• Biden despre Netanyahu: „Cred că ceea ce face este o greșeală”.
  • Netanyahu a declarat marţi că nicio forţă din lume nu va opri ofensiva Israelului asupra Rafah.
  • Hamas întârzie să răspundă la cererea Israelului pentru un acord de încetare a focului.

Președintele Joe Biden și-a intensificat criticile față de rolul premierului israelian Benjamin Netanyahu în războiul dintre Israel și Hamas.

„Cred că ceea ce face este o greșeală”, a declarat Biden într-un interviu acordat presei americane, difuzat marți seara, ca răspuns la întrebarea dacă Netanyahu este mai preocupat de supraviețuirea politică decât de interesul național al israelienilor. „Nu sunt de acord cu abordarea sa”, a adăugat Biden în interviu. Remarcile ilustrează modul în care Biden este din ce în ce mai dispus să-l critice public pe Netanyahu, pe fondul reproșurilor crescânde din partea progresiștilor cu privire la modul în care Israelul a gestionat războiul din Gaza.

Biden a declarat că Israelul ar trebui să accepte o încetare a focului, să lase să pătrundă masiv în Gaza asediată ajutoare în următoarele 6-8 săptămâni şi să permită ţărilor din regiune să ajute la distribuirea ajutoarelor. „Ar trebui să se facă acum”, a punctat el.

Recomandări

ALICIA KEYS E NOMINALIZATĂ LA TONY AWARDS
O GENERAȚIE DE SINGURATICI
MENIU A LA GREC
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE

Biden declarase anterior că bombardamentele Israelului în Gaza sunt „nediscriminatorii” şi că acţiunile sale militare sunt „exagerate”, reaminteşte Reuters.

Aceste dezacorduri dintre SUA şi Israel s-au accentuat din cauza agravării crizei umanitare din Fâşia Gaza, a aşteptatei ofensive a Israelului în oraşul Rafah şi a recentului atac israelian asupra convoiului umanitar, în urma căruia au fost ucişi şapte lucrători umanitari, majoritatea străini.

Casa Albă a declarat săptămâna trecută că preşedintele, într-o convorbire telefonică cu Netanyahu, a ameninţat că va condiţiona sprijinul SUA pentru ofensiva Israelului de luarea unor măsuri concrete pentru a proteja lucrătorii umanitari şi civilii.

„Ceea ce solicit este ca israelienii să ceară pur şi simplu o încetare a focului, să permită, pentru următoarele şase, opt săptămâni, accesul total la toate alimentele şi medicamentele care intră în ţară”, a declarat Biden în interviul de marţi pentru Univision.

Citește și