• Israelul întreabă ambasadele străine dacă sunt pregătite pentru o „escaladare” a războiului din Gaza.
  • Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că strămutarea forțată a populației din Gaza este „inumană”.
  • Lupte intense continuă în Khan Younis, unde Ministerul Sănătății afirmă că tancurile israeliene bombardează zona din jurul spitalului Nasser.

UPDATE 19.00- Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a spus că Israelul „trebuie să adere” la decizia curții internaționale de justiție, dar că Hamas trebuie, de asemenea, să-și elibereze ostaticii rămași.

„Curtea Internațională de Justiție nu a decis cu privire la problema principală, ci a dispus măsuri provizorii în procedurile de protecție juridică provizorie”, a spus ea, a raportat AP. Ea a mai spus:

„Dar acestea sunt obligatorii și în temeiul dreptului internațional. Israelul trebuie să adere la aceasta.”

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
VEZI WORLD PRESS PHOTO LA UNIVERSITATE
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"

UPDATE 18.00- La scurt timp după ora locală 10 dimineața, pe 11 ianuarie, o liniște a coborât peste sala de judecată ornamentată de la Palatul Păcii din Haga

La scurt timp după ora locală 10 dimineața, pe 11 ianuarie, o liniște a coborât peste sala de judecată ornamentată de la Palatul Păcii din Haga, în timp ce judecătorii curții internaționale de justiție au intrat pentru a audia cazul Africii de Sud în care se pretindea genocidul Israelului în Gaza.

În afara tribunalului, protestatarii și-au făcut cunoscute cu zgomot sentimentele și la mai bine de 3.000 km depărtare a continuat bombardamentul asupra enclavei palestiniene, în timp ce președintele american al curții, Joan Donoghue, a început formalitățile, deschizând audierea în războiul din Gaza.

UPDATE 17.00- Curtea internațională de justiție a ONU a ordonat Israelului să se asigure că forțele sale nu comit acte de genocid împotriva palestinienilor din Gaza, într-o decizie istorică.

Într-o hotărâre provizorie pronunțată vineri, președintele curții, Joan Donoghue, a declarat că Israelul trebuie să „ia toate măsurile în puterea sa” pentru a preveni actele care intră în domeniul de aplicare al convenției de genocid și trebuie să asigure „cu efect imediat” că forțele sale nu comit niciunul dintre faptele vizate de convenție.

UPDATE 14.30 – Președintele Curții Internaționale de Justiție: Curtea nu poate accepta cererea Israelului de a respinge cazul în cazul intentat de Africa de Sud

Curtea Internațională de Justiție: Informațiile indică faptul că peste 25.000 de palestinieni au fost uciși și că peste 2 milioane de persoane au fost strămutate în urma războiului.

Curtea Internațională de Justiție: Rapoartele internaționale confirmă că Gaza s-a transformat într-un loc de disperare și moarte. Curtea Internațională de Justiție: Organizația Mondială a Sănătății a indicat pe 21 decembrie că 93% din populația Gaza se confruntă cu un nivel fără precedent de foamete și malnutriție.

Curtea Internațională de Justiție: Luăm raportul UNRWA din 13 ianuarie 2024, în care spunea că războiul devastator durează de mai bine de 100 de zile, iar bombardamentele continuă asupra Gazei, provocând o mare strămutare de rezidenți și aceștia. au fost nevoiți să-și părăsească locuințele în locuri care nu sunt mai sigure, iar peste 2 milioane de oameni au fost afectați și vor fi prejudiciați psihologic și fizic, iar copiii sunt îngroziți.

UPDATE ORA 13.40 – Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că se așteaptă ca decizia ă fie în favoarea unui genocid comis de Israel

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că se așteaptă ca Curtea Internațională de Justiție (CIJ) să decidă că Israelul a comis genocid în Gaza, relatează Reuters.

UPDATE ORA 13.00 – Israelul va avea nevoie de câteva zile pentru a determina semnificația posibilelor ordine emise de instanță

Official Broadcasting Corporation: Israelul va avea nevoie de câteva zile pentru a determina semnificația posibilelor ordine emise de instanță și dacă va adera la acestea

UPDATE ORA 12.00 – Chinezi au cerut Iranului „să restrângă atacurile Houthi asupra navelor din Marea Roșie

Agenția de presă Reuters relatează că oficialii chinezi au cerut Iranului „să restrângă atacurile Houthi asupra navelor din Marea Roșie sau riscă să afecteze relațiile economice cu Beijingul”.

UPDATE ORA 09.00 – Șeful CIA va purta discuții cu liderii regionali despre un potențial acord cu ostaticii

Bill Burns, directorul CIA, urmează să se întâlnească cu oficiali din Israel, Egipt și Qatar pentru a discuta despre un acord pentru a asigura eliberarea ostaticilor rămași deținuți de Hamas, potrivit unui oficial american familiarizat cu planurile.

UPDATE ORA 08.00 – Analiză: încet, apar sugestii cu privire la modalități de a pune capăt conflictului din Gaza

Pe măsură ce războiul din Gaza se apropie de cea de-a cincea lună, cu peste 25.000 de palestinieni – civili și combatanți – și Israelul, nimeni nu pare să fi venit cu o propunere concretă care să fie acceptabilă pentru ambele părți pentru a opri conflictul, darămite să-l pună capăt. Există însă sugestii, din ambele părți, care arată dorința.

UPDATE 5:00-Casa Albă își reiterează recunoștința față de Qatar după scurgerea de informații de la Netanyahu

Casa Albă și-a reiterat joi recunoștința față de Qatar – care a acționat ca mediator cheie în negocierile privind ostaticii – după o aparentă scurgere a unei înregistrări în care premierul Netanyahu îl numește pe acesta „problematic”.

„Qatarul este un partener cheie în regiune. Suntem recunoscători pentru sprijinul pe care îl acordă eforturilor noastre continue de a încerca să scoatem ostaticii din Gaza și să îi reunim cu familiile lor”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, într-o declarație.
Într-o discuție cu reporterii mai devreme, Kirby a refuzat să comenteze înregistrarea și a declarat că SUA vor continua să lucreze la un acord pentru a asigura eliberarea ostaticilor.

Brett McGurk, unul dintre principalii consilieri ai Casei Albe și coordonator pentru Orientul Mijlociu, s-a aflat miercuri la Doha pentru discuții. Iar directorul CIA, Bill Burns, este așteptat să se întâlnească în curând cu prim-ministrul Qatarului – împreună cu directorul serviciilor de informații din Egipt și cu directorul Mossad din Israel – ca parte a continuării negocierilor privind ostaticii.

UPDATE 3:00-Șeful CIA va purta discuții cu liderii regionali cu privire la un posibil acord de eliberare a ostaticilor. Iată cele mai recente informații

Bill Burns, directorul CIA, este așteptat să se întâlnească cu oficiali din Israel, Egipt și Qatar pentru a discuta despre un acord care să asigure eliberarea ostaticilor rămași în posesia Hamas, potrivit unui oficial american familiarizat cu aceste planuri.

Întâlnirile au loc pe fondul unor discuții intense privind parametrii unui nou acord care ar asocia eliberarea ostaticilor cu încetarea luptelor din Gaza. Se așteaptă ca întâlnirile să aibă loc în Europa, a declarat oficialul.

Oficialii americani au declarat că rămân concentrați pe asigurarea eliberării ostaticilor, după ce o înregistrare care ar fi fost difuzată și care l-ar fi surprins pe premierul israelian Benjamin Netanyahu criticând Qatarul a stârnit furia statului din Golf.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Cotidianul britanic Financial Times scrie că guvernul israelian a scris misiunilor diplomatice din țară, întrebând dacă acestea sunt echipate cu generatoare de rezervă și telefoane prin satelit în cazul unei „escaladări a securității”.

FT spune că a văzut scrisoarea trimisă ambasadelor de către Ministerul de Externe al Israelului, care „a întrebat dacă misiunile diplomatice posedă generatoare și cât timp ar funcționa cu un rezervor plin de combustibil”.

Raportul vine în contextul în care există temeri că războiul Israelului din Gaza s-ar putea transforma într-un conflict regional. Liderii israelieni, în special premierul Netanyahu și ministrul apărării Gantz, au amenințat în mod repetat în ultimele săptămâni cu un conflict mai amplu cu Hezbollah din Liban.