• Incendiile au ars peste 1,2 milioane de hectare începând de duminica trecută.
  • Potrivit oficialilor, cel puțin două persoane au murit.
  • Incendiul de la Smokehouse Creek, care a fuzionat cu un alt incendiu, a explodat în ultimele zile.

Zeci de incendii de vegetație provoacă haos în Texas Panhandle, în timp ce incendiul de la Smokehouse Creek – acum cel mai mare incendiu din istoria statului – a crescut joi la peste 1 milion de acri, chiar dacă un strat de zăpadă a adus o oarecare ușurare, scrie The Guardian.

Potrivit oficialilor, cel puțin două persoane au murit. Cea de-a doua victimă, confirmată joi după-amiază de către Departamentul de Siguranță Publică din Texas, a fost identificată ca fiind Cindy Owens, o femeie de 40 de ani, care ar fi fost depășită de incendiu când a coborât din camionul său în orașul Canadian. Prima persoană, bunica Joyce Blankenship, în vârstă de 83 de ani, a fost ucisă în cartierul său din Stinnett, la nord-est de Amarillo.

Alimentate de ierburi uscate, vânturi puternice și temperaturi anormal de ridicate, incendiile au ars peste 1,2 milioane de hectare începând de duminica trecută, potrivit serviciului forestier Texas A&M, lăsând în urma lor un peisaj dezolant de preerie carbonizată, vite moarte și case arse.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Incendiul de la Smokehouse Creek, care a fuzionat cu un alt incendiu, a explodat în ultimele zile, cuprinzând acum aproape 4.400 km pătrați. Începând de joi, incendiul era izolat în proporție de doar 3%. Acesta este acum atât cel mai mare, cât și cel mai distructiv incendiu din istoria Texasului”, au declarat pompierii voluntari din West Odessa într-o postare pe Facebook. Este, de asemenea, al doilea cel mai mare incendiu de vegetație din istoria SUA”.

Stare de dezastru pentru 60 de comitate

Greg Abbott, guvernatorul statului, a emis o declarație de dezastru pentru 60 de comitate. Mai mult de o duzină de case din Oklahoma au fost, de asemenea, distruse, potrivit oficialilor de urgență din stat, în timp ce incendiul uriaș a trecut granițele statului.

Temperaturile mai scăzute au oferit o amânare temporară în timp ce pompierii se străduiesc să încolțească conflagrația, dar vremea critică pentru incendii este prognozată să revină în câmpiile din acest weekend, inclusiv rafale de vânt și umiditate scăzută, potrivit Serviciului Național de Meteorologie. Între timp, serviciul forestier Texas A&M a ridicat nivelul de pregătire pentru incendii de pădure la nivelul 3.

Ploaia și zăpada sunt benefice în acest moment, le folosim în avantajul nostru”, a declarat Juan Rodriguez, purtător de cuvânt al Texas A&M Forest Service, despre incendiul de la Smokehouse Creek. Atunci când focul nu explodează și nu se mișcă foarte repede, pompierii reușesc de fapt să recupereze și să ajungă la acele părți ale incendiului”.

Citește și