• Secretarul de stat american a declarat că nu susține invadarea teritoriului Gaza pentru a evita un statut permanent conflictual.
  • Armata israeliană a raportat pierderi de soldați într-o operațiune de creare a unei „zone tampon” între Gaza și Israel, menită să asigure securitatea întoarcerii locuitorilor la casele lor.
  • Conferința recentă a miniștrilor israelieni a susținut colonizarea în Fâșia Gaza după război, adăugând noi tensiuni în regiune.

UPDATE ORA 22.00- Curtea de la Haga a transmis că va anunţa vineri dacă vor exista măsuri de urgenţă împotriva Israelului, anunţă Sky News.

Africa de Sud a deschis un dosar împotriva Israelului, susţinând că armata israeliană comite genocid în Gaza. Curtea a fost rugată să decidă dacă ar trebui implementate măsuri de urgenţă pentru a-i proteja pe palestinieni. Printre măsurile solicitate este o suspendare de urgenţă a campaniei Israelului în Gaza.

Israelul a respins acuzaţiile de genocid şi a spus că are dreptul să se apere.

În hotărârea care va fi anunţată vineri, instanţa nu se va ocupa de problema principală şi nu va stabili dacă Israelul comite sau nu genocid.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

Cazul complet va dura ani de zile.

UPDATE ORA 20.00- Guvernul scoțian a refuzat să răspundă direct solicitărilor

Guvernul scoțian a refuzat să răspundă direct solicitărilor din partea laburistei pentru confirmarea faptului că a înmânat anchetei Marii Britanii toate e-mailurile private ale lui Nicola Sturgeon despre criza Covid. Ca răspuns, a spus: „Guvernul scoțian s-a angajat să răspundă atât solicitărilor din Marea Britanie, cât și din Scoția privind Covid-19, deoarece învățarea lecțiilor din pandemie este vitală pentru a se pregăti pentru viitor.

Ar fi nepotrivit să comentezi orice chestiune luată în considerare de ancheta Covid din Regatul Unit în timp ce audierile sunt în desfășurare.

Secretarul permanent va răspunde la scrisoarea [din partea Muncii] în timp util.”

UPDATE ORA 18.00- Guvernul Regatului Unit spune că are în vedere limitarea a ceea ce funcționarii publici din Scoția pot face în problemele rezervate Westminster

Guvernele scoției și ale Marii Britanii se îndreaptă către o nouă luptă pentru politicile controversate ale Scoției, cum ar fi independența, după ce miniștrii de la Londra au confirmat că intenționează să elibereze noi reguli funcționarilor publici cu atribuții rezervate.

Colegiul laburist George Foulkes a dus o campanie de lungă durată pentru a interzice miniștrilor din Edinburgh să cheltuiască banii publici pentru un al doilea referendum de independență și pentru rețeaua de „ambasade prefăcătoare” a Scoției de peste mări, susținând că acestea sunt chestiuni rezervate.

UPDATE ORA 17.00- Nr. 10 spune că recrutarea nu este luată în considerare după ce șeful armatei spune că războiul împotriva Rusiei ar fi „o întreprindere a întregii națiuni”

Poporul Regatului Unit face parte dintr-o „generație antebelic” care trebuie să fie pregătită să ducă un război major împotriva Rusiei din ce în ce mai agresive a lui Vladimir Putin, dacă este necesar, a susținut generalul Sir Patrick Sanders, șeful armatei, într-un discurs.

Dar, după cum relatează Dan Sabbagh în povestea sa, Ministerul Apărării a insistat că Sanders nu propunea recrutarea în timp de pace.

UPDATE ORA 15.00 – Israelul amână ajutorul în Gaza ca tactică de „presiune”, spune președintele Egiptului

Președintele Egiptului Abdel Fattah el-Sisi spune că punctul de trecere Rafah dintre Egipt și Gaza este deschis 24/7, dar procedurile israeliene împiedică intrarea ajutorului.

„Aceasta face parte din modul în care exercită presiune asupra problemei eliberării ostaticilor”, a spus el-Sisi.

Anterior, protestatarii israelieni – inclusiv membrii familiei prizonierilor deținuți în Gaza – au blocat intrarea în trecerea Karem Abu Salem (Kerem Shalom), controlată de Israel, în încercarea de a împiedica intrarea camioanelor de ajutor în Gaza.

Ei nu doresc ca ajutor umanitar să intre pe teritoriul devastat de război până când captivii sunt eliberați.

UPDATE ORA 14.00 – Coloniștii evrei au efectuat 120 de atacuri în Cisiordania ocupată în ianuarie

Comisia de Colonizare și Rezistență a Zidului a înregistrat 120 de cazuri de atacuri ale coloniștilor evrei împotriva palestinienilor și proprietăților acestora, inclusiv uciderea recentă a adolescentului palestinian-american Tawfiq Ajaq în satul Mazra’a Sharqiyeh, lângă Ramallah.

Președintele comisiei, Moayed Shaaban, a declarat că coluziunea armatei israeliene și a coloniștilor a dus la peste 35 de atacuri ale coloniștilor din cadrul armatei, pe lângă cele peste 23 de atacuri care au fost efectuate sub auspiciile și protecția armată.

UPDATE ORA 13.00 – Qatarul amână transporturile de gaze către Europa din cauza atacurilor

Qatarul amână unele transporturi de gaze naturale lichide către Europa, deoarece atacurile asupra navelor comerciale din Marea Roșie duc la durate de călătorie mai lungi.

Cumpărătorii europeni au fost informați despre întârzieri și expedieri reprogramate, relatează Bloomberg News. Cel puțin șase transporturi destinate Europei au fost redirecționate de la jumătatea lunii ianuarie în jurul Capului Bunei Speranțe din Africa de Sud, în loc să călătorească pe ruta mai scurtă a Mării Roșii și a Canalului Suez.

UPDATE ORA 12.00 – Peste 625.000 de studenți sunt privați de educație în Gaza

Pe măsură ce lumea sărbătorește Ziua Internațională a Educației, ocupația israeliană a lipsit de educație peste 625.000 de studenți din Fâșia Gaza.

Cel puțin 4.551 de studenți au fost uciși, mai ales în Fâșia Gaza și în Cisiordania ocupată, iar alți 8.193 au fost răniți, a declarat ministerul palestinian al Educației.

Bombardamentul israelian asupra Fâșiei Gaza a afectat 90% din școlile guvernamentale și clădirile de învățământ. Potrivit UNRWA, toate școlile sale din Fâșia Gaza s-au închis, privând 300.000 de copii de educație.

UPDATE ORA 11.00 – Opt persoane au fost grav rănite în atacul armatei israeliene asupra școlii

Forțele israeliene au vizat o școală din Khan Younis care adăpostește sute de palestinieni strămutați, rănind grav cel puțin opt persoane, potrivit Hani Mahmoud de la Al Jazeera.

„Am auzit de la paramedici și de la primul răspuns că a fost dificil să îi transferăm pe cei răniți în interiorul școlii la Spitalul Nasser… în ciuda faptului că era o distanță foarte mică”, a spus Mahmoud, raportând de la Rafah.

„Intensitatea bombardamentului a împiedicat ambulanța și paramedicii să ajungă la școală… asta este ceea ce vedem de la primele ore ale dimineții.”

UPDATE ORA 10.00 – Atacurile aeriene ale SUA sunt „tratate ca acte de agresiune” împotriva Irakului

Armata irakiană a emis un avertisment sever către SUA după un alt atac mortal, numind-o „o hotărâre clară de a dăuna securității și stabilității” în țară.

„Acest act inacceptabil subminează ani de cooperare, încalcă în mod flagrant suveranitatea Irakului și duce la o escaladare iresponsabilă într-un moment în care regiunea se confruntă cu pericolul extinderii conflictului din cauza războiului imoral de exterminare cu care se confruntă poporul palestinian”, a spus generalul-maior Yahya. Rasool a fost citat de agenția de presă irakiană.

Se pare că două persoane au fost ucise și două au fost rănite în bombardamentul de peste noapte din SUA. Șeful american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că au fost lansate „lovituri necesare și proporționale” împotriva a trei facilități folosite de grupurile armate susținute de Iran.

UPDATE ORA 09.00 – „Luați în considerare costurile îngrozitoare” ale războiului mai larg: șeful ONU

Respingerea unei soluții cu două state va prelungi la infinit războiul din Gaza, care amenință pacea globală și încurajează grupurile armate anti-occidentale de pretutindeni, spune șeful ONU.

Secretarul general Antonio Guterres a declarat Consiliului de Securitate al ONU: „Dreptul poporului palestinian de a-și construi propriul stat pe deplin independent trebuie să fie recunoscut de toți – iar refuzul oricărei părți de a accepta soluția cu două state trebuie respins ferm”.

Alternativa unei soluții cu un singur stat „cu un număr atât de mare de palestinieni înăuntru fără niciun sentiment real de libertate, drepturi și demnitate… va fi de neconceput”.

Riscurile escaladării regionale „devin acum realitate”. Guterres a cerut tuturor părților „să se retragă din prag și să ia în considerare costurile îngrozitoare” ale unui război mai larg.

UDATE ORA 08.00 – Espen Barth Eidecere o „intensificare radicală a eforturilor umanitare” în Gaza

Vorbind la reuniunea UNSC despre situația din Orientul Mijlociu, Espen Barth Eide a reiterat apelul Norvegiei pentru o „încetare a focului umanitar susținut și durabil” în Gaza.

În ceea ce privește eforturile umanitare, ministrul de externe norvegian a spus: „Nu putem număra doar camioanele”.

„Solicităm o intensificare radicală a eforturilor umanitare, nu numai a volumelor”, a spus el. „De asemenea, trebuie să ne uităm la conținutul, eficiența, accesul [ajutorului umanitar] pe întreg teritoriul Gaza. Și trebuie să îmbunătățim coordonarea.”

UPDATE ORA 07.00 – Mii de oameni fug din Khan Younis în timp ce armata israeliană înconjoară orașul

Mii de palestinieni strămutați fug din Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, în timp ce armata israeliană a declarat că a înconjurat orașul pe fondul unor noi operațiuni la vest de zonă.

Mulți dintre cei care fug au descris scene terifiante.

„Sunt oameni morți pe jos. I-am lăsat în urmă. Sunt oameni uciși în interiorul caselor”, a declarat Hisham Sayegh, un locuitor strămutat din Gaza. „Ne așteptam să murim în orice moment”.

Între timp, Israelul se resimte după moartea a cel puțin 24 dintre soldații săi în Gaza, în ceea ce reprezintă cea mai mare pierdere de vieți omenești pentru trupele israeliene în enclavă de la începutul războiului cu Hamas. Mai mult de 25.000 de persoane au fost ucise în Gaza începând cu 7 octombrie, potrivit Ministerului Sănătății controlat de Hamas.

UPDATE 6.00-Cel puțin un mort în raiduri aeriene americane asupra milițiilor susținute de Iran în Irak

Loviturile americane asupra milițiilor susținute de Iran în Irak au ucis cel puțin o persoană și au rănit alte două, a declarat marți o sursă de securitate irakiană pentru CNN.

Loviturile au vizat trei facilități folosite de Kataib Hezbollah, susținută de Iran, și de alte grupări afiliate Teheranului, în urma unor atacuri repetate asupra forțelor americane, a declarat secretarul Apărării, Lloyd Austin, într-un comunicat.

Persoana ucisă era un luptător al Kataib Hezbollah, potrivit unei postări pe canalul Telegram al grupului.

UPDATE 4.00-Ministrul britanic de externe va vizita Orientul Mijlociu pentru a discuta despre o încetare a focului „durabilă și permanentă” în Gaza

Ministrul britanic de externe David Cameron va călători în Israel, în teritoriile palestiniene, în Qatar și în Turcia pentru a purta „discuții la nivel înalt” cu liderii regionali pentru a pune capăt la ceea ce el a descris ca fiind o situație „disperată” în Gaza.

Cameron va concentra discuțiile asupra primirii mai multor ajutoare în Gaza, eliberării mai multor ostatici și ajungerii la o „încetare a focului durabilă și permanentă”, potrivit unei declarații a Ministerului britanic de Externe.

UPDATE 3.00-SUA efectuează raiduri aeriene asupra milițiilor susținute de Iran în Irak

Armata americană a efectuat marți lovituri aeriene asupra a trei instalații folosite de Kataib Hezbollah, susținută de Iran, și de alte grupări afiliate Iranului în Irak, a anunțat Pentagonul.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat într-un comunicat că loviturile „sunt un răspuns direct la o serie de atacuri escaladate împotriva personalului american și al coaliției din Irak și Siria” de către grupări de miliție susținute de Iran.

Loviturile au loc la doar câteva zile după ce personalul american de la baza aeriană Al-Asad din Irak a fost rănit într-un atac cu rachete balistice și rachete asupra bazei. Deși majoritatea rachetelor și rachetelor au fost interceptate de apărarea aeriană a bazei, unele proiectile au avut impact, a declarat Comandamentul Central al SUA în weekend.

ȘTIREA INIȚIALĂ

În fața reporterilor din Nigeria, secretarul de stat american a declarat: „În ceea ce privește statutul permanent al Gaza, am fost clari, rămânem clari cu privire la faptul că nu trebuie să invadăm teritoriul său”, scrie Al-Jazeera.

Declarația sa vine după ce armata israeliană a declarat mai devreme astăzi că mai mulți soldați ai săi au murit în timpul unei operațiuni prin care s-a încercat crearea unei „zone tampon” între Gaza și Israel.

„Ei au căzut în luptă în apropierea gardului de frontieră, în timpul unei operațiuni de apărare în zona tampon dintre comunitățile israeliene și Gaza. Aceasta este o operațiune al cărei unic scop este de a crea condițiile de securitate pentru întoarcerea în siguranță a locuitorilor [israelieni] la casele lor”, a declarat Herzi Halevi.

În plus, am relatat anterior despre o conferință organizată în acest weekend de mai mulți miniștri ai guvernului israelian și legislatori care solicită colonizări israeliene în Fâșia Gaza după încheierea războiului.