• Poliția din Israel trage cu tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii din Tel Aviv.
  • Planul premierului Benjamin Netanyahu de a lansa o ofensivă terestră la Rafah sporește tensiunile cu administrația Biden.
  • O navă de ajutor a sosit în largul coastelor din Gaza, remorcând o barjă cu 200 de tone de făină, orez și proteine.

UPDATES ORA 22:30 – Șeful de stat major al IDF spune că invazia lui Rafah va avea loc numai după aprobarea politică

Armata nu va anunța o invazie în Rafah, care este decisă cu aprobarea finală a „eșalonului politic” al țării, a declarat astăzi șeful Statului Major al Forțelor de Apărare Israelului, Herzi Halevi.

Remarca a fost făcută în timpul unui briefing de presă în urma unei întrebări directe cu privire la motivul pentru care IDF nu a lansat încă un atac la sol asupra lui Rafah, care se profilează de săptămâni întregi, în timp ce autoritățile israeliene continuă să descrie orașul drept ultimul bastion al Hamas.

„IDF se pregătește pentru atacuri în zone suplimentare și împreună cu eșalonul politic vom decide asupra momentului și condițiilor adecvate”, a spus Halevi mai devreme în briefing, fără a face referire directă la Rafah.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Biroul prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu a declarat săptămâna trecută că a aprobat un plan pentru invazia lui Rafah, care include evacuarea celor peste 1 milion de civili care se adăpostesc acolo. Oficiali din diferite țări aliate, inclusiv SUA și Germania, au avertizat că o invazie Rafah ar putea complica situația deja dificilă din Gaza și în întreaga regiune.

Netanyahu a spus că invazia Rafah se va întâmpla indiferent de presiunea internațională altfel, descriind-o ca un pas vital în câștigarea războiului împotriva Hamas.

UPDATES ORA 22.00 – A doua navă de ajutor se așteaptă să plece spre Gaza, în timp ce palestinienii așteaptă distribuirea de la prima livrare

Ierusalim – Un transport de ajutor care a sosit vineri pe malul Gazei este de așteptat să aducă un răgaz palestinienilor înfometați din nordul enclavei – dar nu a fost încă văzut cum și când va fi distribuit.

Tone de făină, orez și conserve au fost descărcate de pe navă sâmbătă, potrivit World Central Kitchen, organizația de caritate care a colectat alimentele și a organizat transportul de ajutor maritim. Ajutorul atât de necesar a fost transportat la 200 de mile din portul Larnaca din Cipru până în Gaza de Open Arms, o navă numită după organizația de caritate.

Duminică, World Central Kitchen, care a fost lansat de celebrul bucătar José Andrés și care conduce o rețea de aproximativ 60 de bucătării în Fâșia Gaza, a declarat că ajutorul se află într-un depozit și nu a fost încă distribuit.

UPDATES ORA 21.00 – Schumer reacționează la criticile lui Netanyahu la adresa discursului său

Senatorul Chuck Schumer a lansat o scurtă declarație ca răspuns la criticile lui Benjamin Netanyahu față de discursul său prin care cere Israelului să organizeze alegeri și considerând liderul israelian un „obstacol în calea păcii”.

„Este un lucru bun că acum a început o discuție serioasă despre cum să asigure securitatea și prosperitatea viitoare a Israelului odată ce Hamas a fost învins”, a spus Schumer într-o declarație de astăzi, după criticile lui Netanyahu.

În această dimineață, Netanyahu a apărut pe CNN și a numit discursul lui Schumer „total nepotrivit”.

„Este nepotrivit ca o… să meargă într-o democrație soră și să încerce să înlocuiască conducerea aleasă acolo. Este ceva ce Israelul, publicul israelian îl face singur, iar noi nu suntem o republică bananieră”, a spus Netanyahu la CNN „State”. al Uniunii”.

„Cred că singurul guvern la care ar trebui să lucrăm pentru a-l doborî acum este tirania teroristă din Gaza, tirania Hamas care a ucis peste 1.000 de israelieni, inclusiv câteva zeci de americani, și îi ține ostatici pe americani și israelieni”, a adăugat el. „Pe asta ar trebui să ne concentrăm”.

UPDATE ORA 20.00 – Ministerul palestinian de externe: Israelul nu are niciun plan de a proteja civilii din Rafah

Planurile israeliene confirmate de a invada Rafah nu menționează „niciun plan practic” pentru a proteja cei 1,5 milioane de palestinieni care se adăpostesc acolo, susține Ministerul palestinian al Afacerilor Externe într-o declarație, descriind planurile drept „o provocare flagrantă pentru comunitatea internațională în general și pentru administrația americană în special.”

Armata israeliană a „transformat întreaga Fâșie Gaza într-o zonă de nelocuit”, a spus ministerul, cerându-i să-și asigure „nevoile umanitare de bază” și să-și atingă „obiectivele de război” prin mijloace politice.

Accentul guvernului pe „răzbunare” pentru evenimentele din 7 octombrie dăunează „securității și stabilității regiunii și a lumii”, a adăugat ministerul, cerând guvernelor internaționale să se opună în continuare extinderii războiului la sol în Rafah.

Ministerul palestinian al Afacerilor Externe face parte din guvernul Autorității Palestiniene din Cisiordania și nu are legătură cu Hamas.

UPDATE ORA 19.00 – Israelul aprobă sărbătoarea federală care onorează atacul din 7 octombrie și soldații uciși în război

Cabinetul israelian a aprobat în unanimitate o nouă sărbătoare federală pentru a aduce un omagiu celor uciși în timpul atacului din 7 octombrie care a declanșat războiul actual, care va fi marcată anul acesta cu două ceremonii.

Țara va organiza două ceremonii în acest an: o ceremonie comemorativă pentru soldații care au fost uciși în timpul războiului și o ceremonie civilă în onoarea civililor uciși în atacurile conduse de Hamas.

În loc să cadă pe 7 octombrie pe calendarul gregorian, sărbătoarea va fi sărbătorită la data calendaristică evreiască de 24 din Tishrei în fiecare an. Calendarul evreiesc urmează un calcul lunisolar, ceea ce înseamnă că urmează lunile lunare, dar cu ajustări pentru anul solar care este cu 11 zile mai lung.

Acest lucru asigură că sărbătorile evreiești încă se încadrează în sezonul corect, deși datele specifice se pot schimba în fiecare an.

„Anul acesta, din cauza faptului că ziua de 24 a lunii ebraice Tișrei cade în Shabat, ceremoniile vor avea loc duminică, 25 din Tișrei, așa cum vor fi în fiecare an când ziua de 24 din Tishrei cade în Shabat”, a declarat guvernul israelian.

UPDATE ORA 18.00 – UNRWA solicită restabilirea livrărilor de ajutor pe teren

Airdropsurile de ajutor au o capacitate limitată, sunt costisitoare și pot dăuna civililor, iar Gaza nu are infrastructura portuară pentru a sprijini cantități mari de ajutor prin intermediul navelor maritime, a declarat astăzi agenția Națiunilor Unite pentru refugiații palestinieni (UNRWA), solicitând un un număr mai mare de treceri terestre de ajutor pentru a fi permise în Gaza.

„Accesul sigur, nestingherit și susținut în toată Fâșia Gaza este o chestiune de viață sau de moarte”, a spus agenția, adăugând că Gaza este „în pragul foametei”.

Există șase puncte de trecere terestre în Fâșia Gaza, dintre care cinci trec de pe teritoriul israelian în Gaza. Dintre acestea, doar Rafah, între Gaza și Egipt, este deschis în mod sigur, alături de Kerem Shalom, între Gaza, Egipt și Israel.

Agențiile internaționale precum ONU și OMS au spus că controalele strict impuse de frontieră israeliene la punctele de trecere creează întârzieri semnificative în acordarea ajutorului, înrăutățind situația umanitară din Gaza.

UPDATE ORA 17.00 – Egiptul nu va permite strămutarea forțată a palestinienilor din Gaza, spune președintele Sisi

Președintele Egiptului, Abdel Fattah el-Sisi, a declarat că țara sa nu va permite strămutarea forțată a palestinienilor din Gaza, potrivit unei declarații a purtătorului său de cuvânt.

El a făcut aceste remarci în timpul unei întâlniri cu Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene.

Sisi a subliniat necesitatea de a se ajunge la o încetare a focului în Fâșia Gaza și a reafirmat că Egiptul respinge strămutarea forțată a palestinienilor în afara teritoriului lor.

UPDATE ORA 16.00 – Hezbollah afirmă că a țintit soldați israelieni cu rachete în apropierea cazărmii Mitat

Gruparea armată libaneză Hezbollah a declarat că a vizat cu rachete o adunare de soldați israelieni în apropierea cazărmii Mitat, în apropiere de granița libanezo-israeliană.

UPDATE ORA 14:00 – Netanyahu îi critică pe aliații Israelului pentru „memoria scurtă”

Premierul Netanyahu spune că aliații Israelului au memoria scurtă în ceea ce privește atacul Hamas din 7 octombrie și că Israelul va continua ofensiva de la Rafah în ciuda presiunii internaționale tot mai mari.

„Prietenilor noștri din comunitatea internațională le spun: Memoria voastră este atât de scurtă? Ați uitat atât de repede de 7 octombrie, cel mai grav masacru comis împotriva evreilor de la Holocaust încoace?” a declarat Netanyahu la începutul ședinței cabinetului său.

„Atât de repede sunteți gata să refuzați Israelului dreptul de a se apăra împotriva monștrilor din Hamas?”.
Netanyahu a reiterat că Israelul își va continua ofensiva în Gaza, inclusiv în orașul Rafah.

UPDATE ORA 13:00 – Israelul bombardează orașele Naqoura și Hamool din sudul Libanului

Armata israeliană a efectuat bombardamente de artilerie grea în sudul Libanului, vizând periferia orașelor Naqoura și Hamool, potrivit presei libaneze.

Nu au existat rapoarte imediate privind victimele.

UPDATE ORA 12:00 – Raidurile aeriene israeliene vizează trei orașe din sudul Libanului

Forțele aeriene israeliene au efectuat raiduri asupra orașelor Aitaroun, Aita al-Shaab și Marwahin din sudul Libanului, potrivit presei libaneze.

Rapoartele au precizat că niciunul dintre atacuri nu a provocat victime.

UPDATE ORA 11:00 – Netanyahu nu vrea să apară ca fiind cel care face concesii către Hamas

După ce vineri după-amiază s-a aflat despre ceea ce a propus Hamas, din Israel au apărut informații potrivit cărora sâmbătă seara va avea loc o reuniune a cabinetului.
Dar sâmbătă seara au apărut știri potrivit cărora reuniunea va fi amânată pentru duminică sau luni. În același timp, ministrul de Război Yoav Gallant a cerut o întâlnire cu conducerea sa de securitate.

Consider că această reuniune este una importantă, deoarece este un mesaj pentru Netanyahu că există și alte voci în Israel care ar trebui ascultate și că aceștia sunt cei care se ocupă de problemele reale.

El a spus că acest război este nesfârșit și că nu știm încotro ne îndreptăm. Aceasta a fost o lovitură internă pentru Netanyahu. El nu vrea să apară ca persoana care face concesii Hamas. El vrea ca cabinetul de război să decidă, să vină cu o propunere și să o prezinte cabinetului mai larg.

UPDATE ORA 09:00 – Opt palestinieni arestați de Israel în Cisiordania ocupată

Forțele israeliene au arestat opt palestinieni în raiduri efectuate în cursul nopții în Cisiordania ocupată, au declarat surse locale de presă.

Arestările au avut loc în Qalqilya, Hebron și Jenin, după ce forțele israeliene au luat cu asalt orașele și au făcut raiduri în casele palestinienilor.

UPDATE ORA 05.00-Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, „foarte îngrijorat” de planul Israelului în Rafah

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății s-a declarat „foarte îngrijorat” după ce biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a declarat vineri că a aprobat planurile pentru o ofensivă în Rafah, cel mai sudic oraș din Gaza.

„O nouă escaladare a violențelor în această zonă dens populată ar duce la mult mai multe decese și suferințe, mai ales în condițiile în care unitățile sanitare sunt deja copleșite”, a scris directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pe X.

Potrivit biroului lui Netanyahu, forțele de apărare israeliene „se pregătesc pentru partea operațională și pentru evacuarea populației”.

UPDATE ORA 03.00-Mii de oameni protestează în Israel pentru eliberarea ostaticilor și cer demisia guvernului

Mii de protestatari au umplut sâmbătă seara străzile din Tel Aviv și Ierusalim, două grupuri distincte cerând demisia guvernului și solicitând eliberarea ostaticilor reținuți în Gaza.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Planul premierului israelian Benjamin Netanyahu de a lansa o ofensivă terestră la Rafah sporește tensiunile cu administrația Biden, care a avertizat în repetate rânduri împotriva unei incursiuni militare în orașul în care se adăpostesc peste un milion de palestinieni. Biden a sprijinit un discurs aspru critic al liderului majorității din Senat, Chuck Schumer, care a declarat că Netanyahu „și-a pierdut calea”, conform NBC News.

Hamas a prezentat o nouă propunere mediatorilor, potrivit Reuters, care și-a atenuat cererea de încetare permanentă a focului, care ar putea fi negociată după o primă eliberare a ostaticilor israelieni în schimbul prizonierilor palestinieni. Israelul a calificat propunerea drept „nerealistă”, dar a trimis o delegație la Doha pentru continuarea discuțiilor.

O navă privată de ajutor a sosit în largul coastelor din Gaza, remorcând o barjă cu 200 de tone de făină, orez și proteine. Deși orice fel de hrană este binevenită, organizațiile umanitare spun că o rută maritimă este în cele din urmă o „distragere a atenției”, deoarece nu poate aduce volumul de ajutor pe care îl pot aduce camioanele. ONU spune că în camioanele de ajutor care așteaptă la punctele de control din afara Gaza se află suficiente alimente pentru a hrăni întreaga populație.

Citește și