• Liderii Hamas nu au răspuns încă la acordul Israelului de încetare a focului.
  • Antony Blinken sosește luni în Orientul Mijlociu pentru a încuraja armistițiul dintre Israel și Hamas.
  • Bilanțul victimelor din Gaza a crescut la 27.478 de morți.
  • SUA au distrus cinci rachete Houthi pregătite să fie lansate în Marea Roșie.

UPDATE ORA 22.00 – PRCS spune că 8.000 de persoane strămutate au fost evacuate din spitalul al-Amal

Societatea Semilună Roșie Palestiniană (PRCS) a declarat că 8.000 de persoane strămutate care se adăposteau la spitalul al-Amal și la sediul grupului din Khan Younis au fost evacuate.

„Astăzi, aproximativ 8.000 de persoane strămutate au fost evacuate din spitalul Al-Amal și de la sediul PRCS din #KhanYunis”, a declarat grupul într-o postare pe rețelele de socializare. „Au rămas doar patruzeci de persoane strămutate în vârstă și aproximativ 80 de pacienți și răniți, precum și o sută de membri ai personalului administrativ și medical”.

UPDATE ORA 21.00 – SUA afirmă că nu a anunțat în prealabil Irakul despre loviturile de săptămâna trecută

Departamentul de Stat afirmă că Irakul nu a fost avertizat în avans înainte de raidurile americane de săptămâna trecută împotriva unor grupuri cu sediul în Irak aliate cu Iranul. SUA declarase anterior că a fost transmisă o notificare prealabilă.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Autoritățile irakiene au denunțat loviturile – care au avut loc după ce un atac cu dronă a ucis trei soldați americani în Iordania – ca fiind o încălcare a suveranității țării. De asemenea, Bagdadul a declarat că se află în discuții cu Washingtonul pentru a reduce prezența militară americană în Irak.

UPDATE ORA 20.00 – Netanyahu spune că „războiul nu trebuie să se încheie” înainte ca Israelul să ucidă liderii Hamas

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni că „războiul nu trebuie să se încheie” înainte ca Israelul să ucidă conducerea Hamas.

„Obiectivul nostru este o victorie absolută asupra Hamas. Vom ucide conducerea Hamas, prin urmare trebuie să continuăm să acționăm în toate zonele din Fâșia Gaza. Războiul nu trebuie să se încheie înainte de asta. Va dura ceva timp – luni, nu ani”, a declarat el la o reuniune a fracțiunii partidului său, Likud.

În trecut, Israelul nu și-a ascuns intenția de a continua să vâneze liderii Hamas mult timp după încheierea războiului. Netanyahu a mai spus anterior că războiul împotriva Hamas „va fi o luptă lungă”.

UPDATE ORA 19.00 – Forțele americane și ale coaliției din Siria au mai fost atacate de 3 ori de la loviturile aeriene de vineri, potrivit unui oficial

Statele Unite și forțele coaliției au fost atacate de încă trei ori în Siria de când SUA au lansat atacuri aeriene împotriva milițiilor susținute de Iran în weekend, a declarat un oficial american.

Președintele SUA, Joe Biden, a răspuns „da” duminică, când a fost întrebat dacă loviturile au funcționat pentru a descuraja Forța Quds a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) al Iranului și grupările de miliție afiliate – dar mai multe atacuri au avut loc în regiune în ultimele zile.

UPDATE ORA 18.00 – Hamas face apel la abordarea abuzurilor israeliene împotriva deținuților palestinieni

Grupul a îndemnat organizațiile pentru drepturile omului să documenteze și să urmărească poveștile palestinienilor care au fost reținuți de forțele israeliene în Gaza și care au raportat tortură și umilință în timpul captivității.

„Aceste mărturii despre încălcările comise de Israel împotriva celor răpiți în Gaza sunt o altă dovadă că Israelul comite în mod deliberat crime de război și crime împotriva umanității, care necesită urmărirea penală în fața unui tribunal internațional”, a declarat Hamas într-o declarație.

UPDATE ORA 17.00 – Mai multe din partea diplomatului francez de rang înalt la Ierusalim: Tragedia continuă din Gaza trebuie să înceteze

Stephane Sejourne a cerut „respectarea dreptului umanitar internațional de către toți, o încetare imediată și durabilă a focului și un aflux masiv de ajutor umanitar”, în urma unei întâlniri cu omologul său israelian.

De asemenea, el a declarat că violențele coloniștilor israelieni ilegali din Cisiordania ocupată „trebuie să înceteze”, la fel ca și „comentariile la fel de violente care semănau ura împotriva palestinienilor”.

„Aceste comentarii sunt din ce în ce mai numeroase în Israel și sunt transmise de liderii politici. Considerăm acest lucru grav”, a declarat Sejourne.

UPDATE ORA 16.00 – Bilanțul victimelor din Gaza a crescut la 27.478 de morți

Cel puțin 66.835 de persoane au fost, de asemenea, rănite în bombardamentele israeliene asupra Fâșiei Gaza asediate din 7 octombrie, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

Bilanțul revizuit al morților în Israel în urma atacurilor Hamas din 7 octombrie se ridică la 1.139 de morți.

UPDATE ORA 15.00- FM israelian mulțumește Franței pentru suspendarea finanțării UNRWA

Ministrul de Externe al Israelului, Israel Katz, i-a mulțumit omologului său francez pentru sprijinul acordat de Franța Israelului și pentru suspendarea finanțării pentru UNRWA.

Într-o întâlnire între cei doi la Ierusalim, Katz a susținut că țara sa lucrează pentru a găsi alternative la UNRWA în Fâșia Gaza.

UPDATE ORA 14.00- Familiile strămutate părăsesc spitalul al-Amal după un asediu de două săptămâni

Semiluna Roșie spune că sute de familii strămutate părăsesc spitalul al-Amal și sediul PRCS din Khan Younis „după ce au fost asediate timp de mai bine de două săptămâni de forțele de ocupație, pe fondul unei atmosfere de teroare și panică din cauza bombardamentelor și a focurilor de armă în curs”.

PRCS arată un videoclip cu oameni care poartă pungi, în timp ce medicii încearcă să îi ajute să evacueze în mijlocul sunetului dronelor deasupra lor.

UPDATE ORA 13.00- „O creștere șocantă” a forțelor letale ilegale din partea forțelor israeliene împotriva palestinienilor

Amnesty International a lansat o declarație în care descrie „un val brutal de violență” împotriva palestinienilor din Cisiordania ocupată de către forțele israeliene începând cu 7 octombrie.

Acesta afirmă că forțele israeliene au comis crime ilegale, inclusiv prin utilizarea forței letale și fără necesitate sau în mod disproporționat în timpul protestelor și raidurilor de arestare.

„Aceste crime ilegale reprezintă o încălcare flagrantă a legislației internaționale privind drepturile omului și sunt comise cu impunitate în contextul menținerii regimului instituționalizat al Israelului de opresiune și dominație sistematică asupra palestinienilor”, a declarat Erika Guevara-Rosas, directorul de cercetare globală, advocacy și al Amnesty International. politică.

Cercetările ONG-ului au mai constatat că forțele israeliene au blocat asistența medicală pentru persoanele cu răni care puneau viața în pericol și au atacat, printre alții, paramedicii care au încercat să-i ajute pe palestinienii răniți.

UPDATE ORA 12.00- OMS: 1.243 de răniți evacuați din Gaza prin trecerea Rafah

Organizația Mondială a Sănătății spune că 1.243 de cazuri medicale au fost evacuate din Gaza în Egipt prin punctul de trecere a frontierei Rafah, inclusiv un număr dintre cei răniți în atacurile israeliene.

Cel puțin alți 1.025 de palestinieni au însoțit pacienții ca însoțitori medicali.

Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a subliniat anterior rapoartele angajaților organizației din Fâșia Gaza care indică faptul că riscul de foamete crește în fiecare zi în spitalele din Gaza.

UPDATE ORA 11.00- Al-Quds spune că a lovit soldații israelieni în centrul Gazei, Khan Younis

Primim mai multe informații despre operațiunile Brigăzilor al-Quds, aripa armată a Jihadului Islamic, în Fâșia Gaza.

Acesta a spus pe Telegram că a folosit mortiere pentru a bombarda un grup de soldați israelieni și vehicule în estul lagărului Maghazi din centrul Gazei.

De asemenea, a mai spus că luptătorii săi au bombardat un alt grup de soldați israelieni și vehicule militare cu rachete Grad în cartierul al-Amal, în vestul Khan Younis.

Anterior, Brigăzile al-Quds au declarat că au atacat două grupuri separate de soldați israelieni și vehicule în jurul lui Khan Younis.

UPDATE ORA 10.00- Al-Quds spune că a lovit trupele și vehiculele israeliene în Khan Younis

Brigăzile Al-Quds, aripa armată a grupării Jihad Islamic din Gaza, a declarat că a efectuat un atac asupra trupelor israeliene în orașul Khan Younis din sudul Gazei.

„Am bombardat o poziție de soldați și vehicule inamice cu obuze de mortar în axa al-Taqaddum, la sud-vest de Khan Younis”, a declarat grupul într-o declarație pe Telegram.

Luni mai devreme, al-Quds a declarat că luptătorii săi i-au vizat pe soldații israelieni „pe linia frontului” lui Khan Younis cu „bombe antipersonal”, fără a clarifica cauzalitățile atacului.

UPDATE ORA 9.00- „Mingea este acum în terenul Hamas”, spune un oficial american

Un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA a declarat agenției de presă AFP că este „imposibil de spus” dacă Blinken și echipa sa vor realiza „o descoperire” într-o călătorie în Orientul Mijlociu.

Oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a reiterat linia publică a SUA că „minugea se află chiar acum în terenul Hamas”.

El a menționat, de asemenea, că Blinken va încerca să pună bazele pentru acțiune imediat după orice oprire a războiului, care a izolat SUA pe scena mondială și a condus la o escaladare crescândă în regiune.

„Dacă avem o pauză umanitară, vrem să fim în măsură să ne mișcăm cât mai repede posibil în diferitele piese ale zilei următoare”, a adăugat el.

UPDATE ORA 8.00- Hamas întârzie cu răspunsul de pace


Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, merge din nou în Orientul Mijlociu pentru a încuraja un acord de încetare a focului, unde liderii Hamas nu au dat încă răspunsul la propunerile Israelului, și a detensiona situația de la granița cu Libanul, unde Israelul masează trupe în vederea unei confruntări cu Hezbollah. Oficialul american va discuta cu liderii regionali și despre atacurile rebelilor houthi asupra navelor din Marea Roșie.

UPDATE 6:00-SUA atacă rachete de croazieră anti-navă și de atac terestru ale Houthi, afirmă Comandamentul Central

Armata Statelor Unite a lovit duminică rachete de croazieră anti-navă și de atac terestru Houthi în Yemen, a anunțat Comandamentul Central al SUA (CENTCOM), la o zi după loviturile comune ale SUA și Marii Britanii împotriva grupării militante susținute de Iran.

Forțele americane au lovit o rachetă de croazieră anti-navă pregătită să fie lansată împotriva unor nave în Marea Roșie, duminică, în jurul orei 4 dimineața, ora Yemenului, a declarat CENTCOM.

Nouăzeci de minute mai târziu, forțele americane au lovit o rachetă de croazieră de atac terestru Houthi. Gruparea rebelă a folosit acest tip de rachete pentru a încerca să lovească Israelul, în condițiile în care Houthis susțin că operațiunile lor sunt desfășurate în semn de solidaritate cu poporul palestinian.

La ora 10:30 a.m., ora Yemenului, forțele americane au vizat alte patru rachete de croazieră anti-navă, afirmând că acestea reprezintă o amenințare pentru navele comerciale și navele de război americane din regiune.

UPDATE 5:00-Senatorii americani prezintă un pachet de măsuri care include un ajutor de miliarde de dolari pentru Israel înainte de un vot cheie

Senatorii americani au dezvăluit duminică un mult așteptat acord privind frontierele și un pachet de ajutor extern cu asistență pentru Ucraina și Israel, deschizând calea pentru un vot cheie în Cameră în această săptămână, în care legislația riscă să eșueze și, dacă va trece, să creeze o confruntare cu Camera Reprezentanților.

Potrivit Comisiei pentru alocări din Senat, amplul pachet legislativ de 118,2 miliarde de dolari include aproximativ 14,1 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Israel, precum și asistență umanitară pentru civilii din Gaza și Cisiordania.

UPDATE 3:00-Iordania și Olanda au parașutat ajutoare la un spital din Gaza, în nordul enclavei

Forțele aeriene regale iordaniene au colaborat duminică cu forțele aeriene olandeze pentru a reuși să parașuteze cu succes ajutoare și provizii medicale de două ori în apropierea spitalului de campanie iordanian din nordul Fâșiei Gaza, potrivit unor oficiali din ambele țări.

Lansarea a inclus provizii umanitare și medicale, livrate cu ajutorul unor parașute ghidate prin GPS, potrivit unei declarații publicate duminică de Forțele Armate Iordaniene.

Ministerul olandez al Apărării a confirmat succesul misiunii umanitare, iar bucătarul José Andrés, fondatorul ONG-ului World Central Kitchen, a declarat că a participat și el la acest efort.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Într-o intervenție la TRT Haber, ministrul de externe Hakan Fidan a declarat că Israelul nu caută securitate, ci mai mult pământ”.

Israelul va fi în siguranță în ziua în care le va oferi propriul stat palestinienilor”, a relatat TRT News.

Fidan a avertizat, de asemenea, că tensiunile dintre SUA și Iran nu trebuie să se adâncească și că situația din regiune nu este grozavă”.

Într-o scrisoare adresată unor legiuitori de rang înalt, președintele american a prezentat o justificare legală pentru loviturile militare împotriva grupurilor legate de Iran, afirmând că atacurile au avut ca scop protejarea și apărarea activelor americane din regiune. Loviturile au fost întreprinse pentru a descuraja IRGC și grupurile de miliție afiliate să efectueze sau să sprijine alte atacuri împotriva personalului și instalațiilor Statelor Unite și au fost efectuate într-o manieră menită să limiteze riscul de escaladare și să evite victimele civile”, a scris Biden.

Citește și