• Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră a permis exporturile de cereale din trei porturi ucrainene.
  • Armata rusă scoate din depozite tancuri vechi de 60 de ani pentru a limita pierderile.
  • Guvernul ucrainean a numit un nou șef al Biroului Național Anticorupție al Ucrainei (Nabu) în timpul unei ședințe de guvern transmise în direct luni.

UPDATE 23.00

Serviciile de informații ale NATO estimează că pentru fiecare soldat ucrainean ucis în apărarea Bakhmut, forțele rusești au pierdut cel puțin cinci, a declarat luni un oficial militar al Alianței Nord-Atlantice pentru CNN.

Oficialul a avertizat că raportul de cinci la unu este o estimare informată, bazată pe informații. Acesta a vorbit cu CNN cu condiția de a-și păstra anonimatul, deoarece nu are voie să discute despre aceste informații. În ciuda raportului favorabil, acesta a mai spus că Ucraina a suferit pierderi semnificative în apărarea orașului.

UPDATE 22.00

Apărarea ucraineană a orașului Bakhmut și-a atins obiectivele și a fost un mare succes strategic pentru armata ucraineană, a declarat consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
VIN ALEGERILE, CUM VOTEAZĂ TINERII?

Ucraina a avut două obiective principale în apărarea Bakmut: câștigarea de timp pentru a-și reface forțele și provocarea de pierderi grele armatelor rusești, a declarat Polodyak. Decizia de a face din apărarea zonei cheie o prioritate a fost o strategie comună elaborată de ramurile militare ale țării cu aprobarea președintelui ucrainean, a spus el.

UPDATE 21.00

Oficialii ucraineni au răbufnit împotriva Moscovei după ce o înregistrare video a arătat că unul dintre soldații țării, care s-ar afla în captivitate în Rusia, este executat aparent de soldați ruși.

Videoclipul arată un soldat neînarmat, îmbrăcat în ținută de luptă ucraineană, care fumează o țigară în apropierea a ceea ce pare a fi o poziție de luptă. Bărbatul este apoi arătat scoțându-și țigara din gură, suflând fumul și poate fi auzit spunând Slava Ucrainei” (Glorie Ucrainei), înainte ca luptătorii din afara camerei să tragă mai multe focuri de armă asupra lui.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a dat vina pe Rusia și a declarat că este o dovadă” suplimentară că invazia Moscovei în Ucraina a fost genocidară”.

UPDATE 20.00

Jucătoarea ucraineană de tenis Marta Kostyuk a dedicat primul său titlu din circuitul WTA tuturor oamenilor care luptă și mor după ce a învins-o pe rusoaica Varvara Gracheva la ATX Open.

Jucătoarea în vârstă de 20 de ani, aflată pe locul 40 în clasament, a obținut o victorie cu 6-3, 7-5 în fața numărului 66 mondial într-o oră și 32 de minute, iar apoi a refuzat să dea mâna cu adversara sa la fileu.

UPDATE 19.00

Forțele ucrainene au continuat să apere orașul asediat Bakhmut, în timp ce șeful forței de mercenari Wagner din Rusia a declarat că poziția trupelor sale ar putea fi în pericol din cauza lipsei de muniție.

Bătălia pentru Bakhmut, care se află încă sub controlul Kievului, a făcut ravagii timp de șapte luni, cu mii de morți și sute de clădiri prăbușite sau carbonizate. Puținii civili rămași au fost confinați în subsoluri timp de luni de zile, fără apă curentă, electricitate sau gaz.

UPDATE 18.00

UE se apropie de un pas istoric în ceea ce privește achiziția comună de muniție pentru a ajuta Ucraina și pentru a reface stocurile membrilor, dar rămân de rezolvat întrebări majore privind finanțarea și amploarea, relatează Reuters.

Miniștrii apărării din UE vor discuta în această săptămână planurile de accelerare a furnizării de muniție de 155 mm către Ucraina, care pledează pentru mai multe astfel de proiectile de artilerie pentru a lupta împotriva invaziei Rusiei, și de a comanda împreună mai multe muniții.

UPDATE 17.00

Producătorul german de armament Rheinmetall, care produce, printre altele, tancul de luptă Leopard, speră să deschidă o fabrică de tancuri în Ucraina, a declarat directorul general Armin Papperger pentru un ziar german.

Papperger, citat de cotidianul Rheinische Post în weekend, a declarat că negocierile pentru construirea unei astfel de fabrici sunt în curs de desfășurare și că o decizie ar putea fi luată în termen de două luni.

O posibilă uzină ar costa aproximativ 200 de milioane de euro, adică aproximativ 214 milioane de dolari, și ar putea fi construite aproximativ 400 de tancuri anual, a declarat Papperger pentru Rheinische Post.

UPDATE 16.00

Președintele ucrainean, Volodimr Zelenski, a declarat că forțele țării vor continua să apere Bakhmut pe fondul eforturilor continue ale Rusiei de a cuceri orașul din estul țării.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a minimalizat importanța strategică a Bakhmut, spunând că orașul are mai mult o valoare simbolică.

UPDATE 15.00

Fondatorul forței rusești de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că reprezentantului său i s-a refuzat accesul la sediul operațiunii militare speciale” a Rusiei din Ucraina, după ce Prigojin s-a plâns de lipsa de muniție.

Prigozhin declarase anterior că trupele sale care luptă pentru cucerirea orașului ucrainean Bakhmut au fost lipsite de muniție și că, dacă ar fi fost forțate să se retragă, întregul front s-ar fi prăbușit.

Prigozhin a declarat prin intermediul serviciului său de presă că a scris conducerii armatei, spunând că oamenii săi au nevoie urgentă de muniție, potrivit Reuters. Pe 6 martie, la ora 8 dimineața, reprezentantului meu la cartierul general i s-a anulat permisul de trecere și i s-a interzis accesul la sediul grupului”, a declarat Prigojin.

UPDATE 14.00

Guvernul ucrainean a numit un nou șef al Biroului Național Anticorupție al Ucrainei (Nabu) în timpul unei ședințe de guvern transmise în direct luni, ca parte a eforturilor sale de a-și arăta determinarea de a lua măsuri împotriva corupției.

Noul șef al Nabu a fost numit Semen Kryvonos, care a ocupat funcția de șef al inspecției de stat pentru arhitectură și planificare urbană. Uniunea Europeană a făcut din lupta împotriva corupției o prioritate de top pentru Ucraina, în contextul în care aceasta dorește să devină membră a Uniunii, potrivit Reuters.

UPDATE 13.00

Căderea orașului Bahmut nu ar însemna că Rusia a schimbat cursul războiului”

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că orașul Bahmut din estul Ucrainei are o importanță mai mult simbolică decât operațională și nu ar însemna neapărat că Moscova a recăpătat ritmul în efortul său de război de un an.

Cred că are mai mult o valoare simbolică decât o valoare strategică și operațională”, a declarat Austin reporterilor în timp ce se afla în vizită în Iordania, adăugând că nu ar putea prezice dacă sau când va fi cucerit Bakhmut de către forțele rusești. Căderea orașului Bahmut nu va însemna neapărat că rușii au schimbat valul acestei lupte”, a adăugat Austin.

UPDATE 12.00

Ministrul rus al apărării, Șoigu, vizitează Mariupolul ocupat

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a vizitat astăzi Mariupol, într-o vizită rară în Ucraina ocupată a unei înalte personalități de la Moscova.

Ministerul rus al Apărării a publicat luni imagini cu Șoigu inspectând eforturile rusești de reconstrucție a infrastructurii”. În timpul vizitei sale, acesta a precizat că i-au fost prezentate un centru medical, un centru de salvare și un nou microdistrict” format din 12 clădiri rezidențiale cu cinci etaje.

UPDATE 11.00

Presa rusă de stat relatează că forțele de securitate din această țară susțin că au dejucat un complot de asasinare a lui Konstantin Malofeev. Omul de afaceri rus este proprietarul televiziunii Tsargrad TV, care îl susține puternic pe președintele Vladimir Putin. Serviciile de securitate din Rusia acuză serviciile speciale ucrainene pentru complot, care, potrivit acestora, urmau să folosească o mașină capcană, similar cu uciderea Daria Dugina în august anul trecut.

UPDATE 10.00

Armata rusă scoate din depozite tancuri vechi de 60 de ani pentru a limita pierderile

Se așteaptă ca prima forță de tancuri a Rusiei să fie reechipată cu tancuri T-62 de producție sovietică, lansate pentru prima dată în 1954, pentru a compensa pierderile din luptă, afirmă Ministerul britanic al Apărării.

În cea mai recentă actualizare, ministerul afirmă că există o posibilitate realistă” ca tancurile vechi de 60 de ani să fie furnizate unităților, inclusiv armatei 1 de tancuri de gardă, care ar fi trebuit să primească tancurile de luptă principale T-14 Armata de ultimă generație începând cu 2021.

Ministerul a declarat că aproximativ 800 de T-62 au fost scoase din depozite începând cu 2022 și au fost modernizate pentru a fi folosite în conflict, dar nu au blindaj reactiv exploziv modern.

UPDATE 09.00

Oleksandr Syenkevych, primarul orașului Nikolaev, a publicat pe Telegram pentru a spune că sistemele de electricitate, apă și încălzire din oraș sunt toate funcționale. De asemenea, el scrie că toate mijloacele de transport în comun funcționează.

UPDATE 08.00

Majoritatea culturilor de cereale de iarnă din Ucraina – grâu și orz de iarnă – sunt în stare bună și ar putea produce o recoltă bună, a declarat luni Academia de Științe Agricole din Ucraina, citată de către Academia de Științe Agricole din Ucraina.

Analiza viabilității grâului de iarnă … a arătat că marea majoritate a plantelor se află într-o stare relativ bună”, a declarat consultantul APK-Inform, care a citat un raport al academiei, în ciuda invaziei Rusiei în Ucraina.

Reuters relatează că suprafața de grâu de iarnă însămânțată pentru recolta din 2023 a scăzut la aproximativ 4,1 milioane de hectare, de la peste 6 milioane de hectare însămânțate cu un an înainte, ca urmare a invaziei totale a Rusiei în Ucraina, la 24 februarie anul trecut.

UPDATE 07.00

Eșecul Rusiei de a avansa în conformitate cu termenele declarate va duce probabil la o frustrare tot mai mare în rândul celor mai puternici susținători ai războiului, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului.

ISW spune că măcinarea campaniei de capturare a Bahmut i-a forțat pe millbloggeri să treacă la așteptări mai conservatoare pentru avansarea trupelor rusești, informate de nouă luni de avansuri rusești foarte lente și extrem de atrăgătoare în Bahmut”.

În ciuda acestor așteptări reduse, ISW spune că costul cuceririi Bahmut și al întârzierii avansurilor în alte părți „sugerează că o campanie rusă pentru a captura toată regiunea Donețk ar fi un efort de un an de zile'”.

UPDATE 06.00

Forțele ucrainene ar putea efectua o retragere limitată a luptelor în estul Bahmutului

Forțele ucrainene par să efectueze o retragere de luptă limitată” în estul Bakhmut, dar continuă să provoace pierderi ridicate forțelor rusești care avansează, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul în SUA, în ultima sa actualizare.

Deși think tank-ul spune că este încă prea devreme pentru a spune care sunt intențiile Ucrainei, apărarea Bakhmut rămâne solidă din punct de vedere strategic” și că este posibil să urmărească o retragere de luptă treptată pentru a epuiza forțele rusești prin continuarea războiului urban”.

UPDATE 05.00

Deputata ucraineană Ivanna Klympush-Tsintsadze a declarat pentru Sky News că zeci de mii de copii ucraineni ar fi putut dispărea în ceea ce ea a descris drept genocid”. Klympush-Tsintsadze a spus că acești copii ar fi putut fi deportați în Rusia.

UPDATE 04.00

Bilanțul morților în urma atacului cu rachete rusești care a lovit joi un bloc de apartamente de cinci etaje în orașul Zaporojie din sudul Ucrainei a crescut la 13, a declarat duminică un oficial local.

UPDATE 03.00

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat pentru CNN că este necesar” ca președintele rus Vladimir Putin să înțeleagă că nu va câștiga războiul din Ucraina, astfel încât să poată începe negocierile pentru a pune capăt conflictului. Dacă vă uitați la propunerea ucrainenilor, este ușor de înțeles că aceștia sunt pregătiți pentru pace”, a adăugat el.

UPDATE 02.00

Ministrul turc de externe, Mevlüt Çavușoğlu, a declarat duminică că Ankara lucrează din greu pentru a extinde inițiativa privind grâul de la Marea Neagră, susținută de ONU. Un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe a indicat că Moscova era nemulțumită de anumite aspecte ale acordului, care a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile blocate de Rusia în urma invaziei sale.

UPDATE 01.00

Primarul în exil al orașului Melitopol, Ivan Fedorov, a afirmat că sute de soldați ruși au fost uciși în atacul ucrainean asupra orașului. Nu a existat nicio confirmare din partea Ministerului ucrainean al Apărării, iar The Guardian nu a putut verifica în mod independent afirmația.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Rusia a indicat că este nemulțumită de anumite aspecte ale acordului privind cerealele din Marea Neagră, după ce Turcia a anunțat că lucrează din greu” pentru a extinde inițiativa, relatează Reuters.

Miercuri, Moscova a declarat că va fi de acord cu prelungirea inițiativei doar dacă se va ține cont de interesele propriilor producători agricoli, o poziție reiterată duminică de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.

Dacă acest acord este egal, atunci noi ne-am îndeplinit întotdeauna partea noastră și o vom îndeplini în toate acordurile”, a declarat ea, potrivit agenției ruse TASS.

Zakharova a adăugat că Rusia se va opune instigării și mașinațiunilor”.

Intermediată de Națiunile Unite și Turcia în iulie anul trecut, Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră a permis exporturile de cereale din trei porturi ucrainene. Acordul a fost prelungit în noiembrie și, dacă nu se convine asupra unei prelungiri, va expira la 18 martie.