• Liderii UE vor avea discuții cu Zelenski la Kiev.
  • UE oferă mai mult sprijin militar, financiar și politic.
  • Zelenski subliniază unitatea pentru a apăra Ucraina împotriva Rusiei.

Liderii Uniunii Europene se vor întâlni vineri, la Kiev, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, aducând promisiunea unor noi sancțiuni împotriva Rusiei, dar dezamăgind speranța Ucrainei de a adera rapid la UE.

Șefa comisiei executive a grupului, Ursula von der Leyen, a sosit joi la Kiev cu trenul, o călătorie simbolică pentru a-și demonstra sprijinul pentru Ucraina, în contextul în care se apropie prima aniversare a invaziei Rusiei din 24 februarie 2022 asupra vecinului său.

Membri de rang înalt ai executivului UE s-au întâlnit cu omologii lor din guvernul ucrainean, iar von der Leyen și președintele celor 27 de lideri naționali ai UE, Charles Michel, vor convoca vineri discuții cu Zelenski.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Zelenski a cerut Uniunii Europene mai multe măsuri punitive împotriva Rusiei, însă noile sancțiuni pe care blocul comunitar le pregătește pentru această aniversare nu vor fi pe măsura cerințelor guvernului de la Kiev.

Astăzi… am ajuns la o înțelegere reciprocă foarte importantă”, a declarat Volodimir Zelenski în discursul său video de joi seară. Că numai împreună – o Ucraină puternică și o Uniune Europeană puternică – putem apăra viața pe care o prețuim și, prin integrarea noastră ulterioară, să oferim energie și motivație poporului nostru pentru a lupta mai departe, indiferent de obstacole și amenințări.”

Deși UE susține Ucraina și sprijină reformele democratice și economice din această țară, nu este pregătită să admită o țară aflată în război și, în orice caz, procesul durează ani de zile. Ultima țară care a aderat la UE a fost Croația, în 2013, la un deceniu după ce a depus oficial cererea de aderare. Vecinul Ucrainei, Polonia, a avut nevoie de 20 de ani până la aderarea din 2004.