• OMS cere revizuirea rapidă a blocării convoaielor alimentare în nordul Gazei, subliniind riscul pentru viețile palestinienilor afectați de foamete.
  • Tedros Adhanom Ghebreyesus avertizează că blocarea convoaielor alimentare poate duce la decese în rândul celor înfometați din regiunea respectivă.
  • Șeful OMS subliniază necesitatea unei acțiuni imediate și rapide pentru a permite și accelera livrările de alimente în contextul unei situații umanitare critice.

UPDATE 22.00 – Raportorul ONU cere un embargo asupra armelor pentru Israel și reparații

Raportul raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene ocupate, Francesca Albanese, pe care l-am prezentat anterior, face, de asemenea, recomandări statelor membre ale ONU.

Acesta spune că statele membre ar trebui să pună în aplicare imediat un embargo asupra armelor pentru Israel”, precum și alte măsuri economice și politice necesare pentru a asigura o încetare a focului imediată și durabilă”, care pot include sancțiuni.

Albanese recomandă, de asemenea, ca Africa de Sud să sesizeze Consiliul de Securitate al ONU cu privire la cazul Israelului, deoarece Israelul a ignorat hotărârile provizorii ale Curții Internaționale de Justiție (CIJ) privind actele de genocid din Gaza.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
CE FACI ÎN CAPITALĂ DE FLORII?
CUM ARATĂ SECURITATEA JO?

UPDATE 21.00 – Israelul susține că 203 camioane cu ajutoare au fost transferate astăzi în Gaza

Guvernul israelian susține că autoritățile sale au inspectat și transferat 203 camioane cu ajutoare prin punctul de trecere Karem Abu Salem – numit Kerem Shalom în Israel – și punctul de trecere Nitzana.

Biroul israelian de coordonare a activităților guvernamentale în teritorii (COGAT) a declarat într-o postare pe X că 25 de camioane cu ajutoare umanitare au intrat în enclavă printr-o rută iordaniană, iar 159 de pachete de o tonă au fost parașutate deasupra nordului Gaza.

De asemenea, biroul a afirmat că 22 de camioane cu ajutoare alimentare au fost coordonate” către nordul Gaza, unde foametea se răspândește și unde copiii mor de foame din cauza foametei impuse de Israel.

UPDATE 20.00 – Rezoluția Consiliului de Securitate al ONU care solicită încetarea focului în Gaza a transmis un mesaj clar că ostaticii deținuți de Hamas ar trebui să fie eliberați, iar ajutorul ar trebui să fie permis în Gaza, a declarat Downing Street

Marea Britanie a susținut rezoluția, care a cerut eliberarea ostaticilor, dar nu a condiționat încetarea focului de eliberarea ostaticilor.

Un purtător de cuvânt al prim-ministrului britanic a declarat:

Am cerut de mult timp o pauză umanitară imediată sau o încetare temporară a focului care să ducă la o încetare durabilă a focului, ceea ce este ceea ce solicită această rezoluție. Și de aceea, Regatul Unit a votat în favoarea acesteia. Aceștia au declarat că Israelul are dreptul de a se apăra, dar că prea mulți palestinieni au fost uciși și că o catastrofă umanitară este un risc clar și prezent”.

UPDATE 19.00 – Campionatele Europene de gimnastică din 2025 nu se vor desfășura la Tel Aviv

Campionatele Europene de gimnastică din 2025 nu se vor desfășura la Tel Aviv, așa cum era programat, din cauza războiului dintre Israel și Hamas, a anunțat organismul de conducere al acestei competiții.

Într-un comunicat, organismul care guvernează gimnastica în Europa a invocat drept motiv situația actuală din Israel” și a precizat că redeschide procesul de licitație pentru o gazdă.

UPDATE 18.00 – Malta afirmă că rezoluția ONU trebuie să fie implementată în totalitate

Malta contribuie la apelurile pentru punerea în aplicare integrală a rezoluției Consiliului de Securitate al ONU care obligă legal Israelul la o încetare imediată a focului în Fâșia Gaza pentru aproximativ următoarele două săptămâni.

Țara din centrul Mediteranei, care a fost una dintre cele 10 țări care au propus rezoluția, a salutat, de asemenea, adoptarea acesteia.

UPDATE 17.00 – Trimisul Israelului la ONU denunță rezoluția ca fiind rușinoasă

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, spune că rezoluția nu a reușit să ceară o încetare a focului fără a o condiționa” de eliberarea prizonierilor din Gaza, afirmând că subminează eforturile de a asigura eliberarea acestora”.

Este dăunătoare pentru aceste eforturi, deoarece le dă teroriștilor Hamas speranța de a obține o încetare a focului fără a elibera ostaticii. Toți membrii consiliului … ar fi trebuit să voteze împotriva acestei rezoluții nerușinate”, a spus el.

Rezoluția spune că luarea de civili este o încălcare a dreptului internațional. Totuși, pe de altă parte, în ciuda faptului că știți că Hamas nu vă va asculta apelurile și nu va elibera ostaticii, cereți o încetare a focului. Luați-vă un moment și gândiți-vă la această contradicție morală”, a continuat el.

UPDATE 16.00 – Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție prin care cere o încetare imediată a focului în Gaza pentru luna Ramadan și eliberarea ostaticilor

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție prin care cere o încetare imediată a focului în Gaza pentru luna Ramadan și eliberarea ostaticilor.

Rezoluția a fost adoptată, iar Statele Unite nu și-au folosit dreptul de veto.

UPDATE ORA 15:50 – Hamas afirmă că a lansat rachete asupra orașului Ashdod

Brigăzile Al-Qassam, aripa militară a grupării, afirmă că a tras rachete spre orașul din sudul litoralului israelian ca „răspuns la atacurile Israelului împotriva civililor”.

Armata israeliană a confirmat incidentul, afirmând că opt rachete au fost lansate din Fâșia Gaza asediată, fără a se raporta imediat pagube sau răniți.

Ultima dată când au fost lansate rachete spre Ashdod a fost la 14 ianuarie.

UPDATE ORA 14:20 – Israelul încearcă să golească Gaza de palestinieni pentru a restabili așezări

Israelul se folosește de foamete ca „armă de război” în Gaza pentru a pune presiune asupra poporului palestinian să părăsească enclava asediată, afirmă Adel Abdel Ghafar, analist la Middle East Council on Global Affairs.

El a declarat că „visul” multor politicieni de extremă dreapta din Israel este de a face Gaza „nelocuibilă” pentru palestinieni, cu scopul de a restabili așezările pentru israelieni.

„Distrugerea școlilor, a spitalelor, a infrastructurii [face Gaza] aproape de nelocuibilă și va forța comunitatea internațională să primească și mai mulți refugiați și să subțieze populația din Gaza”, a spus el.

„Cred că Israelul vrea ca o mare parte din populație să plece și să devină refugiați în altă parte”.

UPDATE ORA 13:40 – Cincisprezece palestinieni au fost reținuți în Cisiordania ocupată

Trupele israeliene au reținut 15 palestinieni în raiduri care au început ieri seară în Cisiordania ocupată, potrivit Societății prizonierilor palestinieni.

Acest lucru ridică numărul total al celor arestați din 7 octombrie la 7.770, inclusiv persoanele care au fost eliberate după detenție.

Ultimele arestări s-au concentrat în Ramallah și Qalqilya, dar au avut loc și în Jenin, Hebron și Betleem.

În timpul raidurilor au fost raportate abuzuri pe scară largă și bătăi severe, precum și amenințări împotriva deținuților și a familiilor acestora.

UPDATE ORA 13:00 – Cel puțin 30 de persoane au fost ucise în Rafah în ultimele 24 de ore

Medicii palestinieni spun că cel puțin 30 de persoane au fost ucise în Rafah de către forțele israeliene în ultimele 24 de ore.

„La fiecare bombardament care are loc în Rafah, ne temem că vor intra tancurile. Ultimele 24 de ore au fost una dintre cele mai grele zile de când ne-am mutat în Rafah”, a declarat Abu Khaled, tată a șapte copii.

„În Rafah, trăim în frică, suntem flămânzi, suntem fără adăpost și viitorul nostru este necunoscut. Fără nicio încetare a focului la orizont, am putea sfârși morți sau strămutați în altă parte, poate în nord și poate în sud [în Egipt]”, a declarat el, citat de agenția de presă Reuters.

UPDATE ORA 12:45 – Israelul critică Spania, Malta, Slovenia și Irlanda pentru intenția de a recunoaște Palestina

Purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, Lior Haiat, afirmă că declarația comună a celor patru state membre ale UE privind disponibilitatea lor de a recunoaște statul palestinian „constituie o recompensă pentru terorism”.

„Recunoașterea unui stat palestinian în urma masacrului din 7 octombrie trimite un mesaj către Hamas și celelalte organizații teroriste palestiniene că atacurile teroriste criminale asupra israelienilor vor fi reciproce cu gesturi politice față de palestinieni”, a declarat el într-o postare pe X.

„Orice implicare în recunoașterea unui stat palestinian nu face decât să îndepărteze ajungerea la o rezoluție și să sporească instabilitatea regională.”

Liderii celor patru țări au convenit să facă primii pași în direcția recunoașterii statului palestinian după o reuniune a Consiliului European de vineri de la Bruxelles.

UPDATE ORA 12:30 – Singapore obligă ambasada israeliană să șteargă o postare „insensibilă” despre palestinieni

Singapore a obligat ambasada israeliană din orașul-stat să retragă o postare „insensibilă” pe rețelele de socializare despre palestinieni, afirmă ministrul de interne.

Postul ar fi spus că Israelul a fost menționat de 43 de ori în Coran, dar nu și Palestina, potrivit presei locale.

Ministrul afacerilor interne, K Shanmugam, a declarat că a cerut Ministerului de Externe din Singapore să spună ambasadei israeliene să elimine postarea făcută duminică, după ce a aflat despre aceasta, lucru pe care misiunea l-a făcut imediat.

„Acea postare de pe pagina de socializare a ambasadei israeliene este complet inacceptabilă. Am fost foarte supărat când mi s-a spus despre ea”, a declarat Shanmugam reporterilor, potrivit unei transcrieri. „Este insensibilă și nepotrivită. Ea comportă riscul de a submina siguranța, securitatea și armonia noastră în Singapore”.

UPDATE ORA 12:17 – Israelul este condus de „rasiști radicali”, afirmă FM al Iordaniei

Ayman Safadi a declarat că guvernul Israelului își săvârșește crimele împotriva dreptului internațional „pur și simplu pentru că nu este descurajat”.

„Nu există nimic care să descurajeze Israelul, dar noi am depășit acest lucru. Guvernul israelian este condus de amenințări rasiste radicale”, a declarat Safadi în cadrul unui briefing de presă cu șeful ONU, Guterres, la Amman.

„Nu le putem permite să continue să înece întreaga regiune într-un haos și mai mare”.

UPDATE ORA 10:40 – Potrivit unui raport, SUA nu vor vota astăzi împotriva rezoluției Consiliului de Securitate

O rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU privind încetarea focului în Gaza, așteptată să fie votată în cursul zilei de astăzi, a fost elaborată împreună cu SUA pentru a evita un veto, potrivit unor diplomați care au vorbit cu agenția de presă AFP sub protecția anonimatului.

„Ne așteptăm, cu excepția unei răsturnări de situație de ultim moment, ca rezoluția să fie adoptată și că SUA nu vor vota împotriva ei”, a declarat un diplomat pentru AFP.

Vinerea trecută, Consiliul de Securitate a votat asupra unui proiect prezentat de SUA care cerea o încetare „imediată” a focului legată de eliberarea prizonierilor. China și Rusia s-au opus prin veto rezoluției, criticând-o pentru că nu a cerut în mod explicit Israelului să pună capăt campaniei sale.

Statele Unite s-au opus cu veto la trei rezoluții care solicitau încetarea focului în Gaza.

În cursul zilei de astăzi, Guterres, șeful ONU, a declarat că noua rezoluție nu face legătura între eliberarea prizonierilor și apelurile la încetarea focului.

UPDATE ORA 9:00 – Rezoluția Consiliului de Securitate al ONU nu leagă armistițiul din Gaza de eliberarea prizonierilor

Guterres afirmă că o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU, așteptată în cursul zilei de astăzi, nu leagă încetarea focului în Gaza de eliberarea prizonierilor israelieni.

În rezoluție, „o încetare a focului este necesară împreună cu eliberarea necondiționată a tuturor ostaticilor, dar nu în legătură cu aceasta”, a declarat el.

„Și noi am susținut, de asemenea, necesitatea acestei eliberări”.

UPDATE ORA 8:00 – Un medic spune că starea din interiorul Spitalului European din Gaza este de neimaginat

Konstantina Ilia Karydi, medic anestezist la Spitalul European din Gaza de lângă Khan Younis, a descris situația din interiorul unității medicale din sudul Gaza ca fiind „de neimaginat”.

„Acest spital avea o capacitate inițială de doar 200 de paturi, iar în prezent s-a extins la 1.000 de paturi. Există aproximativ 22.000 de persoane care au fost strămutate din alte părți din Gaza și care se adăpostesc pe coridoare și în corturi în interiorul spitalului, deoarece oamenii simt că este mai sigur să fie aici decât oriunde altundeva”, a declarat ea.

Karydi este membră a unei echipe medicale de urgență care colaborează cu Medical Aid for Palestinians, International Rescue Committee și Palestine Children’s Relief Fund.

Într-un comunicat de presă de luni, grupurile au declarat că personalul lor a fost martor la „scene îngrozitoare” la Spitalul European din Gaza – una dintre ultimele unități medicale funcționale din Gaza – cu pacienți „care mor din cauza infecțiilor și prezintă semne de malnutriție gravă”.

UPDATE ORA 7:30 – Armata israeliană afirmă că luptătorii Hamas trag din interiorul spitalului al-Shifa

Armata israeliană susține că luptătorii Hamas s-au baricadat în interiorul spitalului al-Shifa și aruncă cu explozibili din interiorul maternității și al camerei de urgență.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a adăugat că luptătorii Hamas „care se ascund în jurul spitalului” din orașul Gaza au tras, de asemenea, asupra forțelor israeliene, „provocând pagube importante în clădirile spitalului”.

Armata israeliană a plasat spitalul al-Shifa sub un asediu mortal timp de o săptămână, susținând că vizează luptătorii Hamas care se ascund în interiorul complexului medical. Cu toate acestea, zeci de civili au fost, de asemenea, uciși, martorii afirmând că forțele israeliene au efectuat execuții.

UPDATE ORA 02:00 – Căutarea supraviețuitorilor atacului de la Deir el-Balah

Imaginile, postate pe Instagram de jurnalistul palestinian Hani Abu Rizk, arată salvatorii care sapă printre dărâmăturile unei case din centrul orașului din Fâșia Gaza, după ce aceasta a fost bombardată de armata israeliană.

O înregistrare video arată salvarea a două fetițe de sub dărâmături, iar alta arată casa distrusă și un tânăr care spune că familia din casă se ruga Tarawih, rugăciuni speciale făcute în timpul lunii sfinte musulmane a Ramadanului.

Știre inițială

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) spune că Israelul trebuie să-și „revizuiască urgent” decizia de a bloca intrarea convoaielor alimentare organizate de agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) în nordul Gazei, unde nevoile umanitare sunt cele mai urgente.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a scris într-o postare pe X că această decizie va duce la moartea mai multor palestinieni înfometați în partea de nord a enclavei.

„Nivelurile foametei sunt acute. Toate eforturile de a livra alimente nu ar trebui doar permise, dar ar trebui să existe o accelerare imediată a livrărilor de alimente”, a spus el.