• Klaus Iohannis confirmă că a început discuții bilaterale cu parteneri din NATO, pentru a-I convinge să îl susțină.
  • Președintele Iohannis spune că decalogul său pentru viitorul Alianței a fost bine primit de partenerii de discuție.
  • Veștile nu vor fi bune pentru Klaus Iohannis decât atunci când vor veni declarațiile oficiale.

La mai mult de o săptămână după ce s-a autoînscris în concursul care nu există oficial, cel pentru șefia NATO, Klaus Iohannis confirmă că a început discuții bilaterale cu parteneri din NATO, pentru a-I convinge să îl susțină. Prezent la Bruxelles, la Summitul Consiliului European, președintele Iohannis spune că decalogul său pentru viitorul alianței a fost bine primit de partenerii de discuție.

La NATO nu există o procedură publică, nu se votează, rezultatul trebuie să fie consensual. Și atunci, aceste discuții sunt destul de complexe, pentru că lumea nu dorește ca în spațiul public să se vehiculeze felul în care au reacționat. Eu cunosc reacțiile, dar, pentru a le proteja sensibilitățile, prefer să nu le spun public, a spus președintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis spune că nu vom afla vești despre discuțiile pe care le poartă decât de la țările respective, în cadrul NATO. Veștile nu vor fi bune pentru Klaus Iohannis decât atunci când vor veni declarațiile oficiale. Președintele a spus astăzi că România nu este și nici nu va fi mai transparentă pentru că este lângă front și nu vrea să le dea rușilor date despre mișcările noastre militare.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE

Iohannis a precizat că se întâlnește frecvent cu premierul olandez la summituri și discută, că au multe puncte în comun și nu vor să strice relații sau proiecte construite în ani. Dar îi deosebesc istoria, geografia, viziunea despre viitorul alianței, și, la final, sunt într-o competiție constructivă. Constructivă și de construcții, ținând cont de faptul că la Mihail Kogălniceanu va fi construită cea mai mare bază NATO din Europa va cântări în favoarea lui Klaus Iohannis în discuțiile viitoare. Mark Rutte nu a vrut să comenteze ce şanse ar avea şeful statului român să devină secretar general al NATO. S-a limitat să spună că au lucrat bine aproape mereu în ultimii zece ani și că este un lider credibil pentru ţara lui.

Citește și