• Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că diferențele se reduc” în cadrul negocierilor pentru a asigura încetarea focului și un acord privind ostaticii, dar că rămân provocări.
  • Armata israeliană a declarat că a ucis peste 140 de teroriști” în raidul său asupra spitalului Al-Shifa din orașul Gaza, care continuă în a patra zi.
  • Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că va aproba în curând un plan de evacuare a civililor din orașul Rafah, situat în sudul Fâșiei Gaza, unde se adăpostesc peste 1 milion de persoane.

UPDATE ORA 21:00 – Armata israeliană atacă clădirile Hezbollah cu raiduri aeriene

Armata israeliană a lansat imagini aeriene despre care spune că arată raiduri aeriene masive asupra structurilor folosite de Hezbollah.

Atacurile au vizat clădiri din sudul Libanului Khiam, Aita al-Shaab și Taybeh, se arată în comunicat.

Înfruntările mortale de la granița de nord a Israelului cu Libanul au ridicat perspectiva unui conflict mai larg în Orientul Mijlociu, după ce Israelul a atacat Fâșia Gaza în octombrie anul trecut.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
CE FILM VEZI AZI?
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ

UPDATE ORA 20:00 – Hezbollah lansează noi lovituri asupra pozițiilor israeliene din apropierea Libanului

Gruparea armată libaneză a revendicat patru atacuri asupra pozițiilor israeliene, cel mai recent fiind o zonă ocupată de israelieni în Kfarchouba din sudul Libanului.

Hezbollah a declarat că a lovit o desfășurare de soldați israelieni cu lovituri de artilerie în Jal al-Alam, ucigând cel puțin un soldat și rănind pe altul.

Ea a susținut, de asemenea, un atac asupra site-ului militar Metulla care a lovit un tanc și a spus că a vizat soldații din vecinătatea cazărmii Zarit cu foc de artilerie.

UPDATE ORA 19:00 – Forțele israeliene atacă orașele din jurul Jenin

Armata israeliană a lansat incursiuni în orașele din jurul Jenin, Cisiordania ocupată, înființând puncte de control militare și confiscând proprietăți, relatează agenția de presă palestiniană Wafa.

Raidurile au avut loc în Yabad, Arraba, al-Jalama, Faqoua, Beit Qad și Jalbun.

Armata a confiscat un buldozer agricol din satul Zababdeh, la sud de Jenin, a informat agenția.

UPDATE ORA 18:00 – Armata israeliană apără uciderea palestinienilor în imaginile scurse de drone

Armata israeliană a apărat acțiunile soldaților săi după ce imagini cu drone difuzate de Al Jazeera au arătat o lovitură asupra unui grup de palestinieni aparent neînarmați în zona Khan Younis.

Răspunzând unei anchete din The Times of Israel, armata israeliană a spus că filmările erau dintr-o „zonă de luptă activă din Khan Younis, care a fost evacuată în mod semnificativ de populația civilă și în care trupele au experimentat multe întâlniri cu teroriști care au luptat și s-au deplasat. [în jur] în haine civile și arme deghizate în clădiri și proprietăți despre care se crede că sunt civile”.

Imaginile sunt investigate de Mecanismul de Evaluare a Staffului General al Israelului, un organism militar independent responsabil de investigarea incidentelor neobișnuite din conflict.

UPDATE ORA 17:00 – Blinken îi spune lui Netanyahu că civilii din Gaza trebuie protejați

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a subliniat necesitatea de a proteja civilii din Gaza în timpul întâlnirii sale cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, a declarat Departamentul de Stat.

Blinken a subliniat, de asemenea, necesitatea de a garanta livrarea ajutorului umanitar atât pe rutele terestre, cât și pe cele maritime, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, într-un comunicat.

Înalt diplomat american a discutat despre eforturile de a ajunge la un acord privind o încetare a focului de cel puțin șase săptămâni, care să asigure eliberarea captivilor și să permită o creștere a asistenței umanitare.

UPDATE ORA 16:00 – Un raid israelian distruge o casă în Aita al-Shaab din Liban

Agenția Națională de Știri din Liban a raportat că două rachete aer-sol au vizat o casă din orașul Aita al-Shaab, din sudul Libanului, distrugând-o complet.

Nu a oferit informații suplimentare cu privire la numărul victimelor.

De asemenea, bombardamentele de artilerie israeliană au vizat orașele din sudul Libanului Kfarkela, Wadi Al-Asafir și Tallet Al-Hamams, precum și periferiile orașelor Al-Adisa și Hula.

UPDATE ORA 15.00 – Blinken se întâlnește cu Netanyahu în Israel, în timp ce eforturile diplomatice pentru un acord se intensifică

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken s-a întâlnit cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu la ora locală 11:20 la Tel Aviv vineri dimineață, ca parte a unei eforturi diplomatice intense pentru a ajunge la o „încetare a focului susținută și imediată”. în Gaza și descurajează o ofensivă israeliană în Rafah.

Întâlnirea secretarului Blinken cu cabinetul de război israelian a început la scurt timp după, a declarat Departamentul de Stat reporterilor.

UPDATE ORA 14.00 – Războiul din Gaza înrăutăţeşte condiţiile umanitare din Siria: oficial ONU

Războiul Israelului împotriva Gaza a crescut prețurile mărfurilor în Siria din cauza perturbărilor maritime globale și „o creștere semnificativă” a atacurilor aeriene israeliene împotriva țintelor din țară, potrivit rezidentului ONU și coordonatorului umanitar pentru Siria, Adam Abdelmoula.

Israelul a lansat sute de atacuri aeriene în Siria de la izbucnirea războiului civil în 2011, vizând forțele susținute de Iran, inclusiv Hezbollah, precum și pozițiile armatei siriene, dar atacurile au crescut de când războiul Israelului cu Hamas, un aliat al Hezbollah, a început pe 7 octombrie.

„Țintirea aeroporturilor din Siria” a avut un impact și asupra serviciilor aeriene umanitare, a spus Abdelmoula, adăugând că „în ultimul an, a trebuit să anulăm 49 de zboruri umanitare”.

UPDATE ORA 13.00 – Ministerul palestinian spune că împiedicarea accesului la Moscheea Al-Aqsa este o „crimă împotriva umanității”

Ministerul palestinian al Afacerilor Externe spune că împiedicarea palestinienilor să se roage la Moscheea Al-Aqsa este o crimă, precum și o încălcare a angajamentului lui Netanyahu de a acorda acces la complex în timpul lunii Ramadan.

Ministerul a condamnat desfășurarea unui număr mare de soldați israelieni, precum și barierele fizice care împiedică accesul la palestinieni, spunând că acest lucru riscă să precipite situația într-o „spirală de violență care nu poate fi controlată”.

Într-o declarație, a adăugat că, deși Netanyahu a promis că nu va implementa modificări suplimentare față de anii precedenți, el a încălcat acest angajament și a încălcat dreptul internațional prin introducerea de restricții suplimentare.

UPDATE ORA 12.00 – Armata israeliană face raiduri în casa unui presupus atacator lângă Ramallah

Armata israeliană a percheziționat o locuință din satul Deir Bzayeh aparținând unui palestinian acuzat că a deschis focul asupra unui autobuz care transporta coloniști israelieni și a declanșat ciocniri violente în apropiere de Ramallah.

Locuitorii din sat au raportat că au văzut mai multe vehicule militare luând cu asalt satul și făcând un raid în casă.

UPDATE ORA 11.00 – Finlanda devine ultima țară care reia finanțarea UNRWA

Ministrul finlandez al comerțului exterior și dezvoltării, Ville Tavio, a declarat că Helsinki va continua să sprijine agenția ONU pentru refugiații palestinieni după ce aceasta și-a îmbunătățit practicile de gestionare a riscurilor.

UNRWA a fost criticată din cauza acuzațiilor israeliene potrivit cărora unii dintre membrii personalului său au participat la atacul Hamas din 7 octombrie.

Ca urmare, mai multe țări occidentale și-au suspendat inițial finanțarea agenției, dar Canada, Australia și Suedia au restabilit ulterior finanțarea.

UPDATE ORA 10.00 – Trei răniți de un atacator în Cisiordania

Trei persoane au fost rănite, dintre care una grav, în confruntările cu un atacator palestinian înarmat în Cisiordania ocupată, relatează The Times of Israel, citând un spital unde au fost transportați răniții.

Armata israeliană a declarat anterior că a folosit un avion de vânătoare și o dronă pentru a-l urmări pe bărbatul înarmat, care a tras mai întâi asupra unui vehicul israelian în apropierea așezării Dolev.

UPDATE ORA 09.00 – Soldații israelieni i-au bătut pe toți tinerii și i-au arestat” în spitalul al-Shifa

Armata israeliană își continuă operațiunea în interiorul și în jurul spitalului al-Shifa din centrul Gaza, în timp ce oamenii fug din zonă.

Un pacient în vârstă de 60 de ani, care și-a dat numele de Younis, a declarat pentru agenția de presă AFP că a fost forțat să iasă afară fără haine, legat la ochi și interogat înainte de a fi eliberat.

Soldații i-au bătut pe toți tinerii și i-au arestat”, a declarat el, citat de agenție.

UPDATE ORA 08.00 – Armata israeliană susține că a ucis 150 de combatanți în apropiere de al-Shifa

Armata israeliană afirmă că continuă să desfășoare operațiuni precise” în spitalul al-Shifa, forțele sale ucigând 150 de luptători în interiorul sau în jurul unității în ultima zi și prinzând „sute de suspecți”.

În ultimele 24 de ore, trupele israeliene au ucis, de asemenea, luptători în lupte corp la corp în al-Qarara din nordul Khan Younis, în timp ce au ucis alți luptători prin focuri de lunetist în centrul Gaza, a declarat armata în ultima sa actualizare.

Între timp, avioanele de luptă israeliene au lovit din aer 40 de ținte, inclusiv gropi de lansare și complexe militare”, se arată în comunicatul militar.

UPDATE 4:00-Armata americană face un alt transport aerian de alimente în Gaza

Armata americană a efectuat joi un alt transport aerian de asistență umanitară în nordul Gaza, a anunțat Comandamentul Central al SUA într-un comunicat.

Avioane ale Forțelor Aeriene – două C-17 – și soldați ai armatei „au parașutat peste 50.600 de echivalenți de făină americană în nordul Gaza, o zonă de mare nevoie, permițând accesul civililor la ajutorul critic”, a precizat CENTCOM.

CENTCOM a precizat că parașutele de pe cinci dintre cele 80 de pachete de alimente livrate nu au reușit să se desfășoare.

„Aceste cinci pachete au aterizat într-o zonă nepopulată și nu au provocat pagube”, a precizat CENTCOM.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Rezoluția Consiliului de Securitate al ONU privind Gaza va fi supusă la vot vineri dimineață, a declarat joi pentru CNN purtătorul de cuvânt al misiunii americane la ONU, Nate Evans.

Statele Unite au lucrat cu seriozitate cu membrii Consiliului în ultimele săptămâni la o rezoluție care va sprijini fără echivoc eforturile diplomatice în curs de desfășurare menite să asigure o încetare imediată a focului în Gaza, ca parte a unui acord privind ostaticii, ceea ce ar face ca aceștia să fie eliberați și ar contribui la permiterea unui val de ajutor umanitar”, a declarat Evans.

După mai multe runde de consultări cu Consiliul de Securitate, vom supune această rezoluție la vot vineri dimineață”, a spus el.

Rezoluția americană vine după ce SUA au opus veto la mai multe rezoluții anterioare ale Consiliului de Securitate al ONU care solicitau încetarea imediată a focului. Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat, după ce a pus veto unei rezoluții algeriene la sfârșitul lunii februarie, că aceasta ar pune în pericol negocieri sensibile”.

Citește și