dorit. Dar este un război în care a trebuit să luptați”, a declarat Hoyle în timpul unui discurs de prezentare a lui Zelenski miercuri. Angajamentul nostru de a vă sprijini pe dumneavoastră și pe poporul dumneavoastră nu a oscilat”.

Vom continua să vă susținem împotriva acelui agresor rus”, a adăugat el. Aplauzele au umplut Westminster Hall în momentul în care Hoyle l-a prezentat pe Zelenski.

UPDATE 14.00

Premierul britanic spune că speră ca CPI să emită acuzații legate de războiul din Rusia foarte curând

Premierul britanic Rishi Sunak a declarat că speră să vadă foarte curând” primele acuzații ale Curții Penale Internaționale (CPI) legate de noua invazie a Rusiei în Ucraina.

Vom găzdui în scurt timp o conferință împreună cu olandezii”, a declarat Sunak. Și, de asemenea, unul dintre lucrurile pe care le-am discutat cu președintele Zelenski în această dimineață este sprijinul nostru pentru activitatea CPI, unde, datorită eforturilor membrilor britanici, sper că vom vedea primele acuzații foarte curând.”

El a adăugat: Sunt mândru că Regatul Unit a jucat, din nou, un rol de lider în această privință, fiind una dintre primele țări care a oferit sprijin financiar și tehnic, punând investigatori pe teren.”

UPDATE 13.00

Orașul Harkov din nord-estul Ucrainei a fost lovit de atacuri cu rachete rusești în noaptea de marți spre miercuri, potrivit liderului regiunii. Patru rachete au distrus clădiri din apropierea parcului central al orașului, dar nu au provocat victime.

UPDATE 12.00

Rusia a declarat miercuri că activitatea de deblocare a exporturilor rusești în cadrul acordului privind cerealele din Marea Neagră a fost nesatisfăcătoare, acuzând Uniunea Europeană că nu și-a respectat promisiunile, a relatat agenția de știri Tass.

Comentariile, raportate de Reuters, se referă la acordul dintre Moscova și Kiev, mediat de ONU, care a vizat deblocarea exporturilor de cereale blocate în porturile de la Marea Neagră din cauza războiului din Ucraina.

UPDATE 11.00

Un incendiu a izbucnit miercuri la o rafinărie de petrol din regiunea Rostov din sudul Rusiei, în apropiere de granița cu Ucraina, și a fost ulterior stins, a anunțat presa de stat, citând Ministerul pentru Situații de Urgență.

UPDATE 10.00

Volodimir Zelenski sosește astăzi în Marea Britanie, în prima sa vizită de la invazia Rusiei, pentru a se adresa parlamentului și pentru a se întâlni cu prim-ministrul Rishi Sunak și cu trupele ucrainene care sunt antrenate de forțele armate britanice.

UPDATE 09.00

Un deputat britanic afirmă că e-mailul privat a fost piratat de un grup considerat rusesc

Un deputat britanic a declarat că e-mailul său privat a fost piratat de un grup despre care se crede că ar fi rus și a vrut să vorbească public pentru a-i avertiza și pe alții cu privire la tacticile atacatorilor, relatează Reuters.

Stewart McDonald, până anul trecut purtător de cuvânt pentru apărare al Partidului Național Scoțian, a declarat că a fost îngrijorat că e-mailurile sale vor fi publicate după ce a dat click pe un document și și-a introdus parola.

În ianuarie, McDonald a deschis un e-mail care părea a fi de la un membru al personalului său și a accesat un document protejat de parolă, despre care se spunea că este o actualizare militară despre Ucraina, a declarat el pentru BBC.

UPDATE 08.00

Guvernul ucrainean a aprobat marți numirea a trei noi guvernatori regionali în regiunea Dnipropetrovsk, regiunea Zaporojie și regiunea Herson, potrivit Biroului președintelui.

UPDATE 07.00

Săptămâni de lupte intense au continuat să se desfășoare în jurul orașului Bakmut și în orașele învecinate Soledar și Vuhledar, a declarat biroul prezidențial al Ucrainei. Ucraina a declarat luni seara că forțele rusești au antrenat tancuri, mortiere și focuri de artilerie în Bakhmut în ultimele 24 de ore.

UPDATE 06.00

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a avertizat că livrările de arme occidentale către Ucraina târăsc efectiv NATO în conflict și că acest lucru ar putea duce la un nivel imprevizibil de escaladare.

UPDATE 05.00

Explozii puternice au fost raportate în orașul Mariupol, ocupat de Rusia, în sudul Ucrainei, potrivit lui Petro Andriușcenko, un consilier al primarului orașului exilat.

UPDATE 04.00

Parlamentul ucrainean a aprobat numirea lui Ihor Klymenko în funcția de ministru de interne al țării și a lui Vasily Malyuk în funcția de șef al serviciilor de securitate ale țării, cunoscute sub numele de SBU.

UPDATE 03.00

Armata ucraineană a afirmat marți că ultimele 24 de ore au fost cele mai mortale din timpul războiului pentru trupele rusești. Aceasta și-a mărit bilanțul militarilor ruși morți cu 1.030 în cursul nopții, ajungând la 133.190, cea mai mare creștere a numărului zilnic de morți militari ruși de la începutul războiului, în februarie anul trecut.

UPDATE 02.00

Ministerul german al Apărării a declarat că tancurile de luptă Leopard 2A6 vor fi disponibile în Ucraina până la sfârșitul lunii martie. Între timp, se pare că Berlinul a aprobat livrarea a 178 de tancuri de luptă Leopard 1 către Ucraina.

Șeful producătorului german de armament Rheinmetall a declarat, de asemenea, că se așteaptă să trimită între 20 și 25 de tancuri Leopard 1 în Ucraina în acest an. Vestea vine în contextul în care ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a efectuat marți o vizită surpriză la Kiev.

UPDATE 01.00

Oleksiy Danilov, cel mai înalt oficial ucrainean în domeniul securității naționale, a declarat că este încrezător că țara sa va primi în cele din urmă avioane de luptă F-16 fabricate de SUA. A fost doar o chestiune de timp până când Kievul va primi F-16, a declarat Danilov, secretar al Consiliului ucrainean pentru securitate națională și apărare, pentru CNN. El a sugerat, de asemenea, că Ucraina ar putea fi capabilă să lovească rușii pe propriul teritoriu, dincolo de Ucraina ocupată.

ȘTIRE OFICIALĂ

Germania, Danemarca și Olanda vor trimite peste 100 de tancuri de luptă Leopard 1 în Ucraina până în primăvara anului 2024, a anunțat marți ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, în timpul unei vizite neanunțate la Kiev. Un contingent de 20 până la 25 de tancuri Leopard 1 va ajunge în Ucraina până în această vară, iar până la 80 de tancuri suplimentare până la începutul anului viitor, a declarat Pistorius reporterilor în timpul unei întâlniri comune cu omologul său ucrainean Oleksii Reznikov.

Leopard 1 a fost în serviciu din anii 1960 până când a fost scos din uz în 2003. Germania, Danemarca și Olanda vor furniza Leopard 1 recondiționate” din stocurile lor industriale”, iar cele trei țări vor furniza, de asemenea, sprijinul logistic necesar și pregătirea pentru operarea vehiculelor, a precizat Ministerul german al Apărării într-un comunicat de presă, scrie CNN.

Guvernul german a aprobat marți până la 178 de licențe de export pentru tancuri Leopard 1 pentru Ucraina, potrivit comunicatului de presă. În cadrul conferinței de presă, Pistorius a anunțat, de asemenea, livrări iminente de arme către Ucraina. El a spus că, până la sfârșitul lunii, vor fi livrate mai multe rachete, cinci tancuri Gepard suplimentare și alte cinci vehicule blindate de geniu.