• Meloni i-a convins pe liderii occidentali de sprijinul său ferm pentru Ucraina în lupta acesteia împotriva Rusiei.
  • Premierul italian și-a valorificat respectabilitatea într-o poziție de lider în rândul forțelor de dreapta din Europa.
  • Ea continuă să exercite o influență discretă, dar puternică, asupra unor politicieni de top din UE.

Conform sondajelor, alegerile europarlamentare vor reorganiza rapoartele de forțe politice la nivel european. Premierul italian Giorgia Meloni se pregătește de mult timp pentru acest moment și se pare că are șanse să formeze un nou pol de putere în Europa.

Ea i-a convins pe liderii occidentali de sprijinul său ferm pentru Ucraina în lupta acesteia împotriva Rusiei, în timp ce și-a valorificat respectabilitatea într-o poziție de lider în rândul forțelor de dreapta din Europa.

Presiunea exercitată de Meloni, alături de alți lideri de dreapta, a fost cea care a obligat Bruxelles-ul să renunțe la restricțiile planificate privind utilizarea pesticidelor și să reducă pachetul de măsuri privind clima. De asemenea, presiunea exercitată de Meloni a fost, în mare măsură, cea care a schimbat poziția Europei în privința migrației, de la o poziție axată pe azil și redistribuire între statele UE, la plata țărilor terțe pentru a ține migranții în afara granițelor blocului.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
CÂT MAI JOACĂ NADAL
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
CE FILM VEZI AZI?

Ea continuă să exercite o influență discretă, dar puternică, asupra unor politicieni de top din UE, precum președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Duminică, Meloni va zbura în Egipt pentru a fi alături de von der Leyen la semnarea unui acord privind migrația, conform căruia UE va plăti Cairo până la 7,4 miliarde de euro pentru a consolida finanțele publice și a reduce migrația (deși ministrul egiptean de finanțe a avansat o cifră mai mică – între 4,6 și 5,5 miliarde de euro).

Opozanții din Italia avertizează, de asemenea, că guvernul lui Meloni se folosește de o campanie împotriva sarcinilor-surogat pentru a eroda discret drepturile LGBTQ+. „Așa cum era de așteptat de la un conservator marca „Dumnezeu, patrie și familie”, Meloni și partidul său au fost mult timp ostili avansării egalității LGBTQ+ în domeniul vieții domestice, opunându-se cu ardoare paternității între persoane de același sex”, a scris Andrea Carlo, un cercetător italo-britanic, într-un articol de opinie pentru Politico anul trecut.

Citește și