• Șeful armatei israeliene, Herzi Halevi, a avertizat că probabilitatea unui război pe frontul de nord al Israelului este „mult mai mare”.
  • Halevi a subliniat crescuta pregătire a țării pentru „luptele în Liban”.
  • Probabilitatea unui conflict în următoarele luni este considerabilă, conform declarațiilor sale.

UPDATE ORA 22.30 – Forțele israeliene exhumează și scot cadavre din cimitirul din Gaza în căutarea rămășițelor ostaticilor

Forțele israeliene au deteriorat grav un cimitir din Khan Younis din sudul Gazei la începutul acestei săptămâni, exhumând și îndepărtând cadavre. Forțele de Apărare a Israelului au declarat pentru CNN că face parte dintr-o căutare a rămășițelor ostaticilor capturați de Hamas în timpul atacurilor teroriste din 7 octombrie.

UPDATE ORA 21.00 – SUA efectuează mai multe lovituri în Yemen, marcând al 5-lea atac asupra țintelor Houthi într-o săptămână

Potrivit Comandamentului Central al Statelor Unite ale Americii, SUA au efectuat noi lovituri împotriva țintelor Houthi din Yemen. Atacul de joi a vizat un număr mic de rachete antinavă care se pregăteau să fie lansate, potrivit unui comunicat al CENTCOM.

UPDATE ORA 19.00 – Ambasadorul saudit avertizează că o escaladare mai largă ar putea duce regiunea înapoi la „epoca de piatră

Principalul diplomat al Arabiei Saudite în SUA și-a repetat apelul pentru o încetare a focului în Gaza și a avertizat că o escaladare mai largă ar putea duce regiunea înapoi la „epoca de piatră”.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Prințesa Reema bint Bandar Al Saud a spus că există „traumă și durere de ambele părți, dar ceea ce putem face este încetarea focului acum. Câți copii mai trebuie să moară? Câți membrii mai trebuie să fie pierduți?Nu se mai poate întâmpla.”

UPDATE ORA 18.00 – Pana aproape totală a comunicațiilor atinge pragul de o săptămână în Gaza

Gaza s-a confruntat acum cu o întrerupere aproape totală a comunicațiilor timp de o săptămână – cea mai lungă din războiul de până acum – fără semne de atenuare. Pana de curent este a noua astfel de întrerupere de când războiul Israelului împotriva Hamas a început, potrivit site-ului de monitorizare a internetului Netblocks.

UPDATE ORA 17.00 – Qatarul spune că medicamentele au ajuns probabil la ostatici israelieni, dar nu pot confirma livrarea

Există „probabilitatea” ca medicamentele care salvează vieți să ajungă la ostaticii israelieni din Gaza, dar confirmarea acestui lucru este dificilă din cauza unei întreruperi de comunicații în Gaza, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe al Qatar, Majed Al-Ansari, pentru Becky Anderson de la CNN.

UPDATE ORA 16.00 – Președintele Israelului Isaac Herzog schițează viziunea pentru regiune după războiul din Gaza

Președintele israelian Isaac Herzog a schițat joi o viziune amplă pentru regiune, după războiul din Gaza, inclusiv reconstruirea enclavei, un dialog între Israel și palestinieni și normalizarea relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită.

El a mai spus că crede că normalizarea cu Arabia Saudită este cheia pentru ieșirea din război într-un nou mediu geopolitic.

UPDATE ORA 15.00 – Israelul lansează un interceptor spre un obiect deasupra Mării Roșii

Israelul a detectat joi o „țintă aeriană suspectă” care se apropia de teritoriul său deasupra Mării Roșii și a lansat un interceptor asupra obiectului, au anunțat Forțele de Apărare Israeliene (IDF) într-un comunicat.

„Cu puțin timp în urmă, în urma sirenelor care au sunat în orașul Eilat, în sudul Israelului, un interceptor a fost lansat în zona Mării Roșii spre o țintă aeriană suspectă care se apropia de teritoriul israelian”, se arată în comunicatul FDI.

„Sirenele au sunat în zona orașului Eilat în urma lansării interceptorului. Incidentul s-a încheiat și nu există niciun risc de incident de securitate.” Originea „țintei aeriene suspecte” nu este clară.

UPDATE ORA 14.00 – Un medic confirmă răspândirea hepatitei C în rândul persoanelor strămutate la Rafah

Dr. Riyad Qishta de la spitalul Abu Youssef Al-Najjar din Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, a declarat pentru Al Jazeera că boala s-a răspândit pentru prima dată în rândul copiilor, adulților și bătrânilor.

El a spus că este rezultatul supraaglomerării, al lipsei de igienă, al consumului de apă nepotabilă, al întreruperii rețelelor de canalizare și al răspândirii apelor reziduale.

Capacitatea spitalului de a face față răspândirii bolii este limitată, având în vedere incapacitatea autorităților sanitare de a răspunde nevoilor persoanelor strămutate ca urmare a supraaglomerării lor în Rafah, a adăugat el.

UPDATE ORA 13.00 – 300 de cluburi sportive palestiniene cer interzicerea participării Israelului la Jocurile Olimpice

Peste 300 de cluburi sportive palestiniene și zeci de organizații importante ale societății civile palestiniene lansează un apel pentru interzicerea participării Israelului la Jocurile Olimpice, începând cu Jocurile de la Paris din această vară.

Cluburile palestiniene solicită Comitetului Internațional Olimpic (CIO) „să își aplice principiile și să își îndeplinească obligațiile prin interzicerea Israelului de la următoarele Jocuri Olimpice, care vor avea loc la Paris în iulie 2024, până când acesta va pune capăt încălcărilor grave ale dreptului internațional, în special sistemului său de apartheid și genocidului în curs de desfășurare din Gaza”.

Printre cluburile palestiniene se numără echipele de fotbal masculin și feminin, baschet și volei, precum și cele ai căror jucători au fost uciși de gloanțe israeliene.

UPDATE ORA 12.00 – Genocidul trebuie să înceteze, spune ministrul turc de externe

Ministrul turc de externe, Hakan Fidan, a lansat un apel la „oprirea genocidului” din Fâșia Gaza.

„Este absolut inacceptabil ca Israelul să își justifice atacurile [asupra Gaza] din motive de securitate”, a declarat el.

În cadrul unei conferințe de presă cu omologul său iordanian Ayman Safadi la Amman, Hakan a mai spus că palestinienii au dreptul de a înființa un stat independent.

UPDATE ORA 11.00 – Israelul închide principalul drum din Gaza

Purtătorul de cuvânt în limba arabă al armatei israeliene, Avichay Adraee, a anunțat închiderea străzii Salah al-Din, principala arteră rutieră din enclavă, precizând că „coridorul umanitar” este transferat pe strada Al-Rashid (Al-Bahr).

„Coridorul umanitar de pe strada Al-Rashid (Al-Bahr) va fi deschis doar pentru circulația dinspre nordul spre sudul Fâșiei, pe jos sau în mașini, între orele 09:00 dimineața și 16:00 după-amiaza”, a adăugat el în anunțul de pe X.

UPDATE ORA 10.00 – Ajutorul minuscul permis în Gaza nu este nici pe departe suficient pentru a răspunde nevoilor masive

Camioanele cu ajutoare umanitare care au acces în sudul Gaza nu sunt suficiente pentru a satisface nevoile disperate ale oamenilor.

Începând de ieri, cel puțin 10 camioane au fost lăsate să intre în Gaza în cadrul unui acord negociat de Qatar. Pachetele pe care le-au adus includeau provizii pentru spitalele epuizate, precum și medicamente pentru prizonierii deținuți în Gaza.

Palestinienii de aici s-au obișnuit cu rutina de a sta la coadă mai mult de o jumătate de zi doar pentru a primi ajutoare sau bonuri de masă. Este incredibil de dificil, deoarece cantitatea de ajutor umanitar care vine este atât de mică în comparație cu nevoile celor peste 1,9 milioane de palestinieni strămutați.

UPDATE ORA 09.00 – 16 palestinieni, inclusiv copii, uciși la Rafah

Bombardamentele israeliene de peste noapte în Rafah au ucis 16 persoane, inclusiv copii mici.

UDATE ORA 08.00 – Pakistanul afirmă că a efectuat lovituri împotriva teroriștilor din interiorul Iranului

Pakistanul a efectuat lovituri în interiorul Iranului care au vizat teroriști joi dimineață, ora locală, a anunțat Ministerul pakistanez de Externe.

Loviturile din provincia iraniană Sistan și Baluchistan au fost „lovituri militare de precizie extrem de coordonate și cu obiective specifice împotriva ascunzătorilor teroriștilor”, a precizat ministerul.

Ele au avut loc după ce Iranul a lansat rachete care au lovit Pakistanul.

„Pakistanul respectă pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Islamice Iran”, a declarat Ministerul Afacerilor Externe. „Singurul obiectiv al actului de astăzi a fost urmărirea propriei securități și a intereselor naționale ale Pakistanului, care sunt primordiale și nu pot fi compromise.”

UPDATE ORA 06.00 – Creștere cu 300% a numărului de avorturi spontane în Gaza de la 7 octombrie

Creșterea dramatică a numărului de femei însărcinate care își pierd copiii se datorează faptului că numărul de medicamente și accesul la centrele de sănătate sunt limitate, ceea ce le expune la un risc crescut de infectare.

Nour Beydoun, consilier regional pe probleme de protecție și gen în situații de urgență pentru agenția umanitară CARE, a declarat pentru site-ul american de știri Jezebel că numărul de avorturi spontane a crescut și din cauza faptului că femeile însărcinate nu au o alimentație și o nutriție corespunzătoare, ceea ce duce la o sănătate precară a fătului.

„Toate femeile însărcinate sunt acum expuse unui risc grav de a naște în condiții nesigure, fiind puse în situații în care nasc în mașini, corturi și adăposturi”, a declarat Ammal Awadallah, director executiv al Asociației palestiniene pentru protecția și planificarea familiei.

UPDATE ORA 03:00 – SUA desfășoară o nouă rundă de lovituri împotriva houthiților în Yemen

Potrivit a doi oficiali americani, Statele Unite au desfășurat o nouă rundă de lovituri împotriva houthiilor din Yemen, fiind a patra oară când SUA lovesc gruparea rebelă susținută de Iran în mai puțin de o săptămână.

SUA au folosit rachete Tomahawk pentru a viza aproximativ 14 lansatoare de rachete Houthi folosite pentru a ataca căile maritime internaționale, a spus unul dintre oficiali.

Rachetele Tomahawk au fost lansate de pe nave de suprafață ale Marinei SUA și de pe USS Florida, un submarin cu rachete ghidate, a spus un alt oficial. Cu câteva ore mai devreme, Houthis au lovit o navă deținută și operată de SUA pentru a doua oară în această săptămână.

Știre inițială

Șeful armatei israeliene a spus că probabilitatea unui război pe frontul de nord al Israelului este acum „mult mai mare” decât în ​​vremurile recente, scrie CNN.

Șeful Statului Major al Israelului, Herzi Halevi, a declarat miercuri că țara sa își sporește pregătirea pentru „luptele în Liban”. El a făcut aceste comentarii în timp ce vizita un exercițiu al rezerviștilor de lângă granița cu Libanul.

„Nu știu când este războiul din nord, vă pot spune că probabilitatea ca acesta să se întâmple în următoarele luni este mult mai mare decât a fost în trecut”, a spus Halevi. El a mai spus că atingerea obiectivului Israelului de a se întoarce rezidenții care au fugit pe fondul ciocnirilor Israel-Hezbollah „trebuie să treacă printr-o schimbare foarte semnificativă”.

„Avem o mulțime de lecții din luptele din Gaza, dintre care multe sunt foarte relevante pentru luptele din Liban și există unele care trebuie adaptate”, a spus șeful militar.