• Biroul umanitar al ONU contestă afirmația israeliană conform căreia mai multe ajutoare ajung în Gaza, afirmând că jumătate din convoaiele de alimente din martie către nord au fost blocate.
  • O lovitură israeliană asupra taberei de refugiați Nuseirat din centrul Gaza a ucis cel puțin 10 persoane, inclusiv patru copii.
  • Secretarul general adjunct al ONU, Amina Mohammed, a declarat: Pentru mine, o mare îngrijorare este că ne-am pierdut busola morală în Gaza, ca umanitate, ca și comunitate internațională.”

UPDATE ORA 22.00 – Biden își exprimă angajamentul „de fier” față de securitatea Israelului pe fondul amenințărilor din partea Iranului

Președintele Joe Biden a declarat că SUA rămâne neclintită în angajamentul său de a proteja Israelul în fața amenințărilor iraniene la adresa țării.

Iranul amenință că va lansa un atac semnificativ asupra Israelului” după uciderea unor generali iranieni la consulatul iranian din Damasc săptămâna trecută, a declarat Biden. Așa cum i-am spus premierului Netanyahu, angajamentul nostru față de securitatea Israelului în fața acestor amenințări din partea Iranului și a reprezentanților săi este de fier”.

Vom face tot ce putem pentru a proteja securitatea Israelului”, a spus el într-o conferință de presă în Rose Garden.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
JOE BIDEN DECLASIFICĂ MARIJUANA
RAZBOIUL PENTRU A.I. A ÎNCEPUT
FT: UE ARE TIMP, SUA AU BANI

CNN a relatat anterior că înalți oficiali americani consideră că un atac al Iranului este „inevitabil ” – o opinie împărtășită de omologii lor israelieni. Statele Unite au fost în alertă maximă și se pregătesc activ pentru un atac semnificativ al Iranului care să vizeze active israeliene sau americane din regiune, în urma exploziilor din Siria.

UPDATE ORA 20.00 – Houthi din Yemen îi prezintă condoleanțe lui Haniyeh

Gruparea rebelă Houthi din Yemen a prezentat condoleanțe liderului Hamas Ismail Haniyeh pentru moartea a șase membri ai familiei, după ce aceștia au fost uciși într-un raid aerian israelian în nordul Fâșiei Gaza, adăugând că „un raid israelian agresiv” dezvăluie amploarea eșecului israelian pe teren.

Aceste mari sacrificii, alături de restul locuitorilor din Gaza și Cisiordania ocupată, nu fac decât să întărească fermitatea poporului palestinian în fața acestei aroganțe israeliene”, a declarat purtătorul de cuvânt al grupării, Mohammed Abdulsalam, pe X.

UPDATE ORA 19.00 – Armata israeliană rămâne în alertă maximă, dar opinia publică este mai calmă în legătură cu amenințarea Iranului

Armata israeliană este în continuare în stare de alertă foarte ridicată după atacul asupra clădirilor consulare iraniene din Damasc, la 1 aprilie.

Imediat după acest atac, au existat așteptări bazate pe informații de la israelieni și SUA că poate va avea loc un atac cu drone sau cu rachete balistice.

Dar, în general, guvernul și armata au încercat să calmeze populația israeliană, spunând că nu există un motiv real de alarmă în acest moment.

În general, starea de spirit în Israel este mai puțin panicată decât în urmă cu câteva zile, în ciuda faptului că toată această retorică belicoasă a fost lansată.

UPDATE ORA 18.00 – Ministrul britanic de externe spune că Biden are dreptate să facă presiuni asupra lui Netanyahu pentru oprirea luptelor din Gaza

Ministrul britanic de externe, David Cameron, a declarat că președintele american Joe Biden „face presiuni, pe bună dreptate, asupra [premierului israelian Benjamin] Netanyahu” pentru o pauză în lupte care să permită acordarea de mai mult ajutor umanitar.

Într-un interviu acordat miercuri lui John Berman de la CNN, Cameron a declarat că este de acord cu Biden că este necesară o încetare temporară a focului. Acest lucru vine după ce Biden a oferit una dintre cele mai dure reproșuri la adresa modului în care Israelul a gestionat războiul din Gaza în timpul unui interviu acordat marți, descriind abordarea premierului israelian Benjamin Netanyahu în legătură cu conflictul ca fiind o „greșeală” și cerând o încetare a luptelor.

UPDATE ORA 17.00 – Armata israeliană refuză să ofere detalii despre lovitura de la Nuseirat

Armata israeliană nu a oferit detalii suplimentare cu privire la informațiile potrivit cărora un atac aerian israelian în tabăra de refugiați Nuseirat din centrul Fâșiei Gaza a ucis 14 persoane marți seara.

Solicitată de CNN să comenteze rapoartele privind atacul, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că „operează pentru a dezmembra capacitățile militare și administrative ale Hamas”.

UPDATE ORA 15:30 – Presiunea din interiorul coaliției de guvernare a premierului Netanyahu

După șase luni de război, Israelul este din ce în ce mai izolat, chiar și cel mai apropiat aliat al său fiind din ce în ce mai vocal în ceea ce privește nemulțumirea față de direcția războiului, iar parteneri comerciali de lungă durată, cum ar fi Turcia, iau măsuri economice potențial dureroase pentru a-și exprima consternarea.

Premierul Netanyahu, judecat pentru presupusă corupție, se află sub o presiune severă pentru a decide asupra unei viziuni postbelice pentru Gaza. Criticii spun că acesta întârzie pentru că nu vrea să îi înfurie pe partenerii săi ultranaționaliști de guvernare, care susțin reinstalarea în Fâșia Gaza.

Aceștia se opun, de asemenea, să facă concesii semnificative pentru Hamas în cadrul negocierilor în curs de încetare a focului și au amenințat că vor ieși din guvern – un pas care ar duce la prăbușirea coaliției de guvernare și ar declanșa noi alegeri.

„Dacă prim-ministrul crede că va fi un acord nesăbuit aici, nu va trece”, a declarat într-un interviu Limor Son Har Melech, un deputat din partidul de linie dură Puterea Evreiască. „Dacă ne dăm seama că sensul opririi acestui război este capitularea în fața Hamas, nu vom fi acolo”.

UPDATE ORA 14:30 – Președintele AP și emirul Qatarului discută despre evoluțiile din Gaza și Cisiordania

Mahmoud Abbas, președintele Autorității Palestiniene, a vorbit la telefon cu emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, potrivit agenției palestiniene de presă Wafa.

În timpul convorbirii, Abbas l-a pus la curent pe liderul din Qatar cu privire la „agresiunea israeliană continuă” din Gaza, subliniind necesitatea unei încetări imediate a focului și a unei creșteri a livrărilor de ajutoare, potrivit Wafa.

Abbas a abordat, de asemenea, „escaladarea periculoasă” a Israelului în Cisiordania ocupată, unde coloniștii și forțele de securitate israeliene au intensificat raidurile și atacurile asupra palestinienilor începând cu 7 octombrie.

Șeicul Tamim a reafirmat sprijinul Qatarului pentru poporul palestinian în demersul său pentru „drepturi legitime depline”, a relatat Wafa.

UPDATE ORA 14:15 – Fostul Ministru israelian al Justiției cere demisia șefului armatei

Haim Ramon a declarat că șeful Statului Major al forțelor armate israeliene, Herzi Halevi, ar trebui să demisioneze după jumătate de an de război în Gaza.

Halevi, în urma atacului din 7 octombrie al Hamas asupra Israelului, și-a asumat responsabilitatea pentru eșecul de securitate al Israelului și a declarat că armata va trebui să dea socoteală după ce a purtat războiul.

Ramon, în comentariile preluate de media israeliană Arutz Sheva, a declarat că a venit momentul ca Halevi „să își asume [responsabilitatea] și să demisioneze”.

„Cred și sper că demisia lui Halevi va declanșa o reacție în lanț, iar întregul comandament superior al [armatei israeliene], care este responsabil pentru eșec, se va ridica și va demisiona urmând exemplul dat de șeful de stat major”, a declarat Ramon, citat.

UPDATE ORA 13:30 – Armata israeliană înființează un nou punct de trecere a frontierei, nu deschide Erez

Armata israeliană înființează în prezent un nou punct de trecere a frontierei pentru a aduce ajutor umanitar în Fâșia Gaza „și renunță în acest stadiu la deschiderea punctului de trecere Erez, de teamă că acesta va fi blocat de protestatarii israelieni”.

Acest lucru este potrivit corespondentului Radioului Armatei israeliene, Doron Kadosh.

Armata israeliană speră că amplasarea noului punct de trecere, care va fi construit în nordul Fâșiei Gaza, dar într-o zonă mai puțin centrală, va face dificilă blocarea intrării ajutoarelor în enclava palestiniană asediată de către protestatari, a relatat el.

UPDATE ORA 12:40 – Un intermediar Hamas-Iran a fost ucis în apropiere de Beirut

Un libanez acuzat că a canalizat fonduri din Iran către Hamas a fost ucis în apropiere de Beirut, potrivit unui raport de presă.

Bărbatul, identificat ca fiind Mohammed Sarur, fusese sancționat de Departamentul Trezoreriei SUA pentru că ar fi fost un „intermediar” între Forța de elită Quds a Iranului și Hamas, pentru care se ocupa de „toate transferurile de bani”.

Arur a fost împușcat de cel puțin cinci ori în orașul libanez Beit Meri, situat la 16 km de capitala Beirut, și a fost lăsat cu bani asupra sa, a declarat o sursă anonimă pentru agenția de presă AFP.

Raportul vine după ce agenția de stat libaneză National News Agency a declarat marți seara târziu că trupul unui bărbat libanez în vârstă de 57 de ani, cu inițiale care se potrivesc cu cele ale lui Sarur, a fost găsit în zona Beit Meri.

UPDATE ORA 12:00 – Premierul spaniol consideră că luptele Israelului în Gaza sunt un „răspuns disproporționat”

Pedro Sanchez ține un discurs în fața parlamentarilor în care prezintă politica Spaniei privind conflictul israeliano-palestinian.

Primul ministru a declarat că „răspunsul disproporționat” al Israelului în războiul din Gaza riscă să „destabilizeze Orientul Mijlociu și, în consecință, întreaga lume”.

Sanchez a adăugat că recunoașterea unui stat palestinian, care se opune de mult timp Israelului și aliaților săi, este „în interesul geopolitic al Europei”.

UPDATE ORA 11:00 – Ministrul israelian al Apărării afirmă că nu a fost stabilită o dată pentru invazia de la Rafah

Yoav Gallant i-a spus omologului său american, Lloyd Austin, că Israelul nu a decis cu exactitate când va invada districtul Rafah din sudul Fâșiei Gaza, potrivit unor surse citate de ziarele The Times of Israel și Haaretz.

Declarația ministrului israelian al apărării intră în conflict cu afirmațiile anterioare ale lui Netanyahu, potrivit cărora Israelul a stabilit deja o dată pentru operațiune și „nicio forță din lume nu ne va opri”.

Planul anunțat al Israelului de a invada Rafah, unde sunt înghesuiți aproximativ 1,4 milioane de palestinieni strămutați, a stârnit temeri privind o catastrofă umanitară și mai gravă.

O invazie în această zonă ar duce la „o catastrofă de neînchipuit, un dezastru uman dincolo de orice imaginație”, a avertizat Rik Peeperkorn, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în teritoriul palestinian ocupat, cu sediul la Rafah.

UPDATE ORA 10:40 – Digul de ajutor pentru Gaza construit de SUA este încă la câteva săptămâni distanță, în timp ce temerile legate de foamete cresc

Un plan al SUA de a construi un dig plutitor în largul coastei Gaza pentru a livra ajutorul atât de necesar este estimat la cel puțin 180 de milioane de dolari și este încă la câteva săptămâni distanță de a fi operațional, potrivit unui raport de presă.

Aproximativ 1.000 de angajați americani construiesc digul, care va fi amplasat la aproximativ 7 km în larg. Acesta va fi gata probabil până în luna mai, a relatat ABC News, în condițiile în care sute de mii de palestinieni se confruntă cu foametea, autoritățile israeliene restricționând accesul rutier la alimente și medicamente în teritoriul devastat de război.

UPDATE ORA 10:00 – Armata americană afirmă că a distrus o rachetă houthi în Golful Aden

O rachetă balistică antinavă lansată în Golful Aden a fost distrusă după ce a fost lansată de Houthis și a vizat probabil nava cargo MV Yorktown.

Comandamentul Central al SUA a declarat pe X că nu au fost raportate răniți sau avarii la navele comerciale sau de coaliție ale SUA în urma incidentului.

Houthis din Yemen au lansat atacuri asupra a zeci de nave comerciale în încercarea de a face presiuni asupra Israelului pentru a pune capăt bombardamentelor sale asupra Fâșiei Gaza.

UPDATE ORA 09:00 – Ministrul israelian de Externe îi răspunde lui Khamenei

Dacă Iranul atacă de pe teritoriul său, Israelul va răspunde și va ataca Iranul, spune ministrul de externe al Israelului, Israel Katz, ca răspuns la un discurs al liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei.

Khamenei a ținut discursul său astăzi pentru a marca sfârșitul Ramadanului și s-a referit la bombardarea de către Israel a consulatului iranian din Damasc în aprilie.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Secretarul general adjunct al ONU, Amina Mohammed, a declarat: Pentru mine, este foarte îngrijorător faptul că ne-am pierdut busola morală în Gaza, ca umanitate, ca și comunitate internațională.”

Trebuie să facem ceva rapid în această privință – am întârziat”, a declarat Mohammed într-o conferință de presă. Sunt mii de copii care continuă să își piardă viața, care trăiesc amputați. Sunt sute pe care așteptăm să se întoarcă acasă, ostatici.”

Ea nu a detaliat măsurile specifice pe care le solicită, dar șeful ONU, Antonio Guterres, a cerut insistent o încetare a focului umanitară și eliberarea prizonierilor deținuți în Gaza.

Citește și