• Armata israeliană afirmă că forțele sale au efectuat astăzi un exercițiu „surpriză” care a avut ca scop o mai bună pregătire a soldaților săi pentru un potențial război extins cu Hezbollah.
  • Reuters, citând oficiali din domeniul sănătății, și corespondentul Al Jazeera scrie că cel puțin 12 palestinieni au fost uciși într-un bombardament israelian care a vizat o casă din orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza.
  • Armata israeliană face 18 arestări după un atac armat în Cisiordania.

UPDATE ORA 22:30 -Atacurile aeriene israeliene asupra Alepului provoacă victime civile și militare, relatează presa de stat siriană

O serie de lovituri aeriene israeliene care au vizat vineri zone din apropierea orașului sirian Alep au făcut victime atât în rândul civililor, cât și al militarilor, potrivit agenției de presă de stat siriene SANA.

Treizeci și opt de persoane au fost ucise, potrivit Reuters, inclusiv cinci membri ai grupului armat libanez Hezbollah. Unul dintre luptătorii Hezbollah era un comandant de teren local al cărui frate a fost ucis într-un atac israelian asupra sudului Libanului în noiembrie, potrivit Reuters. Acest lucru face ca aceste lovituri să fie unele dintre cele mai mortale de când Israelul și-a intensificat anul trecut campania militară împotriva grupurilor susținute de Iran în Siria și în alte țări.

UPDATE ORA 20:00 -Israelul va urmări Hezbollah „oriunde și oricând”, afirmă ministrul israelian al apărării

Israelul își va desfășura campania militară împotriva Hezbollah în Liban, Siria și oriunde va găsi gruparea militantă, a declarat vineri ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, într-o postare pe X.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
CE FACI ÎN CAPITALĂ DE FLORII?
CUM ARATĂ SECURITATEA JO?

„Acest lucru este valabil pentru Beirut, Baalbek, Tsor, Sidon, Nabatieh și întreaga lățime a sectorului și este valabil și pentru locuri mult mai îndepărtate, cum ar fi Damasc …., oriunde va trebui să acționăm, vom acționa”, a declarat ministrul, în timp ce vizita Comandamentul de Nord al Israelului pentru a examina uciderea unui comandant de rang înalt al rachetelor Hezbollah pe care Israelul a declarat că l-a ucis vineri.

UPDATE ORA 18:00 -Israelul afirmă că l-a ucis pe comandantul rachetelor Hezbollah într-un raid aerian în Liban

Armata israeliană a declarat că a ucis un comandant de rang înalt al rachetelor Hezbollah într-un atac aerian în Liban vineri.

Forțele de apărare israeliene au declarat că Ali Abed Akhsan Naim, presupus comandant adjunct al Unității de rachete și rachete a Hezbollah, a fost ucis într-un atac aerian în zona Bazouriye din sudul Libanului.

Hezbollah a recunoscut vineri moartea acestuia într-o declarație, fără a preciza titlul său și fără a spune cum a murit.

UPDATE ORA 16:00 -Instanța supremă a ONU ordonă Israelului să permită intrarea neîngrădită a ajutoarelor în Gaza, în timp ce se anunță penuria de alimente

Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a ordonat joi Israelului să permită „fără întârziere” fluxul neîngrădit de ajutoare în Gaza pentru a evita foametea, în timp ce asediul israelian îi condamnă pe locuitorii din Gaza la foamete cruntă.

Între timp, raidul armatei israeliene asupra spitalului Al-Shifa, în nordul Gaza, a intrat în a douăsprezecea zi. Mai multe acuzații de abuz au apărut din partea palestinienilor care au fugit din unitate și a celor care sunt încă blocați acolo – inclusiv doi frați adolescenți subnutriți cărora le-au fost amputate membre.

UPDATE ORA 15:00 – Un atac israelian asupra unei secții de poliție din Gaza a ucis 17 persoane

Cel puțin 17 persoane au fost ucise într-un atac israelian asupra unei secții de poliție din cartierul Shujaiya din orașul Gaza, a anunțat guvernul din fâșie.

Într-o declarație, acesta a acuzat Israelul de comiterea unui „masacru” și de uciderea a cel puțin unui ofițer de poliție.

„Condamnăm crimele comise de armata de ocupație israeliană și ținta sa continuă asupra forțelor de poliție civile care oferă servicii umanitare poporului nostru palestinian”, a declarat aceasta.

„Considerăm că administrația americană, comunitatea internațională și ocupația israeliană sunt pe deplin responsabile pentru aceste crime continue.”

UPDATE ORA 14:30 – Israelul spune că liderul Hezbollah ucis era comandant adjunct

Armata israeliană l-a identificat pe liderul Hezbollah ucis într-un atac aerian în sudul Libanului ca fiind Ali Abdel Hassan Naeem, adjunctul șefului unității de rachete și rachete a grupării.

Armata israeliană l-a descris pe Naeem într-o postare pe X ca fiind o figură „semnificativă” a Hezbollah, care era un „lider în domeniul rachetelor”. Aceasta l-a acuzat pe Naeem că a participat la planificarea și desfășurarea de atacuri pe teritoriul israelian.

UPDATE ORA 14:00 – Un oficial Hezbollah a fost ucis într-un atac israelian în Liban

O sursă de securitate militară din Liban a declarat pentru agenția de presă AFP că o lovitură israeliană asupra unei mașini în sudul țării, raportată anterior, a ucis un oficial Hezbollah.

Agenția de stat libaneză National News Agency și alte media locale au raportat anterior lovitura, postând videoclipuri cu o mașină în flăcări. NNA a declarat că „un raid al unei drone inamice a vizat o mașină” în Bazuriyeh, în districtul Tyre din sudul Libanului, raportând cel puțin un mort.

Gruparea Hezbollah a schimbat aproape zilnic focuri de armă cu armata israeliană de la începutul războiului din Gaza.

UPDATE ORA 13:15 – Hezbollah afirmă că loviturile aeriene israeliene au ucis șase membri

Gruparea libaneză Hezbollah a anunțat moartea a șase dintre membrii săi. Pe Telegram, grupul a anunțat numele membrilor uciși ca fiind Ahmed Jawad Shehimi, Mustafa Ahmed Makki, Ibrahim al-Zein, Ali Muhammad al-Haf, Mustafa Ali Nassif și Ali Abdel Hassan Naeem.

Armata israeliană a efectuat în cursul nopții lovituri aeriene asupra unei ținte din orașul Alep, în nordul Siriei, ucigând, se pare, zeci de persoane. Presa libaneză a declarat că un atac separat a fost efectuat asupra unei mașini în sudul Libanului în cursul dimineții.

Israelul lovește în mod regulat zone din sudul Libanului și a atacat ocazional obiective din Siria de la începutul războiului din Gaza

UPDATE ORA 12:00 – Lupte în curs de desfășurare lângă spitalul Nasser din Khan Younis

Lupte sunt în curs de desfășurare între forțele israeliene și luptătorii palestinieni în apropierea spitalului Nasser, în orașul Khan Younis din sudul Gaza.

Brigăzile Qassam, aripa armată a Hamas, a declarat că a vizat soldați israelieni cu obuze de artilerie în apropierea complexului, ucigând și rănind mai mulți dintre ei.

UPDATE ORA 11:00 – Iranul critică raidul aerian israelian asupra Alepului

Ministerul iranian de Externe a declarat că atacurile aeriene israeliene din cursul nopții asupra orașului Alep din nordul Siriei reprezintă o încălcare clară a dreptului internațional și a suveranității Siriei.

Într-o declarație pe Telegram, ministerul a afirmat că astfel de raiduri reprezintă o amenințare gravă la adresa păcii și securității regionale și internaționale, făcând apel la comunitatea internațională să le condamne.

„Atacurile agresive asupra Siriei sunt încercări flagrante și disperate de a continua și extinde criza din regiune”, a adăugat acesta. Atacul, care ar fi vizat un depozit de arme, a ucis zeci de persoane, inclusiv civili și militari.

UPDATE ORA 10:30 – Un atac aerian mortal lovește o mașină în sudul Libanului

Agenția națională de știri oficială libaneză a anunțat că o persoană a fost ucisă în „un atac aerian ostil” asupra unei mașini care se îndrepta spre orașul al-Bazouriyeh din districtul Tyre, în sudul țării.

Ambulanțele s-au deplasat de urgență la fața locului pentru a transporta răniții, a precizat agenția, adăugând că mașina a fost cuprinsă de flăcări. Agenția, citând ofițeri ai protecției civile, a precizat că o a doua persoană se afla în mașină, fără a confirma starea de sănătate a acesteia.

Mass-media libaneză a distribuit videoclipuri, care arată mașina în flăcări.

UPDATE ORA 10:10 – Israelul este din ce în ce mai agresiv împotriva țintelor iraniene din Siria

Presa de stat siriană a acuzat Israelul că a efectuat loviturile în jurul orașului Alep, în nordul țării, în cursul nopții, afirmând că au fost uciși mai mulți civili și militari. Mass-media de stat nu a dezvăluit care a fost ținta, dar activiștii de la fața locului spun că a fost lovit un depozit de arme, ucigând până la 37 de persoane. Aceștia spun că au fost uciși atât soldați sirieni, cât și luptători Hezbollah, care are o prezență militară în Siria.

De ani de zile, strategia Israelului a fost de a împiedica Iranul să se înrădăcineze militar în Siria. Dar, recent, au o poziție mult mai agresivă, desfășurând atacuri mai multe și mai puțin constrânse, în ceea ce privește victimele. Ei se îndreaptă spre membrii Gărzii Revoluționare a Iranului. De fapt, un membru al Gărzii Revoluționare a fost ucis în urmă cu câteva zile într-un atac în Deir Ez Zor.

UPDATE ORA 9:00 – Forțele israeliene ucid luptători în sudul și centrul Gaza

Armata israeliană a declarat că își continuă operațiunea la Spitalul al-Shifa din orașul Gaza și, în general, în Gaza centrală. O declarație pe X a precizat că soldații, susținuți de avioane de război, au ucis luptători și au localizat arme și infrastructură militară în zonă.

De asemenea, soldații ar fi „distrus o serie de rachete din zonă care erau îndreptate spre teritoriul israelian”.

În cartierele al-Amal și al-Qarara din Khan Younis, în sud, forțele israeliene au efectuat raiduri asupra infrastructurii inamice, au ucis luptători în timpul unor întâlniri și au efectuat atacuri aeriene, potrivit declarației armatei.

UPDATE ORA 8:20 – Israelul extinde zona tampon de la frontieră

Israelul extinde în prezent o zonă tampon în Gaza, adiacentă gardului de frontieră, extinzând în mod semnificativ zona declarată de armată ca zonă interzisă palestinienilor înainte de război, a constatat Haaretz. Ziarul israelian a declarat că a aflat că un director de proiect a fost numit de armată pentru a supraveghea proiectul. După finalizare, acesta va cuprinde aproximativ 16 la sută din suprafața Fâșiei Gaza.

Acesta vine în paralel cu un al doilea proiect care prevede crearea unui coridor de control, care va tăia Fâșia Gaza în două părți și va permite armatei „să controleze traficul pe drumurile strategice, care se află în centrul negocierilor cu Hamas”, a precizat ziarul.

„Aceste două proiecte – zona-tampon și coridorul de control – implică împreună faptul că IDF [armata israeliană] se pregătește pentru o prezență pe termen lung în Fâșie”, a adăugat acesta.

UPDATE ORA 8:00 – Lovituri aeriene israeliene au lovit Moscheea Saad bin Abi Waqqas din Jabalia

Israel a lovit Moscheea Saad bin Abi Waqqas din tabăra de refugiați din Jabalia, rănind doi palestinieni.

Loviturile au provocat, de asemenea, un incendiu într-un magazin de aparate electrice din tabără, la primele ore ale dimineții.

UPDATE ORA 01:00 – Un general american spune că Israelul nu a primit toate armele pe care le dorea

Cel mai înalt general din SUA spune că Israelul nu a primit toate armele pe care le-a cerut în timpul războiului din Gaza, în parte pentru că președintele american Joe Biden nu a dorit să furnizeze cel puțin o parte dintre ele.

„Deși i-am sprijinit cu capacități, nu au primit tot ceea ce au cerut”, a declarat generalul Charles Brown, președintele Statului Major Întrunit al SUA.

„O parte dintre acestea se datorează faptului că au cerut lucruri pe care noi fie nu avem capacitatea de a le oferi, fie nu dorim să le oferim, nu în acest moment”, a adăugat el, în timp ce vorbea la un eveniment axat pe domeniul militar.

„Este un dialog constant”.

SUA și președintele Biden au atras critici dure atât pe plan intern, cât și internațional, pentru că au continuat să furnizeze arme armatei israeliene în timpul campaniei sale din Gaza, care a ucis până în prezent cel puțin 32.552 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

Știre inițială

Armata israeliană afirmă, într-un comunicat, că forțele sale au efectuat astăzi un exercițiu „surpriză” care a avut ca scop o mai bună pregătire a soldaților săi pentru un potențial război extins cu Hezbollah în nordul țării, scrie Al Jazeera.

Toate comandamentele – nu doar comandamentul din nord – și aripele și direcțiile armatei israeliene, împreună cu Statul său Major General, au fost implicate în exercițiu, se precizează în comunicat.

Comunicatul a adăugat că armata israeliană lucrează pentru a-și „consolida” pregătirea pentru o varietate de scenarii de potențial război cu Libanul.

Armata israeliană a efectuat mai multe exerciții cu aceleași obiective de la începutul războiului său din Gaza, în octombrie anul trecut.

Citește și