• Forțele de apărare israeliene au anunțat duminică moartea lui Daniel Perez, care a fost răpit de Hamas pe 7 octombrie.
  • Potrivit numărătorii CNN, 33 dintre cele 130 de persoane care mai sunt ținute captive în Gaza după ce au fost luate ostatice pe 7 octombrie sunt acum considerate moarte.
  • Biden afirmă că este „nevoie urgentă” de ajutor pentru Gaza și de un acord de captivitate.

UPDATE ORA 22:20 – Israelianul Smotrich spune că „înrădăcinează” coloniile după sancțiunile UE

Ministrul israelian de Finanțe, Bezalel Smotrich, a promis că va proteja coloniile ilegale după ce Miniștrii de Externe ai Uniunii Europene au aprobat sancțiuni împotriva coloniștilor violenți din Cisiordania ocupată.

„Există un singur răspuns sionist, holistic, la această declarație [a UE] – consolidarea și înrădăcinarea așezărilor în toate părțile Țării Israelului”, a declarat Smotrich, citat de Times of Israel.

Ministrul, unul dintre principalii susținători ai extinderii așezărilor în teritoriile ocupate, care sunt ilegale în ochii dreptului internațional, a declarat că „falsa campanie BDS împotriva Israelului funcționează”, cu referire la mișcarea pro-palestiniană Boicot, Dezinvestiții și Sancțiuni.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE ZIUA EUROPEI
LUIS RUBIALES VA FI JUDECAT
CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
DISNEY SI WARNER SE ALIAZĂ
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
REAL MADRID E ÎN FINALA LIGII CAMPIONILOR

Smotrich a descris-o ca fiind „o campanie care este concepută în întregime pentru a discredita statul Israel”.

UPDATE ORA 21:45 – Un canal condus de Houthi raportează 10 noi raiduri americano-britanice în Yemen

Canalul de televiziune Al Masirah, administrat de Houthis în Yemen, a raportat 10 noi atacuri aeriene ale armatelor americană și britanică.

Postul de televiziune a declarat că atacurile au vizat zonele al-Jabbana și al-Faza din orașul-port Hodeidah, care a fost o țintă principală a atacurilor aeriene americano-britanice care au lovit mai multe guvernorate din Yemen de când Houthis au început să vizeze navele de marfă și militare din Marea Roșie și Golful Aden în noiembrie, în sprijinul palestinienilor.

UPDATE ORA 20:50 – Armata israeliană revendică mai multe atacuri asupra clădirilor și locurilor de lansare ale Hezbollah

Armata israeliană a difuzat imagini aeriene care, potrivit acesteia, arată mai mulți membri ai Hezbollah intrând într-o clădire aparținând grupului armat libanez. Aceasta afirmă că avioanele de război israeliene au vizat locul la scurt timp după aceea.

De asemenea, a declarat că avioanele sale de luptă au atacat o altă clădire militară aparținând Hezbollah în zona Adissa și au atacat „situri de recunoaștere” în Kfar Kila, în sudul Libanului.

Armata israeliană a mai spus că a lansat mai multe obuze de artilerie transfrontaliere în sudul Libanului pentru a ținti trei situri de unde au fost lansate astăzi rachete Hezbollah asupra pozițiilor israeliene.

UPDATE ORA 19:00 – Biden și Netanyahu discută despre invazia de la Rafah într-o convorbire telefonică

Președintele american Joe Biden și premierul israelian Benjamin Netanyahu au discutat, în cadrul unei convorbiri telefonice, despre războiul din Gaza și despre iminentul asalt terestru asupra Rafah, potrivit Casei Albe.

„Președintele Biden a vorbit cu premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru a discuta despre cele mai recente evoluții din Israel și Gaza, inclusiv despre situația din Rafah și despre eforturile de creștere a asistenței umanitare în Gaza”, a precizat Casa Albă într-un comunicat.

Aceasta a precizat că va publica mai multe detalii despre convorbire mai târziu.

Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, este locul în care se adăpostesc peste 1,5 milioane de palestinieni, mulți dintre ei fiind strămutați de mai multe ori de atacurile israeliene, Netanyahu rămânând ferm convins că „victoria totală” a Israelului constă în extinderea invaziei sale terestre în oraș.

UPDATE ORA 18:00 – Guvernul din Gaza susține că Israelul a „asasinat” un oficial de coordonare a ajutoarelor din Gaza în timpul unui raid

Biroul de presă al guvernului din Fâșia Gaza afirmă că armata israeliană l-a „asasinat” pe generalul Fayeq al-Mabhouh, care era însărcinat cu coordonarea ajutorului umanitar care intra în nordul Fâșiei Gaza cu triburile locale, precum și cu agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA).

Într-un comunicat, organizația a afirmat că generalul se angaja în activități umanitare civile atunci când a fost ucis și că, prin urmare, ar fi trebuit să fie protejat în temeiul dreptului internațional.

Biroul a subliniat că acest lucru vine la doar două zile după ce o mână de camioane cu ajutoare umanitare au ajuns în nordul Gaza cu coordonare palestiniană, fiind prima dată când un convoi a ajuns în zonă fără incidente în ultimele luni.

„Considerăm ocupația israeliană, administrația americană și comunitatea internațională pe deplin responsabile pentru aceste crime continue împotriva poporului nostru palestinian și împotriva civililor, copiilor și femeilor”, se arată în declarație.

UPDATE ORA 17:50 – Armata israeliană susține că a ucis 20 de persoane la spitalul al-Shifa

Armata afirmă într-un comunicat că soldații săi au ucis 20 de luptători palestinieni în spitalul al-Shifa din Gaza și au arestat zeci de presupuși luptători.

„Douăzeci de teroriști au fost eliminați la Spitalul al-Shifa până acum în diverse confruntări, iar zeci de suspecți reținuți sunt în prezent interogați”, a declarat armata.

Forțele israeliene l-au bătut și reținut grav pe jurnalistul Al Jazeera Ismail al-Ghoul în timpul unui raid la al-Shifa, cel mai mare spital din Gaza.

Forțele israeliene au asediat și au efectuat un raid asupra spitalului în primele ore ale zilei de luni.

UPDATE ORA 16:50 – Premierul Interimar palestinian respinge orice prezență străină în Gaza

„Există cei care doresc autoadministrarea Gaza și există cei care lucrează pentru a aduce companii private de securitate care să lucreze în Gaza”, a declarat Mohammed Shtayyeh, citat de agenția palestiniană de presă Wafa, în discursul său de la începutul ședinței de guvern.

„Avertizăm împotriva tuturor acestor lucruri, deoarece înseamnă o agresiune împotriva voinței poporului palestinian”, a afirmat premierul interimar.

„Am cerut protecție internațională pentru poporul palestinian și pentru toate teritoriile palestiniene, inclusiv Ierusalim, Cisiordania și Gaza”.

El a adăugat că situația de la Rafah este „ultimul apel la umanitate”, deoarece Israelul afirmă că va continua planurile de a continua asaltul de la Rafah.

UPDATE ORA 15.00 – Șeful OMS spune că agenția este „teribil de îngrijorată” după ce armata israeliană a atacat spitalul al-Shifa

Tedros Adhanom Ghebreyesus a tras un semnal de alarmă cu privire la situația din cel mai mare complex medical din Gaza, spunând că „spitalele nu ar trebui să fie niciodată câmpuri de luptă”.

Într-o postare pe X, șeful Organizației Mondiale a Sănătății a avertizat că situația „pune în pericol lucrătorii din domeniul sănătății, pacienții și civilii” și, de asemenea, a avertizat că „orice ostilități sau militarizare a unității pun în pericol serviciile de sănătate, accesul pentru ambulanțe și livrarea de vieți- economisirea proviziilor.”

UPDATE ORA 14.00 – Discuțiile dintre șeful de spionaj al Israelului și mediatori vor începe luni în Qatar, a declarat sursa pentru CNN

Discuțiile dintre premierul Qatar Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, șeful Mossad-ului Israel David Barnea și oficialii egipteni sunt așteptate să înceapă luni cu privire la încetarea focului în Gaza în schimbul eliberării ostaticilor deținuți de Hamas, o sursă care cunoaște discuțiile. a spus CNN.

Hamas a înaintat joi un nou set de cereri, inclusiv solicitări ca un număr mare de prizonieri palestinieni să fie eliberați și un eventual acord privind încetarea permanentă a focului.

UPDATE ORA 13.00 – „Camioanele sunt oprite, oamenii mor”: un diplomat de top al UE susține că Israelul folosește foametea ca armă de război

Șeful politicii externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, a acuzat Israelul că folosește „foametea ca armă de război” și „provocă foamete” în Gaza.

Borrell a spus luni că Gaza „nu mai este în pragul foametei”, ci „într-o stare de foamete care afectează mii de oameni”, adăugând că nu a fost un dezastru natural, ci cauzat direct de Israelul „prevenirea sprijinului umanitar să intre în Gaza”.

Vorbind la ceremonia de deschidere a Forumului umanitar european, o conferință internațională de ajutor și cooperare la Bruxelles, Borrell a susținut că sute de camioane așteptau la graniță și că Israelul le împiedică să intre în Gaza.

UPDATE ORA 12.00 – Armata israeliană ordonă evacuarea din zona din jurul Spitalului Al-Shifa

Armata israeliană a ordonat tuturor persoanelor din apropierea Complexului Medical Al-Shifa din cartierul Al-Rimal din orașul Gaza să evacueze spre sud.

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au înconjurat complexul medical luni dimineața, unde Ministerul Palestinian al Sănătății din Gaza a declarat că aproximativ 30.000 de persoane se adăpostesc.

O clădire aglomerată este în flăcări la spital, a spus un medic, și sunt multiple victime, potrivit ministerului.

Ministerul a spus că oricine încearcă să părăsească spitalul „este vizat de gloanțe de lunetist și quadcoptere”. Oamenilor din zonă li se spune să se mute în „zona umanitară” Al-Mawasi, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, Avichay Adraee.

UPDATE ORA 11.00 – Clădire chirurgicală în incendiu și victime raportate după incursiunea israeliană în Spitalul Al-Shifa din Gaza

O clădire chirurgicală este în flăcări în Complexul Medical Al-Shifa din nordul Gazei, potrivit unui medic de la fața locului, după ce Forțele de Apărare Israelului au declarat luni dimineața că efectuează o operațiune militară în zona spitalului.

Clădirea este „aglomerată de oameni răniți”, potrivit doctorului Abdullah Mohammed, care a spus într-o serie de postări pe rețelele de socializare că a fost lovită de patru ori de lovituri cu rachete israeliene.

„Această clădire conține toate sălile de operație pentru toate departamentele. Toți cei din interiorul acestei clădiri au suferit operațiuni majore și nu se pot deplasa din loc”, a scris Mohammed.

UPDATE ORA 10.00 – Israelul blochează „deliberat” ajutorul în Gaza în timp ce copiii mor de foame

Israelul blochează „sistematic și deliberat” ajutoarele să nu intre în Gaza, în timp ce condițiile asemănătoare foametei se răspândesc în enclavă, spune Oxfam.

În ultimul său raport, organizația a subliniat șapte moduri în care Israelul împiedică livrarea ajutoarelor, inclusiv prin deschiderea doar a două puncte de trecere în Gaza, prin impunerea unui sistem de inspecție disfuncțional care ține aprovizionarea strânsă și reprima misiunile umanitare.

„Autoritățile israeliene nu numai că nu reușesc să faciliteze efortul internațional de ajutor, dar îl împiedică în mod activ”, a spus Oxfam, adăugând că aceasta creează „furtuna perfectă pentru colapsul umanitar”.

UPDATE ORA 09.00 – Aproximativ 30.000 de oameni prinși în interiorul al-Shifa: Minister

Ministerul Sănătății din Gaza spune că aproximativ 30.000 de oameni, inclusiv civili strămuți, pacienți răniți și personal medical, sunt prinși în spitalul al-Shifa, pe fondul atacului Israelului.

Într-un mesaj în limba engleză pe Telegram, se spunea că oricine „încearcă să se miște este vizat de gloanțe de lunetist și quadcopter”.

UPDATE ORA 08.00 – Hamas denunță „nouă crimă israeliană” la Spitalul al-Shifa

Hamas a lansat o declarație prin care condamnă atacul în curs al Israelului asupra spitalului al-Shifa.

„Crimele ocupației [israeliene] nu vor crea nicio imagine de victorie pentru Netanyahu și armata sa nazistă”, se spune în declarație. „Crimele ocupației exprimă confuzie și pierderea speranței de a obține o realizare militară.”

ȘTIRE INIȚIALĂ

Forțele de apărare israeliene au anunțat duminică moartea lui Daniel Perez, care a fost răpit de Hamas pe 7 octombrie.

Perez, în vârstă de 22 de ani, fusese comandant de pluton, potrivit FDI.

Forumul familiilor ostaticilor și dispăruților a precizat că Perez emigrase în Israel în urmă cu 10 ani.

Potrivit numărătorii CNN, 33 dintre cele 130 de persoane care mai sunt ținute captive în Gaza după ce au fost luate ostatice pe 7 octombrie sunt acum considerate moarte.

Armata israeliană a declarat că desfășoară o „operațiune precisă” la spitalul al-Shifa din orașul Gaza, susținând că Hamas folosește unitatea medicală pentru a „desfășura și promova activități teroriste”.