• Audierea la Curtea Internațională de Justiție de la Haga, în procesul Africii de Sud împotriva Israelului pentru genocid, va începe astăzi, la ora 11 a.m.
  • Haaretz: Ministerul israelian al Justiției se așteaptă ca Curtea Internațională de Justiție să emită ordine împotriva Israelului, care să includă întoarcerea strămutaților în nordul Fâșiei Gaza.
  • Haaretz: Ministerul israelian al Justiției nu se așteaptă ca Curtea de Justiție să emită o decizie cuprinzătoare de încetare a focului.

S-au terminat audierile la Haga din prima zi. Continuă mâine la aceeași oră. Părțile și-au ținut pledoariile în caz. Israelul va răspunde vineri în instanță. Acesta din urmă a reacționat la această situație, numind-o „calomnie absurdă”. Israelul se va prezenta vineri folosindu-se de„autoapărare”, pentru a arăta că face „tot ce poate” în „circumstanțe extrem de complicate” pentru a evita victimele civile în Gaza.

Curtea Internaţională de Justiţie va începe audierile în cazul acuzaţiilor de genocid aduse Israelului, astăzi, la ora 11:00 a.m.

Într-un dosar de 84 de pagini depus la CIJ, Africa de Sud a susţinut că Israelul comite genocid prin uciderea palestinienilor din Gaza, provocând vătămări psihice şi corporale grave, evacuări forţate sau foamete generalizată.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

De asemenea, Israelul este acuzat că nu a reuşit să oprească incitarea la genocid în declaraţiile publice ale oficialilor săi.

Potrivit BBC, Israelul a respins cu fermitate afirmaţiile Africii de Sud. „Nu, Africa de Sud, nu noi am venit să comitem genocidul, ci Hamas”, a afirmat premierul Benjamin Netanyahu.

De asemenea, armata israeliană spune că ia o serie de măsuri pentru a evita victimele civile.

ONU defineşte genocidul ca fiind un act „comis cu intenţia de a distruge, în totalitate sau parţial, un grup naţional, etnic, rasial sau religios”.

Curtea Internaţională de Justiţie, înfiinţată în 1945, este instanţa supremă a Naţiunilor Unite şi audiază cauzele intentate de statele care îi acuză pe alţii de încălcarea obligaţiilor care le revin în temeiul tratatelor ONU. Africa de Sud şi Israelul sunt semnatare ale Convenţiei privind genocidul din 1948.

Mesajul lui Netanyahu

În ajunul audierii de la Haga, Netanyahu a transmis un mesaj în engleză: „Israelul nu are intenția de a dezrădăcina populația din Gaza sau de a o ocupa definitiv. Israelul luptă cu teroriștii și nu cu populația palestiniană și acționează conform dreptului internațional”

Citește și