• Israelul a fost de acord să revizuiască versurile pentru a evita conotațiile politice.
  • Postul național de televiziune Kan va alege oficial melodia pentru a fi trimisă la Eurovision.
  • Organizatorii Eurovisionului nu au răspuns încă la decizia Kan de a revizui versurile.

UPDATE ORA 22.00 – SUA vor continua să sprijine militar Israelul, afirmă Departamentul de Stat

Statele Unite vor continua să sprijine Israelul cu asistență militară, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller – în ciuda refuzului guvernului de a deschide mai multe puncte de trecere pentru ajutorul umanitar în Gaza.

Continuăm să sprijinim campania Israelului pentru a ne asigura că atacurile din 7 octombrie nu se pot repeta. Am oferit asistență militară Israelului pentru că este în concordanță cu acest obiectiv”, a declarat Miller în cadrul unui briefing.

Miller a spus că liderii Hamas care au planificat și au pus la cale atacul din 7 octombrie continuă să fie în libertate în interiorul Gaza” și continuă să reprezinte o amenințare pentru civilii nevinovați din interiorul Israelului”.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Susținem campania militară legitimă a Israelului în conformitate cu dreptul umanitar internațional și de aceea continuăm să îi susținem militar”, a adăugat el.

UPDATE ORA 20.00 – Președintele Autorității Palestiniene sosește în Turcia

Șeful Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a sosit în Turcia pentru o serie de întâlniri, inclusiv una cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Vizita oficialului palestinian va dura trei zile și este însoțit de secretarul general al Comitetului Executiv al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OLP), Hussein al-Sheikh, potrivit agenției de presă Wafa.

Abbas este așteptat să stea de vorbă cu Erdogan marți, a declarat anterior ministrul palestinian de externe Riad Malki.

UPDATE ORA 19.00 – Forțele israeliene au lovit sensul giratoriu Kuwait din orașul Gaza

Corespondentul Al Jazeera în Gaza raportează că mai multe victime au rezultat în urma unui bombardament israelian care a vizat sensul giratoriu Kuwait din nordul orașului Gaza.

Numărul exact al palestinienilor uciși și răniți în urma acestui atac nu este clar în acest moment.

În acest sens giratoriu, situat în sudul orașului Gaza, a avut loc ieri un atac israelian asupra solicitanților de ajutor care a ucis „zeci” de persoane, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

UPDATE ORA 18.00 – Premierul libanez se întâlnește cu trimisul SUA

Biroul lui Najib Mikati anunță pe X că în această după-amiază l-a primit pe emisarul Statelor Unite, Amos Hochstein, care l-a informat cu privire la eforturile pe care le face pentru a obține o încetare a acțiunilor militare”.

Hochstein este mediator între Hezbollahul libanez și Israelul, care fac schimburi de focuri de la granița sudică a Libanului de la izbucnirea războiului din Gaza, în octombrie.

UPDATE ORA 17.00 – Israelul își intensifică atacurile în ultimele 24 de ore

Atacurile militare israeliene s-au intensificat în mod clar în ultimele 24 de ore, în special în părțile sudice ale Fâșiei Gaza.

Cel puțin 17 palestinieni au fost uciși în ultimul baraj de atacuri israeliene asupra districtului Rafah, care a distrus două case.

Între timp, am auzit mai multe explozii puternice în orașul Khan Younis, unde armata israeliană continuă să asedieze un cartier rezidențial.

UPDATE ORA 16.00 – Șeful OMS împărtășește constatările sumbre” după ce agenția a vizitat spitalele din nordul Gaza

Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat pe X că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a vizitat spitalele al-Awda și Kamal Adwan din nordul Fâșiei Gaza în weekend.

El a spus că echipa OMS a constatat niveluri severe de malnutriție, copii care mor de foame, lipsuri grave de combustibil, alimente și materiale medicale, clădiri de spital distruse”.

Situația de la Spitalul Al-Awda este deosebit de îngrozitoare, deoarece una dintre clădiri este distrusă”, a spus el.

UPDATE ORA 15:30 – Medicii israelieni refuză să acorde îngrijiri prizonierilor din Gaza

Physicians for Human Rights Israel a declarat că a documentat cazuri în care personalul medical sau tehnicienii de imagistică au refuzat să acorde îngrijiri prizonierilor din Gaza și au trebuit să fie înlocuiți.

Grupul a declarat că a documentat măsuri de imobilizare lipsite de etică și administrarea limitată de analgezice pacienților din enclava de coastă asediată.

De asemenea, grupul a afirmat că pacienții sunt dezumanizați; aceștia nu sunt numiți pe nume, ci li se atribuie un număr de cinci cifre și li se adresează ca „Almoni” (anonim). În plus, aceștia sunt supuși tratamentului cu mâinile și picioarele legate, cu ochii legați la ochi și cu îmbrăcăminte minimă.

„Mulți membri ai personalului medical din Israel au comunicat poziția conform căreia deținuții din Gaza merită doar îngrijiri minime pentru a le preveni moartea, iar unii au pledat chiar pentru refuzul complet al accesului la facilitățile medicale”, a afirmat grupul într-un comunicat.

UPDATE ORA 15:00 – Discuțiile de la Cairo vor continua în ciuda absenței Israelului

Un oficial Hamas a declarat că grupul palestinian continuă discuțiile pentru asigurarea unui armistițiu în Gaza, în ciuda deciziei Israelului de a nu participa la acestea.

„Discuțiile de la Cairo continuă pentru a doua zi, indiferent dacă delegația ocupantului este prezentă în Egipt”, a declarat oficialul Hamas pentru agenția de presă Reuters.

Discuțiile, care au început duminică la Cairo, sunt prezentate ca un ultim obstacol pentru a stabili primul armistițiu prelungit din războiul care durează de cinci luni, la timp pentru Ramadan, luna sfântă a islamului, care este așteptat să înceapă duminică.

Rapoartele au declarat anterior că Israelul a refuzat să participe la negocieri deoarece Hamas a refuzat cererea sa de a primi o listă cu numele tuturor captivilor pe care îi deține și care sunt încă în viață.

Delegații din Egipt, Qatar și SUA participă la negocieri în calitate de mediatori.

UPDATE ORA 14:30 – Armata israeliană susține că a lovit locații ale Hezbollah în sudul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat că au lovit ținte din sudul Libanului, confirmând informațiile apărute anterior în presa libaneză, în timp ce escaladarea care ar fi început peste noapte continuă peste graniță.

Armata israeliană a declarat că avioanele sale de luptă au atacat două situri militare ale grupării Hezbollah situate în orașul Chihine și în satul Aita al-Shaab.

Anterior, atât presa libaneză, cât și cea israeliană au raportat atacuri transfrontaliere reciproce, cel de la Margaliot, în Israel, provocând moartea a cel puțin o persoană și rănirea altor câteva.

Se pare că loviturile Israelului sunt un răspuns la atacul mortal cu rachete antitanc raportat din Liban.

UPDATE ORA 14:00 – Noi operațiuni desfășurate în Khan Younis, zeci de persoane au fost arestate

Forțele israeliene au desfășurat noi operațiuni în complexul rezidențial Hamad Town din sudul orașului Khan Younis din Gaza în ultimele zile, potrivit unui comunicat al armatei.

În declarația de pe X se precizează că forțele militare au vizat, ceea ce au spus, infrastructura Hamas din cartier, adăugând că mulți luptători Hamas au fugit în zonă din luptele din alte zone din Khan Younis.

Raidurile comandamentelor israeliene care au vizat „depozite de arme, ascunzători și alte infrastructuri” ale Hamas au fost efectuate după „un val mare concentrat de lovituri aeriene în zonă”, a adăugat acesta.

Armata a precizat că aproximativ 80 de suspecți au fost capturați și interogați în zonă, inclusiv luptători Hamas și ai Jihadului Islamic.

Confruntări intense între armata israeliană și combatanți au avut loc în Khan Younis în ultimele câteva săptămâni, potrivit rapoartelor de ambele părți.

UPDATE ORA 13:45 – Erdogan și Abbas vor discuta despre livrarea de ajutoare către Gaza

Președintele Recep Tayyip Erdogan urmează să discute cu liderul Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas despre eforturile Turciei de a livra ajutoare umanitare în Gaza în timpul discuțiilor din această săptămână la Ankara, potrivit unei surse diplomatice turce citate de Reuters.

Vorbind la un forum diplomatic din Turcia la sfârșitul săptămânii, ministrul palestinian de externe Riad Malki a declarat că Abbas va vizita Ankara marți și se va întâlni cu Erdogan.

„Turcia livrează ajutoare umanitare extinse în Gaza, în coordonare cu Egiptul, de la începutul atacurilor Israelului… În acest cadru, operațiunile de ajutor umanitar vor fi, de asemenea, discutate în timpul întâlnirilor cu președintele Abbas”, a declarat sursa pentru Reuters.

Turcia, care a criticat aspru Israelul pentru atacurile sale asupra Gaza și a susținut măsuri pentru ca acesta să fie judecat pentru genocid la Curtea Mondială, a cerut în mod repetat un armistițiu. Cu toate acestea, Ankara nu are o implicare directă în discuțiile privind armistițiul.

UPDATE ORA 13:30 – Reuniunea israeliană privind măsurile pentru Ramadan a fost anulată

Israeli Broadcasting Corporation a raportat că o întâlnire între înalți oficiali israelieni pentru a discuta despre pregătirea securității pentru Ramadan a fost anulată din cauza faptului că premierul Benjamin Netanyahu este bolnav.

Netanyahu trebuia să poarte discuția pe tema restricțiilor impuse Moscheii Al-Aqsa în timpul lunii sfinte musulmane Ramadan, alături de ministrul Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, și de oficiali din cadrul Agenției israeliene de Securitate Internă (Shin Bet) și al armatei israeliene.

UPDATE ORA 13:00 – Israelul arestează 55 de palestinieni în cursul nopții în Cisiordania ocupată

Armata israeliană a arestat în cursul nopții zeci de palestinieni, inclusiv copii și foști prizonieri, în Cisiordania ocupată.

Clubul prizonierilor palestinieni a declarat într-un comunicat că operațiunile de arestare s-au concentrat în guvernoratul Hebron, unde au fost arestați 22 de palestinieni. Restul arestărilor au avut loc în guvernoratele Tubas, Betleem, Qalqilya, Ierusalim și Ramallah.

Numărul total de arestări de la începutul războiului a crescut la aproximativ 7.400, a precizat organizația.

UPDATE ORA 12:35 – Orașele libaneze Hula și Markaba au fost bombardate în urma unui aparent atac al Israelului

Bombardamentele cu fosfor și fum au vizat partea de est a orașelor Hula și Markaba din sudul Libanului, potrivit presei locale.

Zona are vedere spre Valea Hunin și așezarea Margaliot din Galileea Superioară, în nordul Israelului.

Atacul pare a fi un răspuns la un atac anterior cu rachete antitanc asupra așezării israeliene Margaliot, care a provocat cel puțin un mort și mai mulți răniți, potrivit presei israeliene.

UPDATE ORA 12:15 – Cetățeni thailandezi răniți într-un atac din Liban

Doi muncitori de naționalitate thailandeză au fost răniți de o rachetă antitanc trasă din Liban în apropierea așezării evreiești Margaliot din nordul Israelului, afirmă medici citați de presa israeliană.

Serviciul de ambulanță Magen David Adom, citat de Times of Israel, a precizat că unul dintre bărbați, în vârstă de 30 de ani, se află în stare moderată spre gravă, în timp ce celălalt bărbat, în vârstă de 29 de ani, este rănit ușor.

Anterior, presa de stat libaneză a raportat atacuri israeliene asupra unui oraș de frontieră în timpul nopții și dimineața, precum și zboruri la joasă altitudine ale unor avioane de recunoaștere în mai multe regiuni.

UPDATE ORA 12:00 – Avioane israeliene atacă un oraș libanez provocând pagube

Avioane de război israeliene au efectuat atacuri aeriene asupra mai multor locuințe din orașul Aita al-Shaab din sudul Libanului, în noaptea de duminică spre luni dimineața, potrivit presei de stat libaneze.

Atacurile au provocat pagube semnificative proprietăților, culturilor și locuințelor, vizând în special rețelele de electricitate și de apă, a precizat agenția oficială National News Agency.

Avioanele israeliene au vizat, de asemenea, vecinătatea localității Khallet Warde, vecină cu Aita al-Shaab.

Agenția a precizat că avioanele de recunoaștere ale Israelului au efectuat zboruri deasupra regiunilor Sidon, Naqoura, Chamaa, Majdal Zoun și Tayr Harfa din sudul Libanului.

UPDATE ORA 10:30 – Numărul copiilor care mor din cauza malnutriției în Gaza crește la 16

Surse medicale au confirmat că numărul copiilor palestinieni care au murit din cauza malnutriției și a îngrijirii medicale inadecvate a crescut la 16, în urma decesului unui copil la spitalul Abu Youssef al-Najjar din Rafah.

Duminică, Spitalul Kamal Adwan, aflat în afara serviciului, din nordul Fâșiei Gaza, a declarat că 15 copii au murit din cauza malnutriției și deshidratării și că alți șase copii se află la terapie intensivă.

Cele mai multe dintre spitalele din Gaza au fost fie închise, fie paralizate în urma a peste cinci luni de atacuri israeliene.

UPDATE ORA 10:00 – Liderul opoziției israeliene: Ben-Gvir este o amenințare la adresa securității naționale

Liderul partidului Yesh Atid spune că Ben-Gvir nu poate fi de încredere și ar trebui să fie îndepărtat imediat din funcția sa.

„Ministrul Securității Naționale este o amenințare la adresa securității naționale”, a scris Yair Lapid pe X. „Nu poți avea încredere în el cu materiale sensibile, nu poți avea încredere în el în preajma personalului de informații și nu poți avea încredere în el în cabinetul de apărare”, a spus el.

„Orice prim-ministru normal l-ar fi concediat în această dimineață”, a adăugat Lapid.

UPDATE ORA 9:15 – Armata israeliană afirmă că a ucis un grup de luptători ai Jihadului Islamic în Gaza

Armata israeliană a declarat că a ucis membri ai unei celule a Jihadului Islamic în Khan Younis la mai puțin de 30 de minute după ce aceștia au lansat sâmbătă o rachetă spre Israel.

Armata a declarat că patru rachete cu rază lungă de acțiune au fost lansate de grupul palestinian din Gaza spre kibbutzul Hatzerim din deșertul Negev, fără a fi raportate răniți.

„Teroriștii au lansat rachete spre Hatzeri și Bari. În mai puțin de 30 de minute de la lansare, complexul de foc divizionar al Brigăzii Nahal a identificat gruparea teroristă și a dirijat un avion care i-a atacat și i-a eliminat”, a scris aceasta într-o postare pe X, oferind o actualizare a operațiunilor sale în enclava asediată.

Armata a adăugat că Brigada sa Nahal a „eliminat 15 teroriști” cu „focuri de lunetiști, avioane și cu ajutorul tancurilor”.

UPDATE ORA 9:00 – ‘Este timpul să distrugem Hamas, Kamala’: Ministru israelian

Ministrul israelian al Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, a cerut „distrugerea” vicepreședintelui american Kamala Harris, la câteva ore după ce Harris a cerut încetarea „imediată” a focului, într-o replică rară la adresa Israelului.

„Este timpul să distrugem Hamas, Kamala”, a postat Ben-Gvir pe X luni, înainte de o întâlnire între vicepreședintele american și ministrul israelian al cabinetului de război Benny Gantz.

Se pare că premierul Netanyahu este supărat de vizita lui Gantz în SUA fără aprobarea sa.

Duminică, Harris a acuzat fără menajamente Israelul că nu face suficient pentru a atenua „catastrofa umanitară” din Gaza.

„Oamenii din Gaza mor de foame. Condițiile sunt inumane și umanitatea noastră comună ne obligă să acționăm”, a declarat Harris.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Israelul a fost de acord să revizuiască versurile potențialei sale contribuții la Concursul Muzical Eurovision, după ce organizatorii concursului au ridicat problema versurilor care păreau să facă referire la atacul Hamas din 7 octombrie, a declarat postul național de televiziune Kan duminică.

Eurovision, care va avea loc în acest an în orașul suedez Malmö, în perioada 7-11 mai, se prezintă drept un eveniment non-politic și poate disqualifica concurenții considerați că au încălcat această regulă. Kan are sarcina de a alege participarea Israelului.

Propunerea principală a Israelului este „Ploaie de octombrie”, o baladă interpretată de solista solo feminină Eden Golan.

Conform versurilor care au fost scurse în presă și ulterior confirmate de Kan, aceasta include versuri precum „Nu mai rămâne aer de respirat” și „Toți erau copii buni, fiecare dintre ei” — aluzii aparent la persoanele care s-au adăpostit în adăposturi în timp ce membrii Hamas au efectuat un atac armat și răpire la un festival de muzică în aer liber și alte locuri care au declanșat războiul din Gaza.

Kan a declarat că a cerut scriitorilor „Ploii de octombrie” și celui de-al doilea finalist „Dance Forever” să-și revizuiască versurile, păstrând totodată libertatea lor artistică. Apoi va alege oficial melodia pe care o va trimite comitetului Eurovision.

Uniunea Europeană de Radiodifuziune, care organizează Eurovision și care a declarat anterior că este în proces de analiză a versurilor, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentariu cu privire la decizia Kan.

Citește și