• Armata Israelului a anunțat că va începe să-și retragă câteva mii de soldați din Gaza, cel puțin temporar, în ceea ce ar fi cea mai semnificativă retragere anunțată public de la începutul războiului.
  • Statele Unite au îndemnat Israelul să facă acest lucru mai repede, pe măsură ce numărul morților în Gaza continuă să crească.
  • Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a subliniat că retragerea unor soldați nu înseamnă sfârșitul luptelor.

Armata Israelului a anunțat în prima zi a anului că va începe să-și retragă câteva mii de soldați din Gaza, cel puțin temporar, în ceea ce ar fi cea mai semnificativă retragere anunțată public de la începutul războiului. Armata a invocat ca motiv economia israeliană, după aproape trei luni de mobilizare pe timp de război, iar sfârșitul războiului fiind încă departe, scrie The New York Times.

Israelul s-a gândit să-și reducă operațiunile, iar Statele Unite au îndemnat Israelul să facă acest lucru mai repede, pe măsură ce numărul morților în Gaza continuă să crească. Peste 20.000 de oameni au fost uciși în Gaza de la începutul războiului, potrivit autorităților locale de sănătate, conduse de Hamas.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a subliniat că mișcarea de retragere a unor soldați nu are nimic de-a face cu încheierea luptelor. De asemenea, nu a menționat nimic despre solicitările Statelor Unite.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
LIGHT MAKES YOU FEEL BETTER
BEYONCE FACE SHOW LA VMA

Hagari a indicat că unii vor fi chemați înapoi în serviciu. Totuși, luptele rămân intense în Gaza. Rezerviștii din cel puțin două brigăzi vor fi trimiși acasă în această săptămână, a spus armata israeliană într-un comunicat, iar trei brigăzi vor fi duse înapoi la antrenament. Brigăzile variază în mărime, având până la aproximativ 4.000 de militari. Armata israeliană nu dezvăluie câte trupe a dislocat în Gaza.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este așteptat să se întoarcă în Israel la începutul lunii ianuarie pentru discuții suplimentare despre război, potrivit oficialilor americani, după ce s-a întâlnit săptămâna trecută cu un consilier de top al lui Netanyahu la Washington, alături de Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională.

Cei trei au discutat trecerea la o fază diferită a războiului pentru a „maximiza concentrarea asupra țintelor de mare valoare Hamas”, potrivit unui oficial de la Casa Albă. Israelul și-a început campania împotriva Hamas după ce 1.200 de oameni au fost ucisi în Israel într-un atac al grupării armate palestiniene și peste 240 de oameni au fost luați ostatici, potrivit autorităților israeliene.

Ca răspuns, guvernul israelian a lansat o operațiune terestră pentru a anihila Hamas și a autorizat mobilizarea a peste 350.000 de rezerviști.

Citește și