• Consiliul de Securitate al ONU a cerut luni o încetare necondiționată a focului în Gaza, adoptând prima rezoluție de acest fel după cinci luni de vărsare de sânge.
  • Măsura – prima la care Statele Unite nu au opus veto – l-a determinat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să anuleze o delegație de rang înalt în Statele Unite.
  • Abținerea SUA în ceea ce privește rezoluția, care a cerut, de asemenea, eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor”, a părut să marcheze o schimbare politică semnificativă.

UPDATE ORA 22.00 – Consilierul pentru securitate națională al SUA se va întâlni din nou cu ministrul israelian al apărării, anunță Casa Albă

Consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan se va întâlni din nou cu ministrul israelian al apărării Yoav Gallant pentru a doua oară în tot atâtea zile, a anunțat marți Casa Albă, în timp ce administrația Biden continuă să îndemne Israelul să facă mai mult pentru a opri fluxul de victime civile din Gaza.

Ne menținem angajamentul de a sprijini Israelul în lupta sa împotriva Hamas, care a declarat că vrea să repete 7 octombrie din nou și din nou până când Israelul va fi anihilat, pentru că nu ne putem aștepta ca Israelul să accepte o situație în care cetățenii săi continuă să trăiască sub o amenințare activă”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, reporterilor care călătoresc împreună cu Biden.

În același timp… este esențial ca Israelul să facă tot ce este posibil pentru a preveni victimele civile și să desfășoare operațiuni cât mai strategice și mai precise posibil și să direcționeze operațiunile pentru a proteja civilii, inclusiv în Rafah”, a continuat ea.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
SPOVEDANIE CU A.I.

UPDATE ORA 21.00 – SUA vor continua să trimită ajutoare în Gaza: Casa Albă

Statele Unite vor continua să furnizeze ajutoare umanitare din aer în Fâșia Gaza, a declarat Casa Albă, în ciuda faptului că palestinienii mor – înecați, prin înghesuială și căderi de cutii de ajutoare – în timp ce încearcă să ajungă la ele.

Parașutările aeriene sunt una dintre multele modalități prin care contribuim la furnizarea de ajutoare de care palestinienii din Gaza au nevoie disperată și vom continua să facem acest lucru”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate pentru reporteri, după ce 18 palestinieni au murit, dintre care 12 înecați, în timp ce încercau să recupereze alimentele aruncate.

UPDATE ORA 20.00 – Franța neagă furnizarea de arme pentru Israel în vederea războiului din Gaza

Ministrul apărării, Sebastien Lecornu, a negat acuzațiile jurnaliștilor de investigație potrivit cărora Franța ar fi furnizat componente pentru muniția folosită de armata israeliană în războiul din Gaza.

Firma Eurolinks, cu sediul la Marsilia, a vândut Israelului legături M27, piese metalice folosite pentru a uni cartușele de pușcă în centuri de muniție pentru mitraliere, au scris site-urile de investigații Disclose și Marsactu.

Astfel de muniție ar fi putut fi folosită împotriva civililor din Fâșia Gaza”, au precizat acestea, potrivit unui raport al agenției de presă AFP.

UPDATE ORA 19.00 – Situația din Gaza este o catastrofă umană”: Șeful Pentagonului

Austin, vorbind la începutul întâlnirii cu ministrul israelian al apărării, a declarat că este un imperativ moral și strategic să protejeze civilii palestinieni.

Austin a calificat situația din Gaza drept o catastrofă umană”. Din 7 octombrie, peste 32.000 de persoane au fost ucise în enclava de coastă.

Întâlnirea dintre cei doi șefi ai apărării a avut loc chiar dacă Israelul a anulat brusc vizita unei delegații la nivel înalt la Washington, în semn de protest față de abținerea SUA în timpul votului de luni din Consiliul de Securitate al ONU, care a adoptat o rezoluție prin care se cerea o încetare imediată a focului. SUA au decis să nu-și folosească dreptul de veto, iar rezoluția a trecut cu 14-0.

UPDATE ORA 18.00 – Cel puțin 18 persoane au fost ucise în atacul de la Rafah, anunță Ministerul Sănătății din Gaza

Cel puțin 18 persoane, inclusiv nouă copii, dintre care unii aveau doar doi ani, au fost ucise după ce Israelul a lovit zone rezidențiale din Rafah în noaptea de marți spre miercuri, a anunțat Ministerul Sănătății din Gaza.

Alte persoane au fost, de asemenea, rănite în bombardamentele din apropierea cartierului Al-Nasr, la nord-est de orașul Rafah, potrivit agenției de știri a statului palestinian WAFA.

UPDATE ORA 17.00 – Hamas cere țărilor occidentale să pună capăt parașutărilor ofensive” de ajutoare în Gaza

Hamas a cerut țărilor occidentale să pună capăt parașutărilor aeriene de ajutoare în Gaza, avertizând că această metodă de livrare a ajutoarelor umanitare este ofensivă, greșită, nepotrivită și inutilă”.

Anterior, CNN a vorbit cu martori care au declarat că cel puțin 12 persoane s-au înecat luni în largul coastei de nord a Fâșiei Gaza după ce au înotat pentru a încerca să recupereze pachete parașutate în mare de o țară necunoscută.

Cerem să se pună capăt operațiunilor de debarcare a ajutoarelor în acest mod ofensiv, greșit, nepotrivit și inutil”, a declarat marți guvernul Hamas.

Hamas a criticat încă de la început parașutările aeriene, descriindu-le ca fiind inutile” și nu cea mai bună modalitate de a aduce ajutoare”. Marți, ei au cerut deschiderea imediată” a altor puncte de trecere terestre pentru a permite livrări de ajutoare mai substanțiale.

UPDATE ORA 15:35 – Armata israeliană sfidează rezoluția ONU

Au trecut aproape 24 de ore de la adoptarea rezoluției Consiliului de Securitate al ONU care cere o încetare imediată a focului în timpul Ramadanului și ceea ce vedem pe teren este complet opus față de ceea ce cere rezoluția.

Se pare că există o creștere a atacurilor asupra orașului Rafah, împreună cu amenințările continue de a extinde operațiunea militară – invazia terestră – în Rafah, unde s-au refugiat aproape 1,5 milioane de palestinieni strămutați.

Există, de asemenea, o obstrucționare a fluxului de ajutor umanitar în partea de nord a orașului Gaza, iar în partea de sud și centrală a fost permisă doar o mică cantitate de ajutor, care nu este nici pe departe suficientă pentru a răspunde catastrofei umanitare.

UPDATE ORA 14:45 – Houthis din Yemen spun că au atacat patru nave

Houthis din Yemen au declarat că au lansat șase atacuri în ultimele 72 de ore în Golful Aden și în Marea Roșie, inclusiv patru atacuri asupra unor nave.

Într-un comunicat se precizează că navele atacate erau americane și britanice. În plus, houthis au spus că au atacat două distrugătoare americane.

Houthis, alinați cu Iranul, care susțin Hamas, au efectuat zeci de atacuri asupra unor nave cu legături comerciale cu SUA, Marea Britanie și Israel în Marea Roșie și Golful Aden de la începutul războiului din Gaza.

UPDATE ORA 14:27 – Liderul Hamas se întâlnește cu Ministrul iranian de Externe

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, s-a întâlnit la Teheran cu Ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian.

Oficialii au discutat despre cele mai recente evoluții ale războiului din Gaza și despre „agresiunea continuă” a Israelului în Cisiordania ocupată, relatează televiziunea de stat iraniană Press TV.

UPDATE ORA 14:00 – Sirenele rachetelor sună în nordul Israelului

Sirenele de avertizare aeriană au sunat în așezarea Hanita din nordul Israelului, potrivit presei.

De la începutul războiului, a avut loc un schimb de focuri regulat deasupra graniței libanezo-israeliene între gruparea Hezbollah și armata israeliană.

UPDATE ORA 13:45 – „Trebuie să intrăm în Rafah acum”: Ministrul israelian

Ministrul israelian al Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, a declarat că armata ar trebui să intre în Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, chiar și fără sprijinul SUA.

„Trebuie să intrăm în Rafah acum”, a spus el, în declarații citate de Radio Armata Israeliană.

Când a fost întrebat, se pare, dacă acțiunea ar trebui întreprinsă chiar dacă Washingtonul nu o sprijină, el a spus: „În mod clar, vă reamintesc că am intrat în mai multe războaie fără sprijinul americanilor și al întregii lumi”.

Sfidând apelurile internaționale de a-și opri operațiunea militară, Israelul s-a angajat să pătrundă în Rafah, în extremitatea sudică a Fâșiei Gaza, unde mai mult de jumătate din cei 2,3 milioane de locuitori ai enclavei s-au adăpostit după ce au fugit de asaltul israelian din nord.

UPDATE ORA 13:20 – Bilanțul victimelor din Gaza a crescut la 32.414 morți

Numărul persoanelor ucise în războiul israelian din Gaza a crescut la 32.414, potrivit Ministerului Sănătății din enclavă. De asemenea, atacurile israeliene din Gaza au rănit cel puțin 74.787 de persoane din 7 octombrie.

Cele mai recente cifre includ 81 de persoane ucise și 93 de răniți în ultima perioadă de raportare de 24 de ore.

UPDATE ORA 12:20 – Palestinienii se îneacă încercând să obțină ajutoare parașutate în mare

Cel puțin șapte palestinieni s-au înecat după ce au înotat în Marea Gaza încercând să ia ajutoarele care au fost parașutate acolo, relatează agenția de presă AFP, citând Ministerul Sănătății din Gaza.

Cel puțin alte cinci persoane sunt date dispărute în ape, a relatat agenția palestiniană de știri Wafa.

Aceștia se aflau printre sutele de persoane care au înotat luni în mare, în apropiere de țărmul as-Sudaniya din Gaza, după ce au fost parașutate acolo pachete cu ajutoare.

„De ce nu pot cei care livrează ajutoare să le livreze prin punctele de trecere?” a declarat unul dintre locuitorii din Gaza care a intrat în mare pentru a primi ajutoare. „Punctele de trecere sunt mai sigure și mai ușoare”.

La începutul acestei luni, cel puțin cinci palestinieni au fost uciși în nordul Fâșiei Gaza de un pachet de ajutoare parașutat din avion care s-a prăbușit peste ei după ce parașuta nu s-a deschis, alimentând și mai multe critici la adresa metodei de livrare a ajutoarelor.

UPDATE ORA 11:00 – Avioanele israeliene lovesc peste 60 de ținte în Gaza

Avioanele de război israeliene au lovit peste 60 de ținte în Gaza, în principal în sprijinul forțelor terestre, potrivit armatei israeliene.

Țintele au inclus tuneluri de atac și clădiri în care se aflau luptători, se arată într-o declarație pe X.

Aceasta a precizat că operațiunea armatei la spitalul al-Shifa din orașul Gaza continuă, trupele ucigând mai mulți luptători și captând arme în ultima zi.

De asemenea, armata ar fi lovit, de asemenea, locurile de lansare din nordul Fâșiei Gaza, de unde au fost lansate ieri rachete spre orașul Sderot din sudul Israelului.

Comunicatul a adăugat că trupele și-au continuat raidurile în Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, au capturat arme și echipamente militare, au ucis luptători și au distrus infrastructura.

Armata israeliană a desfășurat operațiuni pe scară largă în jurul spitalului al-Shifa și în Khan Younis.

UPDATE ORA 10:15 – Case vizate în apropiere de al-Shfia

Loviturile israeliene continuă să lovească casele din apropierea spitalului al-Shifa din orașul Gaza, unde au loc confruntări după un asediu de mai bine de o săptămână asupra unității.

Forțele israeliene bombardează și alte zone din nordul Gaza, inclusiv Beit Hanoun, estul Jabaliei și Beit Lahia, transmit colegii noștri.

UPDATE ORA 10:00 – Oamenii din Gaza se simt „plini de speranță” după adoptarea rezoluției Consiliului de Securitate al ONU

Adoptarea rezoluției de către Consiliul de Securitate al ONU este foarte importantă pentru marea majoritate a palestinienilor. Faptul că s-a întâmplat subliniază un lucru important – o schimbare de poziție din partea singurei țări care a protejat Israelul din Consiliul de Securitate al ONU timp de ani de zile.

Rezoluția îi face pe oameni să spere. Dar lucrurile sunt încă foarte prudente, deoarece am auzit reacții din partea biroului prim-ministrului israelian, precum și a cabinetului său de război, care spun că rezoluția nu înseamnă nimic pentru armata israeliană. De asemenea, au avut loc atacuri aeriene peste noapte în orașul Rafah și în alte părți din Gaza.

Un lucru important în acest caz este calendarul pentru punerea în aplicare a rezoluției. Aceasta trebuie să fie pusă în aplicare imediat, deoarece avem în față o perioadă foarte scurtă de timp, două săptămâni, până la sfârșitul Ramadanului. Nu este suficient timp pentru a răspunde nevoilor umanitare și catastrofei umanitare provocate de campania intensă de bombardamente a Israelului.

UPDATE ORA 9:30 – Abținerea SUA la votul din cadrul Consiliului de Securitate al ONU, „foarte dezamăgitoare” pentru guvernul israelian

Faptul că SUA nu au pus veto, ci s-au abținut de la vot a fost foarte dezamăgitor pentru guvernul israelian, atât de mult încât Israelul nu trimite o delegație care trebuia să meargă la Washington, DC.

Acest lucru este destul de important, deoarece acea delegație ar fi trebuit să discute despre orice potențială ofensivă terestră în Rafah. Este un lucru pe care americanii nu vor să îl vadă, dar Israelul, în special premierul Benjamin Netanyahu, face presiuni în acest sens.

Partidele din opoziție spun că trebuie să respecte rezoluția, cel puțin trebuie să ia rezoluția în serios. Cu toate acestea, Israelul are o istorie foarte lungă de ignorare pur și simplu a rezoluțiilor ONU – deși aceasta este o lege internațională.

Așadar, acum se pune întrebarea cât de multă presiune poate exercita comunitatea internațională asupra Israelului, având în vedere că SUA încă îi sprijină cu asistență militară de 3,5 miliarde de dolari pe an.

UPDATE ORA 9:10 – Armata israeliană lovește 2 ținte Hezbollah în sudul Libanului

Armata israeliană a declarat că a atacat o „clădire militară a Hezbollah” în zona Tayr Harfa din sudul Libanului și o altă clădire în zona Dhahira din apropiere.

De asemenea, a declarat că două obuze au fost trase în cursul nopții din Liban spre orașul israelian Shlomi, armata israeliană atacând sursele de foc. Nu este clar dacă incidentele sunt legate între ele.

UPDATE ORA 9:00 – Hezbollah anunță moartea unui membru

Gruparea libaneză Hezbollah a anunțat pe Telegram că unul dintre combatanții săi a fost ucis. Aceasta a precizat că Hussein Ali Dabouq, care s-a născut în 1994, provenea din orașul Chabriha din sudul Libanului.

Israelul și Hezbollah au făcut schimb de focuri în jurul graniței lor comune încă din primele zile ale războiului din Gaza.

UPDATE ORA 8:10 – Liderul Hamas se va îndrepta astăzi spre Iran

Ismail Haniyeh, șeful biroului politic al Hamas, se va deplasa astăzi la Teheran pentru a se întâlni cu oficiali iranieni, relatează televiziunea de stat iraniană Press TV.

Aceasta va include o întâlnire cu Ministrul iranian de Externe Hossein Amirabdollahian, potrivit agenției oficiale iraniene de știri IRNA.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Consiliul de Securitate al ONU a cerut luni o încetare necondiționată a focului în Gaza, adoptând prima rezoluție de acest fel după cinci luni de vărsare de sânge, cu un vot de 14-0, în care Statele Unite s-au abținut.

Măsura – prima la care Statele Unite nu au opus veto – l-a determinat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să anuleze o delegație de rang înalt în Statele Unite care urma să discute planurile pentru o operațiune la Rafah, în semn de aparentă nemulțumire față de Washington. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matt Miller, a calificat decizia Israelului de a anula călătoria drept surprinzătoare” și nefericită”.

La câteva ore după anunțul lui Netanyahu, Benny Gantz, membru al cabinetului de război israelian, a calificat decizia drept o greșeală într-o postare pe platforma de socializare X. Nu numai că delegația ar fi trebuit să călătorească în SUA, dar și premierul ar fi trebuit să călătorească acolo și să se angajeze direct cu președintele Biden și cu oficialii administrației”, a scris Gantz.

Abținerea SUA în ceea ce privește rezoluția, care a cerut, de asemenea, eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor”, a părut să marcheze o schimbare politică semnificativă pentru administrația Biden. Statele Unite au oferit în mod frecvent acoperire diplomatică guvernului Netanyahu, în timp ce campania sa de înfrângere a Hamas a dus la moartea a peste 32.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat reporterilor imediat după vot că abținerea nu reprezintă o schimbare de politică” din partea administrației.

Nu există niciun motiv pentru ca acest lucru să fie văzut ca un fel de escaladare”, a spus el. Nu s-a schimbat nimic în ceea ce privește politica noastră. Încă dorim să vedem o încetare a focului. Încă dorim să scoatem toți ostaticii. Și încă mai vrem să vedem mai multă asistență umanitară care să ajungă la populația din Gaza.”

Kirby a confirmat anularea vizitei unor consilieri de top ai lui Netanyahu. Suntem foarte dezamăgiți de faptul că nu vor veni la Washington, D.C., pentru a ne permite să avem o conversație completă cu ei despre alternativele viabile care se desfășoară pe teren în Rafah”, a spus el.

Citește și