• Lansarea aeriană a ajutoarelor umanitare în Gaza ameliorează penuria de alimente și „face posibilă lupta” pentru Forțele de Apărare ale Israelului.
  • „Astăzi, avioane americane și jordaniene au lansat ajutoare suplimentare în întregul teritoriu. Acesta este un efort care face posibilă lupta,” a declarat purtătorul de cuvânt al IDF.
  • „În urma incidentului în care zeci de palestinieni au fost uciși în timpul intrării camioanelor cu ajutoare în nordul Fâșiei Gaza joi dimineața, investigăm acest incident,” a adăugat Hagari.

UPDATE ORA 21.00- Benny Gantz se va întâlni cu secretarul de stat în timpul vizitei la Washington

Benny Gantz, un membru al Cabinetului de război al Israelului, este programat să se întâlnească cu secretarul de stat Antony Blinken în cursul acestei săptămâni, pe lângă întâlnirea sa cu vicepreședintele.

Potrivit unui itinerariu publicat de Partidul Unității Naționale, Gantz și-a început călătoria astăzi, întâlnindu-se cu înalți oficiali ai Comitetului pentru Afaceri Publice Israel, un grup de lobby pro-Israel.

Majoritatea întâlnirilor lui Gantz vor avea loc mâine, care includ întâlnirile raportate anterior cu vicepreședintele Kamala Harris și consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan. De asemenea, Gantz se va întâlni mâine cu Brett McGurk, coordonatorul administrației pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, a dezvăluit itinerarul.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

În cele din urmă, călătoria lui Gantz în capitala americană se va încheia cu o întâlnire cu Blinken marți.

UPDATE ORA 19.00- Papa Francisc cere încetarea imediată a focului, numește dezarmarea o „obligație morală”

Papa Francisc a lansat o altă cerere pentru încetarea focului în Gaza în timpul discursului său săptămânal de astăzi, spunând că poartă durerea atât a israelienilor, cât și a palestinienilor în inima sa.

El a încurajat negocierile pentru o încetare a focului pentru eliberarea ostaticilor, astfel încât „să se întoarcă la cei dragi care îi așteaptă cu nerăbdare și ca populația civilă să aibă acces în siguranță la ajutor umanitar urgent”. Ucraina a fost menționată și în discursul papei, care le-a cerut oamenilor să nu uite chinul pe care îl trăiesc în continuare.

„Sper cu tărie ca comunitatea internațională să înțeleagă că dezarmarea este, înainte de toate, o datorie: dezarmarea este o obligație morală”, a spus pontiful, potrivit unei traduceri a Vaticanului. „Acest lucru necesită curaj din partea tuturor membrilor marii familii a națiunilor: pentru a trece de la echilibrul fricii la un echilibru al încrederii.”

UPDATE ORA 17.00- Semiluna Roșie Palestina spune că spitalul asediat mai are trei zile de apă potabilă
Miniatura autorului

Societatea Semilunii Roșii din Palestina, o organizație de caritate medicală de urgență cu sediul la Spitalul Al-Amal din Khan Younis, a declarat că condițiile din spital se deteriorează rapid pe măsură ce ostilitățile intense din spital și din zona înconjurătoare au intrat în cea de-a 42-a zi.

Rezervele de combustibil și alimente au fost suficiente doar pentru încă o săptămână, a spus PRCS, iar „apa de băut rămasă este suficientă doar pentru trei zile”.

„Obuzurile continue și focuri de armă în jurul spitalului sau țintirea lor directă pun în pericol siguranța pacienților și a echipelor medicale, îngreunând echipele medicale și de îngrijire să se deplaseze între etajele spitalului pentru a monitoriza starea pacienților”, a spus PRCS.

UPDATE ORA 15:30 – Ministrul palestinian al Sănătății îndeamnă lumea să facă presiuni pentru încetarea focului

Mai al-Kaila, Ministrul palestinian Interimar al Sănătății, a declarat că „încetarea focului este mult mai importantă decât să avem hrană sub foc”.

„Prioritatea absolută este să avem o încetare a focului”, a declarat ea din Ramallah, în Cisiordania ocupată. „Oamenii fug dintr-un loc în altul doar pentru a-și salva viața. Oamenii din întreaga lume ar trebui să se mobilizeze pentru a face presiuni pentru o încetare a focului.”

„Al doilea apel este să nu mai furnizăm Israelului arme. În al treilea rând, faceți Israelul să răspundă în fața dreptului internațional”, a adăugat al-Kaila.

UPDATE ORA 15:00 – Hamas: Atacarea de către Israel a camionului cu ajutoare de la Deir el-Balah este o insistență asupra genocidului

Hamas afirmă că țintirea de către Israel a convoaielor de ajutor, cel mai recent fiind un camion cu ajutoare în Deir el-Balah, în centrul Fâșiei Gaza, este „o afirmare și o insistență din partea sa de a continua războiul de genocid”.

„Continuarea atacului ocupației asupra convoaielor de ajutor exprimă un nivel de criminalitate și brutalitate fără precedent în istoria contemporană”, se arată într-o declarație a Hamas, transmisă duminică.

Israelul practică înfometarea sistematică și adâncește catastrofa umanitară din Fâșia Gaza, în total dispreț față de legile umanitare, a adăugat declarația.

UPDATE ORA 14:00 – Tancurile israeliene au trecut peste zeci de palestinieni

Euro-Med Human Rights Monitor a confirmat că tancurile israeliene au călcat în mod deliberat zeci de palestinieni în Fâșia Gaza.

Organizația cu sediul la Geneva a documentat uciderea de către armata israeliană a unui bărbat palestinian care a fost călcat în mod deliberat în cartierul Zeitoun din orașul Gaza la 29 februarie, după ce a fost arestat și i s-au legat mâinile cu cătușe de plastic.

Un alt incident documentat a avut loc la 23 ianuarie, când un tanc israelian a trecut peste o familie care dormea într-o rulotă de adăpost în zona Turnurilor Taiba din Khan Younis, ceea ce a dus la moartea unui bărbat și a fiicei sale cele mai mari și la rănirea celorlalți trei copii și a soției sale.

UPDATE ORA 13:30 – Houthis spun că vor continua să scufunde nave britanice

Luptătorii houthi din Yemen au promis că vor continua să vizeze navele britanice din Golful Aden, în urma scufundării vasului Rubymar, deținut de Marea Britanie.

Armata americană a confirmat sâmbătă că nava Rubymar, aparținând Marii Britanii, s-a scufundat după ce a fost lovită de o rachetă balistică antinavă lansată de Houthis la 18 februarie.

„Yemenul va continua să scufunde mai multe nave britanice, iar orice repercusiuni sau alte daune vor fi adăugate la nota de plată a Marii Britanii”, a declarat Hussein al-Ezzi, ministru adjunct de externe în guvernul condus de Houthi, într-o postare pe X.

„Este un stat necinstit care atacă Yemenul și se asociază cu America în sponsorizarea crimelor în curs de desfășurare împotriva civililor din Gaza.”

UPDATE ORA 13:00 – Cel puțin opt morți după ce Israelul a bombardat un camion cu ajutoare în Deir el-Balah

Cel puțin opt persoane au fost ucise și un număr de alte persoane au fost rănite în urma unui bombardament israelian care a vizat un camion cu ajutoare în Deir el-Balah, în centrul Fâșiei Gaza, potrivit unor martori oculari citați de agenția de presă WAFA.

Bombardamentul israelian a vizat camionul aparținând unei asociații kuweitiene în zona Al-Brook, pe strada Al-Bahr.

UPDATE ORA 12:00 – 15 copii au murit din cauza lipsei de hrană și apă în spitalul Kamal Adwan

Ministerul Sănătății din Gaza afirmă că cel puțin 15 copii au murit în ultimele zile din cauza malnutriției și deshidratării la spitalul Kamal Adwan din orașul Gaza.

„Ne temem pentru viețile a ȘASE [alți] copii care suferă de malnutriție și diaree la unitatea de terapie intensivă a spitalului, ca urmare a opririi generatorului electric și a oxigenului și a slăbiciunii capacităților medicale”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al ministerului, Ashraf al-Qudra, într-o declarație.

Vineri, directorul spitalului a anunțat moartea a șapte copii, precizând că aceștia sufereau de deshidratare severă și malnutriție.

Spitalul nu mai funcționează de luni de zile din cauza atacurilor Israelului și a lipsei de combustibil și medicamente.

UPDATE ORA 11:00 – Hezbollah afirmă că a lovit un sit al armatei în nordul Israelului

Gruparea libaneză Hezbollah afirmă că a vizat duminică dimineață o unitate militară israeliană, după ce anterior a raportat că sirenele de rachete au sunat în nordul Israelului.

Grupul a declarat pe Telegram că a lovit „situl Jal al-Alam” cu o rachetă Volcano și a obținut o lovitură directă.

UPDATE ORA 10:00 – Brigăzile Al-Quds vizează forțele israeliene în Khan Younis

Aripa armată a grupării Jihadul Islamic, Brigăzile al-Quds, afirmă că a vizat două vehicule militare israeliene cu obuze RPG în orașul Khan Younis din sudul țării.

Aceasta a declarat că a aruncat în aer o clădire care fusese anterior capcană, în care se baricadaseră forțele israeliene în zona Abasan al-Kabira din Khan Younis, ucigându-le și rănindu-le.

Khan Younis și sud-estul orașului Deir el-Balah au fost martorii unui bombardament aerian și terestru israelian intens în cursul nopții, după ce Israelul a anunțat uciderea a trei dintre soldații săi și rănirea altor 14.

UPDATE ORA 8:45 – Ambasada Israelului din SUA a fost informată să nu faciliteze vizita planificată a lui Gantz

Ambasadei Israelului în SUA i s-a spus să nu faciliteze călătoria lui Gantz în această țară, în urma informațiilor potrivit cărora aceasta a fost organizată fără știrea premierului Netanyahu, potrivit presei de stat.

Radiodifuzorul public Kan a declarat că ambasada a fost informată de guvern să nu ia parte la vizita planificată. Netanyahu ar fi fost supărat de intenția lui Gantz de a călători în SUA pentru a purta discuții cu oficiali americani fără acordul său.

UPDATE ORA 3:00-SUA afirmă că mai multe ajutoare vor ajunge în Gaza, în timp ce negocierile de încetare a focului și de luare de ostatici continuă

După ce sâmbătă a avut loc cu succes prima lansare aeriană de ajutoare din SUA în Gaza, Departamentul Apărării intenționează să efectueze alte lansări în zilele următoare, potrivit unui oficial de la Casa Albă.

În același timp, un oficial de rang înalt din cadrul administrației președintelui american Joe Biden a declarat că Israelul „a acceptat” o propunere de încetare a focului de șase săptămâni în Gaza

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Lansarea aeriană a ajutoarelor umanitare în Gaza ameliorează penuria de alimente și „face posibilă lupta” pentru Forțele de Apărare ale Israelului.

„Astăzi, avioane americane și jordaniene au lansat ajutoare suplimentare în întregul teritoriu. Acesta este un efort care face posibilă lupta,” a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, într-o declarație sâmbătă.

„În urma incidentului în care zeci de palestinieni au fost uciși în timpul intrării camioanelor cu ajutoare în nordul Fâșiei Gaza joi dimineața, investigăm acest incident,” a adăugat Hagari. Afirmațiile privind distrugerea intenționată a convoiului de ajutoare și vătămarea deliberată a persoanelor nu au nicio bază, conform IDF. Au declarat că vor prezenta concluziile după investigarea incidentului.

Citește și