• Diviziunile dintre președintele american Joe Biden și premierul israelian Benjamin Netanyahu au ieșit la iveală în timpul interviurilor acordate în weekend în legătură cu războiul purtat de Israel împotriva Hamas în Gaza.
  • Netanyahu a declarat că va continua ofensiva militară la Rafah, unde se adăpostesc 1,5 milioane de palestinieni strămutați, deși nu a oferit un calendar. Mai mulți oficiali israelieni au declarat că ofensiva nu este iminentă.
  • Comentariile liderului israelian vin în contextul în care începe Ramadanul și negocierile de încetare a focului stagnează. Biden, în remarcile de luni, care marchează începutul lunii sfinte islamice, a declarat că criza umanitară din Gaza este în prim-plan”.

UPDATE ORA 22.00 – ONU: Mai mulți copii uciși în patru luni de război în Gaza decât în patru ani de război global

Șeful Agenției ONU pentru Refugiați din Palestina (UNRWA) a împărtășit date despre X care arată această cifră uluitoare.

Peste 12.300 de copii au fost uciși în Gaza între octombrie 2023 și februarie 2024, arată datele, comparativ cu 12.193 de copii uciși în conflictul global din 2019 până în 2023.

UPDATE ORA 21.00 – Cel puțin 17.000 de copii din Gaza s-au despărțit de familii, arată datele unui raport

Centrul de Reîntoarcere Palestinian cu sediul în Marea Britanie a prezentat ONU un raport privind tratamentul copiilor palestinieni de către forțele israeliene în Gaza, Cisiordania ocupată și Ierusalimul de Est.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
LIGHT MAKES YOU FEEL BETTER
BEYONCE FACE SHOW LA VMA

UPDATE ORA 20.00 – Acordul de încetare a focului rămâne posibil în ciuda unui proces foarte dur”, afirmă directorul CIA

Directorul CIA, Bill Burns, a oferit marți o mică speranță de progres în negocierile indirecte dintre Hamas și Israel cu privire la un posibil acord de încetare a focului. Există „încă posibilitatea” unui astfel de acord, a declarat Burns, dar este vorba despre un proces foarte dur”.

Nu cred că cineva poate garanta succesul. Singurul lucru pe care cred că îl poți garanta este că alternativele sunt mai rele”, a declarat Burns în timpul mărturiei în Congres. Sunt mai rele pentru civilii nevinovați care suferă în Gaza. Sunt mai rele pentru ostatici și pentru familiile acestora. Și cred că sunt mai rele pentru noi toți”.

Burns a fost un negociator principal pentru partea americană, în timp ce Statele Unite, Qatar și Egipt au încercat să negocieze un acord care ar schimba eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas cu o pauză în lupte.

UPDATE ORA 19.00 – Primul convoi de alimente din 20 februarie a ajuns cu succes în nordul Gaza, potrivit unei agenții ONU

Un convoi de alimente al Programului Alimentar Mondial a ajuns marți în orașul Gaza, fiind primul convoi care a reușit să ajungă cu succes în nordul Gaza din 20 februarie, a declarat grupul.

Agenția ONU a livrat suficiente alimente pentru 25.000 de persoane, a precizat aceasta într-o postare pe X, fostul Twitter.

UPDATE ORA 18.00 – Hezbollah afirmă că mai multe situri israeliene au fost vizate

Gruparea armată libaneză afirmă că a atacat cu rachete Burkan cazarma Zarait, precum și siturile Barkat Risha, Hadab Yarin și Jal al-Alam, toate aflate în apropierea graniței sale sudice cu Israelul. După-amiază, grupul a declarat că a lovit și punctul al-Jardah, folosind aceleași arme.

UPDATE ORA 17.00 – ONU salută nava de ajutor caritabil, dar spune că nu este un substitut” al asistenței pe uscat

Organizația Națiunilor Unite a declarat că salută vestea că nava de ajutorare World Central Kitchen a livrat alimente în Gaza, dar a subliniat că aceasta nu este un substitut” pentru asistența pe uscat pentru locuitorii din Gaza aflați în pragul foametei.

Orice alimente și alte ajutoare de urgență care ajung în Gaza, după cum știm cu toții, sunt extrem de necesare; nu există nicio îndoială în această privință, așa că sunt foarte apreciate”, a declarat Jens Laerke, purtătorul de cuvânt al Biroului Națiunilor Unite pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA). Dar, a adăugat Laerke, nu este un substitut pentru transportul terestru de alimente și alte ajutoare de urgență în Gaza și în special în nordul Gaza. Nu poate suplini acest lucru”.

UPDATE ORA 16.00 – Israelul refuză camioanele cu ajutoare pentru că aveau foarfece în trusele medicale, spune șeful unei agenții de ajutorare a ONU

Comisarul general al Agenției Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA), Philippe Lazzarini, a declarat luni că un camion încărcat cu ajutoare a fost respins pentru că avea foarfece folosite în trusele medicale pentru copii.

Foarfecele medicale se adaugă acum la o listă lungă de articole interzise pe care autoritățile israeliene le clasifică ca fiind ‘pentru dublă utilizare'”, a susținut Lazzarini într-o postare pe X, fostul Twitter.

Lista include articole de bază și care salvează vieți: de la anestezice, lumini solare, butelii de oxigen și ventilatoare, până la tablete pentru curățarea apei, medicamente pentru cancer și truse de maternitate.”

UPDATE ORA 15:00 – Organizațiile umanitare dau în judecată Danemarca pentru a opri vânzările de arme către Israel

Mai multe ONG-uri din Danemarca au declarat că au dat în judecată poliția națională și ministerul de externe al țării pentru a opri exporturile de arme către Israel.

UPDATE ORA 14:00 – Avioane israeliene au lovit locații ale Hezbollah în Baalbek, în Liban

Armata afirmă că avioanele sale de luptă au atacat recent două sedii militare ale Hezbollah în zona Baalbek din sudul Libanului.

Atacurile au fost efectuate ca răspuns la atacurile cu rachete din cursul dimineții asupra Înălțimilor Golan ocupate, potrivit unui comunicat pe X.

Gruparea libaneză a revendicat atacul masiv cu aproximativ 100 de rachete, spunând că acestea au fost efectuate ca răspuns la un alt atac israelian în jurul Baalbek în timpul nopții.

UPDATE ORA 13:00 – Ministerul de Externe din Qatar: Coridoarele terestre trebuie deschise pentru ca ajutorul să intre în țară

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed al-Ansari, a susținut o conferință de presă după ce s-a întâlnit la Doha cu Barbara Leaf, secretarul de stat adjunct al SUA pentru Orientul Apropiat.

UPDATE ORA 12:00 – Avioane israeliene atacă orașul libanez Bint Jbeil

Avioane de război israeliene au efectuat lovituri aeriene care au vizat periferia nord-vestică a orașului Bint Jbeil, potrivit agenției oficiale de știri libaneze National News Agency.

Atacul raportat vine după ce Hezbollah a lansat aproximativ 100 de rachete în Înălțimile Golan ocupate.

Partea israeliană nu a raportat nicio victimă sau pagubă provocată de aceste rachete, care au căzut în zone deschise sau au fost interceptate de sistemele de apărare.

UPDATE ORA 11:00 – Forțele israeliene fac un raid în tabăra de refugiați din Jenin

Forțele de ocupație israeliene au luat cu asalt tabăra de refugiați din Jenin, în Cisiordania ocupată, relatează agenția de știri Wafa.

Forțele israeliene sub acoperire, susținute de întăriri militare, au asediat o casă, în timp ce au izbucnit confruntări între tineri palestinieni și soldați israelieni.

Forțele israeliene au bombardat casa asediată cu o rachetă Energa și au împiedicat ambulanțele să se apropie de vecinătate, a adăugat Wafa.

UPDATE ORA 10:00 – Rachete lansate din Liban ca răspuns la loviturile israeliene

Autoritățile israeliene spun că rachetele lansate din Liban au aterizat în principal în zone deschise. Nu au fost raportate pagube, răniți sau morți. Acesta a fost un răspuns în ceea ce privește ceea ce s-a întâmplat peste noapte. Am văzut că armata israeliană a emis o declarație, spunând că a efectuat lovituri în orașul Baalbek și în jurul acestuia – la aproximativ 70 km la nord de graniță.

Guvernatorul de acolo a spus că au fost patru morți și șase răniți.

Armata israeliană a declarat că atacul s-a concentrat asupra unei unități aeriene a Hezbollah și nu este pe deplin clar ce presupune la sol.

UPDATE ORA 09:00 – Avioane israeliene vizează lansatoare de rachete în Liban

Armata israeliană afirmă că avioanele sale de luptă au atacat trei lansatoare de rachete în Liban. Atacurile cu rachete din această dimineață de pe Înălțimile Golan ocupate au fost efectuate de la aceste lansatoare.

Aproximativ 100 de rachete au fost lansate din Liban spre Înălțimile Golan ocupate în cursul dimineții, în două baraje, potrivit radioului armatei israeliene și altor rapoarte media. Nu au fost raportate victime sau pagube, majoritatea rachetelor aterizând în zone deschise, s-a raportat.

UPDATE ORA 08:00 – Zeci de rachete trase spre nordul Israelului și Platoul Golan

Zeci de rachete au fost lansate din Liban spre regiunea Galileii Superioare din Israel și spre Înălțimile Golan ocupate, potrivit radioului armatei israeliene și rapoartelor mass-media.
Unele dintre ele au aterizat în zone deschise, în timp ce altele au fost interceptate de sistemele de apărare ale Israelului, potrivit rapoartelor.

Știre inițială

Foametea este iminentă în nordul Fâșiei Gaza dacă volumul ajutoarelor care intră în enclavă nu va crește exponențial”, a declarat luni directorul executiv al Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite (PAM), Cindy McCain.

În acest moment, PAM este foarte îngrijorat de condițiile umanitare din Gaza, în special din nordul acesteia, care se află în pragul unei catastrofe umanitare”, a declarat McCain la o conferință de presă organizată la Roma cu ocazia lansării inițiativei „Hrană pentru Gaza”.

Ajutorul livrat sub formă de parașutări aeriene nu va atinge niciodată volumul necesar, a subliniat McCain. Accesul rutier și utilizarea porturilor și a punctelor de trecere existente este singura modalitate de a face să ajungă ajutorul în Gaza la nivelul necesar acum”, a spus McCain, adăugând că este nevoie de 300 de camioane cu alimente pentru a intra în fiecare zi.

PAM a fost forțat” să întrerupă temporar livrările de ajutoare în nordul țării la 20 februarie din cauza unor probleme de siguranță și a prăbușirii legii și ordinii publice, a mai spus McCain. Dar programul nu lasă nimic neatins în eforturile noastre de a face să ajungă suficiente ajutoare alimentare la oameni”, a adăugat ea.

Citește și