• Artileria rusă a bombardat ultimele rute de ieșire din Bahmut, cu scopul de a finaliza încercuirea orașului ucrainean asediat și de a aduce Moscova mai aproape de prima sa victorie majoră din ultima jumătate de an.
  • Șeful armatei private ruse Wagner a declarat că orașul a fost aproape complet încercuit, un singur drum fiind încă deschis pentru trupele ucrainene.
  • La 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina, un război care a provocat zeci de mii de morți de ambele părți.

UPDATE ORA 23:00

Liderul cecen Razman Kadîrov, unul dintre principalii aliați ai președintelui rus Vladimir Putin, suferă de o boală gravă care ar putea fi cauzată de otrăvire. După cum a relatat Daily Mail, Kadîrov suferă de probleme renale și a apelat la un medic de renume din Emiratele Arabe Unite, deoarece nu are încredere” în medicii din Moscova.

UPDATE ORA 22:00

Un bărbat a fost ucis de un bombardament rusesc în regiunea Herson, potrivit autorităților ucrainene

Un bărbat în vârstă de 57 de ani a fost ucis sâmbătă de un bombardament rusesc asupra satului Lvove din regiunea Herson, în sudul Ucrainei, au declarat oficialii ucraineni. Alte câteva case civile și Palatul Culturii din zonă au fost, de asemenea, avariate, potrivit administrației militare regionale din Herson.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM

UPDATE ORA 21:00

Autoritățile ucrainene acuză Rusia că încearcă să exporte un fenomen improbabil: bande de adolescenți inspirate de un joc anime japonez, care ies pe străzi pentru bătăi în masă.

Aceste bande au devenit cunoscute sub numele de Redan PMC, combinând numele unui personaj de anime japonez cu acronimul pentru Private Military Company, devenit celebru de către grupul de mercenari Wagner.

UPDATE ORA 20:00

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a întâlnit sâmbătă cu Volodimir Zelenski în orașul Lviv din vestul Ucrainei.

UPDATE ORA 19:00

Bilanțul morților în urma atacului cu rachete rusești din Zaporojie a crescut la 11 persoane
Bilanțul morților în urma atacului cu rachete rusești care a lovit un bloc de apartamente în orașul Zaporojie din sudul Ucrainei a crescut sâmbătă la 11, după ce cadavrul unei femei a fost găsit în dărâmături, a anunțat serviciul de urgență al statului.

Un copil se numără printre cei uciși în atacul de joi dimineața devreme asupra clădirii rezidențiale de cinci etaje, a precizat serviciul într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram. Oficiali din administrația regională au declarat într-o altă postare că o rachetă rusească S-300 a lovit clădirea.

UPDATE ORA 18:00

Un purtător de cuvânt al forțelor armate ucrainene a negat afirmațiile privind o retragere în masă a trupelor ucrainene în Bakhmut. Serhiy Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al grupării estice a forțelor armate, a declarat pentru CNN: Luptele din Bakhmut sunt mai mult la periferie, orașul fiind controlat de forțele de apărare ucrainene: Forțele Armate ale Ucrainei, Garda de Frontieră și Garda Națională.

UPDATE ORA 17:00

O înregistrare video postată online sâmbătă de Evgheni Prigojin, fondatorul Grupului Wagner din Rusia, a arătat ceea ce el a spus că sunt sicrie cu trupurile unor soldați ucraineni care sunt repatriate pe teritoriul deținut de Kiev.

În videoclip, Prigozhin, îmbrăcat în echipament militar complet, a spus: Trimitem un alt transport de luptători ai armatei ucrainene acasă. Au luptat cu curaj și au pierit. De aceea, ultimul camion îi va duce înapoi în patria lor.

UPDATE ORA 16:00

Ministrul Apărării, Oleksiy Reznikov, dorește o creștere mare a furnizării de muniții pentru a reduce deficitul critic, scrie FinancialTimes.

Ucraina a făcut apel la UE să trimită la Kiev 250.000 de obuze de artilerie pe lună pentru a atenua o penurie critică despre care avertizează că își limitează progresul pe câmpul de luptă.

Într-o scrisoare către omologii săi din cele 27 de state membre, obținută vineri de Financial Times, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, scrie că forțele țării sale trag doar o cincime din cartușele pe care le pot trage din cauza lipsei de provizii.

Solicitarea depășește cu mult ajutorul pe care UE îl discută subliniind dimensiunea sarcinii cu care se confruntă Kievul, pe măsură ce războiul său cu Rusia intră în al doilea an.

Forțele ucrainene au raportat vineri că se retrag din orașul Bakhmut, care a devenit punctul focal atât al rezistenței Kievului, cât și al eforturilor Moscovei de a recâștiga impulsul – marcând primul mare succes al Rusiei în noua sa ofensivă.

Reznikov scrie că artileria joacă un „rol crucial în eliminarea puterii militare a inamicului”. În medie, Ucraina trăgea 110.000 de obuze de calibru 155 mm pe lună, spune el – un sfert din cantitatea folosită de Rusia.

„Dacă nu am fi limitați de cantitatea de obuze de artilerie disponibile, am putea folosi setul complet de muniție, care este de 594.000 de obuze pe lună”, a spus el, referindu-se la capacitatea sistemelor de artilerie de care dispune Ucraina.

„Conform estimărilor noastre, pentru executarea cu succes a sarcinilor câmpului de luptă, necesarul minim este de cel puțin 60% din setul complet de muniție, sau 356.400 de obuze pe lună.”

Analiştii apărării spun că Kievul are peste 300 de sisteme de artilerie, majoritatea donate de aliaţi.

UPDATE ORA 15:00

CERERE DE ADERARE LA UE

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, aflată sâmbătă în vizită în Ucraina, a declarat că are ,,speranța” că negocierile de aderare între Kiev și Uniunea Europeană ar putea începe în acest an. ,,Viitorul Ucrainei este în UE” , a declarat ea după ce s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski la Lviv.

,,Sunt impresionată de ritmul în care Verkhovna Rada (Parlamentul ucrainean) și guvernul fac progrese în ceea ce privește cererea de aderare la UE” , a adăugat oficialul maltez, care efectua a doua sa vizită în țară de la începutul războiului.

O FABRICĂ DE TANCURI ÎN UCRAINA?

Grupul german de armament Rheinmetall poartă discuții ,,promițătoare” cu Kievul despre construirea unei fabrici de tancuri în Ucraina, de care țara are nevoie pentru a se apăra de o invazie rusă, a declarat președintele său într-un interviu publicat sâmbătă.

,,O fabrică Rheinmetall poate fi construită în Ucraina pentru aproximativ 200 de milioane de euro” cu scopul de a produce până la 400 de tancuri de luptă Panther pe an, a declarat Armin Papperger pentru ziarul Rheinische Post. Patronul a spus că se așteaptă la o decizie ,,în următoarele două luni”. Fabrica ar putea fi protejată ,,fără dificultate” de atacurile rusești prin sisteme antiaeriene.

UPDATE ORA 14:00

RUȘI LA OLIMPIADA DE LA PARIS?

Comitetele olimpice africane s-au pronunțat sâmbătă în favoarea participării sportivilor ruși și bieloruși la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, în cadrul comitetului executiv al Asociației Comitetelor Olimpice Naționale din Africa (ACNOA) de la Nouakchott.

,,Membrii au fost în unanimitate în favoarea participării sportivilor ruși și belaruși la toate competițiile internaționale” , a precizat ANOCA într-un comunicat. ,,Acest lucru le va permite sportivilor ruși și belaruși să participe în deplină neutralitate, fără niciun semn de identitate, la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.”

UPDATE ORA 13:00

Șoigu vizitează soldații ruși din Ucraina

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a vizitat sâmbătă postul de comandă al unei unități a trupelor națiunii care staționează în sudul Ucrainei.

Potrivit Ministerului Apărării, Șoigu ,,a inspectat postul de comandă înaintat al uneia dintre formațiunile din districtul militar de est în direcția Donețk Sud” . Ministrul a ascultat un raport al comandantului grupului și al ofițerilor de stat major al acestuia cu privire la acțiunile curente ale trupelor.

În timpul invaziei lor în Ucraina de peste an, liderii militari de vârf ai Rusiei au făcut doar deplasări sporadice pe linia frontului.

UPDATE ORA 12:00

MAREA BRITANIE: Lupte intense au loc în zona Bahmut

Ministerul britanic al Apărării, în ultima sa actualizare cu privire la conflictul dintre Rusia și Ucraina, a declarat că orașul Bakhmut din Donbas se află sub ,,o presiune din ce în ce mai severă” , în timp ce lupte violente se desfășoară în interiorul și în afara orașului.

,,Ucraina consolidează zona cu unități de elită” , a declarat ministerul, menționând că în ultimele 36 de ore au fost demolate două poduri importante din zonă, inclusiv un pod crucial care leagă orașul de ultima rută majoră de aprovizionare de la Bakhmut la orașul Chasiv Yar. ,,Rutele de aprovizionare din oraș, aflate sub control ucrainean, sunt din ce în ce mai limitate” , a precizat acesta.

UPDATE ORA 11:00

Ucraina spune că Rusia a pierdut peste 800 de soldați în ultima zi

Statul major al forțelor armate ucrainene a declarat sâmbătă că 152.190 de soldați ruși au fost uciși în Ucraina de la începutul operațiunii militare a Moscovei, în februarie anul trecut. Potrivit ultimei publicații, exact 820 de soldați ruși au fost uciși în ultimele 24 de ore.

De asemenea, în ultima zi, Moscova ar mai fi pierdut cel puțin alte 4 tancuri, 10 vehicule blindate protejate, 12 sisteme de artilerie, 3 lansatoare multiple de rachete, 1 avion, 5 vehicule aeriene fără pilot la nivel tactic și 8 camioane și cisterne.

UPDATE ORA 10:00

Rusia acuză SUA că se amestecă în afacerile sale

Ambasada Rusiei în Statele Unite a acuzat Washingtonul că se amestecă în afacerile interne ale țării euroasiatice prin sancționarea a șase persoane în legătură cu presupusul abuz al drepturilor omului împotriva opozantului Vladimir Kara-Murza.

,,Reamintim că domnul Kara-Murza este acuzat de infracțiuni grave: înaltă trădare, diseminarea de informații false în mod deliberat despre acțiunile Forțelor Armate ale Federației Ruse, precum și cooperarea cu o organizație indezirabilă din Rusia, care sunt supuse unor pedepse penale” , a scris purtătorul de cuvânt al ambasadei, Igor Girenko, pe Telegram.

,,Obsesia cu care sunt ștampilate aici restricțiile antirusești reflectă furia neputincioasă a cercurilor conducătoare din SUA din cauza incapacității de a ne obliga să ne supunem voinței lor. „

Anterior, Trezoreria SUA a sancționat șase persoane din Rusia pentru presupusele rele tratamente aplicate liderului opoziției Vladimir Kara-Murza, desemnat ca agent străin de Kremlin.

UPDATE ORA 09:00

MINISTERUL RUSESC

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a inspectat un ,,post de comandă” pe linia frontului din estul Ucrainei, a anunțat sâmbătă ministerul său, în contextul în care bătălia pentru orașul emblematic Bahmut continuă. Locul exact al vizitei, precum și data, nu au fost precizate.

Ministerul a difuzat o înregistrare video care îl arată pe Serghei Shoigu călătorind cu un elicopter și apoi discutând, fără cască sau vestă antiglonț, cu un soldat în fața unor clădiri avariate, sub paza unui soldat. Videoclipul îl arată, de asemenea, pe ministru înmânând medalii soldaților ruși.

UPDATE ORA 08:00

ACTUALIZARE A SITUAȚIEI

Șeful lui Wagner spune că a ,,practic a înconjurat” orașul Bahmut și îi cere lui Volodimir Zelenski să își retragă trupele de acolo. De cealaltă parte a Atlanticului, SUA au promis un ajutor suplimentar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina. Iată cele mai importante momente din ultimele 24 de ore.

UPDATE ORA 07:00

AJUTORUL SUA

Statele Unite au anunțat un nou ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina. Noul ajutor este destinat munițiilor pentru sistemele de lansatoare de rachete Himars, folosite efectiv de forțele ucrainene, precum și pentru vehicule blindate Bradley și alte echipamente, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat al SUA.

UPDATE ORA 06:00

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, în vizită în Ucraina

„Mă simt bine că m-am întors în Ucraina”, a scris vineri seară pe Twitter, Roberta Metsola. „Pentru acești oameni curajoși care au inspirat lumea.

Pentru eroii care refuză să renunțe. Pentru cei care au sacrificat totul pentru valorile noastre. Pentru europenii a căror casă este în Uniunea noastră europeană” , a continuat șefa Parlamentului European, publicând mesajul atât în limba engleză, cât și în ucraineană.

Roberta Metsola a fost primită de Ruslan Stefanchuk, președintele Radei Supreme a Ucrainei.

„Am discutat, de asemenea, despre sancțiunile împotriva Federației Ruse. Trebuie să stopăm toate posibilitățile de ocolire a acestor sancțiuni! Am abordat propunerile Chinei cu privire la așa-numitul «tratat de pace»” , a precizat oficialul ucrainean, într-un mesaj pe Facebook, adăugând că există o formulă de pace propusă și de președintele Volodimir Zelenski, propunere pentru care se cere sprijin internațional.

UPDATE ORA 05:00

Ucraina afirmă că situația din Bahmut este foarte dificilă, dar încă deține controlul

Armata ucraineană continuă să apere orașul Bahmut în regiunea Donețk, dar situația acolo este foarte grea, dar încă sub control, a declarat secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională, Oleksi Danilov, potrivit Ukrinform.

„Bahmut este un punct fierbinte de patru luni. Situația este dificilă, dar înțelegem că acesta este țara noastră, trebuie să o apărăm. Cele mai aprige bătălii sunt acolo. Situația este extrem de grea și dificilă, dar este sub control” , a spus Danilov.

El a subliniat că un număr mare de soldați ruși mor zilnic în această zonă, iar rușii au pierdut mai mulți soldați decât Ucraina.

UPDATE ORA 04:00

Numărul morților după atacul asupra Zaporojie a crescut la 7

Salvatorii au recuperat de sub dărâmături trupurile a încă două persoane care au murit în urma unui atac cu rachetă asupra orașului Zaporojie. Astfel, numărul morților a crescut la șapte.

Operațiunile de căutare și salvare și dezmembrarea structurilor clădirilor distruse sunt în desfășurare. Serviciile comunale au îndepărtat deja 333 de tone din rămășițele clădirii.

O rachetă rusească S-300 a lovit joi un bloc rezidențial din Zaporojie. Personalul Serviciului de Stat de Urgență a reușit să salveze 11 persoane și să evacueze alte 20. Șapte răniți au avut nevoie de internare, dintre care doi sunt în stare gravă.

UPDATE ORA 03:00

Olaf Scholz, primit de Joe Biden la Casa Albă

Președintele american Joe Biden și cancelarul german Olaf Scholz au purtat vineri la Casa Albă discuții concentrate în mare parte pe războiul din Ucraina, riscurile de securitate puse China, dar și alte chestiuni, relatează Reuters și CNN.

La discuțiile din Biroul Oval, Biden i-a mulțumit cancelarului german pentru sprijinul „profund” oferit Ucrainei, iar Scholz a spus că este important să transmitem mesajul că sprijinul va continua „atâta timp cât va fi nevoie și atâta timp cât este necesar”.

„Ați intensificat și ați oferit sprijin militar critic și știți, aș susține că dincolo de sprijinul vostru militar, sprijinul moral pe care l-ați acordat ucrainenilor a fost profund.

Și ați generat schimbări istorice acasă – creșterea cheltuielilor pentru apărare și diversificarea sursele de energie dincolo de cele rusești. Știu că nu a fost ușor, ci a fost foarte dificil pentru dumneavoastră” , i-a transmis Biden lui Scholz, relatează CNN. Biden a adăugat că cele două state ca „aliați NATO, fac alianța mai puternică și mai capabilă” .

UPDATE ORA 02:00

Casa Albă spune că China încă ia în considerare să sprijine Rusia

China ar putea încă ar putea decide să ofere Rusiei ajutor militar letal, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA, John Kirby. „Nu credem că au luat-o de pe masă (nr. posibilitatea de a oferi sprijin militar)”, i-a spus Kirby într-un interviu pentru CNN. Kirby a mai spus că avioanele de luptă F-16 nu sunt o „parte cheie” a agendei pentru întâlnirea președintelui american Joe Biden cu cancelarul german Olaf Scholz din această după-amiază, dar cei doi lideri vor vorbi pe larg despre ceea ce va avea nevoie Ucraina în primăvara și vara aceasta.

UPDATE ORA 02:00

Fondatorul Wagner cere lui Zelenski să retragă trupele din Bahmut

Fondatorul și finanțatorul grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat că forțele sale au înconjurat orașul Bahmut, din regiunea Donețk, și îi cere președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să ordone retragerea din orașul Donețk.

„Unitățile PMC Wagner aproape au înconjurat pe Bahmut, mai rămâne un singur drum” , i-a transmis el lui Zelenski într-un videoclip filmat la periferia de nord a orașului și postat pe canalele sale de socializare. „Funia se strânge”.

„Ei [soldații ucraineni] se luptă, dar viața lor în apropiere de Bahmut este scurtă – o zi sau două. Dă-le șansa să părăsească orașul. Orașul este de fapt înconjurat” , a concluzionat Prigojin.

Încercările rusești de a încercui orașul au părut să fi încetinit de joi până vineri, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, iar atenția s-a mutat către împingerea forțelor ucrainene să se retragă din oraș.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că sprijinul cancelarului german Olaf Scholz pentru Ucraina a „făcut o diferență enormă” în timpul războiului, cu ocazia întâlnirii celor doi lideri la Casa Albă, vineri.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ați făcut un pas înainte și ați oferit un sprijin militar critic și știți, aș spune că, dincolo de sprijinul militar, sprijinul moral pe care l-ați oferit ucrainenilor a fost profund. Și ați condus schimbări istorice acasă – creșterea cheltuielilor pentru apărare și diversificarea în afara surselor de energie rusești – știu că nu a fost ușor, foarte dificil pentru dumneavoastră”, a spus Biden, menționând că au acționat la pas” în susținerea Kievului, scrie CNN.

În calitate de aliați NATO, facem alianța mai puternică și mai capabilă”, a adăugat el. Scholz a declarat că Germania va fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie.

Acesta este un an foarte, foarte important din cauza amenințării foarte periculoase la adresa păcii care vine din partea Rusiei care invadează Ucraina, și este foarte important că am acționat împreună, că ne-am organizat în pas de melc și că am făcut fezabil faptul că putem oferi sprijinul necesar Ucrainei în tot acest timp”, a spus Scholz.

Germania și SUA au fost în impas la începutul acestui an în ceea ce privește trimiterea de tancuri în Ucraina, dar ambele țări au anunțat că intenționează să trimită vehiculele după o presiune intensă asupra Berlinului și o diplomație prelungită între Germania, Statele Unite și alți aliați europeni.