• Kamala Harria lansează un Centru Național de Resurse la locul împușcăturilor din 2018 de la școala din Florida, unde 17 persoane au fost ucise.
  • Erpo este conceput pentru a ajuta guvernele locale și de stat, forțele de ordine și alte persoane să „optimizeze” utilizarea legilor privind steagul roșu, a declarat Harris.
  • „Supraviețuitorii împușcăturilor au pledat pentru adoptarea unei legi privind steagul roșu în Florida, iar tragedia a contribuit la inspirarea adoptării de legi privind steagul roșu în alte state.

Casa Albă a anunțat înființarea unui nou birou național pentru a sprijini statele care implementează legile cu „steag roșu” pentru combaterea violenței cu arme de foc, o inițiativă finanțată de Departamentul de Justiție, conform The Guardian.

Kamala Harris a făcut acest anunț sâmbătă, în timpul unei vizite în Parkland, Florida, unde a vizitat locul în care a avut loc cel mai grav atac armat la un liceu din țară, masacrul de la Marjory Stoneman Douglas din 2018, în care au murit 17 persoane.

Vicepreședintele s-a întâlnit cu familiile victimelor – multe dintre acestea fiind active în apărarea controlului armelor de foc – și a vizitat clădirea în care au fost uciși 14 elevi și trei membri ai personalului.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Lansarea Centrului Federal de Resurse pentru Ordine de Protecție Împotriva Riscului Extrem urmează înființării de către Joe Biden, în septembrie, a Biroului Casei Albe pentru prevenirea violenței cu arme de foc, pe care președintele a desemnat-o pe Harris să îl conducă.

Erpo este conceput pentru a ajuta guvernele locale și de stat, forțele de ordine și alte persoane – inclusiv furnizorii de servicii sociale și de sănătate comportamentală – să „optimizeze” utilizarea legilor privind steagul roșu, a declarat Harris.

Acesta va oferi formare și asistență tehnică, inclusiv oportunități educaționale și ateliere de lucru „pentru o mare varietate de părți interesate”. Însă vicepreședintele a recunoscut, de asemenea, că legile privind steagul roșu, care facilitează retragerea temporară a armelor de foc de la o persoană pe care o instanță o consideră capabilă să se rănească pe sine sau pe alții, nu sunt universal populare.

Doar 21 de state au pus în aplicare legi privind steagul roșu. Iar Casa Albă a precizat că doar șase dintre aceste state au profitat de finanțarea de 750 de milioane de dolari pe care administrația Biden a pus-o la dispoziție prin intermediul Legii bipartizane pentru comunități mai sigure din 2022 pentru inițiative de intervenție în situații de criză, cum ar fi programele de steag roșu și instanțele de sănătate mintală, de tratare a drogurilor și a veteranilor.

Harris a făcut apel la celelalte 29 de state să adopte legi privind steagul roșu și le-a îndemnat pe cele care le au deja să profite de fondurile BSCA pentru a le susține.

„Împușcăturile de la liceul Marjory Stoneman Douglas au avut loc după ce au existat semne clare de avertizare, dar nu existau instrumente pentru a îndepărta arma de foc a atacatorului”, se arată într-o declarație a Casei Albe care anunță noul birou de resurse.

„Supraviețuitorii împușcăturilor au pledat pentru adoptarea unei legi privind steagul roșu în Florida, iar tragedia a contribuit la inspirarea adoptării de legi privind steagul roșu în alte state. S-a demonstrat că aceste legi previn împușcăturile în masă și sinuciderile, dar instrumentele puse la dispoziție în cadrul acestor legi sunt eficiente doar dacă oamenii le cunosc și le pot invoca în mod corespunzător.”

Atacatorul din Parkland a fost condamnat la închisoare pe viață în cadrul unui proces desfășurat anul trecut, după ce doi membri ai juriului au refuzat să recomande pedeapsa cu moartea.

Republicanii au încercat, de asemenea, să anuleze o altă prevedere a legii privind siguranța din Marjory Stoneman Douglas, adoptată după crima în masă de acolo. Însă măsura de reducere a vârstei de cumpărare a armelor lungi de la 21 de ani la 18 ani a fost blocată în Senatul statului după ce a trecut de Cameră.

Clădirea pe care Harris a vizitat-o – vizitată și de numeroși alți oficiali aleși la nivel de stat și federal anterior, la invitația familiilor – este programată să fie în cele din urmă demolată în această vară, la mai bine de șase ani de la împușcăturile mortale, și înlocuită cu un memorial permanent în memoria victimelor.

Citește și