• Iranul a lansat sute de drone și rachete spre Israel.
  • Cabinetul de război israelian a decis că „va exista un răspuns la atacurile Iranului”
  • Președintele SUA, Joe Biden, a cerut Israelului să nu răspundă atacului iranian.
  • Biden: Ne afirmăm hotărârea de a evita extinderea conflictului din Orientul Mijlociu
  • Liderii G7 au condamnat în unanimitate atacul fără precedent iranian împotriva Israelului.
  • Prim-ministrul britanic: „Am convenit în cadrul G7 să luăm măsuri suplimentare împotriva Iranului”.
  • Forțele israeliene au avertizat că răspunsul la atacurile Iranului va fi „ferm și dureros”.

UPDATE 21:47

Pentagonul: Austin a subliniat, într-un apel cu omologul său israelian ieri, obiectivul strategic de a atinge stabilitatea regională.

UPDATE 21:04

Secretarul Marinei americane: Am cheltuit un miliard de dolari pentru a contracara 130 de atacuri asupra navelor americane din Orientul Mijlociu în ultimele 6 luni.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

UPDATE 20:53

Biroul primului ministru britanic: Sunak a confirmat, într-un apel cu Netanyahu, sprijinul Marii Britanii pentru securitatea și stabilitatea Israelului în regiune.

Biroul primului ministru britanic: Sunak a subliniat că o escaladare majoră nu este în interesul nimănui și va duce la insecuritate în Orientul Mijlociu.

Biroul primului ministru britanic: Sunak l-a informat pe Netanyahu că Marea Britanie dorește să vadă o schimbare în ceea ce privește aducerea de ajutor în Gaza.

UPDATE 20:44

Haaretz: O serie de companii aeriene străine își anulează zborurile către Israel

UPDATE 20:37

Șeful Ministerului israelian al Apărării a spus că în timpul atacului de duminică noaptea, 4 rachete balistice iraniene au căzut pe teritoriul țării.

Israelul nu a împărtășit planuri cu SUA de a riposta Iranului în urma atacurilor de duminică, spune Departamentul de Stat.

UPDATE 20:29

În următoarele minute se va încheia o întâlnire a miniștrilor de externe ai Uniunii Europene. Decizia așteptată: condamnarea Iranului, angajamentul față de securitatea Israelului, un anunț că se vor progresa lucrările privind sancțiuni suplimentare asupra Iranului și războiul din Gaza: încetarea focului, răpiții și prevenirea unei catastrofe umanitare. Acest lucru este conform sursei care este la curent cu detaliile.

UPDATE 20:27

Yedioth Ahronoth: Miniștrii de externe britanic și german vor vizita Israelul pentru a face presiuni să nu răspundă Iranului.

Financial Times, citând un oficial israelian: Consiliul de Război ia în considerare temerile Washingtonului de a-și exagera răspunsul la Iran.

UPDATE 20:24

Reuniunea Cabinetului de Israelian s-a încheiat, cu decizia finală de a lovi ținte în interiorul Iranului, cât mai curând posibil.

UPDATE 20:17

Axios, potrivit unui oficial american: Evaluarea noastră este că Iranul va răspunde oricărei lovituri majore și declarate israeliene pe teritoriul său. Va fi foarte greu să repetăm ​​succesul pe care l-am obținut în zădărnicirea atacului Iranului, iar Israelul știe asta.

UPDATE 20:16

Israeli Broadcasting Corporation, potrivit unei surse: Se prezintă o inițiativă pentru a impune mai multe sancțiuni asupra Iranului ca alternativă la răspunsul israelian.

Casa Albă: Președintele Biden nu vrea ca sfera conflictului să se extindă sau să se adâncească. Dacă să răspundem sau nu la Iran este o decizie israeliană.

UPDATE 20:14

Israeli Broadcasting Corporation a raportat dintr-o sursă: Se exercită o mare presiune internațională asupra Israelului pentru a-l împiedica să răspundă Iranului

UPDATE 20:13

Israeli Broadcasting Corporation, conform surselor: Netanyahu conduce consultări la sediul Ministerului Apărării cu privire la o posibilă lovitură asupra Iranului.

SUA s-au bazat prea mult pe concepția eronată că liderul suprem al Iranului, ayatollahul Khamenei, a fost considerat prea precaut pentru a ordona vreodată un atac direct asupra Israelului, au declarat oficiali americani pentru ABC News.

UPDATE 20:12

În Israel, decizia a fost luată cu privire la modul de a ataca Iranul.

UPDATE 20:07

Miniștrii din guvern l-au sfătuit pe Netanyahu să atace instalațiile sensibile din Iran ca răspuns la atacul iranian împotriva Israelului.

Disputa de la nivelul superior israelian cu privire la momentul răspunsului continuă. Majoritatea factorilor de decizie consideră că acțiunea ar trebui realizată cât mai curând posibil.

Un înalt oficial al guvernului spune în această seară: cu fiecare zi care trece, șansele unei lovituri de represalii semnificative în Iran scad.

UPDATE 20:05

Membrii familiilor celor răpiți protestează la Petah Kriya

UPDATE 20:00

În acest moment: Netanyahu discută cu prim-ministrul britanic Rishi Sunak despre răspunsul israelian împotriva Iranului.

UPDATE 19:57

Israeli Broadcasting Corporation, potrivit surselor: Israelul a decis cum va efectua atacul asupra Iranului!

UPDATE 19:37

O întâlnire între oficialii cabinetului de război israelian cu privire la răspunsul lor la loviturile de retorsiune ale Iranului s-a încheiat, a declarat un oficial israelian pentru CNN. Sursa nu a oferit detalii suplimentare despre discuții.

Discuția, care a început la ora locală 12:30 p.m. (5:30 a.m. ET), a fost al cincilea set de discuții purtate de cabinetul de război de la sfârșitul săptămânii, când Teheranul a lansat o ploaie de rachete ca represalii la o presupusă lovitură israeliană asupra unei clădiri diplomatice iraniene din Damasc, în Siria.

Liderii regionali și aliații Israelului au făcut apel la reținere în timp ce Israelul își planifică răspunsul, în cadrul unor eforturi cu miză mare de a minimiza o escaladare mai amplă din cauza ofensivei militare israeliene din Gaza.

UPDATE 18:53

Atac american și britanic asupra vestului Yemenului

Rețeaua de știri „Al-Masira” din Yemen a raportat că avioane de război americane și britanice au bombardat de două ori orașul „Bajal” situat în provincia Hodeidah (vestul Yemenului).

UPDATE 18:43

Ministrul Apărării Gallant către luptătorii de la granița de nord: „Iranienii au eșuat în atac și nu vor descuraja Israelul”. Cerul Orientului Mijlociu este deschis pentru avioanele Forțelor Aeriene – orice inamic care luptă împotriva noastră va fi învins”.

UPDATE 18:09

Într-o declarație, care a fost publicată pe site-ul oficial al familiei Al-Saud cu privire la operațiunea punitivă a Iranului împotriva Israelului, Arabia Saudită a anunțat că a ajutat Statele Unite, împreună cu Emiratele Arabe Unite, să contracareze operațiunile Iranului cu rachete cu drone.

Potrivit acestei declarații, rachetele și dronele iraniene au fost interceptate cu ajutorul radarelor „țărilor din Golful Persic” prin intermediul Centrului de operațiuni din Qatar.

UPDATE 17:44

The New York Post: „SUA se așteaptă la un răspuns limitat israelian împotriva Iranului”, spun surse de la Casa Albă .

UPDATE 17:37

Financial Times, citând un oficial israelian: Este nevoie de reconstruirea descurajării după atacul fără precedent al Iranului. Intenția este de a trimite un mesaj dureros către Iran iar răspunsul nu poate fi ceva formal.

UPDATE 17:22

Ministrul canadian de externe: Am discutat cu omologii mei din Israel, Turcia, Irak, Iordania, Egipt și Emiratele Arabe Unite stabilitatea regională

UPDATE 16:56

Putin a avertizat că escaladarea ulterioară în Orientul Mijlociu ar putea avea „consecințe catastrofale”, în timpul unui apel telefonic cu Raisi din Iran

UPDATE 16:54

Presa iraniană: Într-un mesaj către Teheran, Washington a cerut Iranului să permită Israelului să efectueze un atac demonstrativ pentru a-și restabili imaginea în politica internă. Teheranul a respins ferm această propunere.

UPDATE 16:48

Ministrul iordanian de externe s-a adresat Israelului și Iranului și a spus că țara sa nu mai vrea să fie un câmp de luptă între ele.

Duminică seara, Iordania a doborât dronele și rachetele lansate de Iran care au intrat în spațiul său aerian. Armata iordaniană a spus că va răspunde oricăror amenințări de securitate.

UPDATE 16:36

Președintele taberei de stat, ministrul Gantz: Israelul va acționa din înțelepciune strategică și va răspunde acolo unde, la momentul și în modul pe care îl va alege și nu este locul unde să se extindă

UPDATE 16:00

Statele Unite se așteaptă ca răspunsul militar al Israelului la loviturile Iranului să aibă o sferă de acțiune limitată, au declarat pentru CNN un înalt oficial al administrației și o sursă.

Există informații americane care sugerează că Israelul cântărește o lovitură îngustă și limitată în interiorul Iranului, deoarece simt că trebuie să răspundă cu o acțiune cinetică de un anumit fel, având în vedere amploarea fără precedent a atacului iranian, a declarat cea de-a doua sursă.

Israelul nu a dat Statelor Unite un avertisment oficial cu privire la care ar putea fi planurile lor și când ar putea avea loc, a declarat oficialul de rang înalt al administrației.

„Am spera că ne vor da un avertisment, astfel încât să fim pregătiți să ne protejăm personalul, nu doar militar, ci și diplomatic din întreaga regiune”, a declarat oficialul administrației.

„Dar nu există nicio garanție că ne vor da ne vor da un avertisment și știu că atunci când ne vor da un avertisment, este posibil să ne înregistrăm din nou obiecția față de ceea ce urmează să desfășoare.”

Oficialul a mai spus că, dacă Israelul nu va răspunde, SUA sunt „încrezătoare că va exista o dezescaladare” și că situația va reveni la status quo.

UPDATE 15:56

Ministrul Benny Gantz sugerează un atac asupra Iranului: „Israelul va răspunde la momentul, locul și modul potrivit”.

UPDATE 15:38

Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, la Conferința Israelului de astăzi: „Este imposibil să nu răspundem la un astfel de atac, vom acționa în locul și ora pe care o alegem și orice discuție despre asta este inutilă”

UPDATE 13:48

Ședința guvernamentală care a fost anulată în prima dată după atacul iranian a fost programată pentru mâine, la 13:30, timp de aproximativ trei ore./ asta e altă ședință Deocamdată, întâlnirile de actualizare de securitate cu Sa’ar și Lieberman nu au fost reprogramate.

Nici convocarea Cabinetului de Război nu a fost încă programată.

UPDATE 13:30

Cabinetul de Apărare a fost convocat și pentru astăzi.
Cabinetul se va ocupa de tensiuni și de reacția împotriva Iranului.

UPDATE 13:20

Răspunsul Israelului la Iran poate fi limitat și poate include lovituri asupra forțelor iraniene și aliaților săi din străinătate
Urgent | NBC despre oficialii americani: Oficialii israelieni și-au informat omologii americani cu privire la posibilele opțiuni de răspuns.

Răspunsul poate viza transporturi sau facilități de depozitare pentru piese avansate de rachete sau arme trimise către Hizballah ,

Washingtonul nu intenționează să participe la răspuns și ne așteptăm ca Israelul să ne furnizeze informații cu privire la măsuri.

Iranul este în spatele Hamas și Hezbollah și suntem hotărâți să câștigăm și să ne apărăm pe toate fronturile.

Conducerea politică și de securitate din Israel a decis că răspunsul la atacul Iranului va fi ferm și nu va împinge regiunea în război.

Trezoreria SUA a aprobat o serie de noi sancțiuni împotriva Iranului ca răspuns la atacul împotriva Israelului.

UPDATE 12:47

The Washington Post, potrivit directorului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică: Iranul a închis instalațiile nucleare pe care le inspectăm duminică, din motive de securitate

UPDATE 12:46

Comandantul forțelor terestre ale armatei iraniene: Forțele noastre sunt pe deplin pregătite și răspunsul nostru va fi ferm la orice atac lansat de entitatea sionistă.

UPDATE 12:44

Mahdi Mohammadi, consilier pentru afaceri strategice al șefului Parlamentului Iranului:

‘Pe lângă programul nostru de rachete, vă reamintesc că avem și un program nuclear!

UPDATE 12:20

Ministrul Smotrich a fost nevoit să coboare de pe scenă după scandările puternice din partea publicului la „Conferința de mâine” a lui Israel Hayom. „Cum dormiți noaptea?”: momentul confruntării ministrului de finanțe cu protestatarii

UPDATE 10:00 – Președintele Iranului promite un răspuns „sever” la orice amenințare

Vorbind prin telefon cu emirul Qatarului, Ebrahim Raisi a declarat că atacul aerian al Iranului împotriva Israelului este un succes și a spus că Iranul va oferi o lovitură și mai „dureroasă” dacă va exista o amenințare viitoare la adresa intereselor sale.

„Declarăm acum categoric că cea mai mică acțiune împotriva intereselor iraniene va fi întâmpinată cu siguranță cu un răspuns sever, larg și dureros împotriva tuturor făptuitorilor săi”, a spus președintele iranian, potrivit agenției de presă IRNA.

Ministrul adjunct de externe al Iranului, Ali Bagheri Kani, a declarat pentru televiziunea de stat că contraatacul Teheranului în urma oricărei represalii israeliene va fi „o chestiune de secunde, deoarece Iranul nu va aștepta încă 12 zile pentru a răspunde”.

UPDATE 09:07

Israelul a transmis un mesaj țărilor din regiune că răspunsul la atacul iranian nu va pune în pericol stabilitatea acestor țări

UPDATE 09:04

Evaluarea în SUA este că răspunsul israelian la atacul iranian va fi limitat și va include un atac împotriva forțelor militare iraniene din afara Iranului și daune aduse afiliaților săi din regiune.

UPDATE 02:48

Speaker Mike Johnson:

„ Tocmai am vorbit cu conferința @HouseGOP despre planul meu de a aborda legislația suplimentară de securitate națională privind crizele de securitate în creștere.

Săptămâna aceasta, vom analiza proiecte de lege separate cu un proces de modificare structurat și adecvat pentru:

– Finanțarea aliatului nostru Israel

– Sprijinirea Ucrainei în războiul său împotriva agresiunii ruse

– Întărirea aliaților noștri din Indo-Pacific

– Adoptarea unor măsuri suplimentare pentru a contracara adversarii noștri și pentru a ne consolida securitatea națională

UPDATE 02:40

Purtătorul de cuvânt al Comisiei de securitate și politică externă a Parlamentului iranian: „Avem mai multe arme avansate pe care nu le-am folosit până acum. Le cerem sioniştilor să nu fie nebuni şi să acţioneze raţional”.

UPDATE 02:37

Proiectul de lege republican care este votat în această seară are un avans semnificativ pentru sprijinirea Israelului în creșterea producției interne independente de muniție.

„Probabil cea mai semnificativă schimbare în ultimii ani către o poziție politică cu adevărat pro-Israel, dacă va trece” – David Wurmser

Acestea sunt sumele și detaliile din planul suplimentar de ajutor, potrivit surselor din Cameră:

UPDATE 02:01

Washington Post, potrivit oficialilor serviciilor de informații: Rusia s-a angajat să furnizeze arme Iranului pentru a-și consolida apărarea împotriva unui atac israelian sau american.

UPDATE 01:50

Casa Albă spune că Biden nu va accepta o lege de finanțare independentă pentru ajutorul Israelului – CNN

Casa Albă a reiterat luni că președintele Joe Biden „nu va accepta un proiect de lege de sine stătător” pentru finanțarea ajutorului Israelului.

Unii republicani ai Camerei au sugerat că parlamentarii caută să acorde fonduri suplimentare în urma atacurilor Iranului.

„Ceea ce vrem să vedem este acel supliment de securitate națională bipartizan care a fost adoptat cu o majoritate covârșitoare, 70-29 în Senat și credem că dacă (președintele Camerei, Mike Johnson) ar pune acest lucru în discuție, ar fi aprobat în mod covârșitor. Și asta este ceea ce vrem să vedem”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, pentru CNN.
Camera a refuzat până acum să voteze legislația adoptată de Senat – care include finanțare pentru Israel, precum și pentru Ucraina și Taiwan –, mulți conservatori ai Camerei s-au opus trimiterii de ajutor suplimentar Ucrainei și doresc politici mai stricte la frontiera de sud a SUA incluse în orice pachet de ajutor.

UPDATE 01:47

Iordania a anunțat creșterea zborurilor în spațiul aerian al țării

Armata iordaniană a anunțat: Ne-am intensificat zborurile aeriene în zorii zilei de astăzi pentru a preveni orice pătrundere a aerului în cerul țării.

Armata iordaniană a subliniat: intensificarea ieșirilor de zbor confirmă că nu vom permite utilizarea spațiului nostru aerian de către nicio parte.

UPDATE 01:46

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a anunțat că va vizita Iranul în următoarele săptămâni pentru a îmbunătăți nivelul de cooperare dintre Agenția pentru Energie Atomică și Teheran.

UPDATE 01:38

Statele Unite au avertizat Israelul că nu își pot permite un război cu Iranul, scrie Reuters.

UPDATE 01:15

Șeful AIEA este îngrijorat că Israelul ar putea lovi instalațiile nucleare din Iran, scrie Reuters.

Șeful Națiunilor Unite a declarat luni că este îngrijorat de faptul că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene, dar că inspecțiile Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la instalațiile iraniene vor fi reluate marți.

Șeful militar al Israelului a declarat luni că țara sa va răspunde unui atac cu rachete și drone din weekend al Iranului, lansat ca răzbunare pentru un presupus atac aerian israelian asupra complexului ambasadei sale din Damasc, la 1 aprilie. Acest lucru vine pe fondul solicitărilor de reținere din partea aliaților dornici să evite un escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat că Iranul și-a închis duminică instalațiile nucleare din cauza „considerentelor de securitate” și că, în timp ce acestea s-au redeschis luni, el i-a ținut departe pe inspectorii AIEA „până când vedem că situația este complet calmă”.

„Vom relua mâine”, a spus Grossi reporterilor din New York. „Acest lucru nu a avut un impact asupra activității noastre de inspecție”.

Întrebat despre posibilitatea unui atac israelian asupra instalațiilor nucleare iraniene, Grossi a spus: „Suntem întotdeauna îngrijorați de această posibilitate”. El a cerut „o reținere extremă”.

AIEA inspectează în mod regulat principalele instalații nucleare ale Iranului, cum ar fi centralele sale de îmbogățire de la Natanz, care se află în centrul programului nuclear al țării.

Iranul spune că programul său nuclear este în întregime pașnic, dar puterile occidentale acuză Teheranul că încearcă să producă bombe nucleare.

UPDATE 00:33

Ministrul adjunct de externe iranian: Dacă Israelul atacă – Iranul va răspunde „într-o secundă”. „Nu vor avea 12 zile să se pregătească”

UPDATE 00:07

Administrația SUA a exclus de fapt posibilitatea de a folosi forțele armate americane pentru a intercepta rachete și drone rusești utilizate în timpul unei operațiuni militare speciale în Ucraina, în ciuda participării Washingtonului la respingerea atacului Iranului asupra Israelului.

„Știam că această întrebare va apărea. Uite, vorbim despre diferite conflicte, spațiu aerian diferit, peisaje diferite de amenințări”, a spus John Kirby, coordonatorul de comunicații strategice al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, la un briefing regulat pentru reporteri, când a fost întrebat de ce Statele Unite nu încep să intercepteze rachetele și dronele rusești folosite în Ucraina.

UPDATE 23:56

Purtătorul de cuvânt al armatei iraniene: Facem apel la liderii Americii, Angliei, Franței și Germaniei să nu mai susțină regimul ilegitim și să nu se apropie de focul care arde.

UPDATE 23:38

Oficial al Departamentului de Apărare al SUA: Discutăm cu irakienii, oferindu-le capacități militare suplimentare, inclusiv sisteme anti-drone.

UPDATE 23:37

Politico, potrivit oficialilor americani: Washingtonul este gata să reconsidere sprijinirea Israelului dacă nu face mai mult pentru a proteja locuitorii din Gaza. Apărarea militară a Israelului împotriva Iranului este complet separată de negocierile de război din Gaza

UPDATE 23:36

Politico citând oficialii administrației Biden: Sprijinul președintelui pentru Netanyahu după atacul Iranului nu va reduce presiunea asupra acestuia pentru a proteja civilii din Gaza

UPDATE 23:35

Într-o întâlnire privată cu miniștrii Likud, Benjamin Netanyahu a spus că Israelul va răspunde atacului cu rachete și drone de sâmbătă, dar că răspunsul „trebuie să fie înțelept, nu emoțional”, a raportat Kan Israel. El a adăugat că Republica Islamică ar trebui „să aștepte cu nerăbdare și să nu știe când ar putea avea loc atacul”.

UPDATE 23:30

Departamentul Apărării al SUA, Pentagonul, a anunțat că șeful Statului Major al armatei țării a avut o conversație telefonică cu omologul său saudit despre situația de securitate din Orientul Mijlociu.

Șeful Statului Major al Armatei SUA, în această conversație telefonică cu omologul său saudit, a subliniat dorința și eforturile de a reduce tensiunile actuale din regiune.

UPDATE 23:26

Iranul: 1000 de rachete balistice așteaptă orice mișcare din partea statului ocupant.

UPDATE 23:20

Șeful statului major Hertzi Halevi, într-o declarație pentru presa străină, mulțumește partenerilor internaționali și amenință: „Iranului i se va cere să facă față consecințelor acțiunilor sale. Ne vom alege răspunsul în consecință”.

UPDATE 23:02

Israelul trebuie să știe că bullying-ul nu funcționează într-o țară precum Iranul; nu căutăm război, dar nu ne vom sfii să intrăm în război dacă ni se impune” , au declarat oficialii iranieni către Al Jazeera.

UPDATE 23:01

Iranul neagă oficial că a restricţionat zborurile şi a definit zone de excludere a zborurilor în vestul ţării.

UPDATE 23:00

Mișcarea avioanelor spion americane și războiul electronic în toată Siria, Liban și Iran. Martie 2024

UPDATE 22.49

Marcel Ciolacu pleacă mâine în Qatar și UAE.

UPDATE 22:46

Pentagon: Iranul a dovedit că posedă capabilități care îi permit să lanseze atacuri, inclusiv rachete și drone

UPDATE 22:43

Mass-media iraniană: Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunţat într-o scrisoare către Departamentul Apărării al SUA că, dacă Israelul va lansa un atac de represalii împotriva Iranului, Rusia va participa, de asemenea, la atacul iranian împotriva Israelului.

Informația a fost transmisă de presa israeliană

ȘTIREA INIȚIALĂ

Cabinetul de război israelian a decis, în majoritate, să răspundă atacurilor Iranului din noaptea de sâmbătă spre duminică: „Răspunsul va fi ferm și dureros”, au avertizat forțele israeliene.

SUA au avertizat Israelul să nu răspundă atacurilor, spunând că apărarea Israelului în fața Iranului a fost exemplară și „o victorie în sine”.

Luni, Casa Albă a declarat că „guvernul israelian este cel care ia decizii în ceea ce privește răspunsul la atacul iranian”.

Surse au declarat că la Washington există îngrijorări că Israelul încearcă să atragă SUA într-un conflict mai larg. SUA au anunțat că nu se vor implica în niciun fel în răspunsul Israelului.