• Armata israeliană a efectuat un atac asupra unui oraș din Cisiordania ocupată, blocând toate intrările cu mai multe vehicule militare.
  • Ciocniri violente au avut loc în satul Muthalath al-Shuhada, situat la sud de orașul Jenin, în urma atacului israelian.
  • Videoclipuri postate de platforme locale palestiniene arată soldați israelieni de infanterie desfășurându-se în cartiere rezidențiale din orașul Ya’bad, la sud-vest de Jenin, într-o operațiune de raiduri pe străzi și în cartiere.

UPDATE ORA 23.00-Peste 40 de răniți într-un atac împotriva forțelor americane în Iordania

Peste 40 de militari americani au fost răniți în atacul asupra forțelor americane din Iordania, potrivit Departamentului Apărării, un număr care ar putea continua să crească.

„Ne așteptăm ca acest număr să continue să fluctueze pe măsură ce membrii noștri de serviciu, după cum știți, cu TCC, raportează simptomele mai târziu, astfel încât acest număr ar putea continua să crească”, a declarat adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, Sabrina Singh.
Comandamentul Central al SUA a declarat anterior, duminică, într-o declarație, că 34 de membri ai serviciului au fost răniți.

UPDATE ORA 22.00-Casa Albă afirmă că administrația nu urmărește un război cu Iranul – dar nu exclude lovituri în urma atacului cu drone

Statele Unite „nu caută războiul” – dar Casa Albă nu a exclus luni perspectiva ca președintele Joe Biden să ia în considerare posibilitatea unor lovituri în Iran. Aceasta intervine după ce trei soldați din armata americană au fost uciși și peste 30 de membri ai serviciului au fost răniți într-un atac cu drone în cursul nopții în Iordania.

Recomandări

RAISI ȘI DELEGAȚIA AU MURIT
CINE ESTE EBRAHIM RAISI?
DE CE E ROȘU PORTRETUL REGELUI?
TRUMP „ÎNGHEAȚĂ” ÎN TIMPUL DISCURSULUI
CINE E MUHAMMAD MUKHABAR?
CONTRACTELE LUI ALTMAN

„Nu căutăm un război cu Iranul, nu căutăm un conflict cu regimul pe cale militară”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby. „Nu căutăm să escaladăm aici. Acest atac din weekend a fost o escaladare, să nu faceți nicio greșeală – și necesită un răspuns, să nu faceți nicio greșeală în această privință. Nu mă voi antepronunța deciziei președintelui”.

UPDATE ORA 21.00-Biden s-a întâlnit cu echipa de securitate națională în legătură cu atacul mortal cu drone

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, s-a întâlnit luni dimineață cu membrii echipei sale de securitate națională pentru a discuta despre ultimele evoluții în cazul atacului cu dronă care a ucis trei militari americani și a rănit zeci de alte persoane în Iordania, a anunțat Casa Albă.

UPDATE ORA 20.00-Miliția irakiană susținută de Iran spune SUA să plece sau să plătească un „preț greu”, a doua zi după atacul asupra unei baze din Iordania

O grupare șiită irakiană prorusă de Iran care operează în Irak și Siria a avertizat SUA că va continua atacurile dacă soldații americani nu „pleacă astăzi”.

Grupul, Harakat Al-Nujaba, a făcut această declarație la o zi după ce un atac cu drone asupra unui avanpost din nordul Iordaniei a provocat moartea a trei soldați americani și a provocat rănirea altor peste 30 de persoane. Al-Nujaba nu a revendicat atacul în declarație.

Nu este clar la ce se referă grupul, dar după atacul cu dronă au apărut rapoarte ale presei regionale care confundă locul în care au fost uciși soldații americani. Miliția a promis că prezența SUA în regiune va fi eradicată și a avertizat că va fi plătit „un preț greu pentru fiecare zi care trece fără ca aceștia să se retragă”.

În declarație, grupul a cerut SUA să „învețe lecția” și să „plece imediat”, subliniind că, în caz contrar, va fi plătit un „preț greu”.

„Cazărmile și bazele voastre știu foarte bine că facem ceea ce spunem… [SUA] trebuie să învețe lecția și să plece astăzi înainte de mâine”, a adăugat declarația.

Statele Unite au efectuat în trecut lovituri de represalii împotriva milițiilor susținute de Iran, inclusiv una la începutul acestei luni la Bagdad, care a ucis un comandant de rang înalt al Al-Nujaba.

UPDATE ORA 18.00-Cel puțin jumătate dintre principalii donatori guvernamentali ai UNRWA au suspendat finanțarea

Cel puțin jumătate dintre principalii donatori guvernamentali ai UNRWA, agenția ONU de ajutorare a Palestinei, au anunțat că vor suspenda finanțarea organizației după ce Israelul a afirmat că unii dintre membrii personalului său au fost implicați în atacul din 7 octombrie.

UPDATE ORA 17.00-WSJ: Apărarea antiaeriană din tabăra americană din Iordania a confundat dronă inamică cu drona americană

Armata Statelor Unite nu a reușit să oprească un atac mortal asupra militarilor săi în Iordania deoarece drona s-a apropiat de bază în același timp în care o dronă americană se întorcea și ea în zonă, au declarat luni oficiali americani.

În momentul în care drona americană s-a întors în bază a existat o anumită confuzie cu privire la faptul că cealaltă dronă care se apropia era prietenoasă sau nu, au declarat oficialii, potrivit The Wall Street Journal.

UPDATE ORA 16.00- Administrația Biden discută despre încetinirea unor livrări de armament către Israel pentru a-l presa pe Netanyahu

Administrația Biden discută folosirea vânzărilor de armament către Israel ca o pârghie pentru a convinge guvernul premierului Benjamin Netanyahu să țină cont de apelurile de lungă durată ale SUA de a reduce asaltul militar din Fâșia Gaza, potrivit a trei oficiali americani actuali și a unui fost oficial american.

UPDATE ORA 15.00- Congresmanul Alexandria Ocasio-Cortez a refuzat duminică să se alăture criticilor care acuză Israelul de genocid

Congresmanul Alexandria Ocasio-Cortez a refuzat duminică să se alăture criticilor care acuză Israelul de genocid în acțiunile sale în Gaza, dar a spus că societatea americană nu ar trebui să „aruncă pe cineva din discursul nostru public” pentru că a făcut acest lucru.

În urma ordinului Curții Internaționale de Justiție adresat Israelului de a lucra pentru a preveni actele de genocid împotriva palestinienilor din Gaza, reprezentantul democrat din New York a susținut la Meet the Press că „cantități mari de americani” cred că „genocidul” este termenul potrivit pentru ceea ce se întâmplă. în Gaza.

„Faptul că [CIJ] a spus că există responsabilitatea de a preveni acest lucru, faptul că acest cuvânt este chiar în joc, faptul că acest cuvânt este chiar și în discursul nostru, cred că demonstrează inumanitatea în masă cu care se confruntă cetățenii din Gaza”, ea. a spus.

UPDATE ORA 14.00- SUA: „Nu căutăm un război cu Iranul”

John Kirby, într-un interviu la televiziunea NBC din SUA, a spus că Casa Albă nu caută un război cu Iranul sau o escaladare regională.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională a spus:

 „Nu căutăm un război cu Iranul. Nu căutăm să intensificăm conflictul din regiune. Evident, aceste atacuri continuă să vină. Vom continua să ne uităm la opțiuni. Nu pot vorbi pentru Liderul Suprem sau ceea ce vrea sau nu vrea. Pot să vă spun ce vrem. Ceea ce ne dorim este un Orient Mijlociu stabil, sigur, prosper și dorim ca aceste atacuri să înceteze.

Despre acuzațiile făcute de Israel împotriva a 12 angajați ai agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA), care au condus la retragerea de finanțare a SUA pentru agenție, a spus Kirby.

Este important să ne amintim că UNRWA face o activitate importantă în regiune, cu siguranță în Gaza. Au ajutat la salvarea a mii de vieți și nu ar trebui să contestăm munca bună a unei întregi agenții din cauza acuzațiilor teribile, doar teribile, făcute lobby împotriva unui număr mic dintre angajații lor. Așa că cred că avem puncte de decizie pe care va trebui să le facem în continuare aici, dar nu vreau să avansez cu investigația și cu ceea ce va găsi.”

UPDATE ORA 13.00- Organizația de caritate ActionAid a descris retragerea finanțării pentru UNRWA de către unele țări donatoare drept o „condamnare la moarte” pentru populația din Gaza.

Într-o declarație, acesta spunea:

„ActionAid salută ancheta UNRWA legată de acuzațiile de implicare a unui grup mic de membri ai personalului UNRWA în atacurile din 7 octombrie, cu toate acestea, denunțăm cu vehemență alegerea crudă de a pedepsi o întreagă populație de către unele dintre națiunile care au cerut anterior ajutor și protecție sporită pentru umanitarii din Gaza.

Retragerea finanțării de către aceste țări donatoare este o condamnare la moarte pentru aproximativ două milioane de civili, peste jumătate dintre aceștia fiind copii care depind de ajutorul UNRWA în Gaza pentru a supraviețui.”

UPDATE ORA 12.00- Agenția de presă palestiniană Wafa relatează că aripa de maternitate a unui spital din Jenin din Cisiordania ocupată de Israel a fost avariată în această dimineață în timpul unui raid al forțelor de securitate israeliene.

Se raportează:

„Forțele de ocupație au tras în maternitatea spitalului guvernamental Jenin, în timp ce străzile din apropiere au fost distruse, în timpul operațiunii militare în desfășurare în orașul Jenin și tabăra acestuia, care a lăsat până acum un tânăr rănit de un glonț în picior. Cartierul de est al orașului Jenin a avut loc raiduri și percheziții pe scară largă în case, în timp ce rezidenții lor au fost reținuți, interogați și bătuți.”

UPDATE ORA 11.00- Oficialii americani au respins afirmația houthiilor din Yemen conform căreia ar fi atacat o navă a marinei americane.

Anterior, un purtător de cuvânt al Houthi a declarat că a vizat USS Lewis B Puller cu o rachetă. Un oficial american al apărării, vorbind cu Associated Press sub condiția anonimatului pentru a discuta chestiuni de informații, a declarat că nu a fost raportat niciun atac.

UPDATE ORA 10.00- Agenția de presă palestiniană Wafa raportează că „zeci de civili, în mare parte copii și femei” au fost uciși în ultimul bombardament israelian asupra Fâșiei Gaza.

Wafa Scrie:

 „Forța militară israeliană a efectuat lovituri aeriene intense și aprige împotriva cartierului Al-Zaytoun, la sud de orașul Gaza, și a zonei Tal Al-Hawa, la vest de oraș, care au dus la uciderea mai multor persoane și provocând multiple cauzalități.

 Mai devreme aseară, cel puțin 23 de civili au fost uciși și alții răniți într-un atac aerian israelian care a vizat o casă locuită aparținând familiei Al-Mutwi la vest de tabăra Nuseirat.”

Vineri, Curtea Internațională de Justiție de la Haga a spus Israelului că trebuie să „ia toate măsurile în puterea sa” pentru a renunța la uciderea palestinienilor, încălcând convenția de genocid.

UPDATE ORA 9.00- Armata israeliană a emis o declarație în care susține că a ucis „zeci de teroriști înarmați în luptele din centrul Fâșiei Gaza”

Armata israeliană a emis o declarație în care susține că a ucis „zeci de teroriști înarmați în luptele din centrul Fâșiei Gaza” și afirmă că activitățile „împotriva agenților și infrastructurii teroriste continuă în Khan Younis și în orașul Gaza”.

Enumerând mai multe angajamente, susține că a „localizat cantități mari de arme, inclusiv un RPG, echipamente militare și active tehnologice” în interiorul Fâșiei Gaza și a ucis ceea ce pretindea că sunt „patru teroriști care se pregăteau să efectueze un atac asupra Trupele IDF adiacente Spitalului Al-Amal.”

UPDATE ORA 8.00- Miniștrii israelieni cer reinstalarea Gaza, „relocarea voluntară” a palestinienilor

Miniștrii și miniștrii israelieni de extremă-dreapta aparținând partidului Likud al lui Benjamin Netanyahu au participat la o conferință privind relocarea Gaza, la care ministrul securității naționale, Itamar Ben Gvir, a declarat că israelienii trebuie „să găsească o modalitate legală de a emigra voluntar [palestinienii]”. , a relatat ziarul Haaretz.

La conferința desfășurată duminică la Ierusalim au participat mii de oameni, inclusiv ministrul de finanțe, Bezalel Smotrich, precum și alți membri ai Knessetului și ai guvernului de coaliție, rabini, activiști ai colonizării și familiile soldaților care luptă în Gaza.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Armata israeliană a atacat orașul Jenin din Cisiordania ocupată de la toate intrările sale cu mai multe vehicule militare, scrie Al-Jazeera.

De asemenea, aceasta a precizat că au izbucnit ciocniri în satul Muthalath al-Shuhada, la sud de orașul Jenin.

Platforme locale palestiniene au publicat videoclipuri care arată soldați israelieni de infanterie luând cu asalt cartiere rezidențiale din orașul Ya’bad, la sud-vest de Jenin, în Cisiordania ocupată.

Videoclipurile au arătat o desfășurare mare de vehicule și soldați israelieni care făceau raiduri în cartiere și pe străzi separate.

Armata israeliană a luat cu asalt în mod regulat orașele palestiniene din Cisiordania, pe fondul unei creșteri a violențelor din partea coloniștilor. Atacurile israeliene au ucis sute de palestinieni în Cisiordania începând cu 7 octombrie.