• Adolescenții din întreaga lume, în special fetele, au folosit medicamente fără prescripție medicală, suplimente alimentare și alte produse de slăbit, potrivit unei noi analize.
  • Cercetătorii estimează că aproximativ 9% dintre adolescenții din populația generală au folosit produse de slăbit fără prescripție medicală.
  • Pastilele de slabit au fost cele mai comune produse, folosite de aproximativ 6% dintre adolescenti de-a lungul vietii.

Pe baza unei analize a zeci de studii din ultimele patru decenii, cercetătorii estimează că aproximativ 9% dintre adolescenții din populația generală au folosit produse de slăbit fără prescripție medicală de-a lungul vieții, dintre care aproximativ jumătate le-au folosit în timpul vieții. Pastilele de slabit au fost cele mai comune produse, folosite de aproximativ 6% dintre adolescenti de-a lungul vietii, urmate de aproximativ 4% care au folosit laxative si 2% care au folosit diuretice, scrie CNN.

Aceste produse sunt riscante atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea mentală a copiilor și nu sunt recomandate din punct de vedere medical pentru menținerea greutății sănătoase. Cercetările anterioare au legat utilizarea produselor de slăbit neprescriptive cu tulburările de alimentație, stima de sine scăzută, depresia și abuzul de substanțe la adolescenți. Ele au fost, de asemenea, asociate cu un aport nutrițional scăzut în adolescență și cu creșterea nesănătoasă în greutate la vârsta adultă.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Dr. Paula Cody, director medical de medicină pentru adolescenți la Universitatea din Wisconsin, Școala de Medicină și Sănătate Publică, a avertizat despre pericolele pastilelor și suplimentelor de slăbit în urmă cu mai bine de șase ani, după ce a auzit destui pacienți întrebând despre suplimente pentru a pierde în greutate sau a câștiga masa musculară – iar problema a crescut.

Un studiu din 2022 a constatat că internările în spital pentru tulburări de alimentație în rândul copiilor din SUA au crescut de 10 ori mai repede în primul an al pandemiei de Covid-19 decât în anii precedenți, iar alte studii au arătat, de asemenea, o creștere a vizitelor la departamentele de urgență. Noul studiu a analizat utilizarea pastilelor de slăbit și a altor produse de slăbit în mai multe țări decât în SUA, dar prevalența a fost cea mai frecventă în America de Nord.

Când Dr. Paula Cody lucra cu pacienți care au o tulburare de alimentație, ea a spus că vedea uneori schimbări dramatice ale frecvenței cardiace, tensiunii arteriale sau tiparelor de somn.

Citește și