• Conform informațiilor furnizate de Apărarea Civilă din Gaza, armata israeliană a efectuat un atac asupra unei case din zona Zarqa din centrul orașului Gaza, deținută de familia al-Assi.
  • Incidentul a avut ca rezultat cel puțin o victimă mortală și peste două duzini de răniți.
  • Atacul s-a desfășurat într-o zonă rezidențială, subliniind gravitatea impactului asupra civililor nevinovați din regiune.

UPDATE ORA 21:30 – Israelul anulează excursiile școlare, pune forțele în alertă totală

Israelul a anulat excursiile școlare și alte activități pentru tineri planificate pentru zilele următoare, începutul festivalului Paștelui, și a plasat forțele armate în alertă totală din cauza posibilelor represalii din partea Iranului pentru atacul mortal al Israelului asupra consulatului iranian din Damasc, Siria. 1 aprilie.

Presa israeliană raportează, de asemenea, că aceste restricții vor face ca meciurile de fotbal să fie organizate fără spectatori în următoarele două zile, citându-l pe președintele ligilor de fotbal israeliene Erez Halfon.

Anunțând măsurile într-un briefing televizat, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene Daniel Hagari a declarat că zeci de avioane de luptă au fost transportate în aer ca parte a stării de pregătire.

Recomandări

ALICIA KEYS E NOMINALIZATĂ LA TONY AWARDS
O GENERAȚIE DE SINGURATICI
MENIU A LA GREC
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE

UPDATE ORA 21:00 – Israelul monitorizează „atacul planificat” de către Iran, mandatari: ministrul israelian al apărării

Yoav Gallant spune că Israelul „monitorizează îndeaproape un atac planificat” împotriva sa de către Iran și aliații Teheranului din regiune.

În declarație, Gallant a spus că israelienii ar trebui să țină seama de orice ordine care ar putea fi emise de Comandamentul Homefront al armatei, care cartografiază rachetele primite și alte amenințări aeriene, astfel încât publicul să știe dacă să se adăpostească.

Iranul a amenințat că va răzbuna pentru atacul Israelului asupra consulatului său din Damasc, Siria, care a ucis șapte membri ai Corpului Gărzii Revoluționare Islamice, inclusiv doi generali.

UPDATE ORA 20:30 – Iranul trebuie să elibereze „imediat” nava confiscată: Washington

Casa Albă a cerut Iranului să elibereze imediat nava pe care a capturat-o lângă strâmtoarea Hormuz.

Nava a fost identificată ca fiind MSC Aries, sub pavilion portughez, care ar fi plecat dintr-un port din Emiratele Arabe Unite în drum spre India.

Este asociat cu Zodiac Maritime din Londra, o parte a grupului Zodiac condus de miliardarul israelian Eyal Ofer și familia sa.

„Solicităm Iranului să elibereze imediat nava și echipajul său internațional”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson.

„Sechestrarea unei nave civile fără provocare este o încălcare flagrantă a dreptului internațional și un act de piraterie din partea Corpului Gărzii Revoluției Islamice.

UPDATE ORA 20:00 – Biden se va întoarce la Washington pentru a se întâlni cu echipa de securitate națională

Casa Albă spune că președintele își întrerupe călătoria din Deleware pentru a se întoarce la muncă, deoarece tensiunile din Orientul Mijlociu continuă să crească din cauza posibilului atac al Iranului asupra Israelului.

Joe Biden se va întâlni cu echipa sa națională de securitate, a spus Casa Albă.

Iranul a spus că va riposta asupra Israelului pentru atacul din 1 aprilie asupra ambasadei sale din Damasc, Siria, care a ucis doi dintre generalii săi militari de top. SUA au avertizat Iranul că orice atac major asupra Israelului va fi întâmpinat cu un răspuns militar.

UPDATE ORA 19:30 – Ambasada SUA avertizează cetățenii din Liban să evite zonele de graniță

Ambasada SUA de la Beirut avertizează cetățenii să evite călătoriile în zonele din apropierea granițelor cu Israel și Siria din cauza tensiunilor crescute în regiune.

„Reamintim cetățenilor americani nevoia continuă de prudență și îi încurajăm să monitorizeze știrile pentru a vedea evoluțiile de ultimă oră”, a spus ambasada.

Mai multe țări au emis avertismente cetățenilor lor cu privire la călătoriile în Israel, Liban și teritoriile palestiniene în ultimele zile, pe fondul temerilor de escaladare a tensiunilor regionale, deoarece Iranul a declarat că va căuta răzbunare după ce Israelul i-ar fi lovit consulatul din Damasc.

UPDATE ORA 19:00 – Armata israeliană trimite trupe suplimentare, poliție în Cisiordania

Mai multe părți din Cisiordania au fost zguduite de atacuri violente ale coloniștilor israelieni în urma dispariției unui adolescent israelian, al cărui cadavru a fost găsit mai devreme.

Armata israeliană a postat pe Telegram că a decis acum să consolideze zonele afectate cu mai multe companii militare și poliție de frontieră suplimentară.

UPDATE ORA 18:30 – Forțele israeliene continuă să vizeze zonele declarate anterior drept „securizate”

Atacurile repetate din zonele pe care armata israeliană a anunțat că au fost curățate și securizate, iar agenții Hamas au fost eliminați arată inadecvarea, narațiunea falsă și contradicția în cea mai mare parte.

Ceea ce face armata israeliană în acest moment este să atragă luptele în diferite zone din Fâșia Gaza și să transforme aceste locuri într-o zonă de brigadă, în care oamenii ajung la casele lor și în cartierele lor, unde sunt împușcați și uciși.

UPDATE ORA 18.00 – Canada sfătuiește cetățenii să nu călătorească în Israel, Gaza și Cisiordania

Ministrul canadian de externe, Melanie Joly, a avertizat cetățenii să nu călătorească în Israel, Gaza și Cisiordania din cauza amenințării crescute cu atacuri.

Joly a postat pe X vineri seara că oamenii cu cetățenie canadiană care se află deja în regiune ar trebui să ia în considerare să plece prin mijloace comerciale.

„Cu un risc crescut de atacuri pe teritoriul israelian, situația de securitate regională rămâne extrem de volatilă și ar putea escalada fără notificare”, a spus Joly.

Anterior, guvernul federal i-a sfătuit pe canadieni să evite călătoriile neesențiale în regiune.

UPDATE ORA 17:30 – Lufthansa extinde suspendarea zborurilor către capitala iraniană

Transportatorul german spune că și-a prelungit suspendarea zborurilor dintre Frankfurt și Teheran până joi, adăugând că toate aeronavele sale ar evita spațiul aerian iranian în acea perioadă.

Lufthansa a mai spus că, cel puțin până marți, zborurile către și dinspre Amman vor fi operate ca „zboruri de zi”, astfel încât echipajele să se poată întoarce la Frankfurt fără a petrece o noapte în capitala Iordaniei.

UPDATE ORA 17.00 – Confruntările izbucnesc între coloniștii israelieni și palestinieni în Beit Furik

Există rapoarte despre confruntări dintre israelieni și palestinieni în orașul Beit Furik, la est de Nablus, în Cisiordania.

Grupurile de coloniști au atacat și casele deținute de palestinieni în orașul Qusra, la sud de Nablus.

Anterior, guvernatorul din Nablus le-a cerut locuitorilor să activeze comitetele populare de gardă în lumina escaladării atacurilor coloniștilor.

UPDATE ORA 16:30 – A avut loc un miting pro-Palestina în Londra

Mii de oameni s-au adunat în centrul Londrei pentru a protesta împotriva atacurilor israeliene și pentru a cere încetarea imediată a focului în Fâșia Gaza.

Purtând steaguri palestiniene, demonstranții au strigat sloganuri precum „Palestina liberă” și „Opriți genocidul” în timp ce mărșăluiau din Piața Russel către Piața Parlamentului.

„Israelul a ocupat atâția ani și a ucis atât de mulți oameni”, a declarat Steve, un protestatar de 31 de ani, agenției de presă Anadolu, criticând comunitatea internațională pentru că nu a făcut suficient.

„Deci singurul mod în care putem ajuta este să ne facem auzite vocile.”

UPDATE ORA 16:00 – Israelul spune că a lovit sudul Libanului după lansări

Armata israeliană a lansat o declarație despre situația din nordul țării pe fondul ostilităților sporite cu Hezbollah din Libanul vecin.

„În urma sirenelor care au sunat în zona Hanita din nordul Israelului, trei lansări care au fost identificate traversând din Liban în Israel au căzut în zone deschise”, se arată în comunicat.

„În plus, două UAV explozive ale Hezbollah care au fost identificate trecând din Liban în Israel cu puțin timp în urmă au explodat în zona Hanita”, a continuat declarația, adăugând că artileria armatei israeliene „a lovit în sudul Libanului”.

UPDATE ORA 15:30 – Moscheea din Deir el-Balah, distrusă într-un atac israelian

Un atac israelian desfășurat în cursul nopții a distrus o moschee și a avariat, de asemenea, casele din apropiere în Deir el-Balah, în centrul Gaza.

Abu Bakr as-Siddiq este una dintre cele peste 1.200 de moschei care au fost distruse în timpul războiului israelian din Gaza. Un rezident în vârstă din zonă a declarat că nu există „nicio justificare” pentru acest atac.

„Armata israeliană a cerut caselor vecine să evacueze zona pentru că vrea să bombardeze moscheea”, a declarat aceasta. „Moscheea nu are nimic de-a face cu [grupările palestiniene] Hamas sau Jihadul Islamic. Responsabili pentru moschee suntem noi, locuitorii din cartier”.

UPDATE ORA 14:30 – Mai mulți palestinieni au fost răniți în atacuri ale unor coloniști israelieni în Duma

Forțele israeliene au confiscat două case în timpul unui raid în satul Duma, la sud de Nablus, în Cisiordania ocupată.

În timpul raidului, mai mulți palestinieni au fost răniți, iar zeci de case au fost incendiate de către coloniștii israelieni care participau la ofensiva din sat.

Suleiman Dawabsha, șeful consiliului satului Duma, a declarat pentru Wafa că palestinienii au fost împușcați cu muniție reală în timp ce încercau să respingă atacurile coloniștilor.

Începând din această dimineață, coloniștii israelieni au închis intrările în orașele Silwad, Turmus Aya, Sinjil și Deir Dibwan, la est de guvernoratul Ramallah, și au vizat vehiculele care treceau prin zonă.

UPDATE ORA 13:30 – UKMTO primește un raport privind o navă capturată în apropierea Strâmtorii Ormuz

UK Maritime Trade Operations (UKMTO) afirmă că a primit un raport privind o navă care a fost confiscată de „autoritățile regionale” la 50 de mile marine (93 km) de orașul-port Fujairah din Emiratele Arabe Unite. Acesta nu a oferit mai multe detalii.

O înregistrare video împărtășită cu agenția de știri The Associated Press de către un oficial din domeniul apărării arată comandouri care atacă cu elicopterul o navă în apropierea Strâmtorii Ormuz.

Un membru al echipajului de pe navă poate fi auzit spunând: „Nu ieșiți”. El le spune apoi colegilor săi să meargă pe puntea navei în timp ce mai multe comandouri coboară pe punte. Un comando poate fi văzut îngenunchind deasupra celorlalți pentru a le oferi un potențial foc de acoperire.

UPDATE ORA 12:50 – Forțele israeliene confiscă 2 case în Cisiordania ocupată

Forțele israeliene au confiscat două case și le-au transformat în centre de anchetă pe teren în orașul Duma, la sud de Nablus, în Cisiordania ocupată, relatează agenția de presă Wafa.

Șeful consiliului satului Duma, Suleiman Dawabsheh, a declarat pentru Wafa că forțele israeliene au făcut raiduri în sat și au percheziționat mai multe case în ultimele ore.

Dawabsheh a adăugat că coloniștii israelieni au participat, de asemenea, la ofensiva în curs de desfășurare în sat.

UPDATE ORA 12:15 – Un dispozitiv exploziv aruncă în aer o mașină în Damasc

Un dispozitiv exploziv aflat într-un vehicul a sărit în aer în capitala siriană Damasc, a declarat o sursă din cadrul poliției pentru agenția de presă de stat SANA.

Incidente de securitate, inclusiv explozii care vizează vehicule militare sau civile, au loc intermitent în Damasc. Nu a fost imediat clar cine a fost responsabil pentru explozie sau pe cine a vizat.

Aceasta survine în contextul în care tensiunile sunt foarte mari în regiune după ce un presupus atac aerian israelian a lovit consulatul iranian din Damasc la începutul acestei luni, ucigând șapte membri ai Corpului Gardienilor Revoluției Islamice. Iranul afirmă că se va răzbuna pentru acest atac.

UPDATE ORA 12:00 – Forțele israeliene blochează drumul spre satul al-Mughayyir

Forțele israeliene au înființat un punct de control, împiedicând mașinile să meargă spre satul al-Mughayyir și spre satele din jur, care au fost atacate de coloniști.

Așteptam înmormântarea tânărului de 25 de ani care a fost ucis de focul coloniștilor în timp ce aceștia au făcut un raid în al-Mughayyir ieri după-amiază sub pretextul căutat un colonist de 14 ani care a dispărut.

Dar drumul a fost închis acum, așa că trupul a trebuit să fie adus înapoi la spital, iar înmormântarea a trebuit să se oprească. Există o mare teamă de ceea ce s-ar putea întâmpla aici, deoarece coloniștii înconjoară zona.

UPDATE ORA 11:45 – Cinci palestinieni răniți într-un atac al unui colonist

Cinci palestinieni au fost răniți în cursul nopții într-un atac al unor coloniști israelieni în satul Abu Falah, la nord-est de Ramallah, în Cisiordania ocupată, a anunțat agenția de presă Wafa.

Atacul a avut loc după ce, vineri, coloniștii au împușcat mortal un palestinian în vârstă de 25 de ani și au rănit alte 25 de persoane.

Cisiordania ocupată a fost martora unei creșteri dramatice a violențelor de la începutul războiului din Gaza. În primele 10 luni ale anului 2023, ONU a înregistrat cel puțin 1.038 de incidente de violență din partea coloniștilor – o medie de trei atacuri pe zi. Aceeași cifră aproape s-a triplat de la 7 octombrie.

UPDATE ORA 10:00 – Armata israeliană afirmă că a atacat un complex Hezbollah în sudul Libanului

Armata israeliană afirmă că a atacat un complex militar al Hezbollah în sudul Libanului.

Anterior, armata a declarat că a numărat 40 de rachete lansate de grupul armat spre Israel, într-unul dintre cele mai mari baraje de la începutul războiului.

UPDATE ORA 8:50 – Hezbollah afirmă că a tras „zeci” de rachete asupra pozițiilor israeliene

Gruparea libaneză Hezbollah afirmă că a tras vineri „zeci de rachete Katiușa” asupra pozițiilor de artilerie israeliene, un bombardament despre care a spus că a fost un răspuns la loviturile israeliene din sud.

Luptătorii Hezbollah au vizat „poziții de artilerie inamice … cu zeci de rachete Katiușa”, a declarat grupul într-o declarație, adăugând că a fost „un răspuns la atacurile inamicului asupra … satelor din sud și a locuințelor civile”. Armata israeliană a declarat: „Aproximativ 40 de lansări au fost identificate traversând de pe teritoriul libanez, dintre care unele au fost interceptate”.

„Nu au fost raportați răniți”, a precizat aceasta, adăugând că a interceptat anterior două drone de atac ale Hezbollah care au traversat din Liban.

ȘTIRE INIȚALĂ

Apărarea civilă din Gaza a furnizat cifrele victimelor unei lovituri raportate mai devreme în zona Zarqa din centrul orașului Gaza, relatează Al Jazeera.

Grupul a spus că armata israeliană a bombardat o casă aparținând familiei al-Assi.

Corespondentul Al Jazeera relatează că un atac asupra zonei Zarqa din centrul orașului Gaza a provocat cel puțin un mort și peste două duzini de răniți.

Atacul a avut loc într-o zonă rezidențială a orașului, a spus corespondentul Al Jazeera.