• Israelul și Hamas au ajuns la un acord pentru a permite accesul mai multor ajutoare umanitare în Gaza, spun mediatorii din Qatar.
  • Aceștia spun că, în cadrul unui acord intermediat de Qatar și Franța, vor fi oferite medicamente ostaticilor deținuți de Hamas.
  • În schimb, Israelul va permite intrarea în Gaza a mai multor produse de bază.

UPDATE ORA 22.00 – Șeful militar israelian spune că probabilitatea unui război la granița Israelului cu Libanul este mult mai mare decât în ​​trecut

Șeful armatei israeliene a spus că probabilitatea unui război pe frontul de nord al Israelului este acum „mult mai mare”.

Șeful Statului Major al Israelului, Herzi Halevi, a declarat miercuri că țara sa își sporește pregătirea pentru „luptele în Liban”. El a făcut aceste comentarii în timp ce vizita un exercițiu al rezerviștilor de lângă granița cu Libanul.

UPDATE ORA 21.00 – SUA condamnă loviturile Iranului asupra Pakistanului, Irakului și Siriei: Departamentul de Stat

Statele Unite au condamnat recent atacurile iraniene în Pakistan, Irak și Siria, despre care Teheranul a susținut că au fost efectuate împotriva „grupurilor teroriste anti-iraniene”.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE ZIUA EUROPEI
AVERTISMENTUL UNUI CERCETĂTOR DESPRE A.I.
LUIS RUBIALES VA FI JUDECAT
CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
NOKIA RELANSEAZĂ MODELUL 3210
FIORENTINA TRECE ÎN FINALA CONFERENCE LEAGUE

„Condamnăm aceste lovituri. Am văzut Iranul încălcând granițele suverane a trei dintre vecinii săi doar în ultimele două zile”, a declarat reporterilor, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

UPDATE ORA 20.00 – Fail Alsynov este opozantul condamnat de Moscova, din pricina căruia au început revoltele în Bachkortostan – principalul bazin de recrutare pentru armata rusa

UPDATE ORA 19.00 – Declarație a consilierului pentru securitate națională Jake Sullivan cu privire la desemnarea teroristă a houthiilor

Astăzi, ca răspuns la amenințări și atacuri continue, Statele Unite au anunțat desemnarea lui Ansarallah, cunoscut și sub numele de Houthis, ca terorist global special.

Această desemnare este un instrument important pentru a împiedica finanțarea terorismului pentru Houthi, pentru a le restricționa și mai mult accesul la piețele financiare și pentru a-i trage la răspundere pentru acțiunile lor.

Dacă Houthiii își încetează atacurile în Marea Roșie și Golful Aden, Statele Unite vor reevalua imediat această desemnare.

UPDATE ORA 18.00 – SUA i-au desemnat pe Houthis drept grup terorist global în speranța că vor „de-escalada” atacurile de la Marea Roșie

Washingtonul va aplica sancțiuni în termen de 30 de zile pentru grupul terorist global special desemnat (SDGT), care conduce de facto o parte a Yemenului.

UPDATE ORA 17.00 – Statele Unite au reintrodus pe listă mișcarea yemenită Ansar Allah (Houthis) ca organizație teroristă

Acest lucru a fost declarat de un reprezentant de rang înalt al administrației americane.

Potrivit acesteia, „în ciuda numeroaselor avertismente și eforturi diplomatice, atacurile Houthi nu s-au oprit”.

Administrația fostului lider american Donald Trump la sfârșitul mandatului său prezidențial în ianuarie 2021 a adăugat mișcarea Ansar Allah pe lista organizațiilor teroriste. În luna februarie a aceluiași an, administrația Joe Biden i-a scos pe houthi din această listă. După cum a menționat într-o declarație a secretarului de stat american Antony Blinken, decizia a fost luată din motive umanitare.

UPDATE ORA 16.00- Iranul spune că a împărtășit informații despre Mossad cu Irakul

Ministrul de externe Hossein Amirabdollahian a declarat că Teheranul a împărtășit informații cu Irak despre ceea ce a spus că sunt activități ale agenției de informații israeliene Mossad în regiunea semi-autonomă kurdă a Irakului.

Iranul a declarat că Gărzile Revoluționare au atacat luni „Cartierul general de spionaj” al Israelului din Irak, în orașul Erbil. Irakul a negat ulterior că ar exista un astfel de centru de spionaj în țară.

Cel puțin patru oameni noștri au fost uciși și șase răniți în atac, potrivit oficialilor locali.

Amirabdollahian a mai spus că atacurile „axei de rezistență” împotriva Israelului și a intereselor acestuia se vor încheia dacă războiul Israelului împotriva Gaza se încheie.

UPDATE ORA 15.00- Un sfert din populația Gaza se confruntă cu foamete: experți ONU

Fiecare persoană din Fâșia Gaza este foame, iar un sfert din populație se confruntă cu foamea, au spus experții ONU.

Cele 2,3 milioane de rezidenți palestinieni de pe teritoriul de coastă reprezintă 80% din populația lumii care se confruntă cu foamete sau foamete catastrofală la nivel mondial.

„În plus, toți copiii sub cinci ani – 335.000 dintre ei – sunt expuși unui risc ridicat de malnutriție severă, deoarece riscul de foamete continuă să crească, o întreagă generație este acum în pericol de a suferi de pirozie”, au spus experții.

UPDATE ORA 14.00- Prinderea houthiilor asupra comerțului cu Marea Roșie

Rebelii Houthi din Yemen continuă atacurile în Marea Roșie, în solidaritate cu palestinienii asediați.

Grupul armat a tras o rachetă care a lovit o navă luni, chiar în largul coastei Yemenului, în Golful Aden. A venit la o zi după lansarea unei rachete de croazieră antinavă către un distrugător american în Marea Roșie.

Houthiii spun că atacurile sunt un răspuns la bombardamentul Israelului asupra Gazei și vor continua până când Israelul își va opri războiul devastator.

UPDATE ORA 13.00- „Hezbollah nu își va asuma marea responsabilitate”

Hisham Jaber, un general libanez în retragere, spune că există o limită atunci când luptele restrânse de-a lungul frontierei Liban-Israel se transformă într-un „război la scară largă”.

Dar el a spus că nu crede că Hezbollah va fi primul care va lansa un conflict major. „Hezbollah nu își va asuma marea responsabilitate de a face prima lovitură și de a deschide un război mai mare”, a spus Jaber pentru Al Jazeera.

El și-a exprimat scepticismul față de știrile care sugerează că israelienii retrag trupele din Gaza și le mută la granița dintre Israel și Liban.

„Numai în cazul unui război mare între Liban și Israel, atunci, desigur, Israelul va aduce alte trupe, alte brigăzi și alte divizii”, a spus Jaber.

Hezbollah a menținut presiunea asupra Israelului prin atacuri aproape zilnice de-a lungul graniței sale de sud cu vecinul său. În timp ce schimburile de foc din ambele părți au rămas în mare parte limitate, riscul unei escalade majore rămâne ridicat.

UPDATE ORA 12.00- Maersk anticipează că perturbările din Marea Roșie vor dura „cel puțin câteva luni”

Maersk, una dintre cele mai mari companii de transport maritim din lume, prezice că întreruperile strategice în Marea Roșie vor continua „cel puțin câteva luni”, în timp ce luptătorii Houthi din Yemen continuă să atace navele care trec.

„Pentru noi, acest lucru va însemna timpi de tranzit mai lungi și probabil întreruperi ale lanțului de aprovizionare”, a declarat CEO-ul Maersk, Vincent Clerk, la summitul de la Davos.

Maersk se numără printre mai mult de o duzină de mari companii maritime care și-au redirecționat navele departe de Marea Roșie în ultimele luni, temându-se de atacuri.

Houthii au spus că vor continua să vizeze navele legate de Israel care trec prin ape, în ceea ce spun ei că este solidaritate cu Gaza, în ciuda prezenței unei coaliții navale conduse de SUA menită să le contracareze.

UPDATE ORA 11.00- „Discuții serioase și intense” despre noul schimb Hamas-Israel: SUA

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că reprezentantul SUA Brett McGurk se află la Doha pentru a continua eforturile privind un nou schimb de prizonieri Hamas-Israel.

„Ceea ce pot să vă spun este că lucrăm la asta cu multă sârguință. Nu vreau să avansez de unde suntem, dar aș spune că avem discuții foarte serioase și intense în Qatar despre posibilitatea unui alt acord. Sperăm că va putea da roade și să dea roade în curând”, a spus Kirby.

Eforturile vin după ce medierea Qatarului și Franței au ajutat miercuri să introducă medicamente în Gaza pentru captivii israelieni și civilii palestinieni. Kirby a lăudat înțelegerea spunând că speră că poate duce la o cooperare suplimentară.

UPDATE ORA 10.00- Palestinienii din Gaza așteaptă o nouă livrare de ajutoare

Există o mare așteptare în Gaza pentru livrarea viitoare a ajutorului umanitar. Rapoartele ONU că „toată lumea din Gaza este foame” sunt în concordanță cu ceea ce vedem pe teren.

Vedem răspândirea malnutriției și lupta constantă pentru a găsi hrană și apă potabilă. Pe măsură ce foametea se extinde, o întreagă generație de copii se confruntă cu riscul de încetinire a creșterii.

Există, de asemenea, multe persoane cu boli cronice care se luptă să găsească provizii medicale adecvate. Grupurile vulnerabile, cum ar fi copiii și femeile însărcinate, sunt expuse unui risc mare de boli infecțioase, în special în sezonul de iarnă.

UPDATE 5.00-Peste 10.500 de copii au fost uciși în Gaza din octombrie, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas

Cel puțin 10.600 de copii au fost uciși în atacurile israeliene din Gaza începând cu 7 octombrie, a anunțat marți Ministerul Sănătății, condus de Hamas.

„Bilanțul palestinian al morților din cauza agresiunii israeliene în curs de desfășurare a depășit 24.285, dintre care 75% sunt copii, femei și persoane în vârstă. (+10.600 de copii, 7.200 de femei și 1.049 de persoane în vârstă)”, a precizat ministerul.

Cel puțin 158 de persoane au fost ucise în atacurile israeliene asupra Fâșiei Gaza în ultimele 24 de ore, iar alte 320 au fost rănite, a adăugat marți Ministerul Sănătății, condus de Hamas.

CNN nu poate verifica în mod independent cifra ministerului din cauza restricțiilor privind reportajele dintr-o zonă de război.

UPDATE 3.00-Kibbutzul anunță moartea a 2 ostatici israelieni reținuți în Gaza din 7 octombrie

„Bilanțul palestinian al morților din cauza agresiunii israeliene în curs de desfășurare a depășit 24.285, dintre care 75% sunt copii, femei și persoane în vârstă. (+10.600 de copii, 7.200 de femei și 1.049 de persoane în vârstă)”, a precizat ministerul.

Cel puțin 158 de persoane au fost ucise în atacurile israeliene asupra Fâșiei Gaza în ultimele 24 de ore, iar alte 320 au fost rănite, a adăugat marți Ministerul Sănătății, condus de Hamas.

CNN nu poate verifica în mod independent cifra ministerului din cauza restricțiilor privind reportajele dintr-o zonă de război.

Doi bărbați israelieni ținuți ostatici în Gaza din 7 octombrie și care apar în videoclipuri recente difuzate de Hamas au murit, potrivit unor scurte declarații din satul lor de origine, publicate marți.

Kibbutzul Be’eri a anunțat decesul lui Yossi Sharabi și Itai Svirsky în declarații separate publicate împreună cu sediul Forumului Familiilor Ostacilor și Persoanelor Dispărute.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Israelul și Hamas au ajuns la un acord pentru a permite accesul mai multor ajutoare umanitare în Gaza, spun mediatorii din Qatar.

Aceștia spun că, în cadrul unui acord intermediat de Qatar și Franța, vor fi oferite medicamente ostaticilor deținuți de Hamas.

În schimb, Israelul va permite intrarea în Gaza a mai multor produse de bază. Condițiile din teritoriu sunt dezastruoase după mai mult de trei luni de bombardamente israeliene, scrie BBC.

Între timp, SUA au declarat că speră că discuțiile viitoare ar putea duce la eliberarea altor ostatici.

Trimisul SUA pentru Orientul Mijlociu a fost în Qatar pentru a discuta posibilitatea unui astfel de acord, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby.

Discuțiile au fost „foarte serioase și intense”, a adăugat el . „Sperăm că va da roade și că va da roade în curând”.