• Președintele american Joe Biden a marcat a doua aniversare a „atacului vicios al lui Vladimir Putin” asupra Ucrainei prin impunerea de sancțiuni asupra a peste 500 de ținte ca răspuns la moartea criticului de la Kremlin Aleksei Navalnîi și la invazia la scară largă a Moscovei.
  • Președintele și-a repetat, de asemenea, apelurile adresate Congresului de a adopta proiectul de lege al administrației sale care ar oferi noi finanțări pentru Kiev.
  • António Guterres a spus consiliului că agresiunea Rusiei a încălcat în mod direct Carta Națiunilor Unite și dreptul internațional.

UPDATE ORA 21.00- Monument acoperit cu sticlă dezvelit într-un oraș simbolic pentru a marca aniversarea

Personalități religioase, soldați și oficialități ucrainene au dezvelit astăzi memorialul „Crucea Eroilor” în orașul central Vyshhorod.

Memorialul a fost construit pentru a marca cel de-al doilea an al invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

Svyatoslav Shevchuk, șeful Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, a binecuvântat cu apă sfințită noul memorial dezvelit.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
LIGHT MAKES YOU FEEL BETTER

Omagiu acoperit de sticlă este iluminat cu lumini înstelate pentru a reprezenta sufletul soldaților pierduți, a spus el.

„Astăzi ne-am reunit pentru a crea o memorie, astfel încât Ucraina și lumea să-și amintească de ele”, a spus domnul Shevchuk.

Vyshhorod a fost ales ca locație pentru monumentul simbolic deoarece elicopterele rusești au fost oprite de forțele ucrainene pe dealurile orașului în primele zile ale invaziei la scară largă.

UPDATE ORA 20.00- Zelenskyy îi mulțumește lui Boris Johnson pentru vizita în Ucraina

Președintele ucrainean i-a mulțumit lui Boris Johnson pentru vizita la Kiev cu ocazia aniversării invaziei Rusiei.

Volodymyr Zelenskyy a distribuit un videoclip în care fostul prim-ministru al Marii Britanii îl îmbrățișează și discută cu alți oficiali.

„Vă mulțumesc pentru sprijinul dumneavoastră sincer pentru Ucraina”, a spus el.

UPDATE ORA 19.00- Pozițiile forțelor aeriene ucrainene au „șterse” în atac, susține Rusia

Ministerul rus al Apărării a susținut că a „șters” pozițiile forțelor aeriene ucrainene din Zaporizhzhia.

Scriind pe Telegram, ministerul a spus că echipajele de obuzier au lovit pozițiile de la mai mult de 10 km distanță, după ce locurile au fost localizate de echipele de recunoaștere.

UPDATE ORA 17.00- Trupul lui Navalny a fost predat mamei sale

Cadavrul lui Alexei Navalny a fost predat mamei sale, a declarat purtătorul de cuvânt al lui, Kira Yarmysh.

„Trupul lui Alexei a fost dat mamei lui. Mulțumim foarte mult tuturor celor care au cerut asta alături de noi”, a scris ea pe X.

Ea a adăugat că detaliile despre înmormântarea lui urmează încă să vină și nu este clar dacă autoritățile vor „interveni” în modul în care se desfășoară.

„Vom furniza informații pe măsură ce acestea devin disponibile”, a spus ea.

UPDATE ORA 15.00 – Liderii mondiali își exprimă sprijinul pentru Ucrainei

Liderii politici își exprimă sprijinul continuu și solidaritatea cu Ucraina.

Prim-ministrul Marii Britanii Rishi Sunak:

Trebuie să ne reînnoim hotărârea cu ocazia acestei aniversări sumbre. Acesta este momentul să arătăm că tirania nu va triumfa niciodată și să spunem încă o dată că vom fi alături de Ucraina astăzi și mâine. Suntem pregătiți să facem tot ce este nevoie, atâta timp cât este nevoie, până când ele vor învinge.

Președintele american Joe Biden:

Oamenii curajoși ai Ucrainei luptă mai departe, neînclinați în hotărârea lor de a-și apăra libertatea și viitorul. NATO este mai puternică, mai mare și mai unită ca niciodată. Și coaliția globală fără precedent de 50 de națiuni în sprijinul Ucrainei, condusă de Statele Unite, rămâne angajată să ofere asistență critică Ucrainei și să tragă Rusia la răspundere pentru agresiunea sa. Poporul american și oamenii din întreaga lume înțeleg că miza acestei lupte se extinde cu mult dincolo de Ucraina.

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu:

Le mulțumesc ucrainenilor pentru lupta neobosită pentru libertate și pentru protejarea păcii și în Moldova. În acești doi ani, lumea liberă a arătat o solidaritate fără precedent, dar războiul persistă; sprijinul nostru trebuie să reziste cu înverșunare.

Premierul italian Giorgia Meloni, vorbind pe aeroportul Hostomel de lângă Kiev:

Acest loc este simbolul eșecului Moscovei, acest loc este simbolul mândriei ucrainene… Acest pământ este o bucată din casa noastră și vom face partea noastră pentru a-l apăra.

Premierul polonez Donald Tusk:

Doi ani de eroism ucrainean. Doi ani de barbarie rusă. Doi ani de rușine a celor care rămân indiferenți.

Președintele polonez Andrzej Duda:

Am susținut, sprijinit și vom sprijini Ucraina în lupta sa pentru libertate. Astăzi, acest sprijin este încă extrem de necesar. Indiferent de oboseala de război. Lumea liberă nu poate permite lui Putin și Rusia să triumfe.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen:

Mai mult ca niciodată, suntem ferm alături de Ucraina. Din punct de vedere financiar, economic, militar, moral. Până când țara este în sfârșit liberă.

Premierul român Marcel Ciolacu:

Comemorarea azi a doi ani de război de agresiune [al Rusiei] împotriva Ucrainei. Suntem uniți și în deplină solidaritate până când va obține victoria și o pace dreaptă.

Cancelarul german Olaf Scholz:

Ucraina este în picioare pentru că Ucraina este puternică și curajoasă și pentru că are prieteni în Europa și în întreaga lume. Suntem mândri că suntem printre prietenii ei – astăzi și în viitorul nostru european comun.

Președintele slovac Zuzana Čaputová:

Ucraina este încă în picioare și își apără poporul, valorile noastre comune și ordinea bazată pe reguli. Și suntem alături de Ucraina.

UPDATE ORA 14.00 – Este puțin probabil ca Rusia să participe la începutul unei conferințe de pace la nivel înalt din Ucraina pe care Elveția intenționează să o găzduiască în lunile următoare

Este puțin probabil ca Rusia să participe la începutul unei conferințe de pace la nivel înalt din Ucraina pe care Elveția intenționează să o găzduiască în lunile următoare, a declarat sâmbătă președintele elvețian Viola Amherd.

Interviul lui Amherd cu cotidianul Neue Zuercher Zeitung a fost publicat la câteva ore după ce ministrul elvețian de externe Ignazio Cassis a declarat Națiunilor Unite că Berna își propune să organizeze conferința „până în această vară”, după ce ideea a fost lansată în ianuarie.

Rusia, care și-a început invadarea Ucrainei în urmă cu doi ani, luna trecută a calificat planul conferinței de pace „inutil” și a indicat că ar fi sortit eșecului fără participarea Moscovei, a informat Reuters.

Întrebat dacă Elveția a primit de atunci alte semnale pozitive din partea Rusiei, Amherd a spus ziarului: În acest moment, se pare că Rusia nu va lua parte la prima rundă a conferinței.

UPDATE ORA 13.00 – David Cameron i-a avertizat pe aliații din Națiunile Unite împotriva „oboselii” și „compromisului” cu privire la războiul Rusiei în Ucraina

David Cameron i-a avertizat pe aliații din Națiunile Unite împotriva „oboselii” și „compromisului” cu privire la războiul Rusiei în Ucraina, îndemnând țările, inclusiv SUA, să mențină sprijinul pentru Kiev.

Secretarul de externe al Marii Britanii a spus că lumea trebuie să „recunoaște costul renunțării” într-un discurs la New York, în ajunul celei de-a doua aniversări a invaziei Moscovei, a informat PA Media.

Țările europene se luptă să găsească suficiente stocuri pe care să le trimită la Kiev, iar ajutorul SUA în valoare de 60 de miliarde de dolari este blocat din cauza diferențelor politice de la Washington.

Vorbind vineri la Adunarea Generală a ONU, Lord Cameron a spus: „Doi ani după, recunosc că unii doresc o regândire. Există un sentiment de oboseală. Sunt alte probleme.

„Un compromis poate părea atractiv. Dar acest lucru este greșit. Trebuie să recunoaștem costul renunțării.

„Putin a spus că nu va fi pace până când obiectivele Rusiei nu vor fi atinse. Iar în ultimul său interviu, el a evitat cu atenție să confirme că este mulțumit de terenul confiscat din Ucraina în prezent”.

UPDATE ORA 12.00 – Marea Britanie a promis 8,5 milioane de lire sterline în alocări de finanțare umanitară Mișcării Crucii Roșii și Fondului Umanitar din Ucraina

Marea Britanie a promis 8,5 milioane de lire sterline în alocări de finanțare umanitară Mișcării Crucii Roșii și Fondului Umanitar din Ucraina, cu ocazia celei de-a doua aniversări a invaziei pe scară largă a Rusiei.

Lordul David Cameron, secretarul de Externe, a declarat: „Ucrainenii își apără cu curaj pământul împotriva invaziei brutale a Rusiei, dar ultimii doi ani de război au avut un impact tragic asupra milioanelor de oameni din Ucraina. Familiile au fost separate, orașele și satele decimate și infrastructura civilă vitală distrusă.

„Marea Britanie este alături de Ucraina și se angajează să sprijine cei mai vulnerabili ucraineni care trăiesc prin ororile acestui război.”

UPDATE ORA 11.20 – Un incendiu a izbucnit și a fost stins la fabrica principală a producatorului rus de oțel NLMK

Un incendiu a izbucnit și a fost stins la fabrica principală a producatorului rus de oțel NLMK, a declarat guvernatorul regional sâmbătă, la cea de-a doua aniversare a invaziei Ucrainei de către Rusia.

Datele preliminare au indicat că incendiul de la uzina de oțel Novolipetsk a fost provocat de o dronă, a declarat guvernatorul regional Lipetsk, Igor Artamonov, pe Telegram, fără a menționa Ucraina, relatează Reuters.

Nu au fost victime, a spus Artamonov. Un videoclip postat pe rețelele de socializare a arătat o explozie, cu o flacără mare portocalie luminând cerul pe timp de noapte.

Uzina, principalul loc de producție al NLMK, se află la aproximativ 400 km de granița dintre Rusia și Ucraina. Este specializată în produse plate din oțel, producând 80% din produsele din oțel ale NLMK și 18% din oțel rusesc.

UPDATE ORA 11.00 – Trei premieri – Giorgia Meloni, Justin Trudeau și Alexander De Croo, precum și Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, au sosit astăzi în Kiev

Cei patru lideri occidentali au călătorit împreună cu trenul peste noapte din Polonia, în semn de solidaritate pentru Ucraina, a declarat guvernul italian. Vizita vine la doi ani de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

UPDATE ORA 10.00 – Ministrul rus al apărării vizitează trupele la cea de-a doua aniversare a războiului

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a vizitat sâmbătă trupele grupului „Centru” ale ţării sale, care sunt implicate în luptele din Ucraina, potrivit Ministerului rus al Apărării, într-o călătorie care vine cu ocazia celei de-a doua aniversări a invaziei Moscovei.

Șoigu „a ascultat rapoartele comandantului grupului Centru și ale ofițerilor de stat major cu privire la situația actuală, natura acțiunilor inamicului și modul în care trupele ruse îndeplinesc sarcini de luptă în zona operațională”, a spus ministerul apărării.

Generalul-colonel rus Andrei Mordvichev, comandantul grupului de trupe „Centru”, a raportat lui Șoigu că în timpul operațiunii de „eliberare” Avdiivka, forțele ucrainene au fost împinse înapoi cu mai mult de 10 kilometri, a spus ministerul.

UPDATE ORA 09.00 – Sunak a declarat că Marea Britanie este pregătită să facă „orice este nevoie” și a promis aproape 250 de milioane de lire sterline pentru producerea de obuze de artilerie

Prim-ministrul Rishi Sunak a declarat că Marea Britanie este pregătită să facă „orice este nevoie” și a promis aproape 250 de milioane de lire sterline pentru producerea de obuze de artilerie.

Liderul laburist Sir Keir Starmer a declarat că „lașitatea și barbaritatea” președintelui Vladimir Putin nu vor prevala.

Sunak, care a vizitat Kievul luna trecută pentru a semna un nou acord de securitate și pentru a anunța un ajutor militar de 2,5 miliarde de lire sterline pentru Ucraina pentru anul viitor, a spus că „trebuie să ne reînnoim hotărârea” cu privire la această „aniversare sumbră”.

„Acesta este momentul să arătăm că tirania nu va triumfa niciodată și să spunem încă o dată că vom fi alături de Ucraina astăzi și mâine”, a spus el. „Suntem pregătiți să facem tot ce este nevoie, atâta timp cât este nevoie, până când ele vor învinge”.

UPDATE ORA 08.00 – Șeful UE sosește la Kiev pentru a doua aniversare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit sâmbătă la Kiev pentru a marca cea de-a doua aniversare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

„La Kiev pentru a marca aniversarea celui de-al doilea an al războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Și să sărbătorim rezistența extraordinară a poporului ucrainean”, a scris von der Leyen pe X.

„Mai mult ca oricând, suntem ferm alături de Ucraina. Din punct de vedere financiar, economic, militar, moral. Până când țara va fi în sfârșit liberă”, a adăugat von der Leyen.

UPDATE ORA 07.00 – Liderii din întreaga lume sunt hotărâți să continue să fie alături de președintele Volodimir Zelenski

Pe măsură ce Ucraina intră astăzi în al treilea an de război, liderii din întreaga lume sunt hotărâți să continue să fie alături de președintele Volodimir Zelenski și îndeamnă țările să își reînnoiască angajamentul de a sprijini Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei.

Între timp, președintele Joe Biden i-a îndemnat pe Președintele Mike Johnson și pe membrii Congresului să se întoarcă și să dea ajutorul atât de necesar pentru Ucraina. Vorbitorul a rezistat apelurilor de a aduce un pachet de ajutor aprobat de Senat pentru un vot rapid – o mișcare care aproape sigur ar declanșa o revoltă din flancul său drept. În timpul unei vizite în Ucraina, liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, le-a cerut, de asemenea, republicanilor din Camere să adopte proiectul de lege pentru ajutor.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Șeful Națiunilor Unite a cerut pace și justiție, când Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit vineri pentru a marca cea de-a doua aniversare a invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. António Guterres a spus consiliului că agresiunea Rusiei a încălcat în mod direct Carta Națiunilor Unite și dreptul internațional, scrie CNN.

„După doi ani – și un deceniu de la încercarea de anexare ilegală de către Rusia a Republicii Autonome Ucrainei Crimeea și a orașului Sevastopol – războiul din Ucraina rămâne o rană deschisă în inima Europei”, a spus Guterres.

„Este timpul pentru pace – o pace justă, bazată pe Carta Națiunilor Unite, dreptul internațional și rezoluțiile Adunării Generale”, a spus Guterres.
Secretarul general a mai spus că „toți autorii trebuie să răspundă” pentru rapoartele de tortură și violență sexuală aplicate civililor și prizonierilor. Aproape patru milioane de ucraineni au fost strămutați în interior, iar peste 14,5 milioane de oameni din țară au nevoie de asistență umanitară, a spus el.

Citește și