• Există diferențe profunde între Israel și Hamas în negocierile pentru un armistițiu în Gaza.
  • Discuțiile dificile privind o încetare a focului și un posibil schimb de prizonieri-captivi au fost reluate în această săptămână la Doha.
  • Legăturile tensionate de mult timp dintre Israel și ONU s-au înrăutățit pe măsură ce indignarea internațională s-a accentuat din cauza numărului mare de victime civile.

UPDATE 22.30 – Iranul condamnă raidul al-Shifa și solicită o misiune de investigare a violenței sexuale

Purtătorul de cuvânt al ministerului iranian de externe, Nasser Kanaani, a condamnat într-o declarație „crimele inumane și oribile ale regimului sionist” de la Spitalul al-Shifa din nordul Gazei.

„Regimul adaugă un alt capitol rușinos la istoria existenței sale mizerabile și la lista întunecată a crimelor sale”, a spus el.

Kanaani s-a referit, de asemenea, la rapoartele de viol și ucidere a femeilor palestiniene de către soldații israelieni în zona spitalului și a cerut „acțiuni urgente și decisive din partea comunității globale, inclusiv formarea unei misiuni internaționale de constatare a faptelor pentru a dezvălui volumul războiului. crimele sioniştilor la Spitalul al-Shifa”.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
LIGHT MAKES YOU FEEL BETTER
BEYONCE FACE SHOW LA VMA

„Republica Islamică Iran solicită acțiuni eficiente, decisive și urgente din partea guvernelor și a organizațiilor juridice și internaționale pentru a opri aceste crime și pentru a forma dosare penale pentru a-i urmări și judeca pe autorii, agenții și susținătorii acestei catastrofe umanitare”, a spus el.

UPDATE 21.30 – Fost oficial de securitate israelian: Armata nu poate salva toți captivii

Yossi Amrosi, un fost oficial superior al Shin Bet, serviciul de securitate internă al Israelului, a fost citat de ziarul local The Jerusalem Post că a recunoscut că armata israeliană nu are mijloacele de a-i aduce pe toți prizonierii deținuți în prezent în Gaza de Hamas și alte grupuri palestiniene.

„Am luat deja contact și am salvat ostatici. În opinia mea, există informații despre diferiți ostatici, dar nu avem capacitatea operațională de a efectua operațiunea și de a-i salva pe toțiîn siguranță”, a declarat el la Radio North 104.5FM, potrivit ziarului.

Aripa armată a Hamas, Brigăzile Qassam, a declarat la începutul războiului că a luat 250 de prizonieri în timpul incursiunii sale din 7 octombrie în Israel.

Potrivit Brigăzilor Qassam, 50 de prizonieri au fost uciși în raidurile aeriene israeliene. Ofițerii de informații israelieni spun că 30 de prizonieri au murit în Gaza până acum de când au fost duși în enclavă.

Cea mai recentă rundă de negocieri pentru a asigura o încetare a focului în războiul din Gaza este în desfășurare, dar rapoartele arată că progresele au stagnat, Hamas afirmând astăzi că Israelul a respins ultima sa propunere de a schimba prizonierii pe care îi deține cu prizonierii palestinieni din închisorile israeliene.

UPDATE 20.30 – Șeful OMS spune că Israelul trebuie să anuleze decizia de blocare a ajutorului din nordul Gazei

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) spune că Israelul trebuie să-și „revizuiască urgent” decizia de a bloca intrarea convoaielor alimentare organizate de agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) în nordul Gazei, unde nevoile umanitare sunt cele mai urgente.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a scris într-o postare pe X că această decizie va duce la moartea mai multor palestinieni înfometați în partea de nord a enclavei.

„Nivelurile foametei sunt acute. Toate eforturile de a livra alimente nu ar trebui doar permise, dar ar trebui să existe o accelerare imediată a livrărilor de alimente”, a spus el.

UPDATE 19.30 – Ciocniri în timpul raidului israelian asupra Azzun

Forțele israeliene au început un raid în timpul iftarului, când musulmanii care observă luna sfântă a Ramadanului își întrerup postul zilnic, în jurul orei 18:00.

Palestinienii i-au vizat pe soldații israelieni cu explozibili fabricați local, pe măsură ce au izbucnit confruntările.

Azzun se află lângă orașul Qalqilya din Cisiordania.

UPDATE 18.30 – Armata israeliană revendică atacuri asupra avanposturilor Hezbollah

Armata israeliană a lansat imagini aeriene cu ceea ce spune că sunt cele mai recente atacuri ale forțelor sale aeriene asupra avanposturilor Hezbollah din sudul Libanului.

Armata a declarat că a atacat o „structură militară” din zona Aita al-Shaab și o altă structură din zona Odaisseh, după ce unitatea sa de informații de luptă a reperat agenți.

De asemenea, a mai spus că a identificat și a bombardat sursa de rachete și rachete împotriva zonelor din nordul Israelului și a vizat zone din sudul Libanului pentru a „înlătura amenințările”.

UPDATE 17.30 – Gantz amenință că va renunța la guvernul israelian

Ministrul israelian al cabinetului de război Benny Gantz a fost citat de presa locală afirmând că o nouă lege privind recrutarea în armată va fi adoptată în forma sa actuală.

Proiectul de lege, favorizat de premierul israelian Netanyahu, i-ar scuti pe evreii ultra-ortodocși Haredi de la serviciul militar în țară.

Gantz a făcut presiuni pentru o lege care să introducă această comunitate în armata israeliană.

UPDATE 16.30 – Victime în atacul israelian asupra sensului giratoriu kuweitian din orașul Gaza

Israelul a atacat din nou sensul giratoriu din sudul orașului Gaza, un punct major de distribuție pentru puținul ajutor umanitar care ajunge la palestinienii înfometați de acolo.

Atacul a fost asupra membrilor unui comitet tribal care organizează distribuirea ajutoarelor la sensul giratoriu. La începutul acestei luni, Israelul a efectuat un atac asupra aceluiași comitet, ucigând cel puțin 20 de oameni.

UPDATE 15:00 – 16 palestinieni arestați în Cisiordania ocupată

Forțele israeliene au arestat cel puțin 16 palestinieni în Cisiordania ocupată, inclusiv un copil și foști prizonieri, de sâmbătă seara, se arată într-un raport.

Potrivit unei declarații a Comisiei pentru Afacerile Prizonierilor și Foștilor Deținuți și a Clubului Deținuților, 7.755 de persoane – inclusiv cele eliberate – au fost arestate în Cisiordania din 7 octombrie.

UPDATE 14:15 – Guterres spune că ajutorul pentru Gaza „necesită ca Israel să îndepărteze” obstacolele

Șeful ONU Guterres spune că furnizarea ajutorului necesar Gazei, amenințată de foamete, „necesită ca Israelul să îndepărteze obstacolele rămase și punctele de sufocare pentru ajutor”, adăugând că singura modalitate eficientă și eficientă este drumul.

Vorbind în timpul unei vizite în Egipt, Guterres a spus că livrările ar trebui să includă și o creștere exponențială a celor comerciale. „Atacul zilnic asupra demnității umane a palestinienilor creează o criză de credibilitate pentru comunitatea internațională”, a spus el.

UPDATE 14:00 – Unul a fost rănit în lovitura cu dronă asupra unui vehicul în estul Libanului

Presa libaneză relatează că o dronă a lovit un vehicul în satul Souairi din estul Libanului, rănind un cetățean sirian.

Satul este situat în regiunea Bekaa de Vest, lângă granița Libanului cu Siria, unde a avut loc atacul. Persoana rănită este muncitor în sectorul construcțiilor, potrivit Agenției Naționale de Știri oficiale, care a precizat că a fost transportat la un spital din zonă.

UPDATE 12:55 – Bombe de fum aruncate la spitalul al-Amal din Khan Younis

Primim actualizări despre operațiunea israeliană care vizează Spitalul al-Amal. Semiluna Roșie Palestiniană (PRCS) a declarat că complexul medical din orașul Khan Younis este supus unui puternic atac israelian.

Una dintre persoanele strămutate care se adăpostesc în spital a fost rănită la cap, se arată într-un post de pe X al PRCS, adăugând că au fost trase bombe fumigene spre spital pentru a forța personalul, răniții și persoanele strămutate să iasă din clădire. PRCS a adăugat că trupele israeliene au închis porțile spitalului cu bariere și că tuturor din spital li sa spus să plece goi.

UPDATE 11:00 – „Israelul a ucis 560 de oameni în timp ce încerca să obțină ajutor în orașul Gaza”

Mustafa Barghouti, Secretarul General al Inițiativei Naționale Palestiniene, spune că 560 de persoane au fost ucise de armata israeliană în timp ce încercau să obțină alimente și ajutor umanitar în orașul Gaza.

Într-o postare pe X, el a spus că alți 1523 au fost răniți. Israelul a atacat mai multe convoai de ajutor umanitar și mulțimile din jurul lor începând cu 7 octombrie.

UPDATE 10:00 – Forțele israeliene se îndreaptă spre spitalul Nasser din Khan Younis

Armata israeliană a înaintat mai adânc în apropierea spitalului Nasser din Khan Younis în cursul nopții, sub o acoperire intensă de avioane de luptă, elicoptere militare și drone de atac, adaugă corespondentul nostru Hani Mahmoud din Gaza.

Forțele israeliene au distrus complet sau au avariat grav clădirile rezidențiale rămase în zonă pe parcurs.

În prezent, ele sunt staționate la aproximativ o jumătate de kilometru de porțile principale ale spitalului.

„Putem auzi literalmente din Rafah bombardamentele din apropierea complexului medical. Armata israeliană nu a declarat încă scopul acestei operațiuni în jurul spitalului Nasser”, a declarat Mahmoud.

El a adăugat că au avut loc mai multe lovituri aeriene și bombardamente de artilerie în nordul Fâșiei Gaza și în apropierea spitalului al-Shifa din orașul Gaza.

Armata israeliană continuă să opereze în interiorul și în jurul spitalului al-Shifa, în a șaptea zi consecutivă.

UPDATE 9:30 – Un atac israelian asupra orașului Rafah ucide cel puțin 6 persoane din aceeași familie

Tot mai multe morți și distrugeri cauzate de atacurile aeriene neîncetate care continuă asupra orașului Rafah supraaglomerat.

O casă rezidențială a fost vizată peste noapte, ucigând cel puțin șase persoane, inclusiv trei copii, din aceeași familie. Ceilalți membri ai familiei sunt grav răniți și toți au fost transportați de urgență la spitalul Najjar din Rafah.

Oamenii sunt scoși în continuare de sub dărâmături.

Atacul nu numai că a provocat distrugerea acestei case rezidențiale, dar a afectat și vecinătățile acesteia, forțând mai multe persoane să fie strămutate în interiorul țării.

UPDATE 9:00 – Brigăzile Al-Quds afirmă că luptătorii au atacat și rănit soldați israelieni

Brigăzile Al-Quds, aripa armată a grupării palestiniene Jihadul Islamic, a declarat că luptătorii din Brigăzile Jenin au atacat trupe israeliene în primele ore ale zilei.

Într-o declarație pe X se spune că soldații au fost atacați în timp ce treceau prin sensul giratoriu Sanur din Jenin, în Cisiordania ocupată.

Acesta a adăugat că unii dintre soldați au suferit răni.

UPDATE 8:00 – Senatorii democrați americani îl îndeamnă pe Biden să respingă asigurările israeliene privind Gaza

Un grup de 17 senatori democrați americani au îndemnat administrația Biden să respingă afirmațiile Israelului potrivit cărora acesta respectă legislația internațională privind drepturile omului în Gaza, potrivit The Washington Post.

Senatorii, printre care se numără Chris Van Hollen, Dick Durbin și Elizabeth Warren, au îndemnat Departamentul de Stat să respingă orice asigurări din partea Israelului, având în vedere „restricțiile sale excesiv de împovărătoare… asupra fluxului de ajutor de la punctele de trecere terestre către Gaza și în interiorul Gaza”, a relatat Post.

Măsura intervine în timp ce Departamentul de Stat evaluează dacă acțiunile Israelului în Gaza respectă legile războiului – o evaluare necesară în temeiul unei noi directive prezidențiale care condiționează ajutorul militar american de respectarea legislației internaționale privind drepturile omului.

Săptămâna trecută, Israelul a prezentat asigurări scrise Departamentului de Stat, afirmând că respectă legile internaționale în Gaza.

UPDATE 02:00 – Zece persoane au fost arestate la mitingurile săptămânale de protest din Tel Aviv

Zece persoane au fost arestate în timpul protestelor săptămânale împotriva guvernului Netanyahu și în favoarea obținerii unui acord pentru scoaterea prizonierilor din Gaza, potrivit Times of Israel.

Poliția a folosit forța pentru a îndepărta protestatarii de pe mai multe străzi importante din Tel Aviv, demonstranții încercând să schimbe tactica și să blocheze drumurile.

Un mic grup de protestatari a blocat, de asemenea, strada din fața reședinței oficiale a premierului israelian. Din grup ar fi făcut parte un membru al familiei unui prizonier capturat pe 7 octombrie. Poliția i-a ordonat să se disperseze.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Există diferențe profunde între Hamas și Israel în negocierile pentru un armistițiu în Gaza, a declarat sâmbătă pentru AFP un oficial al grupului de rezistență palestinian care are cunoștință despre discuții.

Discuțiile dificile privind o încetare a focului și un posibil schimb de prizonieri-captivi au fost reluate în această săptămână la Doha, șeful spionajului israelian alăturându-se mediatorilor egipteni, qatarezi și americani.

Israelul „refuză să accepte o încetare a focului cuprinzătoare și refuză retragerea completă a forțelor sale din Gaza”, a mai spus oficialul. Oficialul a adăugat că Israelul a indicat că dorește să mențină sub controlul său chestiunile legate de ajutor, adăpost și asistență și a cerut „ca Națiunile Unite să nu se întoarcă la lucru, în special în nordul Fâșiei Gaza”.

Legăturile tensionate de mult timp dintre Israel și ONU s-au înrăutățit pe măsură ce indignarea internațională s-a accentuat din cauza numărului mare de victime civile și a crizei umanitare provocate de războiul Israelului asupra teritoriului palestinian.

Întoarcerea prizonierilor israelieni deținuți în Gaza a fost o chestiune centrală în cadrul discuțiilor – dar oficialul Hamas nu a oferit niciun comentariu pe această temă.

Citește și