• Raidurile continuă în Cisiordania ocupată, cu cinci palestinieni uciși, inclusiv doi minori, în apropierea așezărilor ilegale din Beit El.
  • Forțele israeliene susțin că cei doi minori au încercat să arunce cu cocktailuri Molotov către o bază militară în apropiere de Ramallah.
  • Printre cei decedați se numără Khaled Hmeidat, Suleiman Kanaan și Louay Al-Sufi, aceștia fiind adolescenți cu vârste cuprinse între 16 și 17 ani, uciși în diferite incidente.

UPDATE ORA 23.00 – Houthi își revendică responsabilitatea pentru atacul asupra navei americane și promit să răspundă la viitoarele atacuri asupra Yemenului

Houthii și-au revendicat responsabilitatea pentru un atac efectuat luni asupra unei nave americane în Golful Aden.

Grupul militant yemenit „a desfășurat o operațiune militară care vizează o navă americană în Golful Aden, cu o serie de rachete navale adecvate”, a spus Brig.

Generalul Yahya Saree a anunțat luni într-o declarație video live, adăugând că hiturile au fost „exacte și directe”.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK
BRITANICII CAUTĂ PROFESORI ÎN ROMÂNIA

UPDATE ORA 22.00 -Un mort și cel puțin 17 răniți, în două atacuri din centrul Israelului

Cel puțin o persoană – o femeie în vârstă de 70 de ani – a fost ucisă, iar alte 17 au fost rănite în urma atacurilor din orașul central israelian Raanana, potrivit declarațiilor emise de spitalele care tratează victimele atacului.

Poliția israeliană a declarat că doi suspecți în cele două atacuri teroriste simultane erau locuitori ai Hebronului. Hebron este un oraș din Cisiordania ocupată. Poliția a spus că a intrat ilegal în Israel și că acum se află în custodia lor.

UPDATE ORA 21.00 – „Nu putem permite ca ceea ce s-a întâmplat în Gaza să continue”, spune șeful ONU, marcând 100 de zile din 7 octombrie

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a vorbit luni, pentru a marca 100 de zile de la atacurile din 7 octombrie și de la războiul Israel-Hamas care a urmat.

Guterres nu s-a abținut să renunțe la oribilele atacuri Hamas, la victimele civile fără precedent și la condițiile catastrofale din Gaza de când Israelul a lansat războiul împotriva Hamas.

A spus că singura soluție este o încetare imediată a focului și a cerut eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor din Gaza. Secretarul general al ONU a cerut, de asemenea, ca toate cazurile de violență sexuală comise de Hamas și alții la 7 octombrie să fie investigate riguros și urmărite penal.

UPDATE ORA 20.00 – Shagib Yehezkel în Israel/ fotbalistul din Turcia s-a întors. A fost eliberat azi

Tribunalul turc a eliberat luni, în așteptarea judecății, un fotbalist israelian care a fost reținut după ce a afișat un mesaj cu referire la războiul Israel-Hamas în timpul unui meci din prima ligă. Sagiv Jehezkel, în vârstă de 28 de ani, și-a afișat un bandaj pe încheietura mâinii cu „100 de zile. 07/10” lângă o Steaua lui David, când a sărbătorit duminică un gol pentru Antalyaspor împotriva Trabzonspor.

Procurorii turci au demarat o anchetă penală pentru presupusa „incitare la ură” a lui Jehezkel, iar clubul său a rupt contractul jucătorului pentru că „a manifestat un comportament care contravine sensibilității țării noastre”.

UPDATE ORA 19.00 – Cum apelul unui medic din Gaza la TV în direct i-a șocat pe israelieni

Dr. Izzeldin Abuelaish – primul medic palestinian care a ocupat un post de personal la un spital israelian – și-a petrecut ultimele zile la Cairo, mângâindu-și fratele care a pierdut trei dintre copiii uciși în Gaza de un atac aerian israelian.

„Chiar dacă ar putea sa vina inapoi”, spune Abuelaish despre fratele său, care a părăsit Gaza către Egipt în septembrie din motive de sănătate, „nu are la ce să se întoarcă”.

UPDATE ORA 18.00 – Racheta balistică Houthi lovește o navă deținută și operată de SUA, a spus armata americană

O rachetă balistică antinavă Houthi a lovit luni o navă deținută și operată de SUA, a anunțat Comandamentul Central al SUA într-un comunicat.

M/V Gibraltar Eagle, un vrachier sub pavilionul Insulelor Marshall, deținut și operat de Eagle Bulk, cu sediul în SUA, a suferit daune minore și nu a raportat nicio rănire, a spus Comandamentul Central. Nava își continuă drumul.

UPDATE ORA 17.00 – Hamas laudă atacurile mortale din centrul Israelului

Hamas a emis o declarație în care lăuda atacurile teroriste din orașul central israelian Raanana, care au ucis o persoană și au rănit alte 17. Hamas a spus că atacurile au fost „un răspuns natural la masacrele ocupației și la agresiunea continuă a acesteia împotriva poporului nostru palestinian”.

UPDATE ORA 16.00 – Unii ostatici israelieni au primit cetățenia maghiară, spune un înalt oficial

Unii ostatici israelieni au primit cetățenia maghiară și pașapoarte maghiare în timp ce se aflau în Gaza, a confirmat pentru CNN un înalt oficial al guvernului maghiar.

Oficialul a confirmat pentru CNN că guvernul maghiar face acest lucru pentru a adăuga un strat suplimentar de protecție ostaticilor. Ministerul israelian de externe a refuzat să comenteze.

UPDATE ORA 15.00 – Echipa de fotbal turcă lucrează pentru a rezilia contractul fotbalistului israelian

Președintele adjunct al clubului turc de fotbal Antalyaspor și purtătorul de cuvânt al presei, Alkan Evren, a declarat că un proces legal este în desfășurare pentru a rezilia contractul jucătorului de fotbal israelian Sagiv Jehezkel, în vârstă de 28 de ani, care a fost reținut și eliberat de poliție.

Clubul a anunțat ieri că Jehezkel a fost suspendat, după ce duminică și-a arătat încheietura bandajată cu un mesaj de susținere a ostaticilor israelieni.

UPDATE ORA 14.00- Cel puțin 13 au fost răniți după ce un bărbat a furat mașină și a lovit oameni în orașul israelian Raanana

Reuters raportează că un bărbat palestinian a furat o mașină și a lovit oameni în centrul Israelului luni, rănind cel puțin 13 persoane, a anunțat poliția, adăugând că suspectul era în arest și motivațiile lui erau investigate.

Presa israeliană a declarat că unele persoane ar fi putut fi, de asemenea, înjunghiate în incidentul din Raanana, la nord de Tel Aviv, care a venit pe fondul tensiunilor de securitate crescute din cauza războiului de peste trei luni cu militanții Hamas din Gaza.

„Se pare că acesta a fost un atac terorist suspectat de lovire”, a spus poliția într-un comunicat. Se spunea că suspectul era din orașul Hebron din Cisiordania ocupată.

Răniții au fost transportați la spitale pentru îngrijiri, se arată în comunicat.

Citând martori într-un raport anterior, Radioul Armatei a spus că incidentul ar fi putut fi un furt de mașină în timpul căruia vehiculul furat s-a prăbușit.

UPDATE ORA 13.00- O nouă rundă de negocieri

O nouă rundă de negocieri pentru a obține eliberarea ostaticilor israelieni ținuți în Gaza de Hamas a făcut progrese progresive, spun surse apropiate discuțiilor, semnalând sfârșitul lunilor de impas și stârnind speranțe în rândul rudelor pe măsură ce războiul trece de cea de-a 100-a zi.

Noi detalii au apărut în ultimele zile ale unui acord care să permită medicamentelor – cum ar fi medicamentele vitale pe bază de rețetă – să ajungă la ostatici, împreună cu o creștere a ajutorului umanitar în Gaza.

Vineri, biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a confirmat acordul, care ar trebui să intre în vigoare în această săptămână. Negociatorii discută în prezent despre cum să livreze medicamentele și ajutorul cu Israelul și Hamas.

Aproximativ 250 de ostatici au fost capturați de Hamas în timpul atacului lor fără precedent din sudul Israelului din 7 octombrie, potrivit cifrelor israeliene. Cel puțin 130 au rămas în captivitate.

Familiile ostaticilor militează pentru ca guvernul israelian să-și intensifice eforturile pentru a-i elibera, spunând că captivii au o sănătate precară, unii cu boli complexe, alții cu răni. Unele familii s-au adunat într-o zonă de lângă granița cu Gaza în ultimele zile pentru a transmite mesaje de sprijin celor dragi folosind difuzoare.

UPDATE ORA 12.00- Autoritățile turce l-au eliberat din arestul poliției pe fotbalistul israelian Sagiv Jehezkel

Autoritățile turce l-au eliberat din arestul poliției pe fotbalistul israelian Sagiv Jehezkel, iar acesta se va întoarce luni în Israel, a anunțat Ministerul de Externe din Ierusalim.

Jehezkel a fost reținut în Antalya după ce a purtat o brățară în timpul unui meci cu cuvintele „100 de zile”, data atacului militant al Hamas care a precipitat războiul Israelului în Gaza și o stea a lui David.

UPDATE ORA 11.00- Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, a cerut o conferință de pace israeliano-palestiniană

Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, a cerut o conferință de pace israeliano-palestiniană mai mare și mai autoritară și un calendar pentru implementarea unei soluții cu două state, pe măsură ce conflictul din Gaza a escaladat și Marea Roșie a devenit un nou punct de aprindere.

Adresându-se reporterilor după discuțiile purtate duminică cu ministrul egiptean de externe Sameh Shoukry la Cairo, Wang a spus că comunitatea internațională ar trebui să „asculte” cu atenție preocupările legitime din Orientul Mijlociu.

„China solicită convocarea unei conferințe internaționale de pace la scară mai largă, mai autorizată și mai eficientă, formularea unui calendar specific și a unei foi de parcurs pentru implementarea „soluției cu două state” și sprijin pentru reluarea promptă a Israelului. -Convorbiri de pace cu Palestina”, a spus Wang.

UPDATE ORA 10.00- Marea Britanie va „așteaptă și va vedea” înainte de a decide să lanseze noi lovituri împotriva houthiilor din Yemen

Marea Britanie va „aştepta şi va vedea” înainte de a decide să lanseze noi atacuri militare împotriva Houthiilor aliniaţi cu Iranul în Yemen pentru a proteja transportul maritim internaţional, a declarat luni secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps.

„Să așteptăm și să vedem ce se întâmplă, pentru că nu vrem să fim implicați în acțiune în Marea Roșie. Dar, în cele din urmă, libertatea de navigație este un drept internațional”, a spus Shapps pentru Sky News, când a fost întrebat dacă Marea Britanie va efectua mai multe lovituri.

UPDATE ORA 9.00- Prim-ministrul Marii Britanii se va adresa parlamentarilor cu privire la grevele asupra houthiilor din Yemen

Premierul britanic, Rishi Sunak, se va adresa luni membrilor parlamentului britanic pentru prima dată de când Regatul Unit și SUA au efectuat lovituri asupra țintelor Houthi din Yemen.

Sunak a autorizat atacurile cu rachete fără a consulta parlamentul, ceea ce este autorizat să facă, totuși, convenția înseamnă de obicei că politicienilor britanici li se oferă șansa de a discuta despre acțiuni militare în avans.

După greve, Sunak a spus că Houthii „riscaseră viețile pe mare” și „provocau perturbări majore pe o rută comercială vitală”. El a numit grevele „limitate”, dar „necesare” pentru a proteja transportul comercial și viețile.

Houthii pro-Hamas au spus că vizează nave legate de Israel în Marea Roșie, deși unele nu au nicio legătură clară. Aceasta a însemnat companiile de transport maritim să devieze navele pe o rută mai lungă în jurul Africii de Sud.

Este pentru prima dată când Sunak acceptă o acţiune militară de când a devenit prim-ministru în octombrie 2002. Secretarul său de externe, David Cameron, a declarat duminică că „securitatea operaţională” face necesar să se procedeze fără vot. Fostul lider laburist Jeremy Corbyn a calificat decizia „total rușinosă că parlamentul nici măcar nu a fost consultat”.

UPDATE ORA 8.00- Forțele israeliene au ucis cinci militanți care încercau să „găsească armele” în nordul Gazei

Forțele israeliene au ucis cinci militanți care încercau să „găsească armele” în nordul Gazei și au ucis alți doi care încărcaseră arme într-un vehicul din sudul teritoriului, potrivit Forțelor de Apărare Israelului (IDF).

Într-o actualizare operațională, a spus că a atacat și un „centru de comandă” Hamas din Khan Younis, confiscând zeci de arme, precum și echipament de scufundare aparținând forțelor navale ale Hamas.

IDF a postat pe Telegram că trupele sale „continuau să ținteze agenți teroriști și infrastructura din Fâșia Gaza” și au susținut că arme, dispozitive explozive și muniții au fost localizate „în camera unui copil din reședința unui terorist Hamas”.

UPDATE ORA 05:00 – Armata americană doboară în Marea Roșie o rachetă lansată din zona controlată de Houthi în Yemen

Avioane de luptă americane au doborât duminică o rachetă de croazieră anti-navă trasă spre un distrugător al Marinei americane dintr-o zonă controlată de Houthi în Yemen, a anunțat armata americană.

Racheta a fost trasă spre USS Laboon, care opera în sudul Mării Roșii, a postat Comandamentul Central al SUA pe X. Nu au fost raportate răniri sau pagube.

Atacurile SUA și ale Marii Britanii împotriva țintelor Houthi din Yemen săptămâna trecută au marcat un răspuns semnificativ după ce administrația Biden și aliații săi au avertizat grupul militant susținut de Iran că va suporta consecințele atacurilor sale asupra transportului maritim comercial din Marea Roșie.

UPDATE ORA 01:00 – Un fotbalist israelian a fost arestat în Turcia

Fotbalistul israelian Shagib Yehezkel a fost arestat în Turcia după ce a afișat un mesaj pro Israel.

Știre inițială

Au avut loc raiduri continue în Cisiordania ocupată, după ce armata israeliană și-a sporit prezența din 7 octombrie.

Astăzi, cinci palestinieni au fost uciși, doi dintre ei – cei mai recenți – în apropierea așezărilor ilegale din Beit El, lângă Ramallah, relatează Al-Jazeera.

Armata israeliană a emis o declarație în care susține că cei doi minori încercau să arunce cu cocktailuri Molotov într-o bază militară de lângă Ramallah. Unul dintre corpurile lor este reținut de forțele de ocupație.

Khaled Hmeidat, în vârstă de 16 ani, și Suleiman Kanaan, în vârstă de 17 ani, au fost uciși de forțele israeliene în el-Bireh.

Louay Al-Sufi, în vârstă de 16 ani, a fost ucis de forțele israeliene în timpul unui raid în tabăra de refugiați Ain Sultan, la nord de orașul Ierihon.

Doi palestinieni au fost uciși de forțele israeliene în Sair, la nord de Hebron, în timp ce se aflau într-o mașină despre care armata a spus că a trecut de un punct de control.