• Marea Britanie se află pe locul 55 în topul celor mai mari pentru bărbați și pe locul 87 pentru femei.
  • Obezitatea poate crește riscul de a dezvolta multe afecțiuni grave, inclusiv boli de inimă.
  • SUA se află pe locul 10 în ceea ce privește bărbații și pe locul 36 în ceea ce privește femeile.

Peste un miliard de oameni trăiesc cu obezitate în întreaga lume, arată estimările globale publicate în The Lancet. Printre aceștia se numără aproximativ 880 de milioane de adulți și 159 de milioane de copii, potrivit datelor din 2022, scrie BBC.

Cele mai mari rate sunt în Tonga și Samoa Americană pentru femei și în Samoa Americană și Nauru pentru bărbați, cu aproximativ 70-80% dintre adulți care trăiesc cu obezitate.

Din aproximativ 190 de țări, Marea Britanie se află pe locul 55 în topul celor mai mari pentru bărbați și pe locul 87 pentru femei. Echipa internațională de oameni de știință afirmă că este nevoie urgentă de schimbări majore în modul în care este abordată obezitatea.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Obezitatea poate crește riscul de a dezvolta multe afecțiuni grave, inclusiv boli de inimă, diabet de tip 2 și unele tipuri de cancer.

În clasamentul ratelor de obezitate la nivel mondial (procentajul populației clasificate ca fiind obeze, după ce sunt luate în considerare diferențele de vârstă), cercetătorii au constatat că:

  • SUA se află pe locul 10 în ceea ce privește bărbații și pe locul 36 în ceea ce privește femeile.
  • India se situează pe locul 19 în ceea ce privește femeile și pe locul 21 în ceea ce privește bărbații
  • China se află pe locul 11 în ceea ce privește femeile și pe locul 52 în ceea ce privește bărbații

Raportul, care se întinde din 1990 până în 2022, a constatat că rata obezității s-a cvadruplat în rândul copiilor și adolescenților. Între timp, în cazul adulților, rata s-a mai mult decât dublat la femei și aproape s-a triplat la bărbați.

În același timp, proporția adulților clasificați ca fiind subponderali a scăzut cu 50%, dar cercetătorii subliniază că aceasta rămâne în continuare o problemă presantă, în special în rândul celor mai sărace comunități.

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat: Acest nou studiu evidențiază importanța prevenirii și gestionării obezității de la începutul vieții până la vârsta adultă, prin dietă, activitate fizică și îngrijire adecvată.”

Citește și