• Hamas a negat acuzațiile că ar folosi spitalele în scopuri militare, iar Israelul nu a prezentat dovezi convingătoare privind aceste afirmații.
  • Forțele israeliene au percheziționat sediul Societății Semilună Roșie Palestinene din spitalul al-Amal, conform declarațiilor acesteia, intensificând tensiunile în regiune.
  • Aceste evenimente ridică îngrijorări legate de respectarea dreptului internațional și a neutralității instituțiilor medicale în zonele de conflict.

UPDATE ORA 23.00- Israelul susține că a descoperit un tunel Hamas sub sediul agenției ONU în Gaza

Israelul a susținut sâmbătă că a descoperit un tunel major al Hamas care ascunde arme sub sediul unei agenții de ajutor a ONU din nordul Gazei.

Recomandări

SE NAȘTE GEN. BETA
SUNTEM ÎN SCHENGEN
HAPPY NEW(S) YEAR!
HAPPY NEW(S) YEAR!
PE AICI NU SE TRECE!
CUM ÎNCEPE 2025

Presupusa constatare a avut loc în cadrul unei operațiuni militare israeliene în zonele Shati și Tel al-Hawa din nordul Gazei, potrivit Forțelor de Apărare Israelului.

IDF a susținut într-o declarație că trupele sale au ajuns la un puț de tunel situat în apropierea unei școli operate de Agenția ONU de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinei din Orientul Apropiat (UNRWA). Nu a spus, însă, când a fost făcută descoperirea.

CNN nu a verificat independent afirmațiile Israelului.

Șeful UNRWA a dat un răspuns rapid: Comisarul general al organizației, Philippe Lazzarini, a spus că agenția nu știe ce se află sub sediul său din Gaza și că „autoritățile israeliene nu au informat oficial UNRWA despre presupusul tunel”, așa că nu pot abordați cererea în continuare.

UPDATE ORA 22.00- Atacuri aeriene israeliene ucid cel puțin 5 ofițeri de poliție în Rafah, a spus poliția palestiniană

Poliția palestiniană spune că cel puțin cinci ofițeri au fost uciși sâmbătă în atacuri aeriene separate israeliene care au lovit Rafah, orașul din sudul Gazei, unde se pregătește o ofensivă terestră israeliană.

Rapoartele vin în timp ce Israelul susține că a ucis trei militanți Hamas, inclusiv doi agenți militari de rang înalt, în oraș sâmbătă.

Spitalul raportează victime civile: un alt atac aerian israelian la Rafah a lovit o casă și a ucis cel puțin 12 civili, conform informațiilor furnizate CNN de spitalul Abu Yousuf Al-Najjar din Gaza. Se crede că mai mulți oameni sunt încă prinși sub dărâmături.

Nu se știe dacă rapoartele Israelului despre decesele agenților Hamas sunt legate de cele care vin de la poliția palestiniană și oficialii spitalului.

Mai multe despre situația din Rafah: Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu și-a ordonat armata să evacueze mai mult de un milion de oameni care locuiesc în Rafah – mulți dintre ei deja strămuți de ofensiva Israelului în altă parte din enclavă.

Netanyahu a spus cabinetului de război al Israelului că dorește ca o ofensivă terestră la Rafah să fie finalizată până la începutul Ramadanului pe 10 martie, a declarat un oficial israelian pentru CNN sâmbătă.

Palestinienii din orașul aglomerat au avertizat că nu au unde să meargă.

UPDATE ORA 21.00- Locuitorii din Gaza descriu „distrugerea totală” și condițiile disperate după operațiunile israeliene din nord

Operațiunile israeliene din nordul Gazei au provocat „distrugere totală”, potrivit locuitorilor din cartierul Tal El Hawa din orașul Gaza, unii spunând că au fost nevoiți să bea din toalete din cauza lipsei de apă.

Abdul Kareem Al-Qaseer a fost strămutat timp de două luni de la Beit Hanoun, în nordul Gazei, în „zona industrială” de la sud-estul orașului Gaza, unde sunt situate câteva fabrici industriale, a declarat sâmbătă el unui jurnalist local care lucrează pentru CNN.

Al-Qaseer a spus că Forțele de Apărare Israelului „au lovit întreaga zonă, (rezultând) un număr mare de martiri și oameni răniți” unde se adăpostește.

„Am fost asediați. Am încercat să ne întoarcem în nord, dar am fost asediați aici”, a spus el. „În fiecare zi erau martiri. În fiecare zi au fost bombardări. În fiecare zi era foame”.

UPDATE ORA 20.00- Nouă amenințare de război de la Moscova! Rușii au o dublă strategie

Nouă amenințare de război de la Moscova! Rușii au o dublă strategie: ei spun că NU plănuiesc un război împotriva NATO, așa cum a făcut despotul de la Kremlin Vladimir Putin (71) într-un interviu cu Tucker Carlson , dar în același timp amenință că vor folosi arme nucleare.


Ceea ce pare o contradicție ar putea fi de fapt un plan perfid, avertizează expertul militar Carlo Masala (55 de ani), profesor la Universitatea Bundeswehr din München.
Din punctul de vedere al inspectorului său general, Bundeswehr trebuie să fie pregătită pentru război în cinci ani.

Ultima ocazie este o scrisoare incendiară a lui Dmitri Medvedev (58 de ani), apropiatul lui Putin și adjunct al șefului Consiliului de Securitate al Kremlinului. La Telegram (1,2 milioane de abonați), Medvedev subliniază că Rusia „nu are niciun plan pentru un conflict cu țările NATO și UE”.
Dar apoi precizează: Un astfel de război nu va urma „scenariul” războiului din Ucraina. „Nu se va desfășura în tranșee cu artilerie, vehicule blindate și drone”. Rusia ar conduce-o cu arme nucleare.

UPDATE ORA 18.00- Miliția Houthi din Yemen a organizat sâmbătă o înmormântare pentru cel puțin 17 militanți uciși

Miliția Houthi din Yemen a organizat sâmbătă o înmormântare pentru cel puțin 17 militanți uciși în timpul atacurilor aeriene comune SUA-Marea Britanie care vizează militanții susținuți de Iran, relatează Reuters care citează agenția de presă Saba, condusă de Houthi.

Houthii au lansat valuri de drone și rachete care explodează asupra navelor comerciale începând cu 19 noiembrie, în ceea ce spun ei că este un răspuns la operațiunile militare ale Israelului în Gaza, determinând Marea Britanie și SUA să înceapă lovituri de răzbunare luna trecută.

„Aceste crime nu vor descuraja poporul yemenit să-și continue sprijinul și susținerea fraților lor din Fâșia Gaza”, a spus Saba în reflectarea înmormântărilor.

Pe lângă atacurile aeriene asupra țintelor Houthi din Yemen, SUA și Marea Britanie au readus miliția pe o listă de grupuri teroriste, pe măsură ce tulburările din războiul Israel-Hamas se răspândesc în regiune.

Campania Houthi a perturbat transportul internațional, determinând unele companii să suspende tranzitele prin Marea Roșie și, în schimb, să facă călătoria mult mai lungă și mai costisitoare în jurul Africii.

UPDATE ORA 17.00- Ministrul iranian de externe a declarat sâmbătă că nici Iranul, nici Libanul nu au încercat să extindă ostilitățile

Ministrul iranian de externe a declarat sâmbătă că nici Iranul, nici Libanul nu au încercat să extindă ostilitățile în regiune, la patru luni după ce atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului a declanșat o serie de izbucniri în Orientul Mijlociu.

„Iranul și Libanul confirmă că războiul nu este soluția și că nu am căutat niciodată să-l extindem”, a declarat Hossein Amirabdollahian la o conferință de presă alături de omologul său libanez la Beirut, relatează Reuters.

UPDATE ORA 16.00- Greva israeliană din Liban a fost „o încercare eșuată de asasinare a unui înalt oficial Hamas”

Agenția de presă Agence France-Presse (AFP) a împărtășit mai multe detalii despre atacul israelian din Liban.

O sursă palestiniană de securitate a declarat pentru AFP că un înalt oficial Hamas a supraviețuit unei tentative de asasinat israeliană în Liban, salvatorii raportând doi civili uciși în lovitura de la sud de Beirut.

UPDATE ORA 15:35 – Netanyahu ar vrea să încheie operațiunea Rafah înainte de începerea Ramadanului

Nu există niciun indiciu că presiunea exercitată de Statele Unite și de organizațiile internaționale va avea vreo influență asupra planurilor lui Benjamin Netanyahu privind invazia de la Rafah.

Potrivit rapoartelor din presa israeliană, Netanyahu a declarat cabinetului său de război că el crede că, din cauza presiunii internaționale, vor avea la dispoziție aproximativ o lună pentru a încheia această operațiune.

Așadar, șeful Statului Major al armatei a declarat că sunt pregătiți să opereze în Rafah, dar că așteaptă un răspuns din partea guvernului cu privire la modul în care vor evacua 1,4 milioane de palestinieni.

UPDATE ORA 14:15 – Hamas avertizează asupra iminenței unui „masacru” în Rafah

Hamas a avertizat că Israelul va comite un „masacru” la Rafah, unde peste 1,4 milioane de palestinieni sunt strămutați în condiții umanitare dure, după ce premierul israelian Netanyahu a ordonat armatei sale să efectueze o invazie terestră.

Hamas a declarat că poziția administrației americane de a nu susține atacul asupra Rafah nu o absolvă de întreaga responsabilitate pentru consecințele acestuia.

UPDATE ORA 10:30 – Lovituri aeriene israeliene mortale raportate asupra Damascului

Loviturile aeriene au venit din direcția Înălțimilor Golan ocupate de Israel, a raportat agenția de știri de stat siriană SANA, citând un oficial militar anonim.

Apărarea antiaeriană a împiedicat aterizarea unora dintre rachete, iar cele care au aterizat s-au soldat doar cu „câteva pierderi materiale”, a precizat aceasta. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Israelului.

Cu toate acestea, Rami Abdel Rahman, șeful Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul în Marea Britanie, a declarat că trei persoane au fost ucise și multe rănite în loviturile asupra unui cartier care găzduiește „vile pentru militari și oficiali de rang înalt”.

De la izbucnirea războiului civil din Siria, în 2011, Israelul a lansat sute de lovituri aeriene asupra vecinului său nordic, vizând în principal forțele susținute de Iran, inclusiv luptătorii Hezbollah, precum și poziții ale armatei siriene.

UPDATE ORA 10:20 – Președintele egiptean respinge afirmațiile lui Biden privind frontiera din Gaza

Președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a negat că s-a opus inițial acordării de ajutoare umanitare în Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah, până când președintele american Joe Biden l-a convins de contrariu.

„Din primul moment [al războiului Israelului asupra Fâșiei Gaza], Egiptul a deschis punctul de trecere a frontierei Rafah din partea sa, fără nicio restricție sau condiție, și a mobilizat ajutoare umanitare și de urgență masive”, a spus el într-o declarație.

Biden și-a asumat anterior meritul de a-l convinge pe el-Sisi – pe care l-a numit din greșeală președintele Mexicului – să deschidă punctul de trecere Rafah pentru ajutor. „Am vorbit cu el. L-am convins să deschidă poarta”, a declarat Biden la o conferință de presă.

La începutul războiului, Israelul a interzis intrarea în Gaza a alimentelor, apei, combustibilului și a altor provizii, angajându-se să nu lase să intre nimic până când Hamas nu va elibera prizonierii pe care i-a luat la 7 octombrie. Israelul a forțat închiderea punctului de trecere de la Rafah prin bombardarea repetată a părții palestiniene.

UPDATE ORA 9:00 – Lunetiștii „trag asupra oricărui obiect în mișcare” în jurul spitalului Nasser

Spitalul Nasser, din sudul orașului Khan Younis, a fost terorizat în ultimele zile ca urmare a lunetiștilor care au vizat civilii din vecinătatea sa.

Aceștia trag în orice obiect în mișcare, ucigând personalul medical, persoanele evacuate și pe cei care încearcă să ajungă la spital pentru tratament. Aceste persoane au fost ucise fie la poarta spitalului, fie chiar în interiorul complexului.

Aproximativ 300 de membri ai personalului medical din spital sunt copleșiți și epuizați. De asemenea, în interior se află 450 de pacienți și persoane rănite. Cel mai grav este că 10.000 de persoane evacuate – care nu pot pleca de când a început invazia terestră israeliană – se adăpostesc în interiorul unității. Acest lucru se datorează pur și simplu faptului că nu există un loc mai sigur unde să se ducă.

Ceea ce se întâmplă este o reamintire a strategiei militare israeliene care vizează unitățile sanitare – începând cu asediul militar al complexului, apoi epuizând resursele acestuia și, în cele din urmă, luând cu asalt spitalul.

UPDATE ORA 8:00 – Discuțiile pentru armistițiul de la Cairo sunt „pozitive și bune”

Un oficial Hamas afirmă că discuțiile privind armistițiul care au avut loc în Egipt au fost „pozitive și bune”.

Negocierile au fost purtate împreună cu mediatorii egipteni și qatarezi asupra unei noi încetări a focului în Gaza și a unui schimb de prizonieri-încarcerați.

„Delegația a părăsit Cairo în această seară [vineri] și așteaptă răspunsul Israelului”, a declarat un oficial Hamas pentru agenția de presă AFP, sub rezerva anonimatului, deoarece nu era autorizat să vorbească pe această temă.

Secretarul de stat american Antony Blinken – după ce nu a reușit să obțină un acord de armistițiu săptămâna aceasta – a declarat că mai rămâne „mult” de lucru, dar a adăugat că încă vede „spațiu pentru a se ajunge la un acord” pentru a opri luptele.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins o propunere a Hamas, calificând-o drept „iluzorie”, adăugând că victoria în război este la vedere, anunțând totodată că o operațiune terestră majoră asupra orașului Rafah este iminentă.

Știre inițială

Raidul armatei israeliene în spitalul Khan Younis, care găzduiește mii de persoane strămutate și care se află sub un bombardament intens și un asediu de 10 zile, „a fost efectuat în urma unor informații care indicau că membrii Hamas și infrastructura se află în interiorul acestuia”, scrie Al Jazeera.

Hamas a negat de mult timp utilizarea spitalelor în scopuri militare, iar Israelul nu a reușit să furnizeze dovezi copleșitoare care să susțină afirmația sa anterioară potrivit căreia spitalul al-Shifa din orașul Gaza ar fi fost un centru de comandă al grupării palestiniene.

Societatea Semilună Roșie Palestiniană a declarat că sediul său din spitalul al-Amal a fost percheziționat de forțele israeliene.