• Hamas a indicat că în prezent nu este în măsură să identifice și să localizeze 40 de ostatici israelieni necesari pentru prima fază a unui acord de încetare a focului.
  • Președintele SUA, Joe Biden, a adresat una dintre cele mai aspre critici la adresa modului în care Israelul a gestionat războiul din Gaza, calificând abordarea premierului Benjamin Netanyahu drept o greșeală” și solicitând oprirea luptelor.
  • Vom face tot ce putem pentru a proteja securitatea Israelului”, a spus el într-o conferință de presă în Rose Garden.

UPDATE ORA 22.00 – Un general american de rang înalt pentru Orientul Mijlociu se află în Israel pe fondul îngrijorărilor legate de un posibil atac iranian

Cel mai înalt general american pentru Orientul Mijlociu se află în prezent în Israel, în contextul în care regiunea se pregătește pentru o posibilă ripostă iraniană la atacul israelian din Damasc, Siria.

Generalul Erik Kurilla, din cadrul Comandamentului Central al SUA, călătorește în toată regiunea”, dar și-a devansat întâlnirile cu liderii militari israelieni din cauza amenințărilor din partea Iranului, a declarat joi secretarul de presă al Pentagonului, generalul-maior Patrick Ryder.

UPDATE ORA 21.00 – Manifestanții de la Tel Aviv cer un acord imediat de schimb de prizonieri cu Hamas

În prezent, în Tel Aviv au loc proteste de amploare, oamenii cerând un acord de schimb de prizonieri cu Hamas.

Recomandări

ALICIA KEYS E NOMINALIZATĂ LA TONY AWARDS
CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?

În videoclipurile postate pe rețelele de socializare, verificate de Al Jazeera, demonstranții purtau bannere pe care erau inscripționate imagini ale prizonierilor israelieni deținuți în Fâșia Gaza, împreună cu cuvintele Agrede now”, în timp ce cereau guvernului israelian să depună mai multe eforturi pentru a ajunge la un acord în negocierile care au fost blocate de mult timp.

UPDATE ORA 20.00 – Casa Albă afirmă că SUA au transmis Iranului că nu a fost implicat în atacul de la Damasc

Statele Unite au comunicat Iranului că nu au fost implicate într-un raid aerian împotriva unui comandant militar iranian de rang înalt din Damasc, a declarat Casa Albă.

Am comunicat Iranului că SUA nu au fost implicate în atacul care a avut loc la Damasc și am avertizat Iranul să nu folosească acest atac ca pretext pentru a continua escaladarea în regiune sau pentru a ataca instalațiile sau personalul american”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

UPDATE 18.00 – Cel puțin 6 morți în bombardamentul israelian asupra unei piețe din orașul Gaza

Forțele israeliene au bombardat piața Firas din orașul Gaza, ucigând cel puțin șase persoane și rănind altele, potrivit unor martori care au distribuit pe Telegram imagini de după atac.

Persoanele rănite au fost transportate la Spitalul Ahli Arab. Unul dintre videoclipuri arată un bărbat de vârstă mijlocie cu o rană abdominală care intră în spital în timp ce se sprijină pe un alt bărbat.

UPDATE 17.00 – Președintele sud-african spune că palestinienii din Gaza se confruntă cu un genocid

Cyril Ramaphosa afirmă că, după mai bine de 70 de ani de discriminare, opresiune și apartheid”, palestinienii din Fâșia Gaza se confruntă acum cu un genocid”.

Președintele sud-african a făcut aceste comentarii în timpul unui discurs adresat sutelor de musulmani adunați pentru rugăciunile de Eid pe un teren de sport din Laudium, în apropiere de capitala Pretoria.

Guvernul sud-african a intentat un proces împotriva Israelului la Curtea Internațională de Justiție, acuzându-l de acte de genocid” în atacurile sale asupra Fâșiei Gaza. Israelul neagă acuzațiile.

UPDATE 15:00-Israelul se pregătește pentru posibile incidente în alte zone decât Gaza, spune Netanyahu

Israelul se pregătește pentru „scenarii” în alte locații decât Gaza, a avertizat joi premierul Benjamin Netanyahu în timpul unei vizite la o bază aeriană israeliană.

Tensiunile au crescut în tot Orientul Mijlociu în urma avertismentelor oficialilor americani potrivit cărora Iranul ar putea efectua un atac iminent asupra activelor americane sau israeliene din regiune. Iranul a acuzat Israelul pentru un atac recent asupra consulatului său din Siria, care a ucis comandanți din Corpul său de elită al Gardienilor Revoluției.

„Ne aflăm în mijlocul războiului din Gaza, care continuă cu toată forța, chiar dacă ne continuăm eforturile neobosite de a ne întoarce ostaticii. Cu toate acestea, suntem pregătiți și pentru scenarii care implică provocări în alte sectoare”, a declarat Netanyahu, potrivit unei redactări a biroului său.


Vorbind în fața personalului forțelor aeriene israeliene de la baza aeriană Tel Nof, la sud de Tel Aviv, premierul a declarat că Israelul a dezvoltat o strategie în fața unor potențiale atacuri. „Am stabilit o regulă simplă: Oricine ne face rău, noi îi vom face rău. Suntem pregătiți să răspundem tuturor nevoilor de securitate ale statului Israel, atât în defensivă, cât și în ofensivă”, a explicat Netanyahu.

În timp ce se afla la bază, liderul israelian a primit, de asemenea, o actualizare a activității Israelului în timpul războiului din Gaza de la comandantul adjunct al bazei și de la comandantul escadrilei, potrivit biroului său.

UPDATE 14:00-Armata israeliană anunță că va construi o nouă trecere terestră între Israel și nordul Fâșiei Gaza

Forțele de Apărare Israeliene (FDI) construiesc o nouă trecere terestră din Israel spre nordul Fâșiei Gaza, potrivit unei declarații publicate joi.

Armata israeliană a declarat că noul punct de trecere din nord va „permite ca mai multe ajutoare să ajungă direct la civilii din zonele la care accesul camioanelor a fost dificil.״

Organizația Națiunilor Unite și alte agenții umanitare au raportat o situație umanitară catastrofală în nordul Gaza, unde amenințarea foametei este iminentă din cauza lipsei de livrări de ajutoare.

UPDATE 13:00-Lucrătorul UNICEF al cărui convoi a fost atacat spune că incidentul arată „cât de periculos” este să operezi în Gaza

Un lucrător UNICEF al cărui convoi de ajutor a fost atacat miercuri în timp ce aștepta să intre în nordul Gaza a declarat pentru CNN că atacul arată „cât de periculos” este pentru agențiile umanitare să opereze în enclavă în acest moment.

Tess Ingram, care este purtător de cuvânt al UNICEF, a declarat că convoiul aștepta într-o zonă de așteptare înainte de punctul de control din nordul Gaza, când „au izbucnit focuri de armă în vecinătate”.

Ingram a precizat că apoi s-au tras focuri de armă din direcția punctului de trecere „spre civili care au fugit apoi în cealaltă direcție”. Mașina în care călătorea Ingram a fost prinsă în linia de foc și a fost lovită de trei gloanțe, a povestit ea pentru Max Foster de la CNN.

UPDATE 12:00-Peste 100 de recruți israelieni „refuză să servească la granița cu Gaza

Peste 100 de femei soldat refuză să servească în unitățile de supraveghere de la granița cu Gaza, potrivit unor rapoarte.

Printre temerile consătenilor se numără și aceea că observatoarele de frontieră se numără printre cei uciși sau luați ostatici de Hamas la 7 octombrie, a declarat agenția de știri israeliană Ynet.

Dintre cei 346 de recruți, 116 nu au vrut să se deplaseze la o bază de pregătire a corpului de protecție a frontierei.

UPDATE 11:00-Un bărbat din Leeds a fost condamnat după ce a postat conținut pro-Hamas pe rețelele de socializare

Un bărbat de 23 de ani din Leeds a fost condamnat cu suspendare după ce a publicat conținut pro-Hamas pe X.

Ozain Ibn Yousef, din Mexborough Place, a recunoscut că a postat imagini cu soldați înarmați purtând bentițe Hamas și că a partajat videoclipuri promovate de Hamas în octombrie și noiembrie anul trecut, potrivit grupului de poliție antiteroristă din Marea Britanie.

Acesta a primit marți o pedeapsă privativă de libertate de 16 săptămâni, cu suspendare timp de doi ani.

Din 2001, Marea Britanie a interzis aripa militară a Hamas ca organizație teroristă. Această interdicție a fost extinsă la întregul grup în noiembrie 2021.

Yousef a fost acuzat la 27 februarie 2024 de publicarea de imagini care au trezit suspiciuni rezonabile că susține o organizație interzisă.

Pe lângă sentința cu suspendare, dl Yousef a fost obligat să efectueze 100 de ore de muncă în folosul comunității și va fi supus unei cerințe de reabilitare de 35 de zile.

UPDATE 10:00-Liderul politic al Hamas spune că uciderea fiilor nu va face decât să facă gruparea „mai hotărâtă”

Liderul politic al Hamas a declarat că uciderea fiilor liderilor nu va face decât să facă gruparea „mai fermă în principiile noastre și în aderența la pământul nostru”.

Trei fii ai liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, au fost uciși miercuri într-un raid aerian israelian în Gaza, un asasinat care amenință să complice negocierile în curs de desfășurare care vizează asigurarea unei încetări a focului și a unui acord privind ostaticii.

„Oricine crede că, dacă îmi vizează copiii în timpul negocierilor și înainte de a se ajunge la un acord, va forța Hamas să renunțe la cererile sale, delirează”, a declarat Haniyeh într-un comunicat.

UPDATE 8:00-Lufthansa suspendă zborurile spre și dinspre Teheran, scrie Reuters

Compania aeriană germană Lufthansa a suspendat zborurile spre și dinspre capitala iraniană Teheran „din cauza situației actuale din Orientul Mijlociu”, potrivit unui raport Reuters de miercuri, citând un purtător de cuvânt al Lufthansa.

Decizia a fost luată după o analiză atentă, a precizat purtătorul de cuvânt, și va dura probabil până joi.

„Monitorizăm în mod constant situația din Orientul Mijlociu și suntem în strânsă legătură cu autoritățile. Siguranța oaspeților noștri și a membrilor echipajului este principala prioritate a Lufthansa”, a declarat purtătorul de cuvânt.

UPDATE ORA 01:00 – Netanyahu „subminează orice șansă” a unui acord de încetare a focului

Basem Naim, responsabilul pentru relații politice și internaționale al Hamas, a declarat pentru Al Jazeera că premierul israelian „a făcut tot ce a putut pentru a bloca sau submina orice șansă de a ajunge la un acord de încetare a focului”.

Vorbind după ce trei copii și patru nepoți ai liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, au fost uciși într-un atac israelian, el a declarat că Netanyahu este „sub presiunea” SUA, a comunității internaționale și a societății israeliene, astfel că a recurs la „utilizarea tuturor celorlalte instrumente murdare, prin uciderea copiilor noștri, a soțiilor noastre, [sau] prin asasinarea liderilor”.

Știre inițială

Președintele Joe Biden a declarat că SUA rămâne neclintită în angajamentul său de a proteja Israelul în fața amenințărilor iraniene la adresa țării.

Iranul amenință că va lansa un atac semnificativ asupra Israelului” după uciderea unor generali iranieni la consulatul iranian din Damasc săptămâna trecută, a declarat Biden. Așa cum i-am spus premierului Netanyahu, angajamentul nostru față de securitatea Israelului în fața acestor amenințări din partea Iranului și a reprezentanților săi este de fier”.

Vom face tot ce putem pentru a proteja securitatea Israelului”, a spus el într-o conferință de presă în Rose Garden.

CNN a relatat anterior că înalți oficiali americani consideră că un atac al Iranului este inevitabil ” – o opinie împărtășită de omologii lor israelieni. Statele Unite au fost în alertă maximă și se pregătesc activ pentru un atac semnificativ al Iranului care să vizeze active israeliene sau americane din regiune, în urma exploziilor din Siria.

Cele două guverne lucrează cu furie pentru a se poziționa înaintea a ceea ce va urma, întrucât anticipează că atacul Iranului s-ar putea desfășura în mai multe moduri diferite – și că atât activele și personalul american, cât și cel israelian riscă să fie vizate.

Citește și