• O regină preaiubită. O eră s-a încheiat, iar naţiuni întregi sunt în doliu. Mai multe ţări au decretat stare de doliu naţional.
  • O lume întreagă o plânge pe Regină, de la şefi de state şi familii regale până la oameni simpli.
  • Regele Charles al III-lea se va adresa unei naţiuni în doliu.

Înmormântarea Reginei ar avea loc pe 19 septembrie

Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a, anunțată pentru 19 septembrie, de la Max Foster și Lauren Said-Moorhouse de la CNN.

Înmormântarea de stat a Reginei Elisabeta a II-a va avea loc luni, 19 septembrie, la ora 11, la Londra, a anunțat sâmbătă Palatul Buckingham.

Sicriul regretatului monarh va fi în stare în Westminster Hall începând de miercuri, oferind publicului ocazia să-și aducă omagiu.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Regina a murit joi la Castelul Balmoral din Scoția, iar în prezent se fac pregătiri pentru ca rămășițele ei să fie transportate înapoi la Londra.

Regele Charles nu va fi prezent la prima secțiune

O notă interesantă, la jumătate de oră de la începerea Consiliului de accedere, și anume că Regele Charles însuși nu va fi prezent la prima secțiune, în care va fi afirmat ca nou suveran. Va fi fiul său William, noul Prinț de Wales, dar demnitarii prezenți îl vor proclama pe noul rege.

Monarhul se va alătura apoi pentru convocarea primului său consiliu privat. El va face o declarație și va depune jurământul de a susține securitatea Bisericii Scoției. Premierul tocmai a fost arătat părăsind Downing Street pentru Palatul St James, la aproximativ un kilometru distanță, în centrul Londrei.

Regele Charles va fi proclamat oficial sâmbătă

Consiliul de aderare va fi televizat pentru prima dată în istorie, a confirmat Clarence House. Palatul Buckingham a anunțat anterior că Regele Charles va fi proclamat oficial în cadrul consiliului de aderare, sâmbătă, la ora 10.00 (ora 12.00 ora Romaniei), în apartamentele de stat ale Palatului St James.

Regele Charles al III-lea se va adresa națiunii la ora 18.00, confirmă președintele Parlamentului

Președintele Camerei Comunelor, Sir Lindsay Hoyle, conduce omagiile aduse reginei, spunând că aceasta este „căsătorită în mintea noastră cu coroana și cu tot ceea ce reprezintă ea”. El adaugă că, în jurul orei 18:00 BST, procedurile vor fi întrerupte atunci când Regele își va face emisiunea către națiune.

Putin nu va merge la înmormântarea Reginei – Kremlin

Președintele rus Vladimir Putin nu va merge la înmormântarea Reginei, a spus Kremlinul. Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a lăudat Maiestatea Sa într-un briefing cu jurnaliştii. El a spus că poporul rus are „un mare respect” pentru „înțelepciunea și autoritatea” ei.

„Asemenea calități sunt foarte puțin disponibile pe scena internațională în acest moment”, a spus Peskov.

Perioadă de doliu naţional declarată oficial în Marea Britanie

Guvernul britanic a declarat vineri începutul unei perioade de doliu naţional în memoria reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, publicând un ,,ghid pentru doliu naţional”, potrivit Reuters.

Documentul, care conţine îndrumări referitoare la arborarea drapelului, informaţii cu privire la călătorii şi alte servicii comerciale şi publice, precizează că doliul va continua până la sfârşitul zilei în care vor avea loc funeraliile de stat.

Guvernul a precizat că în această perioadă nu există nicio obligaţie de anulare sau de amânare a evenimentelor şi a competiţiilor sportive sau de închidere a spaţiilor de divertisment, adăugând că acest lucru rămâne la latitudinea fiecărei organizaţii.

Slujbă de rugăciune la Catedrala Sf Paul din Londra

Catedrala Sf Paul din Londra va organiza vineri seară, la ora 17:00 GMT, o ,,slujbă de rugăciune şi reflecţie„, pentru moartea Reginei Elisabeta a II-a, care va fi difuzată în direct de BBC, iar la serviciul religios va participa, între alţi oameni politici, şi şefa guvernului britanic Liz Truss, potrivit EFE.

Totodată, se aşteaptă ca la ceremonia religioasă televizată să participe şi primarul City of London, Vincent Keaveny, dat fiind că lăcaşul de cult este amplasat în jurisdicţia sa.

Catedrala Sf Paul, dar şi Westminster Abbey, în Londra, şi castelul Windsor, situat la 40 de kilometri de capitală, vor bate clopotele la unison la ora 12:00 GMT şi simultan vor fi trase 96 de salve de tun – numărul anilor pe care i-a trăit regina – în Hyde Park şi în alte zone din capitală.

 Flori şi mesaje în faţa Palatului Buckingham

Palatul Buckingham, reşedinţa oficială din Londra a reginei Elisabeta a II-a, şi Castelul Balmoral, din Scoţia, unde suverana a murit joi, s-au umplut de vizitatori, încă de la primele ore ale dimineţii de vineri, care au lăsat flori şi mesaje în semn de omagiu pentru defunctul monarh britanic, potrivit EFE.

Sute de persoane se îndreptau încă de la primele ore ale dimineţii de vineri de zona în care se află Palatul Buckingham, ,,decorat” deja cu nenumărate şi colorate buchete de flori.

Printre mesajele lăsate în onoarea defunctei regine, unele persoane îi mulţumeau pentru ,,serviciul adus naţiunii”, alţii pentru ,,devotamentul şi domnia ei„, iar alţii apreciau că Elisabeta a II-a a fost ,,o sursă de inspiraţie”.

TIFF 2022: Un omagiu adus reginei Elisabetei a II-a în deschiderea festivalului

Festivalul Internaţional de Film de la Toronto s-a deschis într-o atmosferă sumbră în contextul decesului reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, potrivit AFP.

Steagul de la Ambasada Marii Britanii la Bucureşti, în bernă

Drapelul Marii Britanii a fost coborât în bernă la sediul misiunii diplomatice britanice de la Bucureşti, după moartea Reginei Elisabeta a II-a.

,,Steagul nostru de la Ambasada Marii Britanii de la Bucureşti a fost coborât în bernă, în memoria Majestăţii Sale, Regina Elisabeta a II-a. Ea a fost însuşi spiritul Regatului Unit, iar acest spirit va dăinui” , este mesajul publicat, vineri, pe pagina de Facebook a Ambasadei Marii Britanii din România.

Foto -Captură de ecran Facebook British Embassy Bucharest 

Regele Charles al Marii Britanii se va adresa vineri unei naţiuni în doliu după moartea mamei sale şi a figurii emblematice a ţării, regina Elisabeta, la vârsta de 96 de ani, scrie Reuters. 

Este de aşteptat ca Charles să fie proclamat oficial rege sâmbătă

Evenimentul va avea loc Palatul St James din Londra, în faţa unui organism ceremonial cunoscut sub numele de Consiliul de Aderare. 

Premierul Noii Zeelande a aflat de decesul reginei Elisabeta de la un  agent de pază care a trezit-o din somn: „A fost extraordinară. Îmi voi aminti râsetul ei”

Jacinda Arden a ţinut un discurs despre umanitatea şi măreţia reginei Elisabeta a II-a.  Aceasta spune că a fost trezită dis-de-dimineaţă: „Un agent mi-a pus lanterna în faţă la 4.50 dimineaţa. Am ştiut ce înseamnă”. Premierul declară că a rămas uimită de inteligenţa reginei şi modul în care a avut grijă de Noua Zeelandă. 

Povestea singurului român făcut cavaler al Imperiului. VIDEO  Momentul când Regina Elisabeta a II-a l-a numit Sir pe actorul Sean

Acordarea titlului de cavaler al Imperiului britanic reprezintă una dintre cele mai spectaculoase ceremonii derulate pe Palatul Buckingham. 

Persoane din toate domeniile au primit, în timpul domniei de 70 de ani ai Reginei, rang nobiliar în Marea Britanie, devenind cavaleri ai Imperiului britanic.

Ordinul Imperiului Britanic este acordat persoanelor care au adus servicii Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi este oferit atât în sectorul civil, cât şi în cel militar. Cei care sunt înnobilaţi cu ,,Knight Grand Gross/Dame Grand Cross” sau Knight Commander/Dame Commander” primesc titlul de ,,Sir” sau ,,Dame”. 

Recruţii din Noua Zeelandă aduc un omagiu Reginei: dansul tradiţional haka în memoria sa 

La câteva ore după moartea Reginei Elisabeta a II-a, câţiva tineri recruţi din Ministerul Apărării din Noua Zeelandă au interpretat tradiţionalul dans haka, în semn de omagiu.

Momentul a avut loc în faţa Memorialului de Război din Auckland. 

VIDEO  Clipele solemne în care BBC a anunţat decesul Reginei â

Regina Elisabeta a murit, a anunţat, sec, postul public de televiziune BBC, aseară, în jurul orei 20.30 (ora României). Prezentatorul era îmbrăcat adecvat momentului, în costum negru şi cu cravată tot de culoare închisă. Asta după ce, de dimineaţă, de la Palatul Buckingham s-a anunţat că Regina nu se simte bine.