• Iranul a lansat sute de drone și rachete spre Israel.
  • Biden a cerut Israelului să nu răspundă atacului iranian.
  • Israelul a solicitat o reuniune de urgență a ONU.
  • Liderii G7 au condamnat în unanimitate atacul fără precedent iranian împotriva Israelului.
  • Administrația Biden se teme că un atac iranian și represaliile israeliene ar putea agrava tensiunile în regiune.

UPDATE 22:20

Ministerul de Externe al Regatului Unit l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al ambasadei Iranului la Londra pentru atacurile iraniene asupra Israelului.

UPDATE 22:19

Borrell către Amir Abdullahian: Noi, în Uniunea Europeană, considerăm că atacul asupra consulatului iranian din Damasc este un act condamnabil.

UPDATE 22:18

IDF anunță interceptarea unui obiect suspect care vine din Marea Roșie, probabil provenind din Yemen.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

UPDATE 22:10

Cerul în Eilat acum

UPDATE 22:08

Al Arabiya, citând o sursă politică israeliană: „Tel Aviv se mobilizează pentru a răspunde adânc în Iran“.

UPDATE 21:54

A fost lansat un atac din Irak sau Yemen spre Eilat.

A fost interceptat de C-Dome, potrivit sursei israeliene.

UPDATE 21:51

Locuitorii din Eilat raportează că au auzit o explozie.

UPDATE 21:47

Speaker Johnson: Proiectul de lege pentru ajutorul Israelului va fi decis în zilele următoare în Cameră. Mike Johnson nu a clarificat dacă votul asupra pachetului de securitate, care urmează după atacurile iraniene asupra Israelului, va include și ajutor pentru Ucraina.

UPDATE 21:40

Surse au declarat pentru Al Jazeera:

Hamas a aderat la cadrul propus de încetare a focului în 3 etape, fiecare având o durată de 42 de zile

Hamas a stipulat retragerea forțelor israeliene la linia de demarcație în toate zonele în prima fază.

Hamas a cerut întoarcerea persoanelor strămutate în nordul Fâșiei Gaza și garantarea libertății de mișcare în toate zonele acesteia.

Hamas a stipulat că o încetare permanentă a focului să fie anunțată în a doua fază înainte ca schimbul de prizonieri să poată începe.

Hamas a oferit, în schimbul eliberării oricărui prizonier civil, eliberarea a 30 de prizonieri palestinieni.

Hamas a cerut eliberarea a 50 de prizonieri palestinieni pentru fiecare soldat evreu capturat, inclusiv 30 de condamnați pe viață.

Hamas a cerut ridicarea sancțiunilor impuse tuturor prizonierilor palestinieni după 7 octombrie.

Hamas a cerut ca a treia fază să includă angajamentul de a pune capăt Asediului Fâșiei Gaza și a începe procesul de reconstrucție a Fâșiei Gaza.

UPDATE 21:38

Presa israeliană: Vom verifica situația în seara asta

Majoritatea cabinetului de război susține răspunsul la atacul iranian, dar există dezacorduri cu privire la momentul și domeniul de aplicare.

UPDATE 21:24

Reuters, citând ministrul francez de Externe: Armata franceză și-a asumat responsabilitatea în timpul atacului iranian asupra Israelului și a efectuat misiuni de interceptare.

UPDATE 21:23

Canalul 12 israelian: Iranienii au stabilit o nouă ecuație: vor cere un preț de la „Israel” în schimbul oricărui asasinat de oficiali iranieni din Damasc sau Liban.

Mass-media israeliană: Există o mare îndoială că vom face ceva ce americanii nu vor.

UPDATE 21:16

Oficial israelian: Va exista un răspuns

UPDATE 21:13

CNN, citând oficiali israelieni: Israelul este hotărât să răspundă, dar domeniul său de aplicare și momentul nu au fost încă decise. Reuniunea cabinetului de război s-a încheiat fără a fi luată o decizie cu privire la modul de răspuns la atacul iranian.

UPDATE 21:10

Purtătorul de cuvânt al IDF a publicat noi imagini cu atacul asupra bazei Nabatim și interceptarea dronelor iraniene de către avioanele de luptă.

UPDATE 21:08

Iran: Anunțul Consiliului Suprem de Securitate Națională despre atacul IRGC

„Motivul atacului masiv cu rachete și drone al IRGC asupra teritoriilor ocupate a fost trecerea liniilor roșii de către regimul sionist în baza articolului 2 din Carta Națiunilor Unite.

Pentru a-și asigura interesele naționale și securitatea națională, Iranul a luat măsurile punitive minime necesare împotriva regimului sionist agresor.

În această operațiune a fost vizată doar baza de informații și aeriană militară a acestui regim

În prezent, nu există nicio altă acțiune militară pe agenda Iranului.

Dacă regimul sionist dorește să-și continue acțiunile malefice împotriva Iranului, va primi de cel puțin 10 ori același răspuns”.

UPDATE 21:06

Şefii ţărilor UE vor discuta despre situaţia din Orientul Mijlociu în cadrul summitului extraordinar al UE din 17-18 aprilie, anunță Charles Michel.

UPDATE 20:47

Declarația purtătorului de cuvânt al IDF: „Iranul plănuia să atingă țintele noastre strategice. Este pentru prima dată când o coaliție internațională de această amploare lucrează împotriva lor în Orientul Mijlociu”.

UPDATE 20:46

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: Planul de atac iranian a eșuat și doar un număr mic de rachete au pătruns în spațiul nostru aerian.

UPDATE 20:45

Ministrul Apărării Gallant a discutat în această seară cu secretarul american al Apărării Lloyd Austin, în cadrul discuțiilor privind răspunsul israelian la atacul iranian.

UPDATE 20:43

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: Atacul iranian a eșuat. Pagubele minore aduse bazei aeriene Nevatim nu i-au afectat activitatea.

UPDATE 20:40

Scandal între canalele de știri și guvern. Gantz și Azenkot au vrut să răspundă la atacul Iranului în timp ce rachetele și rachetele iraniene erau în drum spre Israel. Șeful Statului Major și Ministrul Apărării și Netanyahu s-au opus.

Cabinet BIBI/ PMO: „Publicarea ca și cum Gantz și Eisenkot ar fi cerut un răspuns imediat împotriva Iranului și nu au răspuns – este complet falsă și exact opusul realității. Dincolo de asta, nu ne vom referi la discuțiile din cabinet”.

UPDATE 20:39

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: Am aprobat noi planuri de apărare și atac. Iranul a lansat 60 de tone de explozibil.

UPDATE 20:38

Purtătorul de cuvânt al IDF, generalul de brigadă Daniel Hagari: În ultimele ore, am efectuat evaluări ale situației și aprobări ale planurilor de apărare și atac.

UPDATE 20:37

A început declarația lui Hagari.

UPDATE 20:35

Șeful Statului Major, generalul-maior Herzi Halevi, a vorbit în această dimineață (duminică) cu comandantul Comandamentului Central al Armatei SUA (CENTCOM), generalulMichael Eric Korilla.

Șeful Statului Major și-a exprimat o mare apreciere pentru efortul comun de apărare de a contracara și intercepta atacul iranian asupra Israelului. Șeful Statului Major a adăugat că cooperarea strânsă dintre armate de-a lungul războiului a dus la crearea unei puternice coaliții de apărare care s-a dovedit ultima noapte. Șeful Statului Major i-a cerut generalului Kurila să transmită marea sa apreciere oamenilor săi, pentru un efort comun de cea mai înaltă calitate. Parteneriatul strategic al IDF cu armata Statelor Unite este semnificativ pentru menținerea stabilității și securității regionale în Orientul Mijlociu.

Este important să ne exprimăm recunoștința și să continuăm să facem ecou excelentă cooperare care a avut loc aseară între Israel, SUA, Marea Britanie, Franța, Iordania și alte țări.

Coaliția anti-iraniană în primul său botez de foc.

UPDATE 20:29

Coaliția militară regională pentru apărarea aeriană care include SUA, Franța, Marea Britanie, Grecia, Cipru și alte forțe aeriene regionale care au ajutat ieri la apărarea împotriva Iranului a fost înființată de Gantz la acea vreme și în cooperare directă cu președintele SUA.

UPDATE 20:16

Scandal Iran-Iordania: Ministerul Iordanian al Afacerilor Externe îl convoacă pe ambasadorul iranian pentru declarațiile insultătoare la adresa Iordaniei, care au fost difuzate de Agenția de știri iraniană.

UPDATE 20:06

Politico, citând un oficial israelian: Va exista un răspuns la Iran care nu duce la un război cuprinzător în Orientul Mijlociu.

UPDATE 20:04

Official Broadcasting Corporation, conform surselor:

  • Israelul a dat înapoi „în ultimul moment” de la lansarea unui atac asupra Iranului aseară
  • Israelul decide să răspundă atacului iranian, dar nu precizează data sau locul

S-a stabilit că majoritatea rachetelor și a dronelor iraniene au fost direcționate către baza militară Nevatim

UPDATE 20:02

Official Broadcasting Corporation: Netanyahu a decis să amâne operațiunea militară de la Rafah.

UPDATE 20:00

Ministerul israelian de Externe a numit Iranul drept cea mai mare amenințare la adresa stabilității regionale și a ordinii mondiale.

UPDATE 19:48

Şedinţa cabinetului de război s-a încheiat.

UPDATE 19:42

Canalul 14 israelian revine și spune că se referea la decizia de aseară, care a fost revocată de Biden.

UPDATE 19:38

Washington Post, potrivit unei surse informate: oficialii americani au trimis mesaje Israelului pentru a-și limita răspunsurile de represalii și pentru a se calma.

UPDATE 19:35

Canalul 12: Air Canada își amână zborurile către Israel.

UPDATE 19:33

Cabinetul a decis să atace Iranul în această seară, susține Canalul 14 israelian. Informația nu a fost confirmată încă.

UPDATE 19:27

Reuters, dintr-o declarație G7: Iranul riscă să provoace o escaladare regională incontrolabilă.

UPDATE 19:15

Purtătorul de cuvânt al IDF, generalul de brigadă Daniel Hagari, va da o declarație presei în această seară, la 20:15.

UPDATE 19:06

Camera Reprezentanților SUA va analiza săptămâna viitoare proiectul de lege pentru alocarea de fonduri de sprijin pentru Israel.

UPDATE 19:05

Purtătorul de cuvânt al IDF:

În conformitate cu evaluarea situației, IDF recrutează în zilele următoare aproximativ două brigăzi de rezervă pentru misiunile operaționale din Fâșia Gaza. Recrutarea lor va permite continuarea efortului și pregătirea de a apăra Statul Israel și de a menține securitatea rezidenților.

UPDATE 18:54

Miniștrii de Externe ai Rusiei și Iranului au discutat într-un apel telefonic despre evoluția situației din Orientul Mijlociu, anunță Ministerul rus de Externe.

UPDATE 18:53

Bloomberg: Liderii G7 au convenit astăzi să folosească toate canalele de influență asupra Israelului pentru a nu lansa acum un atac de represalii asupra Iranului.

UPDATE 18:51

Apar imagini de la ședința Cabinetului de Război

UPDATE 18:37

Președintele Consiliului European: Liderii Grupului celor Șapte țări au condamnat în unanimitate atacul fără precedent iranian împotriva Israelului. Toate părțile trebuie să dea dovadă de reținere și ne vom continua toate eforturile de a lucra pentru a opri escaladarea.

UPDATE 18:36

Reuniunea Cabinetului de Război

Șeful Statului Major a vorbit cu comandantul Comandamentului Central al Armatei SUA și i-a mulțumit: „Cooperarea strânsă dintre armate de-a lungul războiului a dus la crearea unei puternice coaliții de apărare care s-a dovedit aseară”.

UPDATE 18:35

Sub autoritatea președintelui Comitetului de informații al Camerei Reprezentanților SUA: Administrația Biden trebuie să considere conflictul împotriva Iranului o linie roșie, iar America nu trebuie să participe la acțiuni militare împotriva Iranului, scrie NBC.

UPDATE 18:28

Contrar rapoartelor, Iranul nu a folosit încă niciuna dintre rachetele sale hipersonice împotriva Israelului

De acum, se pare că rachetele balistice care au fost folosite erau de următoarele tipuri:

  1. Emad – Lichid alimentat cu MaRV și submuniții exo-atmosferice cu „bombe” momeli
  2. Kheybar Shekan – focos ușor ultra manevrabil alimentat solid cu MaRV în etapa finală
  3. Qadr – Rachetă cu focos grele alimentată cu lichid fără MaRV

Cele mai avansate rachete balistice ale Iranului nu au fost încă folosite, în special nici hipersonicele sale.

UPDATE 18:13

Purtătorul de cuvânt al IDF: La finalul evaluării situației, politica de apărare a Comandamentului Frontului Intern rămâne neschimbată și este în vigoare până luni, 15 aprilie 2024, la ora 23:00.

UPDATE 18:05

Ultima oară când Iran a atacat direct bazele SUA a fost ca răspuns la asasinarea lui Soleimani, în ianuarie 2020. Niciodată n-a atacat direct Israelul.

UPDATE 17:58

Premierul Netanyahu ia în considerare organizarea unei conferințe de presă cu Gantz și Gallant în această seară.

UPDATE 17:53

Khamenei a ordonat o lovitură asupra „Israelului” din interiorul Iranului; pentru a confirma trecerea de la răbdarea strategică la descurajare.

UPDATE 17:51

Armata israeliană a arătat superioritate în lumina atacului iranian, a spus Casa Albă.

UPDATE 17:44

Ministrul Apărării Galant, într-o vizită împreună cu ambasadorul SUA în Israel la Arrow Battery 3:

UPDATE 17:42

Olanda a desemnat întregul teritoriu al Israelului drept „NU CIRCULAȚI”, cod roșu.

UPDATE 17:35

Discuții între birourile lui Gantz, Netanyahu și Galant cu privire la posibilitatea unei declarații au loc în această seară.

UPDATE 17:25

Postul de știri Axios a relatat că Joe Biden, președintele SUA, i-ar fi spus premierului israelian, Netanyahu, că se va opune unui contraatac israelian împotriva Iranului și că premierul ar trebui „să-și asume victoria”.

UPDATE 17:19

Ministrul Apărării Gallant la Arrow Battery 3: „Am avut una dintre cele mai dramatice nopți, datorită pregătirii continue am obținut rezultate impresionante. Avem ocazia să stabilim o alianță strategică împotriva amenințării serioase din Teheran”.

UPDATE 17:12

Isaac Herzog, pe SkyNews: „Lumea ar trebui să reacționeze la agresiunea regimului de teroare de la Teheran”.

UPDATE 17:10

Agenția de știri din Siria: Ministrul de externe al Siriei i-a spus omologului său iranian că reacția împotriva Israelului este un drept legitim la autoapărare.

UPDATE 17:09

Mesajul soldaților ruși, în sprijinul atacului cu rachete al Iranului.

UPDATE 17:06

Imagini de la IDF cu interceptarile/ rachete și drone:

UPDATE 17:05

Reuters, citând o sursă diplomatică turcă: Teheranul a informat într-adevăr Ankara în avans cu privire la atacul său asupra Israelului.

UPDATE 17:01

Momentul în care au fost lansate rachete din Iran care au vizat Israel

UPDATE 16:56

Raport CNN: Avioane și nave de război americane au interceptat 70 de UAV și trei rachete balistice în această seară. Interceptările au fost efectuate, printre altele, de la nave staționate în estul Mediteranei.

UPDATE 16:38

Televiziunea de stat iraniană a arătat incendiile din Chile, ca dovadă a unui atac de succes asupra Israelului.

Mass-media de stat iraniană încearcă cu disperare să-i convingă pe cetățenii țării că atacul asupra Israelului a fost extrem de reușit.

Astfel, compania de televiziune iraniană de stat IRINN, care a raportat despre rachetele trase în direcția Israelului, a arătat filmări cu un foc arzător. Cu toate acestea, s-a dovedit că acestea nu au fost consecințele loviturilor cu drone iraniene, ci un videoclip vechi cu incendiile forestiere din Chile.

În același timp, celebrul blogger american (peste două milioane de abonați) și teoreticianul conspirației, Jackson Hinkle, a distribuit un videoclip care, potrivit acestuia, demonstrează panica în Israel în timpul unui atac cu rachete din Iran. Cu toate acestea, jurnaliștii BBC au stabilit că, de fapt, înregistrarea era a fanilor muzicianului pop britanic Louis Tomlinson, lângă hotelul Four Seasons din Buenos Aires.

Cu o seară înainte, Iranul a tras în total peste 300 de rachete și drone în direcția Israelului, cu toate acestea, conform datelor oficiale israeliene, 99% au fost doborâte de sistemele de apărare aeriană.

UPDATE 16:33

Borrell a cerut o reuniune extraordinară a miniștrilor de externe ai UE.

Șeful UE pentru Politică Externă, Joseph Borrell, a declarat că a solicitat o reuniune extraordinară a miniștrilor de externe ai UE după operațiunea de represalii a Iranului împotriva Israelului.

Această întâlnire este programată să aibă loc marți sub forma unei videoconferințe.

UPDATE 16:26

Rusia a refuzat să condamne atacul Iranului asupra Israelului.

Maria Zakharova a explicat această poziție prin faptul că Israelul nu a condamnat atacurile Ucrainei pe teritoriul Rusiei.

„Amintește-mi, când a condamnat Israelul cel puțin o lovitură a „regimului de la Kiev” asupra regiunilor rusești? Nu-ți amintești? Nici eu. Dar îmi amintesc declarațiile regulate în sprijinul acțiunilor lui Zelenski din partea oficialilor israelieni”, a scris Zakharova pe canalul ei Telegram.

UPDATE 16:22

Ministrul Afacerilor Externe al Iranului într-o conferință de presă: „Operațiunile militare ale Iranului au fost limitate”.

UPDATE 16:20

„Regimul israelian ne-a cerut să condamnăm atacurile Iranului”, spune Lavrov.

Ministerul rus de Externe: „Ambasadorul Israelului ne-a cerut să condamnăm atacurile Iranului. Nu ne amintim ca Israelul să fi condamnat vreodată atacurile Ucrainei asupra Rusiei”.

UPDATE 16:09

Președintele taberei de stat, ministrul Benny Gantz, înainte de ședința Cabinetului de Război: „Ieri, Iranul a lansat un atac asupra Israelului – și a întâlnit puterea sistemului de securitate israelian.

„Vom construi o coaliție regională și vom face Iranul să plătească prețul, în modul potrivit, la timpul potrivit”.

UPDATE 15:48

Cabinetul de război israelian se întrunește acum pentru a discuta despre represaliile împotriva Iranului

UPDATE 15:27

„Atacul iranian a fost inteligent și deliberat… și orice răspuns nesăbuit din partea inamicului se va confrunta cu un răspuns mai dur”.

Președintele iranian Ibrahim Raisi afirmă că operațiunile complexe împotriva entității ocupante „poartă un mesaj de forță și putere pentru națiunea islamică și un mesaj de frică și umilire pentru dușmanii umanității” și subliniază că „rezistența este cuvântul cheie pentru revigorarea păcii și securității regionale.”

UPDATE 15:21

Raport Reuters: Ministrul turc de externe i-a spus ministrului iranian de externe că Turcia nu este interesată de o escaladare ulterioară în regiune

UPDATE 15:18

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat atacul iranian asupra Israelului, spunând că „acțiunile Teheranului amenință regiunea și întreaga lume – la fel cum acțiunile Rusiei amenință să se dezvolte într-un conflict mai larg”. Potrivit acestuia, cele două regimuri cooperează și răspândesc teroarea.

De asemenea, Prim-Ministrul britanic a condamnat atacul iranian, și-a confirmat sprijinul pentru Israel și, de asemenea, a confirmat oficial că avioanele de luptă ale Royal Air Force au interceptat drone lansate de Iran, a spus că „dacă acest atac ar fi avut succes, rezultatul său în termeni de stabilitate regională ar fi au fost greu”.

UPDATE 15:15

IRIB a publicat prima înregistrare video oficială a momentelor de început ale operațiunii „Adevărata promisiune”.

UPDATE 15:14

Un atac de represalii împotriva Iranului a fost anulat după ce Netanyahu a vorbit cu Biden la telefon, potrivit a doi oficiali israelieni – New York Times.

UPDATE 15:12

John Kirby despre amenințarea Iranului de a face rău soldaților americani: „Am clarificat tuturor părților, inclusiv Iranului, ce vom face și cum vom răspunde la amenințările împotriva poporului nostru”.

UPDATE 15:10

Ministrul iranian de Externe Abdullahian: „Am informat țările din regiune cu 72 de ore înainte de atacul asupra Israelului”.

UPDATE 15:09

Un înalt oficial israelian a declarat pentru CNN: Israelul va răspunde la atacul iranian, dar amploarea răspunsului nu a fost încă decisă.

Oficialul a spus că Israelul nu a decis încă dacă va încerca să „sparge toate uneltele” sau să atace într-un mod mai măsurat.

Opțiunile sunt de așteptat să fie detaliate în timpul ședinței Cabinetului de Război, a adăugat sursa

UPDATE 14:45

Cabinetul de război al Israelului se va întâlni în această după-amiază pentru a discuta cum să răspundă atacului iranian, potrivit a doi oficiali israelieni. Ei au spus că un posibil răspuns – o lovitură de represalii pe care unii membri ai cabinetului au propus-o – a fost anulat după ce premierul Benjamin Netanyahu a vorbit sâmbătă la telefon cu președintele Biden și pentru că loviturile au provocat daune relativ minore. Oficialii nu au dat detalii despre conținutul convorbirii dintre lideri.

UPDATE 14:43

Înalți oficiali arabi se tem de o reacție „nebună” a lui Netanyahu.

Doi înalți oficiali arabi spun că sunt îngrijorați că Benjamin Netanyahu ar putea folosi acest moment pentru a declanșa un război mai amplu cu Iranul. „Înțelepciunea convențională este că nu vor [riposta], dar tipul care stă la putere ar putea înnebuni”, a declarat un oficial pentru rețeaua noastră parteneră, NBC News.

Oficialul are cunoștințe directe despre negocierile dintre Israel și Hamas cu privire la Gaza și la ostaticii israelieni. Întrebat dacă se așteaptă ca Israelul să răspundă, celălalt oficial de rang înalt dintr-o altă țară din regiune a spus: „Nu aș fi surprins dacă vor încerca să facă mai mult. Bibi vrea să ne tragă acolo”.

UPDATE 14:31

Avioanele de război israeliene au lovit un „important sit de fabricare a armelor” aparținând Hezbollah în zona Nabi Sheet, potrivit purtătorului de cuvânt al IDF pentru mass-media arabă, Avichay Adraee, într-o postare pe X.

„Raidul a fost efectuat ca răspuns la lansările care au încălcat granițele de pe teritoriul libanez spre nordul țării în timpul orelor de noaptea trecută”, a adăugat el.
Agenția Națională de Știri din Liban a declarat duminică că un atac aerian israelian a vizat o clădire din orașul Nabi Sheet din regiunea Baalbek din Liban.

Un context: loviturile israeliene în regiunea Baalbek începând cu 7 octombrie sunt mai rare, având în vedere că este mai la nord, în Liban, la aproximativ 80 de kilometri (sau aproximativ 50 de mile) de granița dintre Israel și Liban. 

Duminica trecută, armata israeliană a declarat că a lovit patru situri ale unității de apărare aeriană a Hezbollah din zona Baalbek.

UPDATE 14:30

Papa Francisc a cerut Iranului și Israelului să evite orice acțiuni care ar putea alimenta „o spirală a violenței” care riscă să târască Orientul Mijlociu mai adânc în conflict. 

„Destul război, destule atacuri, destulă violență. Da dialogului, da păcii”, le-a spus el pelerinilor din Piața Sfântul Petru.

UPDATE 14:28

Mai multe aeroporturi iraniene, inclusiv Imam Khomeini International din Teheran, au anulat zborurile până luni, relatează presa de stat iraniană. Zborurile interne de pe aeroportul Mehrabad din Teheran și aeroporturile din Shiraz, Isfahan, Bushehr, Kerman, Ilam și Sanandaj au fost, de asemenea, anulate. Spațiul aerian vestic al țării rămâne în afara limitelor zborurilor.

Marile companii aeriene din Orientul Mijlociu au anunțat anularea unora dintre zborurile lor, în timp ce trebuie să redirecționeze altele. Lufthansa a suspendat zborurile către Amman în Iordania, Beirut în Liban, Erbil în regiunea Kurdistan din Irak și Tel Aviv în Israel până luni. Austrian Airlines și-a suspendat zborurile către Tel Aviv, Erbil și Amman până mâine, zborurile către Teheran fiind suspendate până la 18 aprilie. 

„Rutele pe distanțe lungi prin Orientul Mijlociu vor fi, de asemenea, redirecționate în consecință din cauza diferitelor închideri ale spațiului aerian”, a spus acesta.

Emirates Airlines a anunțat anularea unora dintre zborurile sale și redirecționarea altora.

UPDATE 13:40

Compoziția atacului iranian în curs de desfășurare asupra Israelului este similară cu cea a loviturilor pe care Rusia le-a efectuat în mod repetat împotriva Ucrainei în eforturile de a determina pachetul optim pentru a penetra apărarea aeriană și antirachetă în stil occidental.

UPDATE 13:37

Ministerul rus de Externe și-a exprimat „cea mai mare îngrijorare” cu privire la escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu și a cerut o soluție diplomatică, relatează Kira Zavyalova – primele comentarii ale Moscovei cu privire la atacul iranian.
De asemenea, a acuzat „poziția țărilor occidentale” de a lăsa Consiliul de Securitate al ONU „incapabil să răspundă în mod adecvat” la atacul asupra misiunii consulare iraniene din Siria, care a fost un precursor al barajului asupra Israelului. Acest lucru arată încă o dată cât de dificil va fi să obținem o poziție unită a ONU.

Rusia a fost un aliat ferm al Iranului de ani de zile și, desigur, Teheranul a fost acuzat că furnizează Moscovei drone și alte arme pentru a-și susține războiul împotriva Ucrainei.

UPDATE 13:00

Premierul iordanian afirmă că o escaladare în regiune ar duce la „căi periculoase”

Premierul Iordaniei, Bisher Khasawneh, a declarat duminică că orice escaladare în regiune ar duce la „căi periculoase” și a afirmat că este necesar să se reducă escaladarea din partea tuturor părților.
În remarcile adresate cabinetului, Khasawneh a declarat că forțele armate ale țării vor face față oricărei încercări a oricărei părți care încearcă să pună în pericol securitatea regatului.

Apărarea aeriană a aliatului de nădejde al SUA a interceptat și doborât zeci de drone și rachete iraniene care au survolat spațiul aerian al țării în direcția unor ținte israeliene, au declarat surse de securitate.

UPDATE 12:48

Quai d’Orsay recomandă ca rezidenții francezi din Iran „să părăsească temporar” țara.

În urma atacului iranian asupra Israelului și după ce le-a recomandat cu câteva zile mai devreme francezilor „să se abțină absolut” de la călătorii în Iran, Israel și Liban, Ministerul Afacerilor Externe francez a recomandat duminică francezilor rezidenți în Iran. să „părăsească temporar” țara.

„Datorită noului nivel atins peste noapte de Iran și a riscului de escaladare militară, ambasada Franței recomandă francezilor rezidenți în Iran care au posibilitatea, în funcție de reluarea traficului aerian internațional, să părăsească temporar țara”, citim în un comunicat de presă de la Quai d’Orsay.

„Se cere să se manifeste cea mai mare prudență în deplasări, să se evite orice adunări în țară și să se țină la curent cu situația”, se adaugă.

Parisul recomandă, de asemenea, cetățenilor francezi „să se abțină absolut de a călători în Iran, Liban, Israel și teritoriile palestiniene”.

UPDATE 12:35

Harta atacurilor de pe noapte

UPDATE 12:25

Amenințarea barajelor de drone și/sau rachete s-a diminuat.  În conformitate cu îndrumările actuale ale Comandamentului Homefront din Israel, ordinul de adăpost în vigoare pentru angajații guvernului american și membrii familiilor lor a fost ridicat.

Cu toate acestea, restricțiile anterioare de călătorie pentru angajații guvernului SUA și membrii familiilor acestora rămân în vigoare. Călătoriile personale sunt limitate la călătoriile în interiorul și între Tel Aviv (inclusiv Herzliya, Netanya și Even Yehuda), Ierusalim și Be’er Sheva.

Ambasada SUA va continua să monitorizeze îndeaproape mediul de securitate.  Școlile din Israel rămân închise astăzi, 14 aprilie.  

Multe zboruri au fost anulate sau întârziate, iar călătorii sunt încurajați să verifice cu compania aeriană starea zborului lor.  Punctele de trecere a frontierei terestre, inclusiv trecerea podului Allenby, sunt deschise.

UPDATE 12:11

Un purtător de cuvânt al IDF a vorbit pentru Sky News. Forțele de apărare israeliene sunt „pregătite pentru o nouă agresiune”, spune purtătorul de cuvânt al IDF, Peter lerner.
El numește apărarea Israelului o „unitate a jucătorilor rezonabili împotriva planului diabolic al Iranului”.
Aceasta a trimis un mesaj clar Iranului că „acest lucru pur și simplu nu va merge” și a „salvat vieți israeliene”.

„Acesta este un act foarte, foarte grav împotriva Israelului”.

Întrebat dacă Israelul va reacționa, el spune: „Este o întrebare foarte bună. Ne uităm spre guvern astăzi, Guvernul se va reuni mai târziu astăzi și va lua decizii și va da instrucțiuni militare în consecință.”
Forțele de apărare israeliene se vor „pregăti pentru orice eventualitate”.

„Ne confruntăm acum cu o altă evoluție în efortul de război, în care Iranul a urcat în mod clar o treaptă împotriva Israelului.”

O fetiță de șapte ani a fost grav rănită și „se luptă pentru viața ei în această dimineață”.

UPDATE 12:07

Agenția de știri Emirates: Emiratele Arabe Unite solicită exercitarea unei rețineri maxime pentru a evita repercusiunile grave.

UPDATE 11:48

Regatul Unit a anunțat trimiterea de avioane de luptă RAF suplimentare pentru a intercepta rachete către Orientul Mijlociu.

UPDATE 11:40

Bursa de la Tel Aviv a deschis pe verde.

UPDATE 11:22

Fragment dintr-o rachetă interceptată găsit în Marea Moartă; Cabinetul de război se va întâlni la ora 15:30 pentru a discuta răspunsul israelian.

UPDATE 11:20

„Condamnăm atacul de aseară împotriva Israelului și ne rugăm pentru siguranța poporului israelian”, a scris Viktor Orban pe X.

UPDATE 11:18

Irakul își redeschide spațiul aerian pentru toate zborurile.

Irakul a declarat că și-a redeschis spațiul aerian după ce a fost închis temporar peste noapte pe fondul atacurilor asupra Israelului.

Autoritatea de Aviație Civilă din Irak a confirmat duminică că această decizie urmează „atenuarea cu succes a tuturor riscurilor” care a afectat anterior siguranța și securitatea aviației civile în Irak.

Spațiul aerian a fost închis sâmbătă seara ca măsură de precauție, în urma unei evaluări amănunțite a riscurilor efectuate de autoritățile irakiene.

UPDATE 11:15

Prim-ministrul Suediei „condamnă ferm atacul Iranului asupra Israelului”.

UPDATE 11:08

Ministrul israelian de Externe le mulțumește liderilor care și-au exprimat solidaritatea cu Israelul.

UPDATE 11:05

„Condamn în cei mai fermi termeni atacul fără precedent lansat de Iran împotriva Israelului, care amenință să destabilizeze regiunea.

Îmi exprim solidaritatea cu poporul israelian și atașamentul Franței pentru securitatea Israelului, partenerii noștri și stabilitatea regională.

Franța lucrează la de-escaladare împreună cu partenerii săi și face apel la reținere”, scrie Macron pe X.

UPDATE 11:03

Moneda Iranului a scăzut duminică la un minim record în raport cu dolarul american. Rialul a scăzut la 705.000 USD, potrivit datelor de pe site-ul de monitorizare valutar Bonbast.com, depreciindu-se cu aproximativ 4% față de ziua precedentă.

UPDATE 10:54

Emirates Airlines a anunțat anularea unora dintre zborurile sale și redirecționarea altora, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei aeriene.

Companiile aeriene au anulat zborurile și au schimbat rutele după ce Iranul a lansat zeci de drone și rachete asupra Israelului sâmbătă seara.
Compania aeriană El Al a declarat că și-a reluat operațiunile și că „lucrează pentru a stabiliza programul de zbor cât mai curând posibil”.

„El Al va continua să opereze cât mai mult posibil pentru a păstra podul aerian spre și dinspre Israel”, a spus acesta.

Compania aeriană a anulat 15 zboruri către Europa, Dubai și Moscova programate pentru duminică, în timp ce zborurile care au decolat din Bangkok și Phuket au fost forțate să se întoarcă, a raportat Reuters.

Compania aeriană israeliană mai mică, Arkia, a declarat că este în proces de ajustare a programului său de zbor, după ce inițial a amânat zborurile către Atena, Milano și Geneva.

UPDATE 10:52

Iordania declară că a interceptat „mașini zburătoare” în timpul atacului iranian asupra Israelului.
Într-o declarație emisă duminică ca răspuns la atacul Iranului asupra Israelului, guvernul iordanian a declarat că armata sa a „interceptat obiecte străine în spațiul aerian iordanian pentru a proteja cetățenii și zonele rezidențiale”.

Acesta adaugă că „deși unele fragmente au căzut în diferite locuri, nu au fost raportate daune sau răniri semnificative”.

Guvernul iordanian, care s-a reunit duminică dimineață, „a cerut tuturor părților să acționeze în mod responsabil și să exercite cea mai mare reținere” pentru a evita „riscurile de escaladare regională și repercusiunile sale semnificative asupra păcii și securității internaționale”.

UPDTE 10:48

„Suntem profund îngrijorați de situația de securitate din Orientul Mijlociu. România condamnă cu fermitate atacul Iranului asupra Israelului și face apel la evitarea unei noi escaladări. Monitorizăm îndeaproape situația și suntem în contact cu ambasadele României din regiune, scrie Luminița Odobescu pe X.

UPDATE 10:44

Hamas consideră că atacul Iranului este un „drept natural și un răspuns meritat”.


Hamas a apărat atacul Iranului asupra Israelului. Gruparea a calificat lansarea de către Iran a sute de rachete și drone peste noapte drept „un drept natural și un răspuns meritat”.


Acțiunea militară a Iranului a avut loc după un presupus atac aerian israelian asupra complexului ambasadei sale din Damasc, la 1 aprilie, în care au fost uciși ofițeri ai Corpului de elită al Gardienilor Revoluției Islamice.


„Noi, cei din Hamas, considerăm că operațiunea militară condusă de Republica Islamică Iran este un drept natural și un răspuns meritat la crima de a viza consulatul iranian din Damasc și la asasinarea mai multor lideri ai Gardienilor Revoluției”, a declarat Hamas într-un comunicat.

UPDATE 10:40

Potrivit canalului de știri N12 din Israel, Arabia Saudită a jucat un rol important în prevenirea atacurilor împotriva Israelului.

UPDATE 10:31

Rămășițele rachetei iraniene care a căzut în această dimineață lângă granița Rawanduz.

UPDATE 10:25

Comandantul șef al Gărzilor Revoluționare Iraniene spune că atacul asupra Israelului a atins un „nivel de succes care a depășit așteptările”.

UPDATE 10:19

Comandantul Gărzilor Revoluționare Islamice, Hossein Salami, a avertizat că Teheranul va riposta împotriva oricărui atac israelian asupra intereselor, oficialilor sau cetățenilor săi.

Până duminică dimineață, oficialii israelieni au indicat că nu a fost luată nicio decizie cu privire la un răspuns israelian la atacul iranian, în timp ce un oficial a declarat că orice răspuns potențial va fi discutat la ședința cabinetului de război.

UPDATE 10:06

„România este pe deplin solidară cu poporul israelian în fața atacului Iranului, pe care îl condamnăm cu fermitate. Susținem dreptul 🇮🇱 de a asigura securitatea cetățenilor săi”, a scris Angel Tîlvăr pe X.

UPDATE 10:04

Bloomberg: Faptul că oficialii iranieni numesc atacul drept un succes, deși a cauzat doar pagube minime, indică faptul că scopul a fost întotdeauna mai degrabă transmiterea unui mesaj de descurajare decât provocarea unui rău.

Linia comună din Teheran în această dimineață este că operațiunea a fost un răspuns proporțional la atacul de la Damasc și că Iranul este pregătit să răspundă mai puternic dacă va fi forțat

UPDATE 10:02

Liderii lumii și Națiunile Unite au condamnat împreună atacurile Iranului asupra Israelului, sâmbătă seara, avertizând că atacul ar putea destabiliza și mai mult întreaga regiune.

Președintele columbian, pe de altă parte, a învinuit pe deplin politicile SUA pentru alimentarea tensiunii. Președintele columbian și-a exprimat îngrijorarea cu privire la escaladarea tensiunilor și la potențialul unui conflict mai larg, criticând sprijinul SUA considerat ca contribuind la instabilitatea globală.

„A fost previzibil; suntem acum în preludiul celui de-al Treilea Război Mondial, tocmai când omenirea ar trebui să-și reconstruiască economia spre obiectivul rapid al decarbonizării. Sprijinul SUA, în practică, pentru un genocid, a aprins lumea. Toată lumea știe cum încep războaiele, nimeni nu știe cum se termină. Dacă poporul Israel ar fi destul de înalt, ca strămoșii lor, pentru a opri nebunia domnitorului lor. Națiunile Unite trebuie să se întrunească de urgență și trebuie să se angajeze imediat pentru pace”, a spus Gustavo Petro.

UPDATE 10:01

Xavier Bettel, Viceprim-ministru al Luxemburgului, pe X: „Luxemburgul condamnă ferm atacurile iraniene cu drone și rachete împotriva Israelului.

Aceasta este o altă amenințare la adresa securității regionale.

În această situație regională extrem de tensionată, solicităm detensionare și reținere din partea tuturor părților”.

UPDATE 09:54

Generalul-maior iranian Bagheri:

„Operațiunea a fost finalizată cu succes

Vedem această operațiune ca un rezultat complet și nu există nicio intenție de a continua operațiunea”.

UPDATE 09:50

Bitcoin, cea mai mare criptomonedă din lume după capitalizarea bursieră, a scăzut cel mai mult în mai bine de un an, sâmbătă, deoarece atacul Iranului asupra Israelului a stârnit temeri că conflictul din Orientul Mijlociu va continua să escaladeze.

Sâmbătă, a scăzut cu 7,7%, cea mai mare scădere din martie anul trecut, deoarece piața mai largă a criptomonedei a scăzut și ea.

UPDATE 09:49

Potrivit surselor israeliene, Israelul va riposta Iranului „în următoarele 48 de ore”.

UPDATE 09:47

„Moldova condamnă în termeni cât mai ferm posibil atacul fără precedent al Iranului cu rachete și drone asupra Israelului și sprijină pe deplin eforturile comunității internaționale de a preveni escaladarea.

Gândurile noastre sunt cu toți cei care doresc pace în Orientul Mijlociu și la nivel global”, a scris Maia Sandu pe X.

UPDATE 09:37

Israelul a acționat împreună cu SUA, Marea Britanie, Franța și alte țări atunci când a respins atacul iranian, anunță armata israeliană.

UPDATE 09:29

Armata israeliană: Capabilitățile militare franceze au participat la apărarea Israelului în respingerea atacului iranian.

UPDATE 09:28

Șeful Statului Major iranian: Atacul nostru s-a încheiat și nu dorim să-l continuăm, dar vom răspunde cu forță dacă Israelul ne țintește interesele. Dacă Washingtonul participă la vreun atac împotriva noastră, îi vom ținti bazele din regiune și nu va fi în siguranță. Atacul nostru a dus la distrugerea a două importante site-uri militare israeliene.

UPDATE 09:27

Parlamentul iranian sărbătorește succesul Operațiunii Promisiunea Adevărată.

UPDATE 09:26

Iordania și Irakul și-au redeschis spațiul aerian, după ce l-au închis noaptea trecută.
Televiziunea de stat din Iordania a declarat că țara a reluat operațiunile de trafic aerian, citând autoritățile aviatice.
Deschiderea spațiului său aerian a avut loc cu mai mult de trei ore mai devreme decât era programat și urmează ca Israelul să facă același lucru.
Autoritatea aviatică irakiană a declarat că riscurile de securitate au fost depășite.

Iordania, care se află între Iran și Israel, și-a pregătit apărarea aeriană pentru a intercepta orice dronă sau rachetă care ar încălca teritoriul său, au declarat două surse de securitate regionale.

UPDATE 09:25

Iranul a redeschis spațiul aerian deasupra Teheranului.

UPDATE 09:19

Fostul șef Mossad: Nu sfătuiesc să răspundem la atacul iranian și nu trebuie să irosim alianța care a fost alături de noi în confruntarea acestuia.

UPDATE 09:18

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: Iranul a comis un act periculos și împinge Orientul Mijlociu spre escaladare.

UPDATE 09:16

Presa israeliană raportează victime civile în Ierusalim ca urmare a incendiilor declanșate de atacurile iraniene.

UPDATE 09:10

„România este alături de Israel și poporul israelian și condamnă ferm atacul Iranului asupra acestuia. Israelul are dreptul de a-și asigura securitatea sa. Facem apel la evitarea escaladării situației de securitate regională deja extrem de dificilă”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.

UPDATE 09:09

„Loviturile fără precedent ale Iranului cu drone și rachete asupra Israelului reprezintă o escaladare majoră. Riscă să aprindă și mai mult haosul din Orientul Mijlociu.

UE condamnă atacul în cei mai fermi termeni posibil și va continua să lucreze pentru a detensiona și a opri situația să se transforme în mai multe vărsări de sânge”, a scris Roberta Metsola pe X.

UPDATE 09:06

„Condamn ferm atacul flagrant și nejustificat al Iranului asupra Israelului.

Și fac apel la Iran și împuterniciții săi să înceteze imediat aceste atacuri.

Toți actorii trebuie acum să se abțină de la o escaladare ulterioară și să lucreze pentru a restabili stabilitatea în regiune”, a scris Ursula von der Leyen pe X.

UPDATE 08:44

„România condamnă în cei mai fermi termeni atacul Iranului împotriva Israelului. Suntem în deplină solidaritate cu poporul israelian în aceste momente dificile. Facem apel la evitarea unei escalade regionale ulterioare”, a scris președintele Klaus Iohannis pe X.

UPDATE 08:42

Israelul spune că principalul său aeroport civil, Ben Gurion din Tel Aviv, a fost redeschis la 7:30 a.m., ora locală.

UPDATE 08:41

Ministrul israelian de Externe: Trebuie să clasificăm Garda Revoluționară Iraniană drept organizație teroristă și să impunem sancțiuni eficiente împotriva Iranului.

UPDATE 08:33

Libanul și-a redeschis spațiul aerian.

UPDATE 08:26

Ministerul de Externe din Qatar: „Ne exprimăm îngrijorarea profundă cu privire la evoluțiile situației din regiune și solicităm oprirea escaladării și reținerea. Îndemnăm comunitatea internațională să ia măsuri urgente pentru a calma tensiunea și a reduce escaladarea în regiune”.

UPDATE 08:25

Biroul prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu: „Hamas a răspuns negativ la liniile generale prezentate de mediatori. Iranul încearcă să unifice arenele și să provoace o escaladare cuprinzătoare în regiune. Vom continua cu toată forța să urmărim obiectivele războiului împotriva Hamas și să-i eliberăm pe cei 133 de răpiți din Gaza cât mai curând posibil”.

UPDATE 08:13

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak pe X:

„Condamn în cei mai fermi termeni atacul nesăbuit al regimului iranian împotriva Israelului.

Iranul a demonstrat încă o dată că intenționează să semene haos în propria curte.

Regatul Unit va continua să susțină securitatea Israelului și a tuturor partenerilor noștri regionali, inclusiv Iordania și Irakul.

Alături de aliații noștri, lucrăm de urgență pentru a stabiliza situația și a preveni escaladarea ulterioară.

Nimeni nu vrea să vdă mai multă vărsare de sânge”.

UPDATE 08:12

„Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în fața atacului Iranului. Condamnăm cu fermitate acest atac și susținem dreptul Israelului de a asigura securitatea cetățenilor sǎi”, scrie premierul Marcel Ciolacu pe X.

UPDATE 08:11

Cu câteva minute în urmă, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au publicat documentația de aterizare a avioanelor de luptă F-35 Hadir al Forțelor Aeriene Israeliene (IAF) din misiunea de apărare a cerului înapoi la baza forțelor aeriene Nabatim din deșertul Negev.

O astfel de bază aeriană a fost lovită de cel puțin 15 rachete aseară, dar se pare că este încă operațională, în ciuda informațiilor din presa arabă care susțin contrariul.

Potrivit IDF, avioanele de război F-35 au efectuat valuri de 7 ore de ieșiri interceptând și doborând UAV-uri și rachete iraniene peste Iordania, Siria și Israel.

UPDATE 08:05

Prima postare a lui Netanyahu: „Am interceptat! Am respins! Împreună vom învinge!”

UPDATE 08:02

Spațiul aerian al Israelului a fost redeschis, Baza Forțelor Aeriene Israeliene este din nou în acțiune

La șapte ore după ce spațiul aerian al Israelului a fost închis, aeroportul și-a reluat operațiunile. Acest lucru a fost anunțat de Autoritatea Aeroportuală, care a adăugat că programul de zbor este de așteptat să se schimbe în lumina închiderii spațiului aerian de aseară. Cele noi înainte de a ajunge pe teren.

În plus, aeroporturile interne vor fi deschise în timpul zilei.

UPDATE 07:42

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene: Va exista cu siguranță un răspuns, o răzbunare la atacul iranian împotriva Israelului.

UPDATE 07:40

„Statele Unite condamnă atacul Iranului asupra Israelului. După cum a spus președintele, angajamentul nostru față de securitatea Israelului împotriva amenințărilor din Iran este ferm” – scrie Antony Blinken pe X.

UPDATE 07:38

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: Evenimentul nu s-a încheiat încă.

UPDATE 07:31

Purtătorul de cuvânt al IDF: Rachetele lansate din Irak nu au ajuns în spațiul nostru aerian.

UPDATE 07:30

Purtătorul de cuvânt al IDF: Regimul iranian nu a reușit să ne distrugă baza militară din Negev. Am interceptat 99% din atacurile asupra noastră.

UPDATE 07:28

Pentagonul: Secretarul Austin a vorbit astăzi pentru a doua oară cu ministrul israelian al apărării Gallant pentru a reafirma sprijinul american solid pentru apărarea Israelului.

UPDATE 07:21

China își exprimă „îngrijorarea profundă” și solicită încetarea focului.

UPDATE 07:10

Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, va face o declarație în scurt timp.

UPDATE 06:57

The Economist: Israelul dezbate deja opțiuni militare care includ lovituri la distanță lungă asupra bazelor militare sau instalațiilor nucleare din Iran.

UPDATE 06:55

Kamala Harris, într-o postare pe X: „Președintele Biden și cu mine ne-am întâlnit cu echipa noastră de securitate națională în urma atacurilor Iranului împotriva Israelului. Sprijinul nostru pentru securitatea Israelului este ferm și suntem alături de poporul Israel în apărarea împotriva acestor atacuri”.

UPDATE 06:51

Guvernul lui Maduro:

„Guvernul Republicii Bolivariane Venezuela urmărește evoluțiile îngrijorătoare care se dezvoltă în Orientul Mijlociu. Ca urmare a genocidului din Palestina și a iraționalității regimului israelian, precum și a inacțiunii Sistemului Națiunilor Unite, situația de instabilitate din regiunea s-a înrăutățit dramatic în ultimele săptămâni.

După cum a fost avertizat de majoritatea țărilor din Comunitatea Internațională, pacea va fi garantată doar odată ce justiția și dreptul internațional vor fi restabilite, în special în ceea ce privește poporul și statul palestinian. Venezuela pledează pentru construirea păcii cu dreptate așa cum doresc majoritatea țărilor din lume”.

UPDATE 06:49

Forțele americane au interceptat peste 70 de drone și cel puțin trei rachete balistice, spun oficialii americani

Forțele americane au interceptat peste 70 de drone de atac unidirecțional și cel puțin trei rachete balistice în timpul atacului Iranului asupra Israelului, potrivit a doi oficiali americani familiarizați cu situația.

Rachetele balistice au fost interceptate de nave de război în estul Mării Mediterane, a declarat unul dintre oficiali. Iranul a lansat peste 100 de rachete balistice în total asupra Israelului, potrivit unui înalt oficial al administrației.

UPDATE 06:47

Liderii democrați se unesc în jurul unui argument de accelerare a ajutorului Israelului prin utilizarea legislației existente adoptate de Senat. Dacă Parlamentul îl adoptă, se duce direct la Biden, care îl va semna imediat.

UPDATE 06:43

Principalul democrat al Senatului, Chuck Schumer, s-a alăturat principalului său republican, Mitch McConnell, pentru a îndemna Camera să aprobe proiectul de lege adoptat de Senat privind Ucraina-Israel.

„Având în vedere evenimentele din această seară, este și mai clar că cea mai bună modalitate de a ajuta Israelul este ca Camera să adopte rapid săptămâna viitoare suplimentul bipartizan de securitate națională al Senatului”, a spus Schumer.

UPDATĂ 06:41

Tensiunea Israel-Iran este „revărsată din Gaza”, spune Ministerul chinez de Externe.

Ministerul chinez de Externe a declarat că este „profund îngrijorat” de escaladarea actuală a situației după atacul Iranului asupra Israelului.

Acesta a spus că tensiunea „se revarsă” din activitatea militară din Gaza, adăugând că „stingerea acestui conflict este o prioritate maximă”.

„China solicită părților relevante să rămână calme și să-și exercite reținerea pentru a evita escaladarea în continuare a tensiunilor”, a spus ministerul.

De asemenea, a cerut comunității internaționale – în special țărilor influente – să joace un rol constructiv în menținerea păcii și stabilității regionale.

UPDATE 06:40

India a cerut o detensionare imediată a ostilităților. Ministerul Afacerilor Externe a declarat într-un comunicat:

„Suntem serios îngrijorați de escaladarea ostilităților dintre Israel și Iran, care amenință pacea și securitatea în regiune.

Solicităm o detensionare imediată, exercitarea reținerii, retragerea de la violență și revenirea pe calea diplomației.

Urmărim îndeaproape evoluția situației.

Este vital ca securitatea și stabilitatea să fie menținute în regiune”.

UPDATE 06:39

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, spune că forțele americane în timpul atacului Iranului „au interceptat zeci de rachete și UAV-uri în drum spre Israel, lansate din Iran, Irak, Siria și Yemen”.

„Nu căutăm un conflict cu Iranul, dar nu vom ezita să acționăm pentru a ne proteja forțele și a sprijini apărarea Israelului”.

UPDATE 06:38

United Airlines anulează trei zboruri din Orientul Mijlociu.

Cel puțin trei zboruri United Airlines care se îndreptau sau pleacă din Orientul Mijlociu au fost anulate pe fondul conflictului care se desfășoară între Iran și Israel.

Sâmbătă, un zbor de la Newark, New Jersey la Tel Aviv, un zbor de la Washington D.C. la Amman, Iordania și unul de la Dubai la Newark au fost anulate, a declarat compania aeriană pentru CNN într-un comunicat.

„Monitorizăm îndeaproape situația și vom lua decizii cu privire la zborurile viitoare, cu accent pe siguranța clienților și a echipajelor noastre”, a spus compania aeriană.


Nu au existat modificări la niciun zbor de duminică pentru United începând de sâmbătă seara, potrivit companiei aeriene.

CNN a contactat alte companii aeriene cu privire la anulări.

UPDATE 06:25

Biden i-a spus lui Netanyahu că SUA nu vor participa la nicio operațiune ofensivă împotriva Iranului, a declarat un înalt oficial american al Administrației pentru CNN.

Comentariile au fost transmise în timpul convorbirii telefonice pe care cei doi lideri l-au împărtășit în urma atacurilor de răzbunare ale Iranului împotriva Israelului.

UPDATE 06:23

Canalul israelian 12: Totul indică faptul că Israelul va răspunde militar Iranului în următoarele 24 de ore.

UPDATE 06:17

Biden i-a spus lui Netanyahu că „seara asta a fost o victorie”, nimic „de valoare” nu a fost lovit în Israel, spune un oficial american.

Israelul ar trebui să considere această seară o victorie, deoarece evaluarea actuală a SUA este că atacurile Iranului au fost în mare măsură eșuate și au demonstrat capacitatea militară superioară a Israelului, i-a spus președintele Joe Biden premierului israelian Benjamin Netanyahu în apelul lor telefonic, a declarat un înalt oficial al Administrației pentru CNN.

UPDATE 06:09

Casa Albă a emis o declarație a lui Biden după apelul său cu Netanyahu. Declarația integrală:

„Mai devreme, Iranul – și reprezentanții săi care operează din Yemen, Siria și Irak – au lansat un atac aerian fără precedent împotriva instalațiilor militare din Israel. Condamn aceste atacuri în cei mai fermi termeni posibil.

La îndrumarea mea, pentru a sprijini apărarea Israelului, armata americană a mutat avioane și distrugătoare de apărare împotriva rachetelor balistice în regiune în cursul săptămânii trecute. Mulțumită acestor desfășurari și abilităților extraordinare a militarilor noștri, am ajutat Israelul să doboare aproape toate dronele și rachetele care soseau.

Tocmai am vorbit cu prim-ministrul Netanyahu pentru a reafirma angajamentul ferm al Americii față de securitatea Israelului. I-am spus că Israelul a demonstrat o capacitate remarcabilă de a se apăra și de a învinge chiar și atacurile fără precedent – trimițând un mesaj clar inamicilor săi că aceștia nu pot amenința în mod eficient securitatea Israelului.

Mâine, îi voi convoca pe colegii mei lideri G7 pentru a coordona un răspuns diplomatic unit la atacul dezordonat al Iranului. Echipa mea se va implica cu omologii lor din regiune. Și vom rămâne în strânsă legătură cu liderii Israelului. Și, deși nu am văzut atacuri asupra forțelor sau instalațiilor noastre astăzi, vom rămâne vigilenți la toate amenințările și nu vom ezita să luăm toate măsurile necesare pentru a ne proteja oamenii”.

UPDATE 06:07

Doi oficiali israelieni spun că Iranul a lansat 185 de drone și 36 de rachete de croazieră. Cele mai multe dintre lansări au fost efectuate din Iran, deși o mică parte a provenit din Irak și Yemen. De asemenea, Iranul a lansat 110 rachete sol-sol, scrie NYT.

UPDATE 06:06

Bloomberg: Singapore Airlines și transportatorul economic Scoot evită spațiul aerian iranian, a raportat Straits Times.

Spațiul aerian al Iranului este frecvent utilizat de companiile aeriene care călătoresc între Europa și India sau Asia de Sud-Est. Dacă companiile aeriene evită coridorul, probabil că ar crește atât timpul de zbor, cât și costurile cu combustibilul.

UPDATE 06:05

Biden spune că liderii G7 se vor reuni pentru un răspuns diplomatic unit.

UPDATE 06:04

Comandamentul israelian pentru frontul intern a ridicat ordinul ca locuitorii din Înălțimile Golan, în nord, și din orașele sudice Nevatim, Dimona și Eilat să rămână în adăposturile antiaeriene, semn că Israelul crede că a trecut partea cea mai grea a atacului iranian, scrie WSJ.


Cu toate acestea, după ce ordinele de adăpostire au fost ridicate, sirenele de rachete au fost auzite în nordul Israelului, la granița cu Libanul. De asemenea, Israelul încă așteaptă sosirea unor drone lansate din Iran. Majoritatea dronelor au fost interceptate în drumul lor spre Israel, a declarat armata israeliană, și nu se știe câte dintre ele se mai află în aer.

UPDATE 06:03

Președintele Joe Biden afirmă că SUA „au ajutat Israelul să doboare aproape toate dronele și rachetele” venite din Iran.

Într-o declarație, el spune că a dirijat avioane militare americane și distrugătoare de apărare împotriva rachetelor balistice în regiune „în cursul săptămânii trecute”.

„Mulțumită acestor desfășurări și abilității extraordinare a militarilor noștri, am ajutat Israelul să doboare aproape toate dronele și rachetele care se apropiau”, spune președintele.

UPDATE 05:56

Peste 55 de rachete au fost lansate din Israel în Liban în ultima oră, potrivit purtătorului de cuvânt al armatei israeliene.

UPDATE 05:55

În urma conversației sale cu Benjamin Netanyahu, președintele Joe Biden a spus că condamnă atacul Iranului asupra Israelului în „cel mai puternici termeni posibili”.

UPDATE 05:54

Ministerul iranian de Externe tocmai a lansat o declarație completă cu privire la lansarea de rachete și drone asupra Israelului.

Începe prin a spune că forțele armate ale Republicii Islamice Iran au efectuat o „serie de lovituri militare asupra bazelor militare israeliene”.

A spus că lovitura a fost „ca răspuns și în exercitarea dreptului său inerent de autoapărare” după atacul asupra consulatului din Damasc, Siria, din 1 aprilie – pentru care a învinuit Israelul.

Declarația a continuat să spună că acțiunile țării demonstrează „abordarea sa responsabilă față de pacea și securitatea regională și internațională”, în același timp, Israelul desfășoară o „campanie genocidă necruțătoare împotriva poporului palestinian” și „agresiuni militare repetate împotriva statelor vecine”.

Ministerul de Externe încheie spunând că Iranul nu va ezita să ia măsurile necesare pentru a-și proteja interesele împotriva oricărui act de agresiune militară sau a utilizării ilegale a forței.

UPDATE 05:52

Un nou afiș a fost ridicat în Piața Palestinei, Teheran. Se citește în ebraică și farsi:

„Următoarea ta greșeală va fi sfârșitul țării tale false”.

UPDATE 05:48

Armata SUA a doborât zeci de rachete iraniene destinate Israelului, au declarat trei oficiali americani pentru Reuters.

UPDATE 05:43

Pentru piața mondială a petrolului, atacul de răzbunare al Iranului împotriva Israelului va aduce o atenție reînnoită asupra fluxurilor de țiței prin Strâmtoarea Hormuz, calea navigabilă îngustă de la gura Golfului Persic, care este un canal vital pentru transporturile de mărfuri, scrie Bloomberg.

În zilele premergătoare asaltului Teheranului, au existat două evoluții contrastante. În prima, șeful forțelor navale ale Corpului Gărzii Revoluționare Islamice a spus că, deși Iranul are opțiunea de a perturba strâmtoarea pe fondul tensiunilor în creștere cu Israelul, a ales să nu facă acest lucru, potrivit presei de stat.

Dar în a doua evoluție, IRGC a confiscat o navă container legată de Israel în apropierea zonei și a direcționat-o către apele teritoriale iraniene. Luate împreună, aceste mișcări gemene sugerează dorința de a combina un semnal de reținere împreună cu o reamintire clară a capacităților Iranului de a interfera cu transportul maritim.

UPDATE 05:41

Israelul va răspunde la atacurile iraniene în următoarele 24 de ore, raportează Canalul 12 israelian.

UPDATE 05:39

Bloomberg: Republicanii Camerei nu au oferit până acum prea multe detalii cu privire la legislația pe care intenționează să o ofere, doar că va fi ceva care, în cuvintele liderului majorității, Steve Scalise, „sprijină aliatul nostru Israel și trage Iranul și împuterniciții săi terorişti la răspundere”.

UPDATE 05:38

Casa Albă a confirmat conversația dintre Biden și Netanyahu. A durat aproximativ 25 de minute, potrivit Axios.

UPDATE 05:30

Potrivit serviciului de urgență al Israelului, nu au existat rapoarte de răni suferite direct în urma atacurilor iraniene.

Cu toate acestea, serviciul de urgență Magen David Adom (MDA) a declarat că a fost chemat pentru a trata un total de 31 de persoane care au suferit răni ușoare, în timp ce se îndreptau către adăposturi, și care au suferit atacuri de panică în timpul atacurilor cu drone și rachete.

Anterior, MDA a declarat că a dus la spital o fetiță de 7 ani care a fost rănită grav la cap, din cauza schijelor de la o rachetă de interceptare, care a fost lansată pentru a intercepta un proiectil iranian.

UPDATE 05:26

Liderii mondiali condamnă atacul Iranului asupra Israelului. Pe lângă Marea Britanie și SUA:

Franţa: Ministrul francez de externe Stephane Sejourne a declarat că „prin inițierea unei astfel de acțiuni fără precedent, Iranul a trecut un nou prag în ceea ce privește activitățile sale destabilizatoare și riscă o potențială escaladare militară”.

Germania: Între timp, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că atacul este „nejustificat și extrem de iresponsabil”. El a spus că Germania este alături de Israel și va discuta situația cu aliații.

Canada: Justin Trudeau, premierul canadian, a declarat că națiunea sa „condamnă fără echivoc atacurile aeriene ale Iranului împotriva Israelului”. El a spus că țara sprijină dreptul Israelului de a se apăra pe sine și poporul său.

Argentina: În urma atacului asupra Israelului, președintele argentinian Javier Milei a declarat că va anula o călătorie în Danemarca și va reveni la Buenos Aires.

O declarație a purtătorului de cuvânt Manuel Adorni a spus că Milei se va întoarce acasă pentru a forma un „comitet de criză în lumina ultimelor evenimente din Israel, pentru a prelua situația și a coordona acțiunile cu președinții lumii occidentale”.

UPDATE 05:20

Bloomberg: Țările G7 plănuiesc un apel video duminică pentru a discuta și coordona pașii următori, potrivit unor persoane familiare cu problema.

UPDATE 05:14

NBC News: Oficialii americani, cu privire la decizia Israelului de a lovi clădirea consulară iraniană din Siria:

„Nu cred că au avut o strategie. Israelienii nu iau întotdeauna cele mai bune decizii strategice.

UPDATE 05:12

Apar rapoarte despre 3 iordanieni uciși de resturile de rachete care au căzut peste capitala Amman.

UPDATE 05:09

Expertul israelian în securitate, Noam Amir: SUA au cheltuit 1 miliard de dolari pentru a doborî rachete și UAV-uri iraniene.

UPDATE 05:08

Media ebraică: Astăzi a marcat cel mai mare atac aerian asupra „Statului Israel” de la începuturile sale.

UPDATE 05:07

Surse Al Arabiya: Aproximativ 60 de drone iraniene din valul precedent sunt așteptate să sosească într-o jumătate de oră.

UPDATE 05:05

NBC, potrivit unui înalt oficial al administrației americane: Statele Unite se confruntă acum cu un posibil război direct între două țări

UPDATE 05:04

The New York Times, potrivit oficialilor americani: Daunele aduse Israelului, conform evaluării inițiale, sunt relativ limitate, având în vedere dimensiunea atacului.

UPDATE 04:58

NBC, potrivit oficialilor americani: Există îngrijorare la Washington cu privire la un răspuns rapid israelian la atacul Iranului fără a se gândi la repercusiuni.

UPDATE 04:57

NBC, conform unor surse informate: Biden și-a exprimat în privat îngrijorarea că Netanyahu încearcă să tragă Washingtonul într-un conflict mai larg.

UPDATE 04:54

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni mâine la 4 PM ET.

UPDATE 04:50

Delegat Iranian la Națiunile Unite, într-un mesaj către Consiliul de Securitate: Avertizăm Israelul împotriva oricărei acțiuni militare și ne angajăm să răspundem oricărei amenințări.

UPDATE 04:49

Alertă roșie în Golan și Galileea acum

UPDATE 04:47

IDF: Sirenele sună în nordul Israelului.

UPDATE 04:44

80 de UAV-uri lansate de Iran vor ajunge în Israel într-o oră, raportează mass-media israeliană.

UPDATE 04:42

CNN, citând un oficial american: Austin i-a cerut lui Gallant să notifice Washingtonul cu privire la orice posibil răspuns la atacul iranian.

UPDATE 04:39

Tehran Airport suspendă toate zborurile până la 8 a.m.

UPDATE 04:34

Raport CNN: Se reiau consultările de securitate între Biden și echipa sa la Casa Albă.

UPDATE 04:33

Al Mayadeen, citând mass-media israeliană: „Recentul bombardament asupra Golanului a venit din Siria, nu din Liban”.

UPDATE 04:30

Ministrul iranian al Apărării, Mohammad Reza Ashtiyani, a postat pe X, fostul Twitter:

Citat din Coran: „Într-adevăr, noi suntem cei care ne răzbunăm pe cei care au făcut rău”

UPDATE 04:26

Presa israeliană: Un alt val de aproximativ 80 de drone este de așteptat să sosească până la ora 05:30, odată cu acestea pot fi trimise rachete balistice sau de croazieră suplimentare.

Corespondentul militar pentru Canalul 12: Toate avioanele Forțelor Aeriene au fost în aer în timpul atacului iranian, de teamă să nu fie bombardate.

UPDATE 04:20

Explozii în Galileea și Golan.

UPDATE 04:18

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni mâine la ora 23:00 (ora Israelului), pe fondul atacului iranian împotriva Israelului. Aceasta este o întâlnire neobișnuită a consiliului de duminică.

UPDATE 04:17

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu discută în prezent cu președintele american Joe Biden.

Conversația are loc la finalul discuțiilor cabinetului politico-securist și cabinetului de conducere de război.

UPDATE 04:16

Corespondentul militar al Canalului 12: Zeci de drone sunt în continuare drum spre Israel și se încearcă interceptarea lor înainte ca acestea să sosească.

UPDATE 04:14

Șeful statului major Herzi Halevi efectuează o evaluare a situației în Kirya.

UPDATE 04:10

Se raportează un alt val de lansări împotriva Israelului.

UPDATE 04:07

Biden i-a cerut lui Netanyahu să nu răspundă direct atacului iranian.

UPDATE 04:06

Wall Street Journal: Swiss International Airlines suspendă serviciul către Tel Aviv.

UPDATE 04:04

Consiliul de Securitate al ONU organizează duminică o sesiune de urgență pentru a discuta despre operațiunea iraniană împotriva Israelului.

UPDATE 04:00

Biden vorbește la telefon cu Netanyahu.

UPDATE 03:58

Palestinienii susțin că această seară a fost prima noapte în șase luni în care Fâșia Gaza nu a fost bombardată.

UPDATE 03:57

Oficiali americani: Iranul a lansat atât o navă de croazieră, cât și rachete balistice asupra Israelului.

UPDATE 03:56

Pentagonul a spus pentru Al Jazeera că echipa lui Biden lucrează pentru a detensiona situația.

UPDATE 03:53

Mai multe imagini care arată baza aeriană Ramon din Negev lovită de numeroase rachete balistice iraniene

UPDATE 03:52

Ambasada SUA din Israel a ordonat tuturor angajaților guvernamentali americani și membrilor familiilor acestora să se adăpostească pe loc până la noi ordine, din cauza atacului cu drone și rachete din partea Iranului.

UPDATE 03:51

Președintele Braziliei, Lula, discută cu ministrul de Externe Mauro Vieira despre atacurile din Israel. Președintele caută informații despre situația brazilienilor din zonă și dinamica conflictului. Cu toate acestea, Palatul Prezidențial și Ministerul Afacerilor Externe nu au dat încă publicității conținutul apelului.

UPDATE 03:50

Presa israeliană susține că 99% dintre rachetele și dronele lansate au fost interceptate.

UPDATE 03:49

Cabinetul de război israelian se va reuni mâine pentru a decide asupra răspunsului Israelului. Consiliul de Securitate al ONU se așteaptă să organizeze o sesiune de urgență duminică, la cererea Israelului.

UPDATE 03:45

Israelul a solicitat o reuniune de urgență a ONU: Atacurile iraniene sunt fără precedent și o încălcare flagrantă a suveranității israeliene – această evaluare este dată într-o scrisoare israeliană adresată președintelui Consiliului de Securitate al ONU.

UPDATE 03:42

Cabinetul Politic de Securitate i-a autorizat pe Prim-ministru, ministrul apărării și ministrul Gantz să ia decizii cu privire la problema iraniană.

UPDATE 03:39

Răspunsul israelian la atacul iranian va fi foarte curând, a declarat un înalt oficial politic la News 14.

UPDATE 03:38

Arabia Saudită e preocupată de escaladarea militară din Orientul Mijlociu.

Arabia Saudită și-a exprimat „îngrijorarea profundă” în urma „escaladărilor militare din Orientul Mijlociu și din cauza gravității consecințelor acestora”. În plus, regatul a cerut tuturor părților „să exercite cele mai înalte niveluri de reținere și să salveze regiunea de pericolele războiului”, scrie Reuters.

UPDATE 03:37

Donald Trump: „China-Taiwan sunt următoarele”

„Ce se întâmplă cu lumea? Toată lumea se luptă, Rusia cu Ucraina, Israelul, Orientul Mijlociu explodează, China și Taiwan sunt următoarele”.

UPDATE 03:32

Agenția de știri IRNA: „Baza aeriană sionistă din deșertul Negev (Baza aeriană Ramon) a fost vizată cu succes. Aceasta este baza prin care a fost vizat consulatul iranian din Damasc”.

UPDATE 03:31

Arabia Saudită a cerut un exercițiu de reținere între Israel și Iran.

UPDATE 03:29

Biden vorbește acum cu Netanyahu.

Consiliul mini-cabinetului examinează în prezent modalități de răspuns la atacul iranian, scrie presa israeliană.

UPDATE 03:27

Dacă Israelul răspunde la acțiunile Iranului, următoarea reacție a Teheranului va fi dublă forță, relatează agenția iraniană Tasnim, citând surse.

UPDATE 03:26

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: Atacul iranian continuă, luptătorii noștri sunt în spațiul aerian, iar escaladarea iraniană este periculoasă.

UPDATE 03:23

Media israeliană: 7 rachete au aterizat pe baza aeriană Ramon din deșertul Negev.

UPDATE 03:22

Cancelarul german Olaf Scholz: Atacul din această seară asupra teritoriului israelian al Iranului este iresponsabil, suntem alături de Israel.

Ministerul israelian al Sănătății cere spitalelor să convoace echipe medicale în urma atacului iranian cu rachete, raportează Canalul 12 israelian.

UPDATE 03:21

Canalul israelian 14: O militară israeliană a fost grav rănită într-un atac cu împușcături în apropiere de Ramallah, capitala de facto a Autorității Palestiniene.

UPDATE 03:19

Fetița de 7 ani care a fost grav rănită de schijele de la interceptorul de lângă Arad a fost mutată într-o sală de operație.

UPDATE 03:18

UPDATE 03:17

Cabinetul de război israelian discută acum natura răspunsului pe care-l va da Iranului, a raportat Official Broadcasting Corporation.

UPDATE 03:16

UPDATE 03:15

Cabinetul de război al Israelului a luat decizia de a riposta la atacurile Iranului.

UPDATE 03:14

Purtătorul de cuvânt al IDF: În acest moment, avioanele Forțelor Aeriene interceptează rachete de croazieră în afara granițelor țării.

UPDATE 03:12

Purtătorul de cuvânt al IDF: Acest eveniment continuă și numărul de rachete lansate a depășit 200; aeroportul militar al Israelului a fost lovit în urma atacului cu rachete al Iranului; un număr mic de rachete lansate de Iran au lovit solul nostru.

UPDATE 03:11

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres: Condamn ferm escaladarea tensiunii periculoase care a fost demonstrată de atacul masiv al Iranului asupra Israelului.

UPDATE 03:10

Doar un rănit în urma atacurilor – o fetiță.

UPDATE 03:08

Un aeroport militar israelian a fost avariat în urma atacului iranian, anunță purtătorul de cuvânt al armatei israeliene.

UPDATE 03:06

Purtătorul de cuvânt al IDF: „Continuăm să interceptăm avioane și rachete de croazieră care se îndreaptă spre teritoriul israelian – evenimentul nu s-a încheiat încă”.

UPDATE 03:05

O bază din sudul Israelului a fost atinsă.

UPDATE 03:04

Președintele SUA a făcut o evaluare a situației din Israel.

Este de așteptat un apel între Biden și Netanyahu înainte de orice atac asupra Iranului.

UPDATE 03:03

Ministrul Apărării Yoav Galant discută în prezent cu secretarul american al Apărării, generalul Lloyd Austin. Ministrul Apărării l-a informat pe secretarul apărării despre acțiunile de apărare ale Israelului în fața atacului iranian.

Ministrul Gallant i-a mulțumit secretarului Austin pentru poziția fermă a SUA de partea Israelului și a subliniat că sistemul de securitate menține disponibilitatea maximă în fața unor noi încercări de atac.

UPDATE 03:02

Poporul irakian a sărbătorit în fața ambasadei Iranului la Bagdad.

UPDATE 03:00

UPDATE 02:59

Iranul amenință în titlul „Teheran Times”: „Dacă Israelul își repetă actul stupid – următorul pas va fi mai ferm”

UPDATE 02:58

Mai multe rachete de croazieră iraniene se îndreaptă în continuare spre Israel.

UPDATE 02:57

UPDATE 02:56

ABC News: Un oficial american afirmă că Iranul a lansat un alt val de 70 de rachete.

UPDATE 02:54

Impactul atacurilor asupra Israelului

UPDATE 02:52

Algeria a lăudat Iranul pentru atacul său și a promis că va fi de partea sa.

UPDATE 02:50

Închiderea spațiului aerian în Iordania va fi prelungită până la ora 11 dimineața, anunță televiziunea iordaniană.

UPDATE 02:49

Israel Hayom: Sirenele de alarmă au sunat de 720 de ori ca urmare a atacului iranian.

Canalul 12, potrivit unui oficial israelian: „Răspunsul nostru va fi fără precedent”.

UPDATE 02:48

ABC: Iranul a lansat încă 70 de rachete asupra Israelului, ceea ce aduce numărul total la 150.

UPDATE 02:47

Apărarea aeriană israeliană confruntându-se cu rachetele iraniene, cu puțin timp în urmă.

UPDATE 02:45

Canalul american CNN susține că operațiunea iraniană împotriva statului evreu din această seară constituie cel mai mare atac cu dronă efectuat vreodată în istoria umanității.

UPDATE 02:38

Franța „condamnă” atacul efectuat împotriva Israelului de către Iran care „trece un nou nivel” de destabilizare, a declarat Ministerul Afacerilor Externe, Stéphane Séjourné, pe X, sâmbătă seara.

„Franța își reafirmă atașamentul față de securitatea Israelului și îl asigură de solidaritatea sa”, a adăugat el.

UPDATE 02:37

Impactul rachetelor balistice iraniene în Israel

UPDATE 02:30

Apar imagini de la întâlnirea lui Biden cu Consiliul Național de Securitate în „Situation Room” de la Casa Albă.

UPDATE 02:25

UPDATE 02:24

Gărzile Revoluționare au emis o a doua declarație susținând că Iranul a „distrus ținte militare” în Israel. Declarația avertizează Israelul și SUA că regimul iranian va răspunde oricărui răspuns și va afecta țara „sursă” a oricărui posibil atac.

UPDATE 02:23

Înalți oficiali israelieni: „Am interceptat 99% din răspunsul iranian, ne-am pregătit pentru asta”. Potrivit acestora, „faptul că Iranul trage pentru prima dată de pe teritoriul său în Israel necesită un răspuns decisiv. Va veni în curând”.

UPDATE 02:21

O bucată dintr-o rachetă interceptată a căzut în Iordania.

UPDATE 02:20

Oficialii de securitate din regiune au declarat pentru Reuters: Avioanele iordaniene au interceptat zeci de drone care zburau în zonele de nord și centrul țării spre Israel.

UPDATE 02:19

UPDATE 02:18

UPDATE 02:15

700 de alerte au fost declanșate în ultimele minute în tot Israelul.

UPDATE 02:12

Iron Dome, în acțiune lângă Aeroportul Ben Gurion.

UPDATE 02:07

Forțele aeriene iordaniene au interceptat mai multe drone iraniene.

UPDATE 02:02 – Cisiordania, acum

UPDATE 01:59

UPDATE 01:55

UPDATE 01:50

Imagini cu cerul Israelului acum

UPDATE 01:48

Sună alarmele în sud; în Samaria și în Ierusalim.

UPDATE 01:46

IDF a început să trimită interceptori pentru a intercepta rachetele

UPDATE 01:45

Premierul Netanyahu s-a pregătit pentru o serie de discuții politice în cursul nopții.

UPDATE 01:44

Un înalt oficial politic a declarat pentru News 14: „Miniștrii cabinetului de război (care s-a încheiat cu puțin timp în urmă) au adoptat poziția prim-ministrului pentru un răspuns semnificativ și dureros împotriva Iranului”.

UPDATE 01:41

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene confirmă că Iranul a lansat rachete către Israel.

UPDATE 01:40

Aeroportul Ben Gurion acum

UPDATE 01:39

Israelul a alertat locuitorii din jurul orașului Dimona, care găzduiește centrala nucleară Shimon Perez din Israel, să rămână aproape de adăposturile anti-bombe.

UPDATE 01:32

Radioul armatei israeliene, citând surse de securitate: Statele Unite și Marea Britanie au interceptat peste 100 de drone iraniene în afara spațiului aerian israelian.

UPDATE 01:29

O sursă de securitate pentru IDF: Peste 100 dintre UAV-urile lansate în Israel au fost deja interceptate în afara teritoriului nostru, din sute de UAV în total.

UPDATE 01:27

Forțele americane au doborât unele dintre dronele iraniene care au fost lansate în Israel, potrivit unei surse americane americane pentru ABC News.

UPDATE 01:26

Sursele israeliene continuă să susțină că atacurile iraniene s-au oprit, iar rachetele balistice nu au fost lansate.

UPDATE 01:25

Purtătorul de cuvânt al prim-ministrului Israelului Netanyahu: „Israelul va răspunde ferm și clar”.

UPDATE 01:24

Trecerea granițelor Iranului și Irakului

UPDATE 01:23

Iranienii continuă să sărbatorească

UPDATE

Misiunea Iranului la Națiunile Unite: Se poate considera că răspunsul nostru s-a încheiat.

UPDATE 01:22

Casa Albă a convocat o conferință de presă la ora 5:13 pm ET.

UPDATE 01:21

Josep Borrell condamnă atacul iranian asupra Israelului.

UPDATE 01:20

Un spital din Eilat, Israel, este pregătit pentru orice situație.

UPDATE 01:17

Misiunea permanentă a Iranului la Națiunile Unite:

„Desfășurată pe baza articolului 51 din Carta ONU referitor la apărarea legitimă, acțiunea militară a Iranului a fost ca răspuns la agresiunea regimului sionist împotriva sediului nostru diplomatic din Damasc.

Problema poate fi considerată încheiată. Cu toate acestea, în cazul în care regimul israelian ar face o altă greșeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever.

Este un conflict între Iran și regimul israelian necinstiți, de care SUA TREBUIE să stea departe”.

UPDATE 01:14

Frontul intern: Locuitorii din nordul Golanului și Eilat trebuie să stea în apropierea locurilor sigure

UPDATE 01:12

Surse israeliană: În acest moment, nu există niciun incident cunoscut de lansări de rachete balistice iraniene către Israel.

UPDATE 01:11

Mai mulți oameni din Teheran au ieșit în stradă în sprijinul acțiunii armatei.

UPDATE 01:10

Mesajul Israelului către Iran:

„În foarte scurt timp, Iranul va fi zguduit de un șoc istoric pe care nu îl va uita niciodată”

UPDATE 01:09

Biden se întâlnește cu echipa de securitate națională pe fondul atacului iranian asupra Israelului, relatează CNN.

UPDATE 01:08

Libanezii pleacă din Beirut

UPDATE 01:07

SUA au cerut Iranului prin Qatar să oprească imediat atacul asupra Israelului; Iranul a ignorat cererea și a amenințat că va lovi bazele americane dacă SUA intervin.

UPDATE 01:05

Cerul Iordaniei cu puțin timp în urmă.

UPDATE 01:04

Trump: „Israelul e atacat! Acest lucru nu s-ar fi întâmplat NICIODATĂ dacă eram eu președinte!”

UPDATE 01:01

Ambuteiaj în Teheran – Oamenii se grăbesc să cumpere benzină, înainte de o escaladare așteptată a conflictului cu Israelul în zilele următoare.

UPDATE 01:00

Israelul lansează lovituri împotriva pozițiilor Hezbollah din Liban, ca răspuns la rachetele care vin de la locul lor.

UPDATE 00:58

Adunarea din Piața Palestinei, Teheran

UPDATE 00:56

IDF, Comandant al Comandamentului Frontului Intern: „Suntem pregătiți și puternici, atât în ​​apărare, cât și în atac; continuați să urmați instrucțiunile”

UPDATE 00:55

Imagini publicate pe rețelele de socializare arată deplasarea unei rachete de croazieră în spațiul aerian irakian către teritoriile ocupate.

UPDATE

Canalul 12: Ședința consiliului israelian de război se încheie și începe ședința cabinetului politic și de securitate.

UPDATE 00:54

Racheta balistică a Iranului asupra Irakului spre Israel.

UPDATE 00:53

Guvernul iordanian: Nu am dat niciun ordin forțelor armate să se ocupe de drone

UPDATE 00:52

New York Times: Surse israeliene spun că se așteaptă ca țintele să fie în Golan și Negev.

UPDATE 00:51

Oficialii americani nu au „nicio îndoială că Israelul va răspunde, fie că se vor pierde vieți sau nu” și că „Iranul însuși va fi vizat”, potrivit ABC News.

UPDATE 00:50

Panică în Israel

UPDATE 00:49

Sărbătoare în Liban pe măsură ce sunt anunțate atacurile asupra Israelului.

UPDATE 00:47

Imagini din Siria

UPDATE 00:46

Agenții de presă din Iran: Am început să lansăm rachete balistice spre Israel.

UPDATE 00:45

Palestinienii sărbătoresc în Moscheea Al-Aqsa după ce au auzit vestea atacului Iranului cu rachete și drone

UPDATE 00:41 – IRANUL LANSEAZĂ PRIMUL VAL DE RACHETE

Iranul anunță lansarea primului val de rachete balistice către Israel

UPDATE 00:40

Rebelii Houthis din Yemen au lansat drone, potrivit unui raport.

UPDATE 00:39

Corespondent Al-Arabi: Un zbor intens de aeronave pe cerul Ammanului

UPDATE 00:38

Zeci de rachete au fost trase din sudul Libanului către Galileea și Golanul ocupat.

UPDATE 00:36

Israelul, într-un mesaj către Iran: „În această seară va fi un cutremur în Iran”.

UPDATE 00:35

Primele imagini ale rachetelor de croazieră deasupra Basra, Irak, îndreptându-se spre Israel.

UPDATE 00:34

Se aud explozii în zona Haifa și Kiryat.

UPDATE 00:33

Acum – Sirenele sună în Tel Aviv, dronele sunt așteptate în următoarele 15-30 minute.

UPDATE 00:32

Alertă roșie în nordul Israelului.

UPDATE 00:31

Zborurile companiilor aeriene ruse către Iordania, Israel și Irak au fost suspendate până la ridicarea restricțiilor de zbor impuse de aceste țări, a raportat Rosaviation.

UPDATE 00:29

Premierul irakian Mohammed Shia Sudani a sosit la Washington.

UPDATE 00:28

Președintele Biden se află în Biroul Oval. În prezent, nu se așteaptă să vorbească de acolo.

UPDATE 00:25

Internauții palestinieni raportează că a început o activitate majoră pe cerul Ierusalimului.

UPDATE 00:24

Canalul israelian 14, potrivit unei surse politice de rang înalt: „Vom răspunde ferm la atacul iranian”.

UPDATE 00:23

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak: „Condamn ferm atacul iresponsabil al regimului iranian”.

Avioane britanice decolează din Cipru pentru a se confrunta cu dronele iraniene.

UPDATE 00:22

Libanul a anunțat că își va închide spațiul aerian până dimineață, pe fondul evenimentelor din regiune.

UPDATE 00:21

Bloomberg, citând un oficial american: Atacul simultan al Iranului cu drone și rachete poate perturba sistemul de apărare al Israelului.

UPDATE 00:20

Oficialii americani estimează acum 400-500 de drone lansate din Iran, scrie ABC News.

UPDATE 00:18

SUA au interceptat mai multe ținte asupra Siriei și Irakului, raportează Saudi Al-Arabiya News.

UPDATE 00:14

„Biden se va adresa națiunii din Biroul Oval în această după-amiază”, informează un reporter CNN pe X.

UPDATE 00:13

Portavionul american „Eisenhower” rămâne în regiunea Orientului Mijlociu și poate proteja Israelul de atacul iranian. Acest lucru a fost raportat de rețeaua CNN. Portavionul include, printre altele, 6.000 de membri ai echipajului și este capabil să intercepteze rachete.

UPDATE 00:10

Israeli Broadcasting Corporation, potrivit unor surse din armată: Ne așteptăm la câteva zile de schimb de lovituri cu Iranul.

UPDATE 00:09

„ABC News”, citând un oficial american: Iranienii încearcă să depășească apărarea antiaeriană a Israelului cu drone și rachete care vin la înălțime, având viteze și direcții diferite, dar lovind ținte în același timp.

UPDATE 00:08

Egiptul își închide acum spațiul aerian

UPDATE 00:07

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu este în acest moment în Cabinetul de management al războiului, la Kirya din Tel Aviv.

UPDATE 00:06

Numele operațiunii din Iran este „True Promise”/ „Adevărata Promisiune”.

UPDATE 00:05

Până acum: au fost identificate peste 100 de drone lansate spre Israel.

UPDATE 00:04

Ministrul iranian al Apărării: Orice țară care își deschide spațiul aerian sau teritoriul pentru a ne ataca va primi răspunsul nostru decisiv.

UPDATE 00:03

Avionul de pasageri care mergea de la Istanbul la Mashhad și-a schimbat ruta lângă Semnan.

UPDATE 00:02

Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari: „Iranul a lansat un atac direct din pământul iranian către statul Israel.

Monitorizăm îndeaproape dronele ucigașe iraniene care sunt în drum spre Israel trimise de Iran.

Aceasta este o escaladare gravă și periculoasă.
Capacitățile noastre defensive și ofensive sunt la cel mai înalt nivel de pregătire înaintea acestui atac la scară largă din Iran.

Împreună cu partenerii noștri, Forțele de Apărare Israelului operează cu toată forța pentru a apăra Statul Israel și poporul Israel.

Aceasta este o misiune pe care suntem hotărâți și gata să o îndeplinim”.

UPDATE 00:01

Kuwait Airways anunță redirecționarea tuturor zborurilor de venire și de plecare „departe de zonele de tensiune”.

UPDATE 00:00

Un roi de drone iraniene deasupra tărâmurilor sfinte din Karbala, Irak, se îndreaptă spre Israel.

UPDATE 23:59

Iordania și-a deschis spațiul aerian pentru luptătorii forțelor aeriene israeliene.

Împreună cu avioanele americane, interceptează drone iraniene.

UPDATE 23:55

Un al treilea val de drone este lansat din Iran – Canalul 12.

UPDATE 23:54

Purtătorul de cuvânt al IDF:

„IDF a atacat cu avioane de luptă și artilerie, cu puțin timp în urmă, ținte ale organizației teroriste Hezbollah în zonele Al-Khariba, Al-Wardia și Kalat Daba, ca răspuns la lansarea UAV-urilor către Kfar Blum. Printre țintele atacate s-au numărat infrastructurile teroriste și pozițiile militare”.

UPDATE 23:53

Mass-media de stat iordaniană: Majestatea Sa, Regele Abdullah, declară stare de urgență asupra tuturor pământurilor Regatului Hașemit al Iordaniei.

UPDATE 23:52

UPDATE 23:51

Textul anunțului Corpului Gărzii Revoluționare Islamice este următorul:

„în numele lui Dumnezeu
Nu sunt printre criminalii care sunt răzbunați

Națiunea onorabilă și martiră-producătoare a Iranului islamic.
Ca răspuns la numeroasele crime ale regimului sionist malefic, inclusiv atacul asupra secției consulare a Ambasadei Republicii Islamice Iran la Damasc și martiriul comandanților și consilierilor militari ai Iranului, curajoșii ai Corpului Gărzii Revoluționare Islamice Forța ca parte a pedepsei acelui regim ilegitim și criminalii au lovit cu succes ținte din teritoriile Ashgali cu zeci de rachete și drone în timpul operațiunii „Odea Sadiq” cu codul sfânt „Ya Rasulullah”.

Detaliile acestei operațiuni, care a fost desfășurată cu aprobarea Consiliului Suprem de Securitate Națională și sub supravegherea Statului Major al Forțelor Armate și cu sprijinul și însoțirea oamenilor zeloși ai Republicii Islamice Iran și sprijinul al Ministerului Apărării și Sprijinului Forțelor Armate, va fi adus în curând în atenția poporului eroic al Iranului și a oamenilor liberi ai lumii.

Și ce este biruința decât de la Allah, Atotputernicul, Atotînțelept?”

UPDATE 23:50

Radioul armatei israeliene estimează: Iranul și-a intensificat atacul datorită coordonării israeliene cu Statele Unite.

UPDATE 23:49

Aeroportul Ben Gurion se închide.

UPDATE 23:48

Întâlnirea guvernului de război israelian pentru a discuta despre atacul iranian a început.

UPDATE 23:46

Agenția de presă iraniană Fars: Atacul cu rachete va începe în curând.

UPDATE 23:45

Gărzile Revoluționare, într-un anunț oficial: ca răspuns la operațiunea de asasinare a Israelului, Forțele Aeriene și Spațiale au atacat ținte precise și speciale cu rachete și mortiere.

UPDATE 23:44

The New York Times, citând oficiali israelieni: Israelul a evacuat unele dintre bazele sale militare și a pregătit apărarea antiaeriană pentru a intercepta dronele iraniene.

UPDATE 23:43

Raport: Iordania este gata să intercepteze drone și rachete care vor trece prin teritoriul său spre Israel.

Surse exclusive irakiene pentru Al-Arabi: Aeroporturile Bagdad, Najaf, Basra, Sulaymaniyah și Erbil sunt închise traficului aerian.

UPDATE 23:42 – IRAN: ATACUL CU RACHETE ESTE IMINENT

Iranul a confirmat lansarea unui UAV și a anunțat începutul iminent al unui atac cu rachete asupra Israelului.

UPDATE 23:40 – Casa Albă/ Consiliul de Securitate: Biden se va întâlni cu cei mai buni consilieri de securitate națională în Situation Room

Secretarul american al apărării Lloyd Austin, secretarul de stat Antony Blinken, președintele șefilor de stat major general Charles Q. Brown, directorul CIA Bill Burns, directorul de informații naționale Avril Haines, consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, consilierul principal adjunct pentru securitate națională Jon Finer , Consilierul președintelui Steve Ricchetti și Coordonatorul Consiliului Național de Securitate pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord Brett McGurk vor participa în persoană.

Vicepreședintele Harris și șeful de personal Jeff Zients vor participa prin video securizat.

Astăzi, președintele a fost informat despre evenimentele din Orientul Mijlociu de către consilierul pentru securitate națională Sullivan și consilierul principal adjunct pentru securitate națională Finer.

UPDATE 23:39

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Adrienne Watson:

„Iranul a început un atac aerian împotriva Israelului. Președintele Biden este informat în mod regulat despre situație de către echipa sa de securitate națională și se va întâlni cu ei în această după-amiază la Casa Albă.

Echipa sa este în comunicare constantă cu oficialii israelieni, precum și cu alți parteneri și aliați. Acest atac este probabil să se dureze mai multe ore.

Președintele Biden a fost clar: sprijinul nostru pentru securitatea Israelului este ferm.

Statele Unite vor fi alături de poporul Israel și vor sprijini apărarea acestuia împotriva acestor amenințări din partea Iranului”.

UPDATE 23:37

Forțele americane de la toate bazele lor militare au activat sisteme de apărare aeriană.

UPDATE 23:36

Atacul iranian asupra Israelului constă în sute, nu zeci, de drone sinucigașe – oficiali israelieni către Axios

UPDATE 23:34

Keshet 12:
„Orele de sosire pentru munițiile trase sau care urmează să fie trase din Iran în Israel:

Rachetă balistică – 12 minute
Rachetă de croazieră – 2 ore
UAV Kamikaze – 9 ore”

UPDATE 23:33

Liderul iranian, Ali Khamenei: „Regimul malefic va fi pedepsit”.

UPDATE 23:32

Iranul, pe lângă drone, ar putea trage rachete în Israel, scrie Politico, citând oficiali israelieni și americani.

UPDATE 23:30

Surse iraniene au declarat pentru Al-Arabi Al-Jadeed: Dronele iraniene au început să traverseze spațiul aerian irakian și s-au apropiat de Siria și Iordania. La scurt timp după apropierea de Israel, va începe atacul cu rachete.

UPDATE 23:29

Oficialii israelieni cred că dronele „sinucigașe” unidirecționale lansate din Iran sunt doar începutul, atacul Iranului fiind așteptat să includă și rachete de croazieră și atacuri din partea unor grupuri proxy susținute de Iran.

UPDATE 23:26

Drone Shahed zboară deasupra provinciei Khuzestan, Iran.

UPDATE 23:25

Irakul a anunțat că își închide spațiul aerian.

UPDATE 23:24

Corespondentul Al-Arabi la Teheran: Viteza dronelor iraniene este de 210 de kilometri pe oră.

Surse iraniene au declarat pentru ziarul din Qatar, Al-Arabi Al-Jadid, că în urmă cu jumătate de oră, armata iraniană și Gărzile Revoluționare au început să lanseze zeci de drone „sinucigașe” din provinciile Karmansha și Kurdistan și s-au apropiat de Siria și Iordania și, că la scurt timp după ce se apropie de Israel, vor începe „atacuri cu rachete”, potrivit raportului.

UPDATE 23:23

Municipalitatea Haifa deschide adăposturile publice.

Administrația municipală a efectuat în această seară o evaluare specială a situației.

La ședință, directorul general al municipiului a direcționat deschiderea adăposturilor publice.

De asemenea, în caz de alarmă, vor fi deschise și stațiile Carmel, aprobate ca adăposturi de către Comandamentul Frontului Intern.

De asemenea, în urma anunțului anterior despre anularea activităților din oraș, municipalitatea subliniază că și plajele de scăldat vor fi închise publicului de mâine (duminică).

Administrația municipală continuă să monitorizeze evoluția conflictului pentru a răspunde oricărui scenariu.

UPDATE 23:22

Avionul prim-ministrului a fost mutat într-un loc sigur, de teama să nu fie avariat într-un atac iranian, scrie presa israeliană.

UPDATE 23:20

Presă iraniană scrie că rachetele balistice sunt de așteptat să fie lansate spre Israel în zorii zilei.

UPDATE 23:16

Purtătorul de cuvânt al Armatei Esqatil: Dronele durează câteva ore să ajungă, dacă intră în spațiul aerian, va suna alarma de pericol.

Atacul iranian care a început include și rachete de croazieră, și nu doar drone, au declarat surse israeliene.

UPDATE 23:14

UPDATE 23:12 – Atac cu drone

UPDATE 23:10

Purtătorul de cuvânt al IDF: Lucrăm cu SUA și alte țări din regiune pentru a intercepta UAV-urile. Avem un sistem defensiv excelent.

UPDATE 23:08

Amir Abdollahian: „Avertismentul necesar a fost dat Americii. Astăzi am primit telefoane de la omologii din Olanda, Belgia și Cipru. Ei au ridicat idei despre recentul atac terorist al regimului israelian asupra clădirii ambasadei Republicii Islamice Iran la Damasc și despre încălcarea dreptului internațional și a Convențiilor de la Viena. S-au explicat pozițiile țării noastre. Am subliniat că avertismentul necesar a fost dat Americii. De asemenea, într-o conversație cu Lavrov, Ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, au fost discutate ultimele evoluții internaționale, regionale și Gaza”

UPDATE 23:05

Israel: Decizia de închidere a spațiului aerian a fost actualizată, acesta s-a închis la 00:30 și se deschide la 7 dimineața.

UPDATE 23:00

Pentru prima dată, Iranul atacă Israelul direct de pe teritoriul său.

UPDATE 22:58

Este de așteptat ca UAV-urile să înceapă să sosească în Israel între orele 6:30 și 7:30.

UPDATE 22:57

UPDATE 22:55

Iranul își închide spațiul aerian deasupra Teheranului, cu excepția aeronavelor militare și de urgență.

UPDATE 22:53

Surse israeliene confirmă postului de radio IDF: multe zeci de UAV-uri au fost lansate pe teritoriul israelian.

UPDATE 22:51

UPDATE 22:47

În următoarele ore, multe drone și rachete sunt de așteptat să sosească în spațiul aerian al Israelului.

UPDATE 22:45 – Imagini ale unei drone neidentificate pe cerul irakian

UPDATE 22:42 – IRANUL A ÎNCEPUT ATACUL

Iranul a lansat zeci de drone sinucigașe spre Israel.

Știre inițială

Președintele Joe Biden a decis să-și scurteze vacanța de weekend și să se întoarcă sâmbătă la Casa Albă pentru consultări înaintea unui posibil atac iranian împotriva Israelului, a spus Casa Albă.

Decizia lui Biden semnalează cum Casa Albă consideră că atacul iranian ar putea fi iminent și ar putea avea loc în câteva ore, potrivit unor surse care cunosc situația.

Comandamentul frontului intern al Forțelor de Apărare Israel a anunțat starea de alertă începând cu ora 16 ET sâmbătă și a adăugat că toate școlile și instituțiile de învățământ vor fi închise duminică – un alt semn al unui atac iminent.

Cabinetul de securitate israelian a fost convocat la o întâlnire sâmbătă seara, ora locală, pentru a discuta despre pregătirea unui atac iranian, spun oficialii israelieni.

Iordania a anunțat că își închide spațiul aerian pentru zboruri comerciale înainte de o posibilă escaladare.

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat că a vorbit cu omologul său israelian, Tzachi Hanegbi, sâmbătă dimineața „pentru a discuta despre evenimentele din Orientul Mijlociu”.

„În timpul apelului, am reiterat angajamentul ferm al Statelor Unite față de securitatea Israelului”, a spus Sullivan.

Iranul a promis public că va „pedepsi” Israelul pentru asasinarea recentă a lui Brig. Generalul Mohammad Reza Zahedi, un general de vârf al Forței Quds iraniene responsabil de operațiunile militare ale Iranului în Liban și Siria.

Zahedi a fost cel mai înalt ofițer din Corpul Gărzii Revoluției Islamice care a fost ucis de când SUA l-au asasinat pe Qasem Soleimani în 2020.

Administrația Biden este îngrijorată că un atac iranian și o represalie israeliană ar putea duce la o altă escaladare gravă în regiune.