- SUA au calificat suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului drept „un moment important și istoric”.
- Microsoft a declarat că a împiedicat tentativele hackerilor ruși de spionaj de a se infiltra pe site-uri ucrainene, europene și americane.
- Senatul SUA a aprobat în unanimitate interzicerea importurilor de petrol din Rusia. Camera superioară a Congresului SUA a adoptat acest proiect de lege care interzice importul oricăror transportatori de energie din Rusia.
UPDATE 23:00
Președintele Parlamentului European: în Ucraina se comit „crime de război internaționale”
Advertisment
Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că atacul cu rachete asupra unei gări din Kramatorsk și alte atacuri asupra civililor din Ucraina sunt „crime de război internaționale comise împotriva unor oameni suverani care, pur și simplu, luptă pentru democrație și pentru țara lor”.
Vorbind, vineri, cu Julia Chatterley de la CNN, Metsola a declarat că Europa nu livrează echipamente, asistență financiară sau logistică suficient de repede „și depinde de noi, astăzi, în aceste ore, să ne ridicăm pentru a fi numărați și să nu ne întoarcem spatele”.
Recomandări
Ea a mai spus că Europa finanțează acest război „fie direct, fie indirect” și trebuie să își asume responsabilitatea pentru că nu a acționat mai devreme pentru a opri războiul.
„De ce i-am adăpostit pe Putin, pe familia sa, pe oligarhi și pe toți oamenii care îl susțin în Europa noastră, vânzându-le pașapoartele noastre, cetățenia noastră? Permițându-le să își ascundă banii în țările noastre. Și trebuie să ne asigurăm că acest lucru nu se va mai întâmpla din nou”, a spus ea.
Întrebată despre candidatura Ucrainei la aderarea la Uniunea Europeană, Metsola a spus că „pentru parlament, este clar. Locul pentru Ucraina este în Europa”.
Moscova forțează închiderea birourilor Amnesty International și Human Rights Watch din Rusia
Ministerul rus al Justiției din Federația Rusă a anunțat, vineri, că a revocat înregistrarea a 15 reprezentanțe ale unor organizații internaționale și ONG-uri străine, printre care cea a Amnesty International, Human Rights Watch și Carnegie Endowment for International Peace.
Grupurile „au fost expulzate după ce s-a constatat că au încălcat legislația în vigoare a Federației Ruse”, se arată într-un comunicat al ministerului.
Ca răspuns la expulzare, Amnesty International a declarat că Moscova „o închide efectiv”. Autoritatea de reglementare a mass-media din Rusia a blocat anterior, la 11 martie, accesul la site-ul în limba rusă al Amnesty International.
„Închiderea Amnesty în Rusia este doar cea mai recentă dintr-o listă lungă de organizații care au fost pedepsite pentru că au apărat drepturile omului și au spus adevărul autorităților ruse”, a declarat Agnès Callamard, secretar general al Amnesty International.
Zelenski le transmite șefilor UE că ultimele sancțiuni împotriva Rusiei „nu sunt suficiente”
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a spus, vineri, șefilor Uniunii Europene că ultimul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei este, încă, „insuficient”.
„Aș dori să mulțumesc întregii lumi, UE, Ursulei von der Leyen personal, pentru cel de-al cincilea pachet de sancțiuni, dar cred că nu este suficient”, a declarat el, vorbind la Kiev alături de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și de Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă și Securitate, Josep Borrell.
„Pentru că ei [Rusia] ne-au luat multe, teritorii, oameni”, a spus el.
În timp ce Ucraina poate „să aducă teritoriile înapoi”, nu poate „să readucă acei oameni la viață”, a spus el.
„Vă rugăm să continuați să ne ajutați cu sancțiunile”, a adăugat el.
Cea de-a cincea rundă de sancțiuni a UE a fost adoptată săptămâna aceasta și include interzicerea importurilor de cărbune rusesc și blochează accesul Rusiei în porturile UE.
Borrell, cel mai înalt diplomat al UE, a promis că o delegație a UE se va întoarce la Kiev și a recunoscut că Ucraina are nevoie de mai multe arme.
El a declarat că speră să poată promite încă 500 de milioane de euro (543 de milioane de dolari) în asistență militară „în următoarele două zile”, pe lângă cele 1 miliard de euro (1,09 miliarde de dolari) alocate deja.
UPDATE 22:00
Oficial din domeniul apărării: SUA au indicii că Rusia caută să recruteze „peste 60.000 de soldați”
Statele Unite au indicii că Rusia caută să recruteze „peste 60.000 de soldați”, noi recruți și rezerviști, pentru a-și întări forțele de invazie, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării .
Oficialul a avertizat că „rămâne de văzut” cât succes va avea Rusia în atingerea acestui obiectiv, cât de multă pregătire vor primi aceste forțe sau unde vor fi trimise.
Oficialul a mai spus că SUA nu au văzut că există „întăriri proaspete, complet antrenate, complet înarmate”, gata să se alăture batalioanelor ruse epuizate.
În ceea ce privește capacitatea actuală, Rusia se află acum la „sub 85% din puterea de luptă disponibilă evaluată” pe care Moscova a acumulat-o înainte de invazia Ucrainei din februarie, a declarat, vineri, un înalt oficial american din domeniul apărării, în timpul unei ședințe de informare cu jurnaliștii.
Oficialul nu a vrut să avanseze un număr total de soldați ruși care au fost uciși, până în prezent, în operațiunea din Ucraina.
De asemenea, SUA consideră că armata rusă nu și-a rezolvat „problemele de logistică și de susținere”, inclusiv cele care existau în afara Ucrainei, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării.
Oficialul a spus că aceste probleme înseamnă că este puțin probabil ca ei să fie capabili să își întărească forțele din partea de est a Ucrainei „cu mare viteză”.
UPDATE 21:00
UE oferă Ucrainei posibilitatea unei aderări rapide
În cadrul unei conferințe la Kiev, UE i-a înmânat președintelui Zelenski un chestionar care va duce Ucraina cu un pas mai departe în obținerea statutului de candidat la UE, relatează BBC.
Adresându-se președintelui ucrainean, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE va sprijini Ucraina pentru a se asigura că finalizarea acestui proces durează „săptămâni, nu ani”, deoarece procesul a fost accelerat din cauza războiului.
„Rusia va coborî în decădere economică, financiară și tehnologică, în timp ce Ucraina mărșăluiește spre viitorul european, asta este ceea ce văd eu”, a declarat Ursula von der Leyen.
Primind chestionarul într-un plic, Zelenski i-a asigurat pe jurnaliști că acesta va fi gata într-o săptămână.
UPDATE 20:00
Scholz: Germania ar trebui să poată pune capăt importurilor de petrol rusesc „în acest an”
Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat că este de părere că Germania va putea să oprească importul de petrol rusesc „în acest an”.
Vorbind la o conferință de presă cu premierul britanic, Boris Johnson, în timpul unei vizite la Londra, Scholz a declarat că Germania „lucrează activ” pentru a deveni independentă de importurile de petrol rusesc.
Cancelarul german a declarat că el crede că Germania va putea să pună capăt importurilor în acest an, dar a adăugat că va fi nevoie de mai mult timp pentru ca Germania să renunțe la gazul rusesc.
Renunțarea la importurile de energie rusească necesită investiții și infrastructură, a spus Scholz, adăugând că Germania a pregătit măsuri pentru a deveni independentă de importurile de energie rusească „înainte de începerea războiului, deoarece știam că această problemă va apărea”.
SUA evaluează că o rachetă balistică rusă cu rază scurtă de acțiune a lovit gara din Kramatorsk
Conform evaluării inițiale a SUA, racheta care a lovit gara din Kramatorsk a fost o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune, lansată de pe o poziție rusă din interiorul Ucrainei, a declarat, vineri, un înalt oficial american din domeniul apărării.
Anterior, vineri, Ucraina a acuzat forțele rusești că au folosit, fără discriminare, muniții cu dispersie în atacul de vineri, soldat cu cel puțin 50 de morți.
UPDATE 19:00
Nava de pescuit Sapphire capturată de ruși a fost readusă sub control ucrainean și se află într-un port românesc, a declarat șeful biroului prezidențial ucrainean, Andriy Yermak.
Echipajul a fost concediat la 25 martie, în cadrul schimbului de prizonieri.
Potrivit datelor preliminare, peste 121.000 de copii ucraineni au fost mutați cu forța în Rusia.
Comisarul pentru drepturile omului din parlamentul ucrainean, Lyudmyla Denysova, a declarat că, potrivit informațiilor pe care le deține din diverse surse, peste 121.000 de copii au fost mutați cu forța în Rusia. Acum se știe că unii dintre copii au fost duși de la Mariupol la Donețk și în direcția Taganrog.
Invadatorii ruși atrag atenția că aceștia sunt copii orfani. Cu toate acestea, toți orfanii împreună cu orfelinatele au fost evacuați din Mariupol pe 24-25 februarie, a precizat Denysova.
Vă reamintim că presa rusă a început să publice informații despre inițiativa lui Putin de a modifica legislația în vederea instituirii unei proceduri accelerate de adopție pentru copiii din Donbas. Se raportează că Duma de Stat lucrează deja la amendamente relevante la legislație, după care nu va mai fi posibilă înlocuirea unei familii cu un copil.
UPDATE 18:00
Ambasada SUA de la Kiev a reacționat în urma atacului care a avut loc, vineri, la gara Kramatorsk, spunând că forțele rusești au comis încă o atrocitate în Ucraina.
Reprezentanți ai ambasadei au postat pe Twitter o imagine care arată urmările atacului, cu mesajul:
„Atacul cu rachete rusești asupra gării din Kramatorsk, un centru de evacuare a civililor, soldat cu zeci de morți și peste 100 de răniți, este încă o atrocitate comisă de Rusia în Ucraina. Lumea îi va cere socoteală lui Putin”, se arată în mesajul Ambasadei SUA de la Kiev.
UNHCR a declarat că 4.382.316 ucraineni au fugit din țară de la începutul războiului, la 24 februarie, o creștere de 62.822 de persoane față de cifrele de miercuri. Această cifră include 22.957 de persoane care au plecat în Rusia începând cu 29 martie, în urma unor cifre actualizate de la Moscova, relatează AFP, potrivit The Guardian.
„Războiul din Ucraina a declanșat una dintre crizele umanitare și de strămutare cu cea mai rapidă creștere din toate timpurile. În timp ce ritmul sosirilor încetinește, fluxurile globale continuă, având în vedere ostilitățile în curs de desfășurare”, a declarat purtătorul de cuvânt al UNHCR, Matt Saltmarsh.
Personalul agenției a observat că refugiații nou sosiți proveneau din diferite părți ale țării, inclusiv din est, după ce au petrecut săptămâni întregi „înghesuindu-se acasă sau în adăposturi în condiții dezastruoase”, a spus el.
UPDATE 17:00
Slovacia a oferit Ucrainei sistemul său de apărare aeriană S-300 pentru a o ajuta să se apere împotriva agresiunii Rusiei, a confirmat astăzi premierul slovac, Eduard Heger, relatează AFP.
Într-o declarație postată pe Facebook, Heger a adăugat că acest demers nu înseamnă că țara sa s-a alăturat conflictului cu Rusia.
„Pot confirma că Republica Slovacă a donat Ucrainei sistemul de apărare aeriană S-300, în urma cererii de asistență a Ucrainei. Donarea sistemului nu înseamnă că Republica Slovacă a devenit parte a conflictului armat din Ucraina”, a scris premierul slovac pe Twitter.
Apărarea Slovaciei „va fi întărită în zilele următoare de un sistem suplimentar de apărare antirachetă din partea aliaților noștri”, a adăugat el.
UPDATE 16:00
Răul care nu are limite – Zelenskii condamnă lovitura rusă asupra gării Kramatorsk
Într-o declarație, președintele Volodimr Zelenski a acuzat forțele ruse de atacarea deliberată a civililor, după ce un atac cu rachete rusești asupra gării Kramatorsk din estul Ucrainei a ucis cel puțin 39 de persoane și a rănit alte 87.
Cel puțin doi copii se numără printre morți, potrivit șefului căilor ferate ucrainene. Primarul din Kramatorsk, Oleksander Honcharenko, a declarat că aproximativ 4.000 de persoane se aflau în gară în momentul atacului.
Într-o declarație, liderul ucrainean a spus: „Nu am avut timp să mă gândesc la asta: Lipsiți de puterea și curajul de a ne ține piept pe câmpul de luptă, ei distrug cu cinism populația civilă. Acesta este un rău care nu are limite. Și dacă nu este pedepsit, nu se va opri niciodată”, a spus Zelenski.
Într-un discurs video ulterior în fața parlamentului finlandez, Zelenski a declarat că nicio trupă ucraineană nu a fost în stație în momentul atacului.
Lovitura rusă asupra stației Kramatorsk a fost un „masacru deliberat” al civililor, afirmă Kuleba
Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a acuzat Rusia de „măcelărirea deliberată” a zeci de civili după un atac cu rachete rusești asupra gării Kramatorsk.
Kuleba a scris pe Twitter:
„Rușii știau că gara din Kramatorsk era plină de civili care așteptau să fie evacuați. Cu toate acestea, au lovit-o cu o rachetă balistică, omorând cel puțin 30 de persoane și rănind cel puțin o sută de oameni. Acesta a fost un măcel deliberat. Vom aduce fiecare criminal de război în fața justiției”, a scris ministrul Kuleba pe Twitter.
Mihail Podoliak, un consilier cheie al președintelui Zelenski, a descris atacul drept „un act deliberat de intimidare”.
Podoliak a scris pe Twitter:
„Atacul asupra gării din Kramatorsk este un act deliberat de intimidare. Zeci de civili morți și răniți. Familii cu copii care încercau să se evacueze. Lumea trebuie să înțeleagă: Rusia este un stat-terorist. Cumpărarea petrolului și gazelor sale finanțează terorismul”, a scris Podoliak.
UPDATE 15:00
Boris Johnson a încercat să aplaneze diferențele cu Germania în ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei, salutând „hotărârea de principiu” a Berlinului de a pune capăt dependenței sale de energia rusă, înainte de o întâlnire la Londra cu cancelarul german Olaf Scholz.
Aceasta este prima întâlnire dintre cei doi bărbați de când social-democratul Scholz a fost ales să conducă un guvern de coaliție format din trei partide și are loc după o săptămână în care Germania a rezistat apelurilor britanice ca marile economii să stabilească un calendar pentru a pune capăt dependenței de energia rusă.
Înaintea întâlnirii cu Scholz în Downing Street, premierul britanic a declarat:
„Salut hotărârea sa de principiu de a pune capăt dependenței de energia rusă. Modul în care vom răspunde invaziei Rusiei va defini ordinea internațională pentru anii următori. Nu putem lăsa crimele lui Putin să rămână nepedepsite”, a declarat Boris Johnson.
Scholz a fost criticat pe plan intern și de către politicienii ucraineni pentru că nu s-a mișcat suficient de repede pentru a scăpa Germania de dependența de zeci de ani de energia ieftină a Rusiei și pentru că a fost lent în susținerea transferului de armament greu de care Ucraina are nevoie.
De asemenea, el a fost avertizat de industriașii germani că un embargo imediat asupra gazelor ar duce la șomaj în masă, o poziție împărtășită în mare parte de Partidul Verzilor, partenerii săi de coaliție.
Robert Habeck, ministrul german al economiei și energiei, a anunțat că intenționează să înceteze să mai importe petrol și cărbune din Rusia în acest an, iar gaz până la jumătatea anului 2024.
UPDATE 14:00
Bilanțul morților în urma atacului de la gara din Kramatorsk a crescut la 39 de morți, potrivit guvernatorului
Cel puțin 39 de persoane au fost ucise și 87 rănite în urma unei lovituri cu rachete rusești asupra gării din Kramatorsk, plină de evacuați, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kyrylenko, actualizând o estimare anterioară de 30.
Într-o postare online, guvernatorul a precizat că mulți dintre răniți sunt în stare gravă, relatează Reuters.
Primarul Oleksander Honcharenko ar fi declarat că spitalele nu pot face față numărului de persoane rănite în urma grevei, potrivit the Guardian.
Rusia neagă responsabilitatea pentru lovitura de la stația Kramatorsk
Kremlinul a negat că Rusia a fost implicată în atacul cu rachete asupra unei gări din Kramatorsk, în estul Ucrainei, relatează Reuters.
Vorbind cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că forțele armate ruse nu au avut nicio misiune programată pentru Kramatorsk vineri.
Ministerul rus al Apărării a negat, de asemenea, că forțele ruse au fost responsabile pentru această lovitură, a relatat agenția de știri de stat rusă RIA.
Organizația rusă de stat a citat ministerul spunând că racheta a fost de un tip folosit doar de armata ucraineană și că a fost similară cu una care a lovit centrul orașului Donețk pe 14 martie.
Guvernul rus a negat în mod constant că ar fi atacat civili de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.
UPDATE 13:00
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat, vineri, deputaților finlandezi prin legătură video în Sala Plenară.
Zelenski le-a spus parlamentarilor că statul finlandez ar putea avea aceeași soartă pe care o are acum Ucraina, care se apără de atacul rusesc.
„Înțelegeți că, dacă armata rusă primește ordinul de a vă invada țara, va face același lucru și cu țara dumneavoastră. Un lucru la care nu vreau să fiți martori. Vor face ceea ce au făcut cu orașul Bucea cu orașele din țara voastră – cu orașele din orice țară”, a avertizat Zelenski.
Președintele ucrainean a mulțumit Finlandei pentru sprijinul acordat Ucrainei în timpul conflictului și i-a îndemnat pe finlandezi să facă mai mult pentru a sprijini țara sa chiar și după încheierea conflictului.
El a invocat, de asemenea, succese militare finlandeze celebre, făcând referire la Războiul de iarnă din 1939-40, în care Finlanda a împiedicat o ocupație rusă a țării.
„La fel ca voi acum 83 de ani, Ucraina are curajul de a se apăra împotriva unui astfel de inamic și a unei astfel de puteri superioare numeric”, a spus ZelenskI, făcând aluzie la Războiul de iarnă din 1939-1940 dintre Finlanda și Uniunea Sovietică.
Discursul a fost ținut prin legătură video și a durat aproximativ 15 minute. Zelenski a vorbit în limba ucraineană, parlamentarilor fiindu-le oferită o interpretare simultană în limba engleză.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a condamnat atacul asupra gării din Kramatorsk, unde se crede că aproximativ 39 de persoane au fost ucise. Kyrylenko a adăugat că, în ciuda bombardamentelor, evacuările din regiune vor continua.
UPDATE 12:00
Ministrul britanic de interne, Priti Patel, și-a cerut scuze pentru întârzierile de acordare a vizelor care au împiedicat mii de refugiați ucraineni să intre în Marea Britanie. Doar un sfert dintre cele 40.900 de persoane care au depus cereri cu succes au ajuns în Marea Britanie. Dintre aceștia, doar 1.200 de persoane au sosit în cadrul programului Homes for Ukraine, care permite oamenilor să sponsorizeze refugiați. Programul a fost criticat pentru volumul de birocrație pe care îl implică depunerea unei cereri, ceea ce i-a forțat pe unii să facă aranjamente alternative.
Germania tocmai a fost de acord cu ultima rundă de sancțiuni ale UE, care include interzicerea importului de cărbune rusesc, dar Johnson îl va îndemna pe cancelar să accelereze măsurile împotriva gazului și petrolului rusesc. Aceasta este prima vizită a lui Olaf Scholz la Londra de când a fost numit cancelar german anul trecut. În scurta sa perioadă de timp în funcție, dominată de evenimentele din Ucraina, a prezidat deja o schimbare radicală în abordarea Germaniei față de Rusia.
UPDATE 11:00
Cadavrele oamenilor continuă să fie scoase de sub dărâmături în Borodyanka. Ca urmare a bombardamentelor armatei de ocupație, mii de locuitori din Borodyanka s-au aflat sub dărâmăturile caselor distruse.
Peste 30 de persoane au fost ucise și peste 100 rănite în urma atacului cu rachete asupra gării din Kramatorsk, potrivit rapoartelor preliminare. Partea ucraineană a revendicat imediat bombardarea gării de către partea rusă, însă pe internet au apărut fotografii ale cozii rachetei căzute, realizate de locuitorii din zonă.
UPDATE 10:00
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a mers în Ucraina, fiind cel mai important lider occidental care a mers la Kiev de la invadarea Rusiei, la 24 februarie. Ea urmează să aibă discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și se îndreaptă spre Kiev cu trenul din sud-estul Poloniei împreună cu prim-ministrul slovac Eduard Heger și cu șeful politicii externe a UE, Josep Borrell. Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a vizitat Kievul săptămâna trecută.
Looking forward to Kyiv.@JosepBorrellF @eduardheger pic.twitter.com/YFAgGr5Tlc— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) April 8, 2022
Rusia își mută atenția dinspre nord spre zona din sud și est, cunoscută sub numele de Donbas. Armele pe care țările occidentale le-au trimis până acum în Ucraina au schimbat regulile jocului, dar NATO a predat o cantitate semnificativă din stocurile sale – iar această cantitate era limitată, spune analistul de război terestru, Nick Reynolds.
UPDATE 09:00
Cel puțin 169 de copii au fost uciși și 306 au fost răniți în Ucraina de la începutul invaziei ruse pe scară largă la 8 aprilie, potrivit comisarului Radei Supreme pentru drepturile omului, Lyudmila Denisova.
Ministerul rus al Apărării a publicat noi documente desecretizate care descriu crimele naționaliștilor ucraineni din timpul Marelui Război Patriotic. În timpul și după cel de-al Doilea Război Mondial, bărbații Bandera au comis atrocități împotriva militarilor și civililor sovietici din Ucraina: și-au străpuns ochii, le-au tăiat limba și nasul, le-au tăiat brațele și picioarele și i-au ars de vii, conform documentelor.
UPDATE 08:00
Toți bărbații care au părăsit Ucraina după invazia rusă pe scară largă din 24 februarie vor fi reținuți la întoarcerea lor în țară. Ei vor trebui să explice unde și cum au reușit să treacă granița
Acest lucru a fost declarat de secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei, Alexei Danilov.
Danilov a menționat că toți cetățenii care au părăsit Ucraina au fost înregistrați. La întoarcere, ei vor trebui să raporteze în ce punct și pe baza căror documente juridice au plecat.
Potrivit acestuia, în ceea ce privește cetățenii care au plecat într-o „călătorie de afaceri”, aceștia trebuie să aibă un document separat de la Serviciul de Grăniceri de Stat al Ucrainei.
Regiunea Harkov: informații operaționale de la Serviciul ucrainean pentru Situații de Urgență (SES), începând cu ora 07:30 pe 8 aprilie 2022
- În total, salvatorii au efectuat 75 de deplasări operative pe parcursul zilei.
- În ultimele 24 de ore, unitățile SES au efectuat 15 călătorii pentru a stinge incendiile cauzate de bombardamentele inamice.
- Cel mai mare incendiu a izbucnit la ora 15:30 într-unul dintre centrele comerciale din Harkov. Acoperișul și o parte a clădirii de la etajele 3 și 4 ale clădirii au luat foc. Suprafața incendiului a fost de aproximativ 2300 mp. La ora 17:20 incendiul a fost localizat, iar la ora 20:25 a fost stins complet. Potrivit datelor preliminare, nu există victime. Incendiul a fost stins de 18 unități de echipamente de incendiu și salvare și 80 de angajați ai SES.
- Tot la ora 17:05 salvatorii au mers să stingă incendiul într-o clădire de depozite din districtul industrial Harkov. Suprafața incendiului a fost de aproximativ 2000 mp.
- În ultimele 24 de ore, unitățile pirotehnice ale Serviciului de Stat de Urgență au efectuat 41 de deplasări pentru a curăța minele de muniție și alte dispozitive explozive.
Trupele ruse au avansat mai la sud de orașul important din punct de vedere strategic Izyum, care rămâne sub controlul lor, informațiile britanice.
De asemenea, rușii continuă să bombardeze orașele din est și sud.
În nord, trupele ruse sunt acum retrase complet din Ucraina în Belarus și Rusia. Cel puțin o parte din aceste forțe vor fi transferate în estul Ucrainei pentru a lupta în Donbass.
„Multe dintre aceste forțe necesită o reaprovizionare semnificativă înainte de a fi gata să se desfășoare mai la est și orice redistribuire în masă din nord este probabil să dureze cel puțin o săptămână”, a transmis Ministerul britanic al Apărării.
UPDATE 07:00
Informații operaționale de la Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, începând cu ora 6:00:
- „Inamicul se pregătește pentru ofensiva din estul Ucrainei.
- Principalele eforturi ale ocupanților ruși continuă să se concentreze pe capturarea orașului Mariupol, ofensiva din zona orașului Izyum, descoperiri în apărarea forțelor aliate în direcția Donețk. În direcția South Bug, inamicul încearcă să împiedice înaintarea trupelor noastre.
- Forțele armate ale Belarusului desfășoară activități de antrenament operațional și de luptă pe terenurile de antrenament din întreaga țară. Până la patru grupuri tactice de batalion au fost implicate pentru a îndeplini sarcini de întărire a protecției frontierei ucrainene-belaruse.
- Există încă posibilitatea desfășurării unor lovituri aeriene de pe teritoriul Belarusului asupra infrastructurii militare și civile din Ucraina.
- Potrivit informațiilor disponibile, așa-numiții „voluntari” sunt selectați dintre bieloruși pentru a recruta noi unități ale unei companii militare private. Informația este în curs de clarificare.
- Inamicul finalizează restabilirea capacității de luptă a unităților din districtul militar central din regiunile Bryansk și Kursk.
- Unitățile separate ale Armatei a 6-a, 20-a, Armata 1 Panzer, trupele de coastă ale flotei baltice și nordice efectuează echipamente operaționale ale teritoriului. Atenția principală este acordată refacerii tronsoanelor de cale ferată din orașul Kupyansk până în orașele Harkov, Izyum și Svatove. În acest scop, au fost implicate unități ale trupelor feroviare ale brigăzii a 38-a separată de cale ferată din Districtul Militar de Vest din Iaroslavl.
- În direcția Harkov, inamicul continuă să blocheze orașul. Pentru a împiedica înaintarea trupelor noastre, invadatorii au ridicat câmpuri de mine.
- În orașul ocupat temporar Izyum, reprezentanții așa-numitului „DPR” îndeplinesc funcțiile „poliției” locale , efectuează verificări ilegale de documente, percheziții ale populației locale.
- Unitățile forțelor de ocupație își concentrează eforturile pe preluarea controlului asupra așezărilor Popasna și Rubijne și stabilirea controlului asupra orașului Mariupol. Operațiunile de asalt continuă în majoritatea zonelor.
- Inamicul continuă să lanseze lovituri aeriene și să bombardeze infrastructura civilă, inclusiv utilizarea mai multor lansatoare de rachete. Astfel de activități au fost înregistrate în zonele Kreminna, Severodonețk, Novotoshkivske, Popasna, Novozvanivka, Sukha Balka, Novoselivka Druha, Stepne, Troitske, Novobahmutivka, Marinka și Solodke.
- În zonele așezărilor Rubizhne, Popasna, Nyzhne, Novotoshkivske, Zolote și Borivske, ocupanții au încercat să efectueze operațiuni de asalt, dar nu au reușit
Revista britanică Vogue a dedicat un nou număr crizelor cu refugiații din lume și a pus pe copertă fotografia făcută la intrarea în Nikolaev
Publicația spune poveștile ale refugiaților, acum, inclusiv a celor din Ucraina.
Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei împreună cu experții Google au lansat un proiect de digitalizare a consecințelor agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.
Scopul proiectului este de a repara distrugerile cauzate de ocupanții ruși în orașele și satele ucrainene.
Proiectul a pornit din orașul eliberat Irpin, din regiunea Kiev. Mai multe echipe încep să lucreze în același timp. Informațiile despre distrugere vor fi postate pe Google Maps și vor fi disponibile publicului larg.
Oricine va putea vedea cum arătau orașele ucrainene înainte și ce le-a făcut agresorul.
Rusia a impus sancțiuni Australiei si Noii Zeelande, interzicand accesul oficialitatilor acestor state pe teritoriu ei.
Rusia a impus sanctiuni Australiei, interzicându-i premierului, dar și altor 228 de parlamentari și membri ai Guvernului accesul pe teritoriul statului rus, a anunțat Ministerul de Externe rus, citat de The Guardian
Microsoft a declarat că a împiedicat tentativele hackerilor ruși de spionaj de a se infiltra pe site-uri ucrainene, europene și americane.
„Am observat recent atacuri care au vizat entități ucrainene din partea Strontium, un actor rus legat de GRU pe care îl urmărim de ani de zile. Săptămâna aceasta, am reușit să întrerupem o parte din atacurile lui Strontium asupra unor ținte din Ucraina. Miercuri, 6 aprilie, am obținut un ordin judecătoresc care ne autorizează să preluăm controlul asupra a șapte domenii de internet pe care Strontium le folosea pentru a desfășura aceste atacuri. De atunci, am redirecționat aceste domenii către o groapă de gunoi controlată de Microsoft, ceea ce ne-a permis să reducem utilizarea actuală a acestor domenii de către Strontium și să activăm notificările victimelor”, a transmis, joi, Microsoft.
Statele Unite au impus sancțiuni asupra a două întreprinderi de stat rusești : cea mai mare companie de exploatare a diamantelor din lume, Alrosa, care reprezintă 90% din capacitatea de producție de diamante a Rusiei și United Shipbuilding Corporation, care dezvoltă și construiește majoritatea navelor de război rusești.
Pe 9 mai, în Letonia va fi Ziua de Comemorare a ucrainenilor care au murit în urma invaziei ruse – o astfel de decizie a fost luată de Seimas Leton, transmite Centrul de Securitate Informațională .
Astfel, pe 9 mai, steagurile de stat din țară vor fi coborâte, iar steagul Ucrainei va apărea și la reședința președintelui, clădirea guvernului și Seimas.
UPDATE 06:00
Invadatorii ruși continuă să transfere avioane din Belarus pe teritoriu, susține mass-media din Belarus.
Se știe că rușii au luat toate echipamentele și aeronavele de pe aerodromul militar din orașul belarus Lida.
UE va oferi încă 500 de milioane de euro în ajutor militar Ucrainei, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel
În regiunea Dnipropetrovsk, armata rusă a tras trei focuri de armă: patru persoane au fost ucise, alte șapte au fost rănite, două persoane au fost date dispărute, a declarat președintele consiliului regional Lukașuk.
Pentru fiecare tanc rusesc din Ucraina, Statele Unite au furnizat sau se pregătesc să furnizeze zece sisteme antitanc, a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.
„Livrările de arme au loc aproape în fiecare zi. În urmă cu doar două zile, am anunțat o aprovizionare de 100 de milioane de dolari de sulițe, o armă critică pe care ucrainenii o folosesc eficient pentru a lupta, pentru a respinge și pentru a se apăra împotriva rușilor”, a spus ea.
ONU își va relua prezența la Kiev, a declarat secretarul general al ONU, Stefan Dujarric.
Statele Unite furnizează arme și echipamente militare Ucrainei la o rată record, o astfel de marfă fiind transferată la Kiev în 4-5 zile după ce se iau deciziile politice necesare la Washington, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.
UPDATE 05:00
Un elicopter Ka-52 a fost doborât de ucraineni.
Regiunea Sumy este liberă de armata lui Putin, a spus șeful OVA Dmitri Jivițki. Cu toate acestea, este încă periculos să te întorci acolo. Înainte trebuie efectuată deminarea teritoriului din muniția lăsată de „eliberatorii” ruși.
Ieri, invadatorii de la Kiev au folosit pentru prima dată cea mai nouă armă- obuzele care coboară pe parașute, a spus ministrul adjunct al Ministerului Afacerilor Interne Gherașcenko.
„Pur și simplu ne-am luat. Rușii folosesc cele mai brutale arme”, a spus Anton Gerașcenko, adăugând că toate crimele Rusiei vor fi investigate.
„China poate deveni un element important al sistemului de securitate globală dacă ia decizia corectă de a sprijini o coaliție de țări civilizate și de a condamna Rusia pentru barbarie. Aceasta este o șansă de a sta la masă, pe picior de egalitate. Occidentul trebuie să explice Beijingului cum diferă 1,6 trilioane de dolari de 150 de miliarde de dolari”, a scris Podoliak.
NATO va furniza Ucrainei echipamente de protecție chimică și biologică, a spus secretarul general al Alianței Jens Stoltenberg. De asemenea, vor sprijini securitatea cibernetică.
UPDATE 04:00
Congresul SUA aprobă, în cele din urmă, inițiativa de suspendare a relațiilor comerciale normale cu Rusia și cu Belarus.
Rusia se pregătește să inițieze o serie de proiecte de lege care să permită adopția copiilor deportați din teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei în Rusia, în cadrul unei proceduri simplificate.
„Acest lucru încalcă direct drepturile minorilor din țara noastră, precum și normele Convenției ONU privind protecția copilului”, a declarat Daria Gerasimchuk, consilier al președintelui pentru drepturile copilului și reabilitarea copiilor.
Pe 7 aprilie, armata ucraineană din cadrul Forțelor Mixte a respins cu succes 7 atacuri ale ocupanților ruși, a distrus 4 tancuri, 10 unități de blindate și 11 unități de vehicule, 2 sisteme de artilerie, precum și 1 aeronavă și 4 drone inamice.
Pe 7 aprilie, ambasadorul Lituaniei s-a întors la Kiev. Pentru prima dată, șase diplomați și angajați lituanieni vor lucra în capitala Ucrainei. Diplomaţii letoni şi-au reluat activitatea la ambasada de la Kiev. Ambasadorul Estoniei plănuiește să revină în zilele următoare, transmite Centrul de Securitate Informațională .
UPDATE 03:00
Canada a bugetat 500 de milioane de dolari canadieni (aproape 400 de milioane de dolari SUA) în ajutor militar și 1 miliard de dolari canadieni (aproape 800 de milioane de dolari SUA) în împrumuturi.
Un invadator rus a violat o fată însărcinată de 16 ani și o bunica de 78 de ani, într- un sat din regiunea Herson, a declarat Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare Kryvyi Rih.
Rușii au împușcat o barcă care urma să evacueze oamenii din zona ocupată a regiunii Herson. Potrivit lui Vilkul, în barcă se aflau 14 persoane: 3 copii și 11 adulți. Doi bărbați și o femeie au murit pe loc, un copil de 13 ani a murit puțin mai târziu .
Senatul SUA a aprobat în unanimitate interzicerea importurilor de petrol din Rusia. Camera superioară a Congresului SUA a adoptat acest proiect de lege care interzice importul oricăror transportatori de energie din Rusia.
UPDATE 02:00
Zelenski face apel la misiunile diplomatice să revină la Kiev: „Avem nevoie de sprijinul vostru”.
SUA au calificat suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului drept „un moment important și istoric”.
SUA au trimis în Ucraina peste 12.000 de sisteme antirachetă și „sute” de drone.
Statele Unite au adăugat 8 afaceriști ruși și 29 de companii ruse pe listele de sancțiuni.
UPDATE 01:00
Femeile nasc în săli de spital improvizate.
Cel puțin 26 de cadavre au fost scoase dintre dărâmăturile a două case distruse în orășelul Bordyanka, în apropiere de Kiev, a anunțat procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, într-o postare pe Facebook.
UPDATE 00:00
Filmări critice care demonstrează că civili din Bucha au fost uciși în timp ce trupele ruse erau staționate în oraș. Meduza a obținut videoclipuri de înaltă calitate care arată cartierele sudice ale orașului Bucha, regiunea Kiev. Înregistrarea a fost făcută dintr-o dronă. Conform metadatelor fișierului, aceste videoclipuri au fost filmate pe parcursul mai multor zile, din 23 martie până în 30 martie 2022.
„De mai bine de o zi, mass-media vorbește nu despre cum funcționează, de fapt, sancțiunile împotriva Rusiei, ci despre motivul pentru care sunt importante aceste sancțiuni. Parcă se convinge că au introdus lucrurile potrivite, că sunt suficiente restricții.
Dar, dacă sancțiunile ar funcționa cu adevărat, nu ar trebui să explicăm atât de detaliat și de meticulos de ce sunt importante. Prin urmare, subliniez încă o dată: sunt necesare mai multe sancțiuni, sancțiuni îndrăznețe. Curajul ar trebui să fie un criteriu de evaluare a deciziilor.
În primul rând, ucrainenii au nevoie de arme care să ne permită să câștigăm pe câmpul de luptă. Și aceasta va fi cea mai puternică sancțiune împotriva Rusiei dintre toate cele posibile.
Rusia pierde treptat chiar și pe acele platforme pe care le considera destul de confortabile pentru sine, în special, Adunarea Generală a ONU a anunțat suspendarea calității de membru al Rusiei în Consiliul pentru Drepturile Omului. Este destul de logic, destul de corect. Suntem recunoscători acelor state care au susținut acest lucru. Rusia nu are nimic de-a face de mult timp cu conceptul drepturilor omului.
Au început lucrările de demontare a resturilor din Borodyanka. Este mult mai rău, chiar mai multe victime ale invadatorilor ruși. Și ce se va întâmpla când lumea va afla tot adevărul despre ceea ce a făcut armata rusă la Mariupol? Acolo, pe aproape fiecare stradă, este ceea ce a văzut lumea în Bucha și în alte orașe din regiunea Kiev după retragerea trupelor ruse. Aceeași cruzime, aceleași crime teribile.
Sunt din ce în ce mai multe rapoarte că propagandiştii ruşi pregătesc un aşa-zis «răspuns în oglindă». la şocul tuturor oamenilor când au văzut ce era la Bucha. Pentru a face acest lucru, invadatorii adună cadavrele de pe străzi. Și poate fi folosit în altă parte conform scenariilor de propagandă dezvoltate. Avem de-a face cu invadatori care nu mai au nimic uman.
Reprezentanţii diplomatici ai altor state se întorc în Capitală. Ieri, a revenit ambasada Turciei, azi a revenit ambasadorul Lituaniei. Anterior, ambasada Slovei la Kiev a fost renovată. Sunt sincer recunoscător prietenilor Ucrainei care ne susțin exact așa cum este nevoie acum și la nivel de simboluri, la nivel de gesturi diplomatice. Este și despre curaj.
Prezența misiunilor diplomatice străine la Kiev este munca normală a ambasadelor, este un semnal clar pentru agresor că orașul Kiev este capitala noastră. Nu orașul de provincie al Rusiei, ci capitala Ucrainei.
El a semnat decrete prin care cei mai curajoși soldați ai noștri au premii de stat și titlul de «Erou al Ucrainei». Au fost premiați 344 de militari ai Forțelor Armate ale Ucrainei, încă cinci au devenit eroi ai Ucrainei”, a spus Zelenski,
Partenerii noștri