• Iranul a lansat sute de drone și rachete spre Israel.
  • Biden a cerut Israelului să nu răspundă atacului iranian.
  • Liderii G7 au condamnat în unanimitate atacul fără precedent iranian împotriva Israelului.
  • Prim-ministrul britanic: „Am convenit în cadrul G7 să luăm măsuri suplimentare împotriva Iranului”.
  • Forțele israeliene au avertizat că răspunsul la atacurile Iranului va fi „ferm și dureros”.

UPDATE 22:41

Canalul 12: Ministrul israelian al Transporturilor ordonă deschiderea spațiului aerian și a aeroporturilor pentru zboruri pe timp de noapte, după ce le-a interzis din cauza atacului Iranului.

UPDATE 22:30

Presa israeliană: Iranul a emis un decret care interzice presei iraniene să publice amenințări la adresa Israelului.

UPDATE 22:25

Pentagonul: Una dintre rachetele balistice care se îndrepta spre Israel a fost doborâtă în Erbil, în nordul Irakului

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

UPDATE 22:15

Pentagonul: Iranul nu ne-a oferit nicio informație înainte de atacul său asupra Israelului. Luptătorii americani au doborât peste 82 de drone iraniene.

UPDATE 22:14

Pentagonul: Statele Unite nu caută escaladarea, ci iau măsurile necesare pentru a proteja Israelul. Israelul va decide dacă va răspunde la atacul iranian, dar nu căutăm escaladarea

UPDATE 22:01

Ministrul iranian de externe: Am avertizat Washingtonul că, dacă entitatea israeliană se lansează într-o aventură, răspunsul nostru va fi mai rapid, mai puternic și mai amplu.

UPDATE 21:53

Amir Abdollahian: Agresiunea Israelului va fi întâmpinată cu acțiunea decisivă, imediată și pe scară largă a Teheranului.

Amir Abdallahian și-a informat omologul său chinez despre eforturile diplomatice și acțiunea legitimă a forțelor armate iraniene împotriva insolenței regimului israelian și vizarea ambasadei țării noastre la Damasc.

Ministrul de Externe a anunțat că am avertizat clar Casa Albă că, dacă regimul sionist îndrăznește să repete atacurile teroriste împotriva intereselor și securității Iranului, răspunsul Teheranului și următoarea acțiune vor fi decisive, imediate și extinse.

Ministrul chinez de externe:
China a condamnat ferm atacul asupra ambasadei Iranului din Damasc și consideră că este împotriva și încalcă principiile și regulile internaționale.

Noi, cei din Consiliul de Securitate, am susținut întotdeauna cererile corecte ale Iranului, deși am asistat la obstacolele guvernului SUA și la aplicarea standardelor duble de către țările occidentale, membre ale Consiliului de Securitate, în condamnarea acțiunilor regimului israelian.

Într-o convorbire telefonică cu omologul nostru american, l-am informat despre pozițiile fundamentale ale părții iraniene și am subliniat întotdeauna stabilirea păcii în regiune și stabilirea unui încetare a focului în Gaza.

China și Iranul sunt parteneri strategici și această țară acordă o mare importanță pozițiilor și poziției Iranului în toate domeniile.

UPDATE 21:36

Financial Times, citând un oficial israelian: Orice răspuns israelian va avea un impact mai mare dacă momentul se apropie de atacul iranian.

UPDATE 21:33

Autoritatea de radiodifuziune: Israelul este pregătit să răspundă la atacul iranian într-un timp scurt și se așteaptă un răspuns suplimentar iranian

UPDATE 21:27

Autoritatea Israeliană de Radiodifuziune: Netanyahu le spune miniștrilor Partidului Likud că Israelul va răspunde Iranului, dar cu înțelepciune.

UPDATE 21:24

Presa israeliană/ Să rezumăm starea atacului de reacție

  • Acord la nivel politic și de securitate: va exista un răspuns.
  • Abordarea vorbește de la sine: răspunsul ar trebui să fie cât mai curând posibil.
  • Întrebarea principală: cum, ce răspuns.
  • Ținta israeliană: un răspuns care nu va aprinde un conflict regional.
  • Americanii vor fi informaţi.

UPDATE 21:23

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby: „Nu suntem implicați în procesul decizional al Israelului cu privire la un posibil răspuns împotriva Iranului”.

UPDATE 21:21

Birou lui Netanyahu / PMO:

Liderul majorității republicane din Congresul SUA, congresmanul Steve Scalise, l-a sunat în această seară pe premierul Benjamin Netanyahu și și-a exprimat sprijinul pentru orice decizie pe care Israelul o va lua în lumina atacului iranian.

Premierul Netanyahu a mulțumit liderului majorității Scalise pentru sprijinul său cald și a precizat că Israelul va face tot ce este necesar pentru a se apăra.

Liderul majorității Scalise l-a informat pe premierul Netanyahu despre inițiativa sa de a avansa în Congres în zilele următoare o serie de rezoluții împotriva Iranului și în favoarea Israelului, iar premierul i-a mulțumit pentru acest lucru.

UPDATE 21:20

Purtătorul de cuvânt al IDF, Hagari, ca răspuns la o întrebare despre posibilitatea unui atac israelian împotriva Iranului: din cauza dimensiunii reduse a vulnerabilității iranienilor – „sfera posibilităților cu care se confruntă statul Israel este mai mare”.

UPDATE 21:16

Ziarul Yedioth Ahronoth a dezvăluit astăzi, luni, eșecul informațiilor israeliene în estimările sale privind asasinarea liderului Gărzii Revoluționare Iraniene, Mohammad Reza Zahedi, în capitala Siriei, Damasc, care a împins regiunea în pragul războiului.

Potrivit ziarului, Divizia de Informații Militare din armata israeliană a furnizat estimări la nivel politic pe care l-a descris ca fiind greșite, afirmând că Iranul „nu se va da peste cap” și nu va răspunde direct la asasinat și nu din pământul său. .

Divizia de Informații Militare se aștepta ca răspunsul iranian să fie sever, dar prin proxy, dar fără intervenția iraniană directă.

Ziarul a susținut că Mossad-ul nu știa că asasinarea va avea loc „în vecinătatea” ambasadei Iranului la Damasc, „în această manieră publică și umilitoare”, în cuvintele ziarului.

Este de remarcat faptul că Israelul nu admite că bombardamentul său a vizat ambasada Iranului și susține că a vizat o clădire adiacentă acesteia.

UPDATE 21:15

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: Este posibil ca în următoarele zile să existe o schimbare a restricțiilor pe frontul intern

UPDATE 21:08

Statele Unite nu sunt implicate în dezvoltarea unui posibil răspuns israelian la atacul aerian al Iranului, a spus Casa Albă.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a refuzat mai multe apeluri telefonice în ultimele 48 de ore de la oficiali străini care încercau să-l convingă să nu lanseze un atac de răzbunare împotriva Iranului.

UPDATE 21:07

Casa Albă: Iranul a lansat rachete într-o manieră fără precedent asupra Israelului, dar nivelul de succes a fost zero.

UPDATE 20:51

Casa Albă:

Atacul iranian a eșuat deoarece Israelul l-a rezolvat în cooperare cu Statele Unite și cu o serie de parteneri.

Nu am primit niciun mesaj despre momentul atacului iranian asupra Israelului și asupra țintelor.

Am primit un mesaj despre atacul iranian, dar nu am primit informații despre momentul atacului iranian asupra Israelului și ținte.

Comunicăm cu G7 pentru a impune sancțiuni asupra programelor de rachete ale Iranului. Iranul a eșuat lamentabil, iar Israelul a ieșit mai puternic din acest atac.

Lucrăm pentru a crește presiunea economică asupra Iranului.

Guvernul israelian este cel care ia decizii în ceea ce privește răspunsul la atacul iranian.

UPDATE 20:48

Protest pentru eliberarea celor răpiți la Tel Aviv. Demonstranții au încercat să blocheze Derech Begin în fața Kriya și au strigat numele răpiților. Imagini: Danor Aharon.

UPDATE 20:49

Ministerul israelian al Securității: Astăzi, Gallant a organizat deliberări cu privire la pregătirile umanitare necesare pentru pregătirea unei operațiuni militare la Rafah.

UPDATE 20:48

Protest pentru eliberarea celor răpiți la Tel Aviv. Demonstranții au încercat să blocheze Derech Begin în fața Kriya și au strigat numele răpiților. Imagini: Danor Aharon.

UPDATE 20:45

Informații ale ministrului comunicațiilor apărării: Ministrul Apărării Yoav Galant a susținut în această seară o discuție pe tema pregătirii pentru desfășurarea operațiunilor civile necesare, în pregătirea intrării la sol a forțelor IDF în Rafah.

În discuția care a avut loc cu participarea directorului general al Ministerului Apărării, general-maior (ret.) Eyal Zamir și a șefului de stat major al apărării, generalul Rasan Alian, ministrul apărării a subliniat că, în conformitate cu decizia cabinetului, trebuie făcute pregătiri pentru realizarea unei serii de acțiuni de pregătire pentru începerea operațiunilor la sol, cu accent pe evacuarea civililor din Rafahin și extinderea drumurilor pentru a aduce alimente și echipamente medicale pentru Fâșia Gaza.

UPDATE 20:43

United Airlines a întrerupt astăzi toate zborurile către Tel Aviv.

UPDATE 20:29

Ministrul chinez de externe Wang Yi și omologul său iranian, Hossein Amir-Abdollahian, au purtat luni discuții telefonice cu privire la tensiunile dintre Israel și Iran.


Amir-Abdollahian l-a informat pe Wang cu privire la poziția Iranului cu privire la atacul asupra secției consulare a ambasadei Iranului din Damasc, Siria, spunând că Consiliul de Securitate al ONU nu a dat un răspuns necesar la acest atac și că Iranul are dreptul la autoapărare. ca răspuns la încălcarea suveranității sale.

Menționând că situația regională actuală este foarte sensibilă, Amir-Abdollahian a spus că Iranul este dispus să-și exercite reținerea și nu are intenția de a escalada în continuare situația.


Wang, de asemenea membru al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist din China, a declarat că China condamnă ferm și se opune ferm atacului asupra secției consulare a ambasadei Iranului la Damasc, considerându-l o încălcare gravă a dreptului internațional și inacceptabil.

China a remarcat declarația Iranului conform căreia acțiunile întreprinse au fost limitate și au fost un act de autoapărare ca răspuns la atacul împotriva consulatului iranian din Siria, a spus Wang.


China apreciază accentul Iranului de a nu viza țările regionale și vecine, precum și reiterarea sa privind urmărirea continuă a unei politici de bună vecinătate și prietenoasă, a spus el.

Se crede că Iranul poate gestiona bine situația și poate scuti regiune de alte tulburări, păstrându-și în același timp propria suveranitate și demnitate, a adăugat el.

UPDATE 20:10

Șeful Statului Major al armatei israeliene Herzi Halevy: Lansarea rachetelor către Israel va primi un răspuns.

Halevy este primul oficial israelian care confirmă că va exista un răspuns israelian la atacul Iranului.

UPDATE 20:08

The Official Broadcasting Corporation despre Netanyahu: Iranienii trebuie să experimenteze tensiunea așa cum am experimentat-o ​​noi.

UPDATE 20:06

Un oficial american a declarat pentru Al Jazeera: Israelul poate ataca ținte în adâncul Iranului

UPDATE 20:05

Yedioth Ahronoth, potrivit unui înalt oficial american: Biden nu îl va opri pe Netanyahu să bombardeze Iranul.

Canalul 12, potrivit surselor: Ministrul Securității și Șeful Statului Major cred că Iranul ar trebui bombardat fără ca acest lucru să ducă la o criză cu Statele Unite.

UPDATE 20:04

Autoritatea oficială de radiodifuziune, potrivit unor surse: Israelul s-a angajat Statelor Unite să coordoneze atacul asupra Iranului cu acesta.

UPDATE 20:03

Ministerul de Externe al Iranului repetă: „În cazul oricărei agresiuni împotriva Republicii Islamice Iran, răspunsul nostru va fi imediat, copleșitor și decisiv”

UPDATE 20:00

Presa israeliană: Ce se poate spune în acest moment despre răspunsul Israelului la atacul iranian

  1. Se așteaptă un răspuns militar
  2. Există o înțelegere că trebuie să se întâmple rapid
  3. Amploarea și natura atacului nu sunt încă clare

UPDATE 19:59

La finalul ședinței de cabinet, s-a decis să se răspundă Iranului; Forțele Aeriene Israeliene au finalizat pregătirile pentru o lovitură – Canalul 12 israelian.

UPDATE 19:57

Răspunsul Israelului la atacul Iranului ar putea fi „iminent”, potrivit unui oficial israelian – NBC News.

UPDATE 19:53

Biden s-a întâlnit cu premierul Irakului, la Casa Albă.

UPDATE 19:49

Numele operațiunii de interceptare și contracarare a atacului iranian de sâmbătă trecută – „Scut de fier”.

UPDATE 19:47

Biden: Irakul și America lucrează împreună pentru a învinge ISIS.

UPDATE 19:46

Biden: Ne angajăm să protejăm interesele americane și partenerii noștri din regiune, inclusiv Irak.

UPDATE 19:43

Statele Unite ale Americii: Președintele Joe Biden: Ne afirmăm hotărârea de a evita extinderea conflictului din Orientul Mijlociu.

UPDATE 19:42

Statele Unite ale Americii: Pentagonul: Secretarul Apărării Lloyd Austin confirmă într-un apel cu omologul său kuweitian că Statele Unite nu caută escaladarea, ci vor continua să apere „Israelul”

UPDATE 19:35

Biden: „America este dedicată securității Israelului. Ne angajăm la o încetare a focului care îi va întoarce pe ostatici în patria lor și va împiedica extinderea conflictului”.

UPDATE 19:03

Discursul purtătorului de cuvânt al armatei israeliene va fi din interiorul bazei Nevatim, care a fost supusă unui bombardament iranian..

UPDATE 18:55

The Washington Post, potrivit unei surse informate: Opțiunile includ o posibilă lovitură asupra unei instalații din Iran sau un atac cibernetic. Toată lumea din Israel este de acord să răspundă Iranului iar întrebarea este cum și când.

UPDATE 18:53

Washington Post, potrivit unei surse informate: Netanyahu a cerut armatei să ofere opțiuni pentru ținte ca răspuns la atacul iranian.

UPDATE 18:52

Italia își închide consulatul la Teheran până la o nouă notificare.

UPDATE 18:48

Canalul 12 israelian: Israelul vrea să inițieze acțiuni împotriva Iranului în coordonare cu Statele Unite. Scopul Israelului este să rănească Iranul fără a provoca un război total.

UPDATE 18:46

Imagini cu manuscrise pe rachete iraniene înainte ca acestea să fie trase în cea mai importantă bază militară a Israelului.

UPDATE 18:44

Mâine (marți), de dimineață până la prânz, va avea loc un exercițiu militar în Galileea Centrală și Superioară, anunță IDF.

În timpul exercițiului, în zonă se va simți o mișcare plină de viață a aeronavelor, vehiculelor și a numeroaselor forțe de securitate.

Exercițiul a fost planificat în avans ca parte a programului anual de instruire al IDF pentru 2024 și ca parte a pregătirii IDF pentru diferitele amenințări din toate sectoarele.

UPDATE 18:43

Purtătorul de cuvânt al IDF va face o declarație în această seară, la 20:30.

UPDATE 18:42

Israelul vrea să trimită un mesaj Iranului în urma atacului fără precedent, dar nu să provoace victime – asta a declarat un oficial israelian pentru The Washington Post. Potrivit oficialului, Netanyahu a cerut IDF să se pregătească pentru un atac în Iran. Întrebarea este cum și când.

UPDATE 18:38

Ziarul Maariv, potrivit unei surse informate: Mesajul pe care Israelul îl trimite Statelor Unite confirmă inevitabilitatea răspunsului Iranului, în deplină coordonare cu acesta.

UPDATE 18:29

Compania aeriană britanică EasyJet spune că suspendă zborurile către și dinspre Tel Aviv.

UPDATE 17:56

Prim-ministrul britanic: Am convenit în cadrul G7 să luăm măsuri suplimentare împotriva Iranului.

UPDATE 17:50

Ministrul iranian de Externe către omologul său britanic: „Iranul nu vrea mai multe tensiuni, dar va răspunde mai ferm și cu o forță mai mare decât data trecută dacă Israelul va răspunde”.

Premierul britanic Sunak va discuta cu prim-ministrul Netanyahu despre modalități de a preveni escaladarea situației.

UPDATE 17:49

Patrușhev a purtat conversații telefonice cu președintele Consiliului Național de Securitate Israelian

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei a remarcat necesitatea ca toate părțile să dea dovadă de reținere pentru a preveni escaladarea în Orientul Mijlociu și a subliniat că Rusia este pentru o înțelegere diplomatică.

UPDATE 17:46

Ministrul israelian al Apărării i-a spus secretarului american al Apărării că Israelul „nu are de ales” decât să riposteze împotriva Iranului, scrie Axios.

UPDATE 17:32

Secretarul american Anthony Blinken: „SUA se angajează în securitatea Israelului, lucrăm pentru a preveni escaladarea și coordonăm un răspuns diplomatic”.

UPDATE 17:11

Presa israeliană: Iranul și-a crescut pregătirea pentru apărarea aeriană.

UPDATE 17:05

Canalul 12: Netanyahu amână briefingul de securitate cu liderii opoziției privind tensiunile cu Iranul „din cauza presiunii agendei sale”.

UPDATE 16:49

Discuția Cabinetului de Război asupra chestiunii Iranului a fost oprită și va relua mâine. Netanyahu nu se va întâlni cu liderii opoziției în această seară. A fost aranjată o întâlnire cu Sa’ar, care a fost amânată la altă dată.

UPDATE 16:46

După ore: „Discuția din cabinetul de război s-a încheiat. Ne vom întâlni mâine”.

În urma consultărilor de securitate susținute de prim-ministru, ședința de actualizare programată cu Sa’ar a fost și ea anulată.

UPDATE 16:43

Lieberman și Saar sunt pe drum, a fost invitat și Lapid la reuniunea lui Netanyahu din Karia.

UPDATE 16:41

Rapoarte din SUA: Israelul a amânat acțiunea în Rafah – este posibil să răspundă atacului iranian încă de astăzi.

UPDATE 16:38

Raport: Franța și Germania reînnoiesc acum cererea ca cetățenii lor să nu călătorească în Iran.

UPDATE 16:34

„Se estimează că reacția Israelului va fi rapidă”, spun sursele.

UPDATE 16:26

Raport WSJ: Oficialii americani și occidentali estimează că Israelul va răspunde astăzi la atacul iranian.

UPDATE 16:25

Netanyahu îi invită pe liderii opoziției la o actualizare de securitate în Karia.

UPDATE 16:19

Biden se va întâlni cu liderul Irakului în urma atacului Iranului asupra Israelului, care a provocat dezordine în Orientul Mijlociu.

UPDATE 16:04

În umbra discuțiilor ca răspuns la atac: biroul lui Netanyahu solicită o actualizare de securitate pentru liderii opoziției.

UPDATE 15:55

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a reiterat luni dimineață că președintele Joe Biden încearcă să prevină ca atacul Iranului împotriva Israelului să se transforme într-un conflict regional mai amplu.

„Doar pentru că Iranul a condus acest atac fără precedent, pe care noi și partenerii noștri israelieni și alți parteneri l-au dejucat, nu înseamnă că ar trebui să acceptăm pur și simplu o escaladare în creștere constantă în regiune”, a declarat Kirby în această dimineață pentru CNN.
Întrebat dacă poziția Casei Albe este că Israelul nu ar trebui să riposteze, Kirby a spus că acest lucru depinde în cele din urmă de guvernul premierului israelian Benjamin Netanyahu, dar că SUA doresc să vadă o scădere a tensiunilor.

UPDATE 15:36

Comandantul Comandamentului Frontului Intern: Suntem într-un război lung și ar putea exista schimbări și în zilele următoare, în lumina unei evaluări a situației.

UPDATE 15:22

Mass-media israeliană: Atacul iranian a fost neobișnuit în două privințe, „în termeni de precedent și în termeni de forță”.

UPDATE 15:07

Un oficial israelian a declarat pentru CNN: Pe lângă un răspuns militar, Cabinetul de Război are în vedere acțiuni diplomatice împotriva Iranului. Printre opțiunile militare, se ia în considerare un atac asupra unei instalații iraniene care ar trimite un mesaj evitând în același timp rănirea populației.

UPDATE 15:05

Financial Times: Mesajul Iranului a fost clar: „*Suntem mai nebuni decât vă dați seama și suntem gata să suportăm consecințele războiului dacă este necesar”.

UPDATE 15:04

Reuters, citând un oficial israelian: Atacul iranian a fost respins în deplină coordonare cu Pentagonul. Pentagonul avea un ofițer de legătură operațional american în camera de control a sistemului balistic de apărare aeriană „Arrow”

UPDATE 15:03

Wizz Air revine la operațiunile în Israel începând de mâine

UPDATE 15:00

Statele Unite încă nu știu dacă Israelul a decis să răspundă atacului Iranului și cum exact, a spus Casa Albă.

UPDATE 14:54

Qatar Airways revine la operarea a zborurilor către Iran

UPDATE 14:34

Cabinetul de război al Israelului a fost implicat într-o dezbatere aprinsă despre cum și când să răspundă la atacul Iranului din weekend asupra țării lor, au declarat pentru CNN doi oficiali israelieni familiarizați cu deliberările.

Cabinetul de război rămâne hotărât să răspundă la atacul Iranului, dar, în timp ce se reunește luni după-amiază, membrii săi continuă să dezbată momentul și amploarea unui astfel de răspuns, au declarat oficialii. Pe lângă un potențial răspuns militar, cabinetul de război analizează, de asemenea, opțiuni diplomatice pentru a izola și mai mult Iranul pe scena mondială.

Benny Gantz, un membru cheie al cabinetului de război, a făcut presiuni pentru un răspuns mai rapid la atacul Iranului, au declarat doi oficiali israelieni. Premierul Benjamin Netanyahu a frânat până acum luarea unei decizii. Gantz consideră că, cu cât Israelul întârzie mai mult răspunsul la atacul Iranului, cu atât mai greu va fi să obțină sprijin internațional pentru un astfel de atac, a declarat una dintre surse. Mai multe țări avertizează deja Israelul să nu escaladeze și mai mult situația cu un răspuns militar.

Guvernul israelian este conștient că țara se bucură în prezent de sprijin internațional și de bunăvoință din partea aliaților săi și nu dorește să risipească acest lucru. În același timp, guvernul recunoaște că nu poate permite ca primul atac al Iranului asupra solului israelian să rămână fără răspuns.

Printre opțiunile militare care sunt luate în considerare, cabinetul de război ia în calcul un atac asupra unei instalații iraniene care ar trimite un mesaj, dar ar evita să provoace victime, a declarat un oficial israelian. Momentul unei decizii rămâne neclar.

UPDATE 14:01

Air India și-a anulat toate zborurile către Israel pentru următoarele trei săptămâni

UPDATE 13:55

Surse diplomatice iraniene către Al Jazeera: Teheranul a trimis un nou mesaj SUA prin Turcia după atacul său, oferind un avertisment „fără precedent” Israelului, prin Egipt, împotriva unei represalii din partea sa.

UPDATE 13:05

Cancelarul german Olaf Scholz a avertizat Teheranul împotriva unei noi escaladări în Orientul Mijlociu după atacul Iranului asupra Israelului.

Scholz a declarat că atacul „este o escaladare gravă a situației și nu este în niciun caz acceptabil, de înțeles sau tolerabil”.

„Condamnăm cu fermitate atacul iranian și avertizăm împotriva oricărei alte escaladări. Iranul nu trebuie să continue pe această cale. În același timp, este absolut clar pentru noi că suntem solidari cu Israelul, care are tot dreptul de a se apăra după atacul teribil al Hamas asupra cetățenilor israelieni din octombrie anul trecut”, a spus el.

UPDATE 12:25

Purtătorul de cuvânt al IDF: Am atacat ținte ale organizației teroriste Hezbollah în sudul Libanului

În timpul nopții, avioanele de luptă au atacat ținte ale organizației teroriste Hezbollah, inclusiv un loc de lansare, infrastructuri teroriste și clădiri militare în zonele Tzadikin, Al Matmura, Lavona și Aita al-Sha’ab din sudul Libanului.

În plus, forțele IDF au atacat pentru a elimina o amenințare în zonele Eyta al-Sha’ab și Bona din sudul Libanului.

UPDATE 12:20

Reuters, citând o sursă iraniană: Teheranul a informat Washingtonul prin Qatar, Turcia și Elveția despre ziua programată pentru a efectua atacul asupra Israelului și a confirmat că atacul său va fi efectuat într-un mod care să evite solicitarea unui răspuns.

UPDATE 12:05

Kremlinul: Nu va fi în interesul niciunei părți să meargă către o escaladare în continuare în Orientul Mijlociu. Suntem îngrijorați de escaladarea și tensiunile din Orientul Mijlociu, spune Kremlinul.

UPDATE 12:03

The Wall Street Journal: Țările arabe au transmis în liniște informații despre planurile de atac ale Teheranului, și-au deschis spațiul aerian pentru avioanele de luptă, au împărtășit informații de supraveghere radar și, în unele cazuri, și-au furnizat propriile forțe pentru a ajuta și a intercepta atacul. Cu două zile înainte de atacul asupra Israelului, oficialii iranieni și-au informat omologii din țările din Golf, inclusiv Arabia Saudită, cu privire la structura și calendarul planului pentru atac, astfel încât să își poată asigura spațiul aerian. Informația a fost transmisă SUA și a servit drept avertisment anticipat decisiv pentru Israel și SUA.

UPDATE 11:30

Ministrul iordanian de externe, Ayman Safadi, a declarat că Ammanul nu dorește un conflict cu ramificații în Orientul Mijlociu după atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului.

El a subliniat că toate părțile implicate în conflict ar trebui să se concentreze asupra drepturilor palestinienilor din Gaza și din Cisiordania ocupată de Israel.

Ambasadorul Iranului la Amman a fost convocat duminică după ce Iordania a interceptat drone iraniene deasupra spațiului său aerian.

Safadi a declarat că răspunsul său va fi același, indiferent dacă amenințarea ar fi provenit din Iran, Israel sau orice altă țară.

„Politica noastră de lungă durată, orice obiect care intră în cerul nostru, care ne încalcă spațiul aerian și despre care credem că reprezintă un pericol pentru Iordania, vom face tot ce este necesar pentru a pune capăt acestei amenințări”, a declarat Safadi pentru CNN.
Când a fost întrebat dacă Iranul a avertizat Iordania înainte de atac, Safadi a spus că „nu a fost un secret pentru toată lumea” că represaliile iraniene erau „iminente”.

UPDATE 11:28

Într-un update operațional, armata israeliană afirmă că a interceptat un avion fără pilot la bord care a pătruns pe teritoriul israelian „dinspre est” în noaptea de luni spre marți.

Nu au fost raportate victime sau pagube, au anunțat Forțele de Apărare Israeliene (IDF) pe X.

FDI nu a vorbit despre posibili responsabili.

UPDATE ORA 11:22

Ministerul turc al Apărării publică imagini cu o serie de raiduri în nordul Irakului.

UPDATE ORA 11:05

IDF a pregătit planuri de atac pentru o lovitură „substanțială” în interiorul Iranului, iar Cabinetul de Război se va reuni astăzi pentru a discuta opțiunile, scrie Hebrew Media.

UPDATE ORA 11:00

Cabinetul de război se va întruni din nou la ora 14:00.

UPDATE 10:00

Atacul Iranului a fost „foarte semnificativ”, dar a ajuns să fie un „eşec total”, spune ministrul de externe britanic, David Cameron.

Cameron a spus la Sky News, despre atacul Iranului asupra Israelului de sâmbătă, că atacul Iranului a fost „foarte semnificativ”, dar un „eşec total”.

„Dacă staţi în Israel în această dimineaţă, vă gândiţi, pe bună dreptate, că avem tot dreptul să răspundem la asta, iar ei o fac”, spune el.

„Dar noi îi îndemnăm să nu escaladeze”.

El a continuat spunând că a fost o „dublă înfrângere pentru Iran”.

„Ei au dezvăluit lumii că sunt influenţa malignă din regiune pregătită să facă acest lucru”, spune el.

UPDATE 09:30

Casa Albă a transmis Israelului că SUA nu se va alătura niciunui atac de represalii împotriva Iranului.

Vorbind cu reporterii duminică, un oficial de rang înalt al administrației a declarat că Biden l-a îndemnat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să „se gândească foarte atent și strategic” la modul în care forțele sale vor răspunde la această acțiune fără precedent, primul atac direct al Iranului asupra țării.

Într-o serie de apariții televizate pe rețelele americane ieri, purtătorul de cuvânt al securității naționale, John Kirby, a declarat în repetate rânduri că SUA au transmis clar Israelului că încearcă să evite un conflict mai amplu.

Atât Kirby, cât și oficialul au declarat că SUA vor continua să apere Israelul, dar au exclus participarea la orice răspuns israelian.

UPDATE 09:00

Ambasada Olandei din capitala Iranului, Teheran, va rămâne închisă pentru public, oficialii invocând măsuri de precauție din cauza escaladării tensiunilor dintre Iran și Israel.

Consulatul general al Olandei din Erbil, capitala regiunii semiautonome Kurdistan din nordul Irakului, va rămâne, de asemenea, închis.

„Misiunile diplomatice de la Teheran și Erbil vor continua să își îndeplinească celelalte sarcini în măsura în care este posibil, siguranța personalului fiind prioritatea lor cea mai mare”, a declarat luni Ministerul olandez de Externe.
Anterior, duminică, ministerul a anunțat închiderea misiunilor diplomatice la câteva ore după ce Iranul a lansat un atac asupra Israelului.

UPDATE 08:00

Aeroporturile din capitala iraniană Teheran au reluat zborurile luni, la ora locală 6:00, potrivit agenției de presă iraniene Tasnim, alipită statului.

Duminică, ambele aeroporturi din Teheran, Aeroportul Imam Khomeini și Aeroportul Mehrabad, au suspendat zborurile după ce atacul Iranului asupra Israelului a alimentat tensiunile regionale.

Sâmbătă, cel puțin trei zboruri ale companiei United Airlines care se îndreptau spre sau plecau din Orientul Mijlociu au fost anulate pe măsură ce conflictul se desfășura.

Transportatorul olandez KLM a declarat că va opri zborurile deasupra Iranului și Israelului „ca măsură de precauție”, dar va continua să zboare spre și dinspre Tel Aviv.

Austrian Airlines și Lufthansa – în prezent, singurii doi transportatori occidentali care operează zboruri internaționale către Iran – au anunțat suspendarea zborurilor către și dinspre Teheran până la 18 aprilie.

UPDATE 07:00

Malaezia și Indonezia au emis declarații separate în care au făcut apel la reținere după loviturile de retorsiune ale Iranului asupra Israelului.

Ambele țări din Asia de Sud-Est, unde islamul este religia predominantă, au reiterat sprijinul pentru drepturile și cauzele palestiniene. Malaezia și Indonezia nu recunosc Israelul.

„Malaezia îndeamnă cu tărie toate părțile din regiunea Orientului Mijlociu să se abțină și să dea dovadă de mare prudență și să nu escaladeze situația deja tensionată”, a declarat duminică Ministerul Afacerilor Externe al acestei țări.

UPDATE 06:00

O reuniune de câteva ore a cabinetului de război israelian s-a încheiat duminică seara fără o decizie privind modul în care Israelul va răspunde la atacul Iranului, a declarat un oficial israelian.

Cabinetul este hotărât să răspundă – dar nu a decis încă asupra momentului și a domeniului de aplicare.

Oficialul a declarat că armata israeliană a fost însărcinată să vină cu opțiuni suplimentare pentru un răspuns.

Separat, un oficial de rang înalt din administrația Biden a declarat reporterilor că un oficial israelian a spus Statelor Unite că nu caută să escaladeze în mod semnificativ confruntarea cu Iranul.

„Cred că Israelul ne-a spus clar că nu caută o escaladare semnificativă cu Iranul. Nu asta este ceea ce caută. Ei caută să se protejeze și să se apere”, a declarat înaltul oficial al administrației.
Ministrul israelian al cabinetului de război Benny Gantz a declarat mai devreme duminică că Israelul „va cere un preț de la Iran într-un mod și într-un moment care ne convine”.

UPDATE 05:00

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat duminică că „condamnă ferm” atacul Iranului cu rachete și drone asupra Israelului.

„(Atacul) agravează și mai mult situația actuală din Orientul Mijlociu. Suntem profund îngrijorați și condamnăm ferm o astfel de escaladare”, a declarat Kishida reporterilor.

Kishida a spus că Japonia va continua eforturile diplomatice pentru „prevenirea agravării situației și calmarea situației” și „răspunde în cooperare cu alte țări”.

„Pacea și stabilitatea în Orientul Mijlociu sunt importante pentru țara noastră”, a spus el.

UPDATE 03:30

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a vorbit astăzi cu lideri din Arabia Saudită, Egipt și Iordania despre atacul Iranului de peste noapte asupra Israelului, potrivit purtătorului de cuvânt Matthew Miller.

În conversația sa cu ministrul saudit de externe, prințul Faisal bin Farhan Al Saud, Blinken a reiterat că SUA vor continua să sprijine Israelul, dar nu vor escaladarea în regiune. Perechea a fost de acord că un răspuns diplomatic coordonat este crucial.

Blinken și ministrul egiptean de externe Sameh Shoukry au convenit, de asemenea, asupra dorinței de a evita escaladarea și asupra importanței unui răspuns diplomatic coordonat, precum și asupra necesității de a primi asistență umanitară în Gaza, pentru a proteja palestinienii și a ajunge la un acord de încetare a focului care să elibereze și ostaticii rămași. .

Blinken și Ayman Safadi, viceprim-ministrul Iordaniei și ministrul de externe și expatriați, au discutat subiecte similare, fiind de acord că ar trebui evitată escaladarea și necesitatea de a pune capăt crizei din Gaza, conducând la o soluție care „oferă pace durabilă” ambilor israelieni. și palestinienii.

Blinken a mulțumit Iordaniei pentru că a deschis calea în obținerea asistenței umanitare în Gaza, inclusiv prin eforturile comune cu SUA de a lansa livrări aeriene peste enclavă.

UPDATE 01:00

Israelul a declarat că va relua mâine activitățile educaționale în întreaga țară, anulând restricțiile impuse aseară înainte de atacul Iranului asupra țării.

UPDATE 00:45

Reprezentantul Israelului la Națiunile Unite:

„Acest atac direct asupra Israelului a fost primul de acest gen”.

„Iranul și împuterniciții săi amenință comerțul maritim global”.

„Atacul iranian a reprezentat o amenințare pentru Moscheea Al-Aqsa și locurile sfinte musulmane”.

UPDATE 00:44

Reprezentantul Iranului la Națiunile Unite, Amir Saeed Iravani, la reuniunea UNSC:

„Atacul a avut loc în cadrul autoapărării și în cadrul dreptului internațional”

„Iranul nu are proxy în Orientul Mijlociu”

„Atacul a vizat doar locuri militare, evitând ținte civile, spre deosebire de ceea ce a făcut Israelul în Siria”.

„Țările occidentale care contestă dreptul Iranului de a răspunde la agresiune protejează crimele de genocid comise de Netanyahu și de regimul israelian”.

UPDATE 00:31

O temă comună iese la iveală la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, reprezentanți din Marea Britanie, Franța și Elveția cerând reținere.

Pe lângă faptul că se alătură acestor apeluri, China a reiterat și că ar trebui să existe o încetare imediată a focului în Gaza și o soluție cu două state pentru Israel și palestinieni.

În timp ce ambasadorul rus Vasily Nebenzya a cerut comunității internaționale să detensioneze situația, a căutat totodată să dea vina pe Israel pentru provocarea atacului, spunând că războiul din Gaza a fost „rădăcina adâncă” a crizei.

Reprezentantul ONU al Israelului, Gilad Erdan, a acuzat Consiliul de Securitate că nu a răspuns amenințărilor prezentate de Iran, inclusiv programul său nuclear, spunând că lumea a rămas „asurzitor de tăcută”. El a refuzat să excludă represaliile israeliene pentru rachetele iraniene și atacul cu drone.

UPDATE 00:25

Ambasadorul Israelului la ONU: Acest atac a depășit toate liniile roșii și Israelul are dreptul legal de a riposta.

UPDATE 00:23

Reuters raportează că Teheranul a dat țărilor vecine și Statelor Unite un preaviz cu 72 de ore înainte, o mișcare care le-ar fi permis să dejoace în mare măsură atacul.

UPDATE 00:21

IDF: Toate școlile vor fi deschise în Israel începând de mâine.

UPDATE 00:09

SUA urmează să exploreze modalități de a trage Iranul la răspundere pentru acțiunile sale la ONU, a declarat ambasadorul adjunct la ONU, Robert Wood, Consiliului de Securitate.

UPDATE 00:04

The Wall Street Journal raportează că oficialii occidentali se așteaptă ca „Israelul să răspundă rapid” la atacul Iranului.

UPDATE 23:48

Ambasadorul Regatului Unit la ONU Woodward: Marea Britanie va continua să susțină securitatea Israelului și a partenerilor regionali, inclusiv Iordania și Irak, după atacul Iranului, scrie Reuters.

UPDATE 23:41

Naftali Bennet, fostul premier al Israelului, a răbufnit pe X:

„Câteva puncte referitoare la atacul iranian peste noapte cu rachete asupra Israelului:

1. Spre deosebire de ceea ce spun expertii, acest lucru nu a fost conceput doar ca „clopote și fluiere” fără daune.

Când tragi 350 de obiecte zburătoare cronometrate să lovească Israelul în același moment, atunci când utilizezi trei tipuri de arme fundamental diferite – rachete de croazieră, rachete balistice și UAV-uri, cauți să pătrunzi în apărarea Israelului și să omori israelieni.

2. Administrația SUA ne spune: „Aceasta este o victorie, ați câștigat deja zădărnicind rachetele. Nu este nevoie de nicio măsură suplimentară.”

Nu, NU este o victorie.

Da, este un succes remarcabil al sistemelor de apărare aeriană ale Israelului, dar nu este o victorie.

Când un bătăuș încearcă să te lovească de 350 de ori și reușește doar de șapte ori, NU ai câștigat.

Nu câștigi războaie doar interceptând loviturile inamicului tău și nici nu-l descurajezi.

Inamicul tău va încerca mai mult cu arme și metode mai multe și mai bune data viitoare.

Cum descurajezi? Prin aplicarea unui preț profund dureros.

3. Este incorect să spui „nimeni nu a fost rănit”. Există o fetiță arabo-israeliană de 7 ani pe nume Amina Elhasuny care luptă pentru viața ei. Pe ea a lovit-o lașul Khamenei.

4. Republica Islamică Iran a făcut o mare greșeală. În ultimii 30 de ani, a făcut ravagii în regiune, prin intermediul proxy-urilor. O caracatiță teroristă al cărei cap este Teheranul și tentaculele sale se află în Liban, Yemen, Irak, Siria și Gaza.

Cât de convenabil.

Mullahii trimit pe alții să conducă atacuri teroriste îngrozitoare și mor pentru ei.

Sângele altora.

Greșeala strategică a Israelului din ultimii 30 de ani a fost să joace de-a lungul acestei strategii. Ne-am luptat întotdeauna cu brațele Caracatiței, dar cu greu am cerut un preț de la capul său iranian.

Acest lucru ar trebui să se schimbe acum:

Hezbollah sau Hamas trage o rachetă în Israel? Teheranul plătește un preț.

5. Inamicul este REGIMUL Iranian, nu minunatul popor iranian.

Regimul iranian îmi amintește de regimul sovietic din 1985: corupt până la capăt, învechit, incompetent, disprețuit de propriul său popor și destinat să se prăbușească.

Cu cat mai repede cu atat mai bine.

Occidentul poate accelera colapsul inevitabil al regimului printr-un set de acțiuni blânde și inteligente, fără forță militară. Amintiți-vă, URSS s-a prăbușit fără a fi nevoie de un atac american direct.

Să o facem.

6. Israelul duce războiul tuturor. În Gaza, Liban și Teheran.

Suntem considerați „micul satan” de către islamul radical. America e „cel mare”. Voi fi clar: dacă acești teroriști islamici fanatici nebuni scapă cu crima ascunzându-se printre civili, această metodă va fi adoptată de teroriști din întreaga lume.

Nu cerem nimănui să lupte pentru noi. Vom face noi treaba. Dar ne așteptăm ca aliații noștri să ne sprijine, mai ales când este greu – și acum este greu. Fii de partea dreaptă și ajută-ne să învingem aceste regimuri oribile și sălbatice”.

UPDATE 23:25

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a vorbit duminică cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, pentru a oferi un rezumat despre „concluziile preliminare” ale „operațiunilor defensive” ale armatei israeliene după atacul Iranului.

Gallant și-a exprimat „aprecierea profundă” față de Austin pentru „conducerea sa și pentru cooperarea și coordonarea de neegalat demonstrate de instituțiile de apărare și armatele ambelor țări, împreună cu partenerii internaționali”.

Potrivit unei declarații a guvernului israelian, Gallant „a evidențiat oportunitatea de a stabili o coaliție internațională și o alianță strategică pentru a contracara amenințarea reprezentată de Iran – un stat care amenință să plaseze focoase nucleare pe rachetele sale”.

Declarația a adăugat că apărarea Israelului „rămâne alertă și pregătită să facă față amenințărilor suplimentare, inclusiv operațiunilor în curs din Gaza și eforturilor de eliberare a ostaticilor deținuți de Hamas”.

Anterior, Statele Unite au declarat că Austin i-a cerut lui Gallant să notifice SUA înainte de orice răspuns potențial la atacul iranian, potrivit unui alt oficial american.

UPDATE 23:06

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres: Orientul Mijlociu se află la marginea prăpastiei, oamenii din regiune se confruntă cu pericolul real de un conflict devastator pe scară largă.

UPDATE 23:03

Ministrul de Externe saudit primește un apel de la omologul iranian și discută despre escaladarea regională recentă, pe fondul crizei din Gaza, scrie Reuters.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Atacul neașteptat de noaptea trecută al Iranului împotriva Israelului a restartat harta geopolitică, dezvăluind alianțele. Țările occidentale, în principal SUA, care, în urmă cu doar o săptămână dădeau un ultimatum premierului Netanyahu, și-au reafirmat solidaritatea față de Israel.

Totodată, SUA au cerut Israelului să nu răspundă atacurilor iraniene. Israelul a spus clar că răspunsul împotriva Iranului va fi „ferm și dureros”.

Astăzi, cabinetul de război israelian s-a reunit pentru a decide natura răspunsului la atacurile de peste noapte.

Majoritatea cabinetului de război susține răspunsul la atacul iranian, dar există dezacorduri cu privire la momentul și intensitatea acestuia.