• Bombardamentele israeliene asupra orașului Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza au cauzat rănirea și decesul mai multor palestinieni.
  • Instalația spitalului european a fost vizată, provocând daune clădirilor după distrugerea unui rezervor de combustibil din apropiere.
  • Stația de combustibil a fost lovită, rezultând moartea unei persoane și rănirea a șase altele, conform rapoartelor agenției de știri Wafa.

UPDATE ORA 21.00- Cele două zile pline de atacuri aeriene în centrul și sudul Gazei provoacă zeci de morți

Cel puțin 14 palestinieni au fost uciși și mulți alții răniți în urma a trei atacuri aeriene israeliene în centrul Gazei, a declarat duminică un medic de la Spitalul Martirilor Al-Aqsa. A fost lovită Moscheea Al-Shuhada din orașul Deir al-Balah, potrivit medicului. Videoclipul obținut de CNN din partea de vest a orașului a arătat civili încercând să salveze oameni de sub dărâmături.

Videoclipul de la spital a arătat scene cu mai multe cadavre în pungi de plastic și multe persoane, inclusiv mai mulți copii, fiind tratate în camera de urgență. Forțele de Apărare a Israelului nu au răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Știrile de la Deir al-Balah vin după ce atacurile aeriene asupra orașului Rafah din sudul au ucis cel puțin 17 persoane în cartierul dens populat El-Geneina sâmbătă, potrivit dr. Marwan Al-Homss, directorul Abu Youssuf. Spitalul Al-Najjar.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

Ministerul Palestinian al Sănătății, controlat de Hamas, afirmă că cel puțin 27.365 de persoane au fost ucise și 66.630 au fost rănite în Gaza de la atacurile Hamas din 7 octombrie și de la ofensiva Israelului în enclavă.

UPDATE ORA 18.00-Sullivan promite „acțiuni suplimentare” după ce SUA efectuează lovituri de răzbunare asupra țintelor miliției legate de Iran

SUA vor lua „măsuri suplimentare” după ce au efectuat atacuri aeriene majore în weekend împotriva milițiilor susținute de Iran care au atacat trupele americane în Orientul Mijlociu, a declarat duminică consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan.

„Aș spune doar că președintele a fost clar când le-a ordonat. Acesta a fost începutul răspunsului nostru și vor urma mai mulți pași”, a spus Sullivan

Sullivan, ca răspuns la întrebarea lui Bash dacă asta înseamnă că SUA plănuiesc lovituri suplimentare, a spus: „Ceea ce înseamnă este că vom lua măsuri suplimentare.

„În mod evident, nu voi descrie caracterul acelei acțiuni pentru că nu vreau să ne telegrafez pumnii”, a spus el, „dar vor fi mai multe acțiuni.”

UPDATE ORA 17.00 – Armata israeliană revendică atacuri asupra mai multor situri Hezbollah din sudul Libanului

Armata israeliană a afirmat că a efectuat o serie de lovituri asupra localităților libaneze Blida și Mays al-Jabal, potrivit unei postări pe canalul său Telegram.

Aceasta a afirmat că loviturile au vizat o poziție de lansare de rachete, un post de observare și un tanc al Hezbollah.

UPDATE ORA 16.00 – Problemele umanitare din Gaza vor fi prioritatea principală a lui Blinken în timpul călătoriei în Orientul Mijlociu: Casa Albă

Problemele umanitare din Gaza vor fi o prioritate principală pentru secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în timpul actualei sale călătorii în regiune, potrivit consilierului pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan.

Blinken se afla în drum spre Orientul Mijlociu, într-o călătorie care va include opriri în Israel, Egipt, Qatar, Arabia Saudită și Cisiordania în această săptămână.

„Nevoile poporului palestinian sunt ceva ce va fi în prim-plan”, a declarat Sullivan la emisiunea Face the Nation de la CBS.

UPDATE ORA 15.00- Șase zile mai târziu, soarta lui Hind și a doi medici rămâne necunoscută

PRCS spune că soarta colegilor săi, Yousef Zeino și Ahmed al Madhoun, din echipa serviciilor de urgență, care au mers să-l salveze pe Hind, în vârstă de șase ani, rămâne necunoscută.

„Unde este Hind? Unde sunt Yousef și Ahmed? Mai sunt în viață? Vrem să le cunoaștem soarta”, a postat Semiluna Roșie pe X.

Se crede că sora lui Hind, Layan, și alți membri ai familiei au fost uciși de un atac israelian în timp ce erau într-un apel de urgență.

Ambulanțe au fost trimise pentru a-l salva pe Hind în urmă cu câteva zile, dar PRCS a pierdut contactul cu medicii.

UPDATE ORA 14.00- Israelul nu a furnizat nicio dovadă care să susțină acuzațiile UNRWA: Lazzarini

Comisarul general al UNRWA a declarat pentru Financial Times (FT) că Israelul nu a furnizat încă dovezi cu privire la afirmațiile sale conform cărora aproximativ o duzină de angajați ai UNRWA au fost implicați în atacurile din 7 octombrie.

Philippe Lazzarini a spus că, deși ia în serios acuzațiile aduse organizației, nu poate comenta progresul anchetei Oficiului pentru Serviciile de Supraveghere Internă al ONU.

FT a declarat că a văzut evaluarea informațiilor care nu a furnizat nicio dovadă pentru afirmațiile care includ o acuzație că un membru al personalului a răpit o femeie.

Afirmațiile au determinat 15 țări donatoare să-și retragă finanțarea către UNRWA, o mișcare despre care Lazzarini a spus că ar putea conduce UNRWA să fie forțată să pună capăt asistenței și operațiunilor de salvare în Fâșia Gaza până la sfârșitul lunii februarie.

UPDATE ORA 13.00- Jihadul Islamic spune că atacurile SUA și Marea Britanie asupra Yemenului urmăresc să aprindă regiunea

Gruparea Jihad Islamic Palestinian a declarat că „condamnă cu fermitate” continuarea agresiunii americano-britanice asupra Yemenului.

Aceste atacuri urmăresc să aprindă regiunea și să extindă cercul de foc, a declarat grupul într-un comunicat pe Telegram.

„Afirmăm că Washingtonul și capitalele occidentale încă gestionează agresiunea israeliană asupra Fâșiei Gaza și îi oferă acoperire politică și economică și sprijin militar”, se arată în comunicat.

UPDATE ORA 12.00- Iranul spune că loviturile asupra Yemenului „contrad” politica SUA și Marea Britanie

Iranul a denunțat ultimele lovituri ale SUA și Regatului Unit asupra țintelor din Yemen, spunând că „contrad” intenția declarată de a evita un conflict mai larg din Orientul Mijlociu.

Aceste atacuri sunt „în contradicție clară cu afirmațiile repetate ale Washingtonului și Londrei că nu doresc extinderea războiului și a conflictului în regiune”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Nasser Kanaani, într-un comunicat.

El a acuzat SUA și Marea Britanie că „alimentează haosul, dezordinea, nesiguranța și instabilitatea” prin sprijinirea Israelului în războiul său împotriva Gaza.

UPDATE ORA 11.00- Critica lui Ben-Gvir la adresa lui Biden „a afectat statutul internațional al Israelului”: Lapid

Yair Lapid, liderul opoziției din Israel, a reacționat la interviul lui Itamar Ben-Gvir, ministrul Securității Naționale al Israelului, cu Wall Street Journal (WSJ).

Lapid a spus la X că critica lui Ben-Gvir față de gestionarea de către președintele american Joe Biden a războiului Israelului împotriva Gaza în interviu a fost un atac direct asupra poziției internaționale a Israelului și a efortului de război.

Lapid a spus că îi va cere premierului israelian Benjamin Netanyahu să-l „rețină” pe Ben-Gvir, dar a adăugat că liderul țării „nu poate controla niciunul dintre extremiștii din guvernul său”.

În interviul WSJ, Ben-Gvir a spus că Biden a fost „ocupat să ofere ajutor umanitar și combustibil” Gazei, mai degrabă decât să sprijine pe deplin efortul de război al Israelului.

UPDATE ORA 10.00- Coaliția de guvernământ de dreapta a premierului israelian Benjamin Netanyahu nu va supraviețui acceptării unui acord extins de încetare a focului

Se prezice pe scară largă că coaliția de guvernământ de dreapta a premierului israelian Benjamin Netanyahu nu va supraviețui acceptării unui acord extins de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor din Gaza cu Hamas, așa cum au propus provizoriu de mediatorii arabi săptămâna trecută.

Politicienii de extremă dreapta, precum ministrul securității naționale, Itamar Ben-Gvir, promit să prăbușească guvernul, mai degrabă decât să accepte ceea ce susțin că ar fi o victorie a terorismului după atrocitățile din 7 octombrie. Oponenții speră cu ardoare că își vor îndeplini amenințarea.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Mai mulți palestinieni au fost răniți și uciși pe fondul bombardamentelor israeliene asupra orașului Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza, scrie Al Jazeera.

„În ultimele câteva ore, au vizat instalația spitalului european”, spune Abu Azzoum.

Șrapnelul a provocat daune clădirilor spitalului după ce un rezervor de combustibil din apropiere a fost distrus, adaugă Abu Azzoum.

Între timp, agenția de știri Wafa relatează că o persoană a fost ucisă și alte șase au fost rănite în momentul în care stația de combustibil a fost lovită.

De asemenea, avioanele de război israeliene au vizat cartierul Al-Manara, la sud-est de Khan Younis, precum și bombardamente de artilerie în zona Miraj din provincia Khan Younis.