• Antonio Guterres, a declarat vineri că speră ca Israelul să se conformeze hotărârii de a Curții Internaționale de Justiție.
  • Mai multe țări întrerup finanțarea agenției ONU din Gaza pe fondul susținerii că personalul a fost implicat în atacurile din 7 octombrie.
  • Un petrolier a luat foc în Golful Aden după un atac cu rachete Houthi.

UPDATE ORA 20:30 – Arabii și musulmanii americani spun că nu îl vor susține pe Biden pentru sprijinirea Israelului în războiul din Gaza

Mulți arabo-americani și alegători musulmani spun că nu vor vota pentru eforturile de realegere ale președintelui american Joe Biden din cauza sprijinului său pentru Israel și a eșecului de a solicita o încetare permanentă a focului în Gaza. 

În ultimul ciclu de alegeri prezidențiale, Biden a primit sprijinul mai multor oficiali aleși și lideri comunitari proeminenți musulmani americani. Dar de data aceasta, mulți sunt sceptici și supărați.

„Cred că este dincolo de răscumpărare”, a spus Khalid Turaani, 57 de ani, consultant cu sediul în Michigan și co-președinte al capitolului de stat al mișcării Abandon Biden. „Nu voi vota pentru Joe Biden. Cred că complicitatea sa și participarea sa activă la genocidul împotriva poporului palestinian din Gaza îl descalifică de la votul meu”.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

UPDATE ORA 19:00 – Societatea Semiluna Roșie din Palestina spune că spitalul și lucrătorii săi din sudul Gazei sunt asediați de forțele israeliene

Societatea Semiluna Roșie din Palestina (PRCS) declară că lucrătorii săi medicali trăiesc într-o „stare de teroare și panică” și a acuzat încă o dată Israelul că asediează sediul și un spital din sudul Gazei.

PRCS a condamnat „asediul și țintirea” Spitalul Al-Amal din Khan Younis „pentru a șasea zi consecutiv”, într-o declarație publicată sâmbătă, în care a cerut comunității internaționale să-și protejeze lucrătorii umanitari.

„Ocupația continuă să bombardeze vecinătatea spitalului și să deschidă focul, punând în pericol siguranța personalului medical, a răniților, a pacienților și a aproximativ 7000 de persoane strămutate care au căutat refugiu acolo pentru a scăpa de bombardamentul israelian”, se arată în comunicat.

Grupul de ajutor a numit situația parte dintr-o „serie de atacuri sistematice” asupra organizației și a unităților medicale din Fâșia Gaza. PRCS a declarat anterior că sediul său și spitalul sunt „sub asediu” de Israel. 

UPDATE ORA 17:00 – Cum trupele israeliene își fac drum în tunelurile subterane adânci din Gaza

Expunerea tunelurilor este esențială pentru campania armatei israeliene împotriva Hamas în enclava palestiniană, dar lucrarea prezintă mari provocări și pericole. Israelul folosește bombe enorme de distrugere a buncărelor pentru a pătrunde adânc în subteran, țintind ceea ce spune că sunt centre de comandă și luptători Hamas – dar acestea lasă adesea cratere deschise acolo unde s-au aflat cândva clădirile civile și pot ucide un număr mare de civili.

Membrii forțelor israeliene de inginerie de luptă trimit, de asemenea, drone, câini și uneori trupe adânc în tunelurile cu capcane pentru a-i curăța de luptătorii Hamas, pentru a descoperi informații potențial utile și, în cele din urmă, pentru a le detona.

Oficialii israelieni cred că mulți luptători Hamas – inclusiv liderul Gaza Yahya Sinwar – supraviețuiesc în tuneluri sofisticate echipate cu electricitate, băi și stocuri de alimente și apă.

UPDATE ORA 15.00 – OLP cere țărilor care întrerup finanțarea UNRWA să-și „retragă decizia”

Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OLP) a cerut țărilor care încetează sprijinul pentru Agenția ONU pentru Refugiați din Palestina (UNRWA) să „retragă imediat decizia lor”.

SUA, Canada, Australia și Italia au anunțat fiecare că au întrerupt finanțarea pentru Agenția ONU pentru Refugiați Palestinieni (UNRWA) în urma acuzațiilor că membrii personalului UNRWA au fost implicați în atacurile din 7 octombrie din Israel.

UPDATE ORA 14.00 – India, SUA, Franța ajută la salvarea petrolierului britanic lovit de rebelii Houthi

Incendiul a fost acum stins complet asupra petrolierului britanic care a fost lovit de o rachetă Houthi trasă din Yemen și se îndreaptă spre „port sigur” într-o locație anunțată.

Compania Trafigura, cu sediul în Singapore, care deține nava, a lăudat „asistența esențială oferită de navele marinei indiene, americane și franceze” pentru a ajuta la stingerea incendiului.

„Nici o altă navă care operează în numele Trafigura nu tranzitează în prezent Golful Aden și continuăm să evaluăm cu atenție riscurile implicate în orice călătorie, inclusiv în ceea ce privește securitatea și siguranța echipajului, împreună cu armatorii și clienții”, se arată în comunicat. adăugând că toți membrii echipajului sunt nevătămați.

UPDATE ORA 13.00 – Ministrul israelian de externe spune că agenția cheie a ONU nu va funcționa în Gaza după război

Ministrul israelian de externe Israel Katz a sugerat că Israelul va încerca să oprească Agenția ONU pentru Refugiați din Palestina (UNRWA) să opereze în Gaza postbelică, spunând că „nu va face parte din ziua următoare”.

Urmează acuzațiile conform cărora membrii personalului său au fost implicați în atacurile din 7 octombrie asupra Israelului.

Katz a postat sâmbătă o declarație către X „în care felicită guvernul SUA pentru decizia de a înceta finanțarea” UNRWA.
„Am avertizat de ani de zile”, a spus Katz, „UNRWA perpetuează problema refugiaților, obstrucționează pacea și servește drept braț civil al Hamas în Gaza”.

UPDATE ORA 12.00 – Numărul morților din Gaza ajunge la 26.257

Cel puțin 26.257 de palestinieni din Gaza au fost uciși și 64.797 au fost răniți de la începutul războiului Israelului, potrivit celei mai recente actualizări ale ministerului sănătății din enclavă.

Ministerul a adăugat că 174 de palestinieni au fost uciși și 310 au fost răniți în ultimele 24 de ore.

UPDATE ORA 11.00 – Mai multe țări întrerup finanțarea agenției ONU din Gaza pe fondul susținerii că personalul a fost implicat în atacurile din 7 octombrie

Mai multe țări s-au alăturat SUA și Australiei pentru a întrerupe finanțarea către principala agenție de ajutor ONU care operează în Gaza, după ce o parte din personalul acesteia a fost acuzată de participarea la atacurile din 7 octombrie.

Agenția Națiunilor Unite pentru Ajutorare și Lucrări (UNWRA) a concediat vineri mai mulți membri ai personalului, după ce israelienii i-au acuzat de implicare în atacul criminal al Hamas în sudul Israelului.

Dezvăluirea a determinat Departamentul de Stat al SUA să anunțe la scurt timp după aceea că „a întrerupt temporar finanțarea suplimentară” agenției.

Acum, Canada și Italia au urmat exemplul. Ministrul Dezvoltării Internaționale al Canadei, Ahmed Hussen, a făcut anunțul vineri seara pe X.

Ministrul de Externe al Italiei, Antonio Tajani, a confirmat pe X că Italia a suspendat și finanțarea UNRWA, adăugând că „ne angajăm să oferim asistență umanitară populației palestiniene și să protejăm securitatea Israelului”.

UPDATE ORA 10.00 – Australia va întrerupe finanțarea UNRWA din cauza presupusei implicări în atacurile din 7 octombrie

Ministrul australian de externe, Penny Wong, a anunțat suspendarea temporară a finanțării pentru agenția de ajutorare a ONU în Gaza, ca urmare a acuzațiilor că personalul a fost implicat în atacurile din 7 octombrie ale Hamas.

Wong a declarat sâmbătă, într-o declarație, că Canberra a salutat decizia Agenției ONU de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA) de a deschide o anchetă și de a rezilia unele contracte de muncă după ce autoritățile israeliene au afirmat că mai mulți angajați au participat la atacuri.

Australia va continua să sprijine populația din Gaza și să lucreze pentru a oferi asistență umanitară”, a declarat Wong într-o postare X. Ne reiterăm apelurile noastre pentru ca civilii să fie protejați și pentru accesul civililor”.

UPDATE ORA 09.00 – Armata israeliană afirmă că cel puțin 11 persoane au fost ucise în Khan Younis

Armata israeliană afirmă că avioane, tancuri și trupe de infanterie au ucis cel puțin 11 luptători palestinieni în ultimele 24 de ore în luptele din Khan Younis, în Gaza.

Forțele au vizat luptători care încercau să planteze explozibili în apropierea trupelor și pe alții care trăgeau cu puști și grenade propulsate de rachete asupra soldaților, se arată într-un comunicat al armatei israeliene.

UPDATE ORA 08.00 – Hezbollah revendică atacuri asupra Israelului și anunță un nou bilanț al victimelor

Hezbollah afirmă că și-a petrecut ziua de vineri lansând atacuri asupra mai multor situri israeliene de la granița sudică a Libanului, lovind obiective militare și soldați.

A revendicat responsabilitatea pentru nouă atacuri, dintre care primul a avut loc dimineața și a vizat o poziție a trupelor israeliene în apropiere de Hunin. Șase dintre atacuri au avut loc pe timp de noapte, iar cel mai recent a constat într-un atac cu rachete asupra soldaților din apropiere de Metulla, în Israel, în jurul miezului nopții.

Grupul a declarat că a pierdut 168 de luptători de la începutul războiului, inclusiv patru vineri.

UPDATE 6:00-Ambasadorul Ugandei spune că judecătorul ugandez care a votat împotriva tuturor măsurilor în cazul CIJ nu reprezintă țara

Guvernul ugandez a declarat că un judecător ugandez care și-a exprimat dezacordul cu privire la toate măsurile provizorii solicitate de Africa de Sud la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) nu reprezintă țara.

Julia Sebutinde a fost singurul dintre cei 17 judecători ai Curții care a votat împotriva tuturor măsurilor provizorii împotriva Israelului anunțate vineri de instanță. Chiar și judecătorul israelian Aharon Barak a votat în favoarea a două măsuri – livrarea de ajutoare către Gaza și pedepsirea incitării publice la violență.

Dar judecătoarea Sebutinde a scris în opinia sa disidentă că ordinele nu erau justificate, deoarece jurisdicția CIJ „este limitată la Convenția privind genocidul și nu se extinde la presupuse încălcări ale dreptului umanitar internațional”.

Adonia Ayebare, reprezentantul permanent al Ugandei la Națiunile Unite, a răspuns pe contul său de X, în timp ce indignarea din rețelele de socializare creștea.

UPDATE 5:00-Serviciile medicale vitale s-au prăbușit la cel mai mare spital rămas în Gaza, spun cei de la Medici fără Frontiere

Serviciile medicale vitale „s-au prăbușit” la Spitalul Nasser, care este cel mai mare spital funcțional din Fâșia Gaza, potrivit organizației Medici fără Frontiere, cunoscută și sub numele de Medici fără Frontiere (MSF)

„Capacitatea chirurgicală a spitalului [Nasser] este acum aproape inexistentă, iar cei câțiva membri ai personalului medical rămași în spital trebuie să se confrunte cu provizii foarte scăzute, care sunt insuficiente pentru a face față evenimentelor cu victime în masă – afluxuri mari de răniți”, a declarat vineri MSF într-un comunicat, adăugând că cel puțin un pacient a murit miercuri pentru că nu a fost disponibil niciun chirurg ortoped.
Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat, de asemenea, că accesul pentru reaprovizionarea spitalului Nasser din Khan Younis „rămâne o provocare” din cauza luptelor intense din vecinătate.

UPDATE 3:00-Un petrolier a luat foc în Golful Aden după un atac cu rachete houthi

Petrolierul Marlin Luanda este în flăcări în Golful Aden după ce a fost lovit de o rachetă, a anunțat vineri grupul de produse de bază Trafigura.

„La începutul zilei de 26 ianuarie, Marlin Luanda, o navă-cisternă de produse petroliere operată în numele Trafigura, a fost lovită de o rachetă în Golful Aden după ce a tranzitat Marea Roșie”, se arată în comunicat. „Echipamentul de stingere a incendiilor de la bord este în curs de desfășurare pentru a suprima și controla incendiul provocat într-un rezervor de marfă de la tribord.”
Houthis din Yemen, susținuți de Iran, au revendicat atacul, afirmând într-un comunicat că au tras rachete spre „petrolierul britanic” ca răspuns la „agresiunea americano-britanică împotriva țării noastre (Yemen)” și în sprijinul poporului palestinian.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat vineri că speră ca Israelul să se conformeze hotărârii de vineri a Curții Internaționale de Justiție, instanța supremă a ONU, care a cerut țării să ia măsuri pentru a preveni actele de genocid din Gaza.

Într-o declarație a purtătorului de cuvânt al șefului ONU, Stephane Dujarric, Guterres a reiterat caracterul obligatoriu din punct de vedere juridic al deciziilor CIJ, adăugând că are încredere „că toate părțile vor respecta în mod corespunzător ordinul Curții”, scrie CNN.

Șeful ONU a cerut în repetate rânduri o încetare a focului umanitar în Gaza, exprimându-și profunda îngrijorare cu privire la numărul mare de victime civile raportate și la situația umanitară „catastrofală” din enclavă.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat anterior decizia preliminară privind acuzația de genocid a Africii de Sud ca fiind o respingere a discriminării împotriva țării sale.