• Peste 40 de răniți într-un atac împotriva forțelor americane în Iordania.
  • SUA identifică 3 soldați uciși în atacul din Iordania.
  • Casa Albă afirmă că administrația nu urmărește un război cu Iranul.

UPDATE ORA 23.00-O misiune de evaluare a ONU în Gaza ar putea avea loc în următoarele zile, afirmă un oficial american

Potrivit Departamentului de Stat al SUA, primii pași pentru a merge mai departe cu o misiune de evaluare a Națiunilor Unite în nordul Fâșiei Gaza ar trebui să aibă loc în zilele următoare.

Purtătorul de cuvânt Matt Miller a declarat marți că trebuie verificate mai întâi condițiile de securitate și de drumuri pentru a se asigura că misiunea completă de evaluare poate fi efectuată în siguranță.

Misiunea de evaluare planificată a fost întârziată „din cauza unei noi izbucniri a luptelor în nord”, a declarat Miller în cadrul unui briefing.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE ZIUA EUROPEI
HAOS ÎN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ DIN ROMÂNIA
CUM AR FI EUROPA FĂRĂ ZIUA EUROPEI
AVERTISMENTUL UNUI CERCETĂTOR DESPRE A.I.
MAI ESTE EUROPA IUBITĂ?
CIOLACU DĂ VINA PE CÎȚU

UPDATE ORA 22.00-SUA a suspendat finanțarea de 300.000 de dolari pentru UNRWA în timp ce ONU investighează acuzațiile Israelului împotriva personalului

Statele Unite au suspendat finanțarea de aproximativ 300.000 de dolari pentru principala agenție de ajutorare a Națiunilor Unite din Gaza, în timp ce ONU investighează acuzațiile potrivit cărora personalul agenției a fost implicat în atacurile Hamas din 7 octombrie, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matt Miller.

Finanțarea respectivă pentru UNRWA urma să fie livrată în următoarele săptămâni. SUA au anunțat săptămâna trecută că suspendă temporar finanțarea după ce acuzațiile au ieșit la iveală. Teoretic, ar putea exista mai multe finanțări care să fie afectate de această pauză, în funcție de câți bani sunt autorizați de Congres pentru anul fiscal, a explicat Miller.

SUA au oferit aproximativ 121 de milioane de dolari UNRWA în acest an fiscal, a declarat Miller în cadrul unei ședințe de informare a Departamentului de Stat.

UPDATE ORA 21.00-Armata israeliană confirmă că a pompat „volume mari de apă” în tunelurile suspectate de Hamas

Armata israeliană a confirmat oficial marți că a pompat „volume mari de apă” în presupusele tuneluri Hamas din Gaza, după săptămâni de speculații.

În decembrie, un oficial american a declarat pentru CNN că Forțele de Apărare Israeliene (IDF) „testează cu atenție” metoda de a pompa apă de mare în tuneluri „în mod limitat”. La vremea respectivă, FDI nu a reușit să răspundă la solicitarea de comentarii a CNN.

Cu toate acestea, într-o declarație publicată marți, FDI a declarat că a implementat „noi capacități” pentru a viza infrastructura Hamas din Fâșia Gaza prin „canalizarea unor volume mari de apă în tuneluri”. FDI a precizat că sunt folosite instrumente precum pompe și țevi.

UPDATE ORA 20.00- Biden spune că a decis cum să răspundă la atacul cu drone din Iordania

Președintele Joe Biden a declarat marți reporterilor că a luat o decizie cu privire la răspunsul SUA la atacul cu drone care a ucis trei membri ai serviciului american și a rănit zeci de persoane în Iordania.

Întrebat de Arlette Saenz de la CNN dacă a decis cum să răspundă, Biden a răspuns: „Da”, dar a refuzat să ofere mai multe detalii.

Biden avertizase duminică, într-o declarație, că SUA vor răspunde „la momentul și în modul pe care îl vom alege”, în timp ce analizează cum să descurajeze viitoarele atacuri fără a escalada conflictul. Oficialii americani au declarat luni că răspunsul american va fi probabil mai puternic decât loviturile anterioare ale SUA în Irak și Siria împotriva intereselor iraniene, dar au sugerat că este puțin probabil ca SUA să lovească în interiorul Iranului.

Casa Albă a oferit puține detalii despre răspuns, dar a sugerat că orice acțiune va avea ca scop atât degradarea capacităților grupului, cât și transmiterea unui mesaj puternic de descurajare. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a sugerat, de asemenea, că ar putea avea loc printr-o „abordare etapizată” care ar putea include „acțiuni potențial multiple”.

Biden a declarat marți, în timp ce se pregătea să plece pentru o acțiune de strângere de fonduri în sudul Floridei, că el consideră Iranul responsabil pentru atac, despre care CNN a relatat că a fost efectuat de presupuse forțe iraniene proxy.

UPDATE ORA 19.00- Hamas a confirmat marți pentru Reuters că propunerea de acord privind ostaticii include trei etape

Hamas a confirmat marți pentru Reuters că propunerea de acord privind ostaticii include trei etape. Ostaticii civili urmează să fie eliberați primii, urmați de soldații Forțelor de Apărare Israeliene (FDI). Ca ultimă etapă, Hamas ar urma să transfere trupurile celor care au murit în captivitate sau ale celor uciși în timpul zilei de 7 octombrie.

Raportul notează că numărul palestinienilor care vor fi eliberați din închisorile israeliene nu a fost încă stabilit. Acest lucru contrazice rapoartele de la summitul de la Paris, precum și angajamentul premierului israelian Benjamin Netanyahu că „mii de teroriști nu vor fi eliberați”. Luptele trebuie să înceteze în fiecare fază a acordului, potrivit oficialului Hamas citat de Reuters.

UPDATE ORA 18.00- Islanda și Estonia suspendă fondurile UNRWA

Atât Islanda, cât și Estonia au anunțat că suspendă fondurile pentru UNRWA, principala agenție de ajutorare a Națiunilor Unite în Gaza. Măsura este luată în lumina acuzațiilor aduse de Israel, potrivit cărora unii dintre angajații agenției ONU au fost implicați în atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

Ministrul de externe al Estoniei, Margus Tsahkna, a anunțat suspendarea și a cerut o „anchetă rapidă și aprofundată” cu privire la „acuzațiile foarte grave”.

Ministrul de externe al Islandei, Bjarni Benediktsson, a cerut, de asemenea, o investigație amănunțită și a declarat că contribuțiile vor fi înghețate până la consultări cu celelalte țări nordice, a precizat luni, într-un comunicat de presă, Centrul regional de informare pentru Europa de Vest al Națiunilor Unite.

Până în prezent, agenția i-a concediat pe angajații în cauză. Dar avocații au avertizat că lipsa de finanțare ar însemna un dezastru pentru civili.

UPDATE ORA 17.00- Autoritățile din Gaza spun că 100 de cadavre neidentificate au fost returnate din Israel

Autoritatea de trecere a frontierei din Gaza afirmă că 100 de cadavre neidentificate au fost returnate în Gaza din Israel.

Hisham Adwan, un purtător de cuvânt al Autorității de Trecere a Frontierelor, a declarat pentru CNN că „100 de cadavre neidentificate au fost livrate din partea israeliană prin punctul de trecere Kerem Shalom marți dimineață într-un container”.

El a spus că trupurile au fost luate din Fâșia Gaza și că este posibil ca unele dintre ele să fi fost luate din cimitirele din Gaza. CNN a relatat anterior că armata israeliană a profanat cel puțin 16 cimitire în cadrul ofensivei sale terestre din Gaza, lăsând pietre funerare distruse, pământ răsturnat și, în unele cazuri, cadavre dezgropate.

UPDATE ORA 16.00- Protestatarii israelieni blochează din nou camioanele cu ajutoare pentru Gaza

Protestatarii israelieni au blocat din nou camioanele care transportau ajutoare pentru Gaza, cerând ca ajutorul umanitar să fie livrat doar în schimbul eliberării ostaticilor.

Activiștii din cadrul mișcării „Tsav 9′” au evitat blocajele poliției pentru a ajunge la punctul de trecere Nitzana, unde camioanele cu ajutoare sunt inspectate înainte de a fi trimise la Rafah pentru a trece în Gaza.

UPDATE ORA 15.00- Husam Zomlot a reacționat la comentariile ministrului de externe David Cameron

Șeful misiunii palestiniene în Marea Britanie, Husam Zomlot, a reacționat la comentariile ministrului de externe David Cameron că Marea Britanie ar putea recunoaște un stat palestinian, descriind cuvintele drept „istorice”.

Pe rețelele de socializare, Zomlot a spus:

„Acest lucru este istoric. Este pentru prima dată când un ministru de externe al Regatului Unit consideră recunoașterea statului Palestina, bilateral și în cadrul ONU, ca o contribuție la o soluție pașnică, mai degrabă decât un rezultat.”

UPDATE ORA 14.00- Un jurnalist aflat în centrul unui complot iranian de a ucide doi prezentatori de televiziune din Regatul Unit a spus că sancțiunile nu vor împiedica Iranul

Un jurnalist aflat în centrul unui complot iranian de a ucide doi prezentatori de televiziune din Regatul Unit a spus că sancțiunile nu vor împiedica Iranul să vizeze oamenii pe teritoriul Marii Britanii, relatează Deepa Parent.

Guvernele Marii Britanii și SUA i-au sancționat luni pe oficialii iranieni cu interdicții de călătorie și înghețare a activelor din cauza țintirii lui Sima Sabet și Fardad Farahzad, care lucrau pentru postul de știri TV Iran International cu sediul la Londra.

Complotul de a-i ucide pe cei doi prezentatori a fost doar una dintre cele cel puțin 15 amenințări credibile de ucidere sau răpire a cetățenilor britanici și a altor persoane care trăiesc în Regatul Unit de la începutul anului 2022, potrivit oficialilor britanici.

Iranul vizează din ce în ce mai mult oamenii din afara granițelor sale printr-o tactică cunoscută sub numele de represiune transnațională, care urmărește să înăbușe dezbaterile sau criticile.

Personalul BBC din Londra a declarat pentru The Guardian că le este teamă să meargă singuri afară după ce au fost hărțuiți de autoritățile iraniene, după ce ar fi fost avertizat: „Putem face tot ce vrem în Londra”.

UPDATE ORA 13.00- Numărul deceselor palestinienilor în interiorul Gaza din 7 octombrie se ridică acum la 26.751 – minister

Un total de 26.751 de palestinieni au fost uciși și 65.636 au fost răniți în urma acțiunilor militare israeliene în Gaza începând cu 7 octombrie, a anunțat marți Ministerul Sănătății din Gaza într-un comunicat.

Reuters raportează că ministerul, care este controlat de Hamas, a declarat că 114 palestinieni au fost uciși și 249 au fost răniți în ultimele 24 de ore.

OCHA, organismul ONU pentru drepturile omului, a înregistrat, în plus, 367 de palestinieni uciși, inclusiv 94 de copii, în Cisiordania ocupată de Israel în aceeași perioadă.

Israelul susține că a ucis 9.000 de combatanți inamici în Gaza.

Nu a fost posibil ca jurnaliştii să verifice în mod independent cifrele victimelor emise în timpul conflictului.

UPDATE ORA 12.00- Secretarul de externe al Marii Britanii, David Cameron, urmează să înceapă a patra călătorie în Orientul Mijlociu

Secretarul de externe al Marii Britanii, David Cameron, urmează să înceapă a patra călătorie în Orientul Mijlociu de la preluarea acestei funcții, începând cu discuții în Oman, inclusiv rolul lui Muscat de a ajuta la medierea unei propuneri de reglementare a păcii în Yemen.

Ministerul de Externe a declarat că se va concentra asupra atacurilor Houthi continue asupra transportului comercial din Marea Roșie, precum și asupra navelor navale din SUA și Marea Britanie care încearcă să ofere protecție.

Există deja semne că violența se răspândește în Yemen, deoarece forțele care susțin guvernul recunoscut de ONU din Aden se confruntă cu luptătorii Houthi. Violența și desemnarea iminentă a Houthis ca grup terorist de către SUA ar putea exacerba eforturile grupurilor de ajutor pentru a asigura că bunurile umanitare ajung în Yemen.

UPDATE ORA 11.00- Imagini CCTV arată forțele de securitate israeliene implicate într-un raid la spitalul Jenin, care a ucis trei palestinieni

Hamas a confirmat că una dintre cele trei persoane ucise de forțele israeliene în timpul unui raid asupra spitalului Ibn Sina din Jenin din Cisiordania ocupată de Israel a fost membru. Jihadul Islamic a revendicat celelalte două.

Poliția de frontieră a Israelului a declarat că cei trei palestinieni au fost uciși într-o operațiune a unității sub acoperire a forței. CCTV-ul difuzat online părea să arate aproximativ o duzină de trupe sub acoperire, inclusiv trei îmbrăcați în haine de femei și doi îmbrăcați în personal medical, care se plimbă cu puști pe coridorul spitalului.

UPDATE ORA 10.00- Wafa relatează că „zeci de civili palestinieni” au fost uciși astăzi de atacurile aeriene israeliene

Agenția de presă palestiniană Wafa relatează că „zeci de civili palestinieni” au fost uciși astăzi de atacurile aeriene israeliene, inclusiv „atacuri aeriene intense și înverșunate în orașul Rafah”, care se află în sudul Fâșiei Gaza și este una dintre zonele Israelului. armata le-a spus în repetate rânduri palestinienilor să fugă pentru siguranță.

Hani Mahmoud, raportând de la Rafah pentru Al Jazeera, a spus că greva de la Rafah a provocat „o mare panică și îngrijorare, deoarece oamenii cred că operațiunea militară se extinde pas cu pas”. El a spus că o casă a fost distrusă și că un număr de persoane au fost raportate morți, deoarece „armata israeliană continuă să bombardeze, să omoare și să mutileze palestinieni în toată Gaza”.

Wafa relatează că au avut loc și atacuri aeriene în tabăra Nuseirat din centrul Fâșiei Gaza și în Khan Younis.

UPDATE ORA 9.00- Agence France-Presse spune că uciderea a trei trupe americane „trage SUA și mai mult într-un război proxy”

În timp ce SUA își analizează următorii pași, Agence France-Presse spune că uciderea a trei trupe americane „trage SUA și mai mult într-un război proxy cu Iranul pe care președintele Joe Biden sperase să-l evite și pe care încă speră să poată fi controlat”.

Iată mai multe din analiza lor:

„După ani în care s-a încercat să atenueze tensiunile cu Iranul prin dialog și apoi luni în care a încercat să împiedice escaladarea războiului Israel-Hamas, lovitura cu drone a militanților susținuți de Iran asupra forțelor americane din Iordania a depășit o linie roșie nedeclarată pentru administrația Biden.”

ȘTIREA INIȚIALĂ

Peste 40 de militari americani au fost răniți în atacul asupra forțelor americane din Iordania, potrivit Departamentului Apărării, un număr care ar putea continua să crească, scrie CNN.

„Ne așteptăm ca acest număr să continue să fluctueze pe măsură ce membrii noștri de serviciu, după cum știți, cu TCC, raportează simptomele mai târziu, astfel încât acest număr ar putea continua să crească”, a declarat adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, Sabrina Singh.

Comandamentul Central al SUA a declarat anterior, duminică, într-o declarație, că 34 de membri ai serviciului au fost răniți.

Departamentul Apărării a făcut publice numele soldaților americani uciși într-un atac care ar fi fost comis de miliții susținute de Iran împotriva unei forțe americane din Iordania: