• Înaltul diplomat american a declarat că le-a spus clar omologilor săi că aceștia „ajută la alimentarea celei mai mari amenințări” la adresa securității europene de la Războiul Rece încoace.
  • El nu a spus ce măsuri sunt pregătite să ia SUA.
  • Blinken a subliniat că, în opinia sa, Beijingul poate juca un rol „constructiv” în Orientul Mijlociu.
  • Xi a fost de acord că cele două părți au făcut „unele progrese pozitive” de când s-a întâlnit cu omologul său american, Joe Biden.

Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat că Washingtonul va acționa dacă China nu încetează să furnizeze Rusiei articole folosite în atacul său asupra Ucrainei, scrie BBC.

Vorbind pentru BBC la Beijing, înaltul diplomat american a declarat că le-a spus clar omologilor săi că aceștia „ajută la alimentarea celei mai mari amenințări” la adresa securității europene de la Războiul Rece încoace. El nu a spus ce măsuri sunt pregătite să ia SUA.

Dar Blinken a ținut să sublinieze că s-au făcut progrese în anumite domenii. El a lăudat Beijingul pentru eforturile depuse în vederea opririi livrărilor de fentanil în SUA.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

China rămâne principala sursă de fentanil pentru SUA, despre care Casa Albă a declarat că provoacă o criză de sănătate publică în întreaga țară. De asemenea, Blinken a subliniat că, în opinia sa, Beijingul poate juca un rol „constructiv” în Orientul Mijlociu, subliniind că China își folosește „relația cu Iranul pentru a face apel” împotriva unei noi escaladări a confruntării cu Israelul.

Vizita – a doua vizită în 10 luni a lui Blinken – face parte dintr-o creștere semnificativă a dialogului și a diplomației între aceste puteri rivale, care încearcă să restabilească relațiile după o perioadă de tensiune imensă anul trecut. Relațiile dintre Washington și Beijing au fost tensionate din cauza pretențiilor Chinei privind Taiwanul și Marea Chinei de Sud, precum și din cauza interdicțiilor SUA de a exporta tehnologie avansată. Acestea au fost afectate și mai mult de o dispută legată de un balon spion în februarie anul trecut.

Zilele trecute, SUA au adoptat o lege care ar obliga TikTok, deținută de chinezi, să vândă aplicația video extrem de populară sau să fie interzisă în America – lucru despre care Blinken a dezvăluit anterior că nu a fost abordat în cadrul întâlnirii sale cu președintele chinez Xi Jinping.

Xi – care s-a întâlnit cu Blinken vineri după-amiază în Marea Sală a Poporului din Beijing – a fost de acord că cele două părți au făcut „unele progrese pozitive” de când s-a întâlnit cu omologul său american, Joe Biden, în noiembrie. El a adăugat că țările ar trebui „să fie parteneri, nu rivali”, afirmând că, dacă SUA ar avea „o viziune pozitivă asupra dezvoltării Chinei”, relațiile ar putea „cu adevărat să se stabilizeze, să se îmbunătățească și să avanseze”.

Citește și