• O navă militară germană a interceptat o rachetă Houthi, a anunțat misiunea navală a Uniunii Europene în Marea Roșie. 
  • Marea Britanie continuă să susțină dreptul Israelului de a-și apăra securitatea, dar israelienii trebuie să se asigure că ajutorul ajunge mai repede în Gaza, a declarat Rishi Sunak.
  • Peste 13.000 de copii au fost uciși în Gaza, a declarat directorul executiv al UNICEF. 

UPDATE ORA 19.30 – Trupele israeliene s-au retras pentru a se pregăti pentru viitoare operațiuni

După cum am raportat de-a lungul zilei, Israelul și-a retras aproape toate trupele din sudul Gazei. 

Mișcarea, care a avut loc cu câteva ore înainte ca discuțiile de încetare a focului să fie așteptate, a stârnit întrebări cu privire la ce intenționează Israelul să facă în continuare. 

Ministrul apărării al țării, Yoav Gallant, a declarat că trupele s-au retras pentru a se pregăti pentru viitoare operațiuni – inclusiv în orașul Rafah, din sudul Gazei. 

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC
MADONNA CÂNTĂ ÎN RIO DE JANEIRO
LANDO NORRIS CÂȘTIGĂ CURSA DE LA MIAMI

„Forțele părăsesc și se pregătesc pentru următoarele misiuni, am văzut exemple de astfel de misiuni în operațiunea Shifa, precum și de viitoarea lor misiune în zona Rafah”, a spus dl Gallant. 

Rafah adăpostește aproximativ 1,4 milioane de oameni – mai mult de jumătate din populația Gaza.

Perspectiva unei ofensive acolo a stârnit o alarmă globală, inclusiv din partea SUA, care au cerut să vadă un plan credibil de protejare a civililor.

UPDATE ORA 19.00 – „Suntem la un pas de victorie”

După șase luni de război, premierul israelian a spus că țara sa este „la un pas de victorie”.

Vorbind la o reuniune a cabinetului de la Ierusalim, Benjamin Netanyahu le-a spus oficialilor că „realizările războiului sunt grozave”. 

Israelul a declarat război ca răspuns la atacul Hamas din 7 octombrie, în care gruparea militantă a ucis 1.200 de persoane, majoritatea civili, și a răpit alte aproximativ 250 de persoane.

Domnul Netanyahu și-a stabilit două obiective: distrugerea Hamas și aducerea acasă a ostaticilor și, în ciuda angajamentelor sale repetate de a obține „victorie totală”, obiectivele sale rămân evazive.

În același timp, Israelul nu a reușit să oprească atacurile zilnice cu care se confruntă pe frontul său de nord din partea grupării militante libaneze Hezbollah.

Tensiunile au amenințat să-l atragă pe sponsorul Hezbollah, Iranul, mai ales după ce un atac aerian pe scară largă atribuit Israelului a ucis doi generali iranieni în Siria vecină, la începutul acestei săptămâni.

„Acest război a dezvăluit lumii ceea ce Israelul a știut întotdeauna – Iranul este cel din spatele atacului împotriva noastră prin intermediul împuterniciților săi. Acestea sunt multe atacuri”, a spus domnul Netanyahu.

UPDATE ORA 18.30 – Sistemul de rachete Houthi a fost distrus în Yemen, spun SUA

Un sistem mobil de rachete sol-aer a fost distrus pe teritoriul controlat de Houthi din Yemen, a declarat Comandamentul Central al SUA.

Forțele americane au doborât și o dronă deasupra Mării Roșii, în timp ce o navă a coaliției a distrus o rachetă antinavă, a adăugat acesta. 

Nu au fost raportate răni sau pagube. 

Într-o declarație postată pe X, autoritatea a spus că sistemele „au reprezentat o amenințare pentru forțele SUA și coaliția și navele comerciale din regiune”. 

Houthii fac parte dintr-o alianță regională aliniată Iranului, care include și Hamas și Hezbollah din Liban.

Ei au organizat de luni de zile atacuri asupra navelor din regiunea Mării Roșii, în solidaritate cu palestinienii în războiul din Gaza, care au perturbat transportul mondial. 

Statele Unite și Marea Britanie au efectuat mai multe lovituri împotriva țintelor Houthi, ca răspuns la atacuri. 

UPDATE ORA 18.00 – Armata israeliană spune că și-a crescut pregătirea pentru război în zona de nord

Forțele de Apărare Israelului au declarat că au încheiat o altă fază de pregătire pentru un posibil război pe frontul său de nord cu Libanul și Siria. 

„În ultimele zile, a fost finalizată o altă fază a pregătirii Comandamentului Nord pentru război, centrată pe depozitele operaționale de urgență pentru o mobilizare largă a trupelor IDF atunci când este necesar”, a scris acesta pe Telegram .

Acesta a spus că echipamentul care este depozitat va permite „mobilizarea imediată a forțelor de rezervă în timpul unei situații de urgență”. 

Acesta a adăugat că comandanții și unitățile de rezervă au fost pregătiți să cheme și să echipeze soldați în doar câteva ore și să-i transporte în prima linie. 

„În ultimele luni, a avut loc un proces de învățare aprofundat bazat pe lecțiile învățate din luptele din sud, ca parte a îmbunătățirii pregătirii pentru ziua în care sunt primite comenzile”, se arată în comunicat. 

Aceasta vine după ce armata israeliană a anunțat că și-a retras aproape toate trupele terestre din sudul Gazei peste noapte. 

De când a intrat în regiunea asediată, Israelul s-a confruntat cu ciocniri din ce în ce mai frecvente cu gruparea militantă libaneză Hezbollah în nord. 

UPDATE ORA 17.30 – Șefii Mossadului și Shin Bet implicați în negocieri – rapoarte

Șefii agenției de informații din Israel Mossad și Shin Bet, organizația israeliană de securitate internă, vor fi implicați în negocierile de astăzi de la Cairo, potrivit rapoartelor Al Jazeera.

Delegația merge la Cairo cu ceea ce este descris drept un „mandat extins”, au informat aceștia. 

Un oficial guvernamental a confirmat anterior că o delegație israeliană va participa la discuțiile privind încetarea focului și eliberarea ostaticilor, iar Hamas a confirmat că va participa. 

UPDATE ORA 17.00 – SUA declară că retragerea trupelor israeliene pare o „odihnă și refacere”

Retragerea forțelor israeliene din sudul Fâșiei Gaza pare a fi o „odihnă și refacere” pentru trupe, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby. 

Într-un interviu pentru ABC News, el a spus: „După cum înțelegem noi, și prin anunțurile lor publice, este într-adevăr vorba doar despre odihnă și reabilitare pentru aceste trupe… și nu putem spune dacă indică o nouă operațiune viitoare pentru aceștia”

Au existat speculații cu privire la semnificația retragerii forțelor înaintea negocierilor de încetare a focului și de acord cu ostatici, care se reiau astăzi la Cairo.

UPDATE ORA 16.30 – Houthis spun că au lansat rachete și drone asupra navelor din Marea Roșie

Houthii din Yemen spun că au lansat rachete și drone care vizează o navă britanică, două nave israeliene și mai multe nave americane în Marea Roșie. 

Acest anunț urmează două rapoarte despre nave atacate în Marea Roșie în această dimineață.

Operațiunile au avut loc în ultimele 72 de ore, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei Houthi, Yahya Saree, într-o declarație televizată. 

Navele britanice și israeliene se îndreptau către porturile israeliene, a spus el. 

UPDATE ORA 16.00 – Sprijinul Regatului Unit pentru Israel „nu este necondiționat”, spune ministrul de externe

Sprijinul Marii Britanii pentru Israel depinde de respectarea dreptului internațional umanitar, a spus Lord Cameron într-o rubrică a ziarului. 

Avertismentul său către Israel urmează unui atac aerian israelian care a ucis șapte lucrători umanitari, inclusiv trei britanici.

„Sprijinul nostru nu este necondiționat”, a scris Lord Cameron în The Sunday Times. 

El a cerut premierului israelian Benjamin Netanyahu să permită mai mult ajutor în Gaza, deoarece a spus că „problema foametei este reală”.

„Ca putere ocupantă, Israelul are o responsabilitate față de poporul din Gaza”, a spus el. 

„Ne așteptăm ca o democrație atât de mândră și de succes să respecte dreptul internațional umanitar, chiar și atunci când este contestată”.

UPDATE ORA 15.30 – Israelul va lua parte la negocieri în acest weekend

O delegație israeliană va lua parte la cea mai recentă rundă de negocieri de la Cairo, a declarat un oficial guvernamental.

Negocierile au ca scop ajungerea la un armistițiu în război și la un acord de eliberare a ostaticilor. 

Hamas a declarat ieri că va participa și va trimite o delegație. 

Anterior, Israelul a declarat că va retrage aproape toate trupele terestre din sudul Gazei. 

UPDATE ORA 15.00 – Israelul este gata să ajungă la un acord pentru ostatici – dar să nu cedeze cererilor „extreme” ale Hamas: Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul este gata să ajungă la un acord pentru a asigura eliberarea a 130 de ostatici ținuți de Hamas. 

Dar el a spus că Israelul nu va ceda cererilor „extreme” ale grupării militante palestiniene. 

„Nu va exista încetare a focului fără întoarcerea ostaticilor. Pur și simplu nu se va întâmpla”, a spus el la începutul unei reuniuni săptămânale a cabinetului de astăzi. 

Discuțiile menite să asigure încetarea focului și eliberarea ostaticilor urmează să aibă loc astăzi la Cairo. 

Netanyahu a spus că Hamas speră ca presiunea internațională să facă Israelul să cedeze cererilor sale, dar a subliniat că acest lucru nu se va întâmpla. 

UPDATE ORA 14.30 – Marea Britanie ar opri vânzările de arme către Israel dacă ar încălca legea internațională – vicepremierul

Regatul Unit nu ar exporta arme în Israel dacă s-ar constata că acest lucru încalcă dreptul internațional, a sugerat Oliver Dowden.

Vorbind la BBC Sunday With Laura Kuenssberg, viceprim-ministrul a spus că Regatul Unit nu va „furniza acele arme” dacă nu va putea face acest lucru în mod legal.

Acesta vine pe fondul presiunii crescânde asupra miniștrilor pentru a dezvălui ce sfaturi juridice au primit cu privire la continuarea exporturilor de arme către Israel.

În această dimineață, domnul Dowden a declarat pentru Sky News că Regatul Unit are „unul dintre cele mai dure regimuri de control al exporturilor de arme din lume” și a spus că nu a avut loc nicio modificare a consilierii juridice. 

UPDATE ORA 14:00 – Armata israeliană se retrage din vestul orașului Khan Younis

Presa israeliană relatează că armata israeliană s-a retras din partea de vest a orașului Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza.

„Divizia 98, cu cele trei brigăzi ale sale, s-a retras din Khan Younis aseară, după încheierea operațiunii de acolo, după luptele care au durat patru luni”, transmite Radioul Armatei.

În Gaza a mai rămas o singură brigadă, Brigada Nahal, care este responsabilă cu securizarea coridorului stabilit de armata israeliană pentru a preveni întoarcerea în nord a persoanelor strămutate din Gaza, a adăugat acesta.

Surse palestiniene au declarat agenției de presă Anadolu că forțele israeliene s-au retras din toate zonele de vest ale orașului Khan Younis, dar au rămas staționate în est.

„În această etapă a manevrei, armata israeliană și-a încheiat operațiunea în Khan Younis, iar soldații și-au încheiat ieșirea de acolo”, a spus Canalul 12 al Israelului.

„Forțele formate din patru brigăzi diferite sunt acum staționate în coridorul umanitar și în nordul Fâșiei Gaza, în zona Beit Hanoun”.

UPDATE ORA 13:00 – Liderul opoziției israeliene din SUA se va întâlni cu înalți oficiali ai lui Biden

Yair Lapid este de așteptat să se întâlnească cu secretarul de stat Antony Blinken, consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan și cu alți oficiali mai târziu duminică, la Washington, DC.

În timpul vizitei sale, Lapid va vorbi și cu liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, care luna trecută a cerut alegeri anticipate în Israel pentru a oferi alegătorilor șansa de a scăpa de premierul Benjamin Netanyahu, pe care l-a descris drept unul dintre „obstacolele majore”. spre pace.

Vorbind sâmbătă la știrile Channel 12, Lapid l-a învinuit pe Netanyahu pentru ceea ce el a numit un „colaps” în relațiile cu Washington și a spus că este îndoielnic dacă legăturile ar putea fi chiar reparate complet de viitoarele guverne.

UPDATE ORA 12:00 – Marea Britanie trimite o navă Royal Navy să creeze un nou coridor de ajutor maritim

Efortul multinațional, care implică SUA, Cipru și alți parteneri, va dezvolta un dig temporar în largul coastei Gaza, a declarat ministrul britanic de externe David Cameron.

Cameron a promis, de asemenea, 9,7 milioane de lire sterline (12,3 milioane de dolari) pentru echipamente și expertiză logistică pentru a ajuta la înființarea coridorului maritim de la Cipru la Gaza, a spus biroul său.

În cadrul inițiativei, ajutorul va fi verificat în prealabil în Cipru și livrat direct în Gaza, prin noul dig construit de SUA care este construit în largul coastei, sau prin portul Ashdod, după ce Israelul a acceptat să-l deschidă.

Criticii spun că livrările aeriene și maritime nu vor compensa lipsa de rute de aprovizionare pe uscat pe care Israelul continuă să le blocheze.

UPDATE ORA 11:00 – O nouă lovitură de rachetă în apropierea navei de lângă Aden din Yemen, fără pagube

O rachetă a aterizat în apropierea unei nave în Golful Aden, dar nu au existat avarii la navă sau răni ale echipajului. Atacul a avut loc la 110 km (59 de mile marine) sud-vest de portul yemenit Aden, a declarat agenția pentru operațiuni comerciale maritime din Regatul Unit (UKMTO).

„Comandantul navei raportează că o rachetă a impactat apa în imediata apropiere a cartierului portului navei”, a spus UKMTO într-o notă consultativă.

Nu a spus cine a tras racheta și nu a oferit detalii suplimentare. Miliția Houthi a organizat luni de atacuri în regiunea Mării Roșii în sprijinul palestinienilor în timpul războiului Israelului împotriva Gaza.

Atacurile au perturbat transportul mondial, forțând firmele să redirecționeze către călătorii mai lungi și mai costisitoare în jurul Africii de Sud. Ca răspuns, SUA și Marea Britanie au lansat lovituri asupra țintelor Houthi din Yemen.

UPDATE ORA 10:00 – ONU subliniază noile „angajamente” ale Israelului în Gaza

Coordonatorul umanitar al ONU pentru teritoriul palestinian ocupat, Jamie McGoldrick, a emis o declarație care marchează șase luni de război devastator al Israelului împotriva Gaza.

„În ultimele zile, Israelul a recunoscut amploarea imensă a suferinței din Gaza și capacitatea sa de a facilita creșterea asistenței umanitare pentru persoanele aflate în nevoie. Aceasta este o dezvoltare binevenită”, a spus McGoldrick, adăugând că Israelul s-a angajat să:

  • Va fi înființată o celulă de coordonare care funcționează mai bine, care leagă personalul umanitar direct cu comanda de sud a armatei israeliene.
  • Planifică deschiderea temporară a Erez Crossing (Beit Hanoon) pentru a muta alimente, apă și articole de salubritate, adăposturi și materiale sanitare foarte necesare din portul Ashdod.
  • Planuri de creștere a numărului de camioane care intră prin Podul Allenby care trece spre Gaza de la 25 la cel puțin 50 pe zi.
  • Intenția de a extinde orele de funcționare ale punctelor de trecere Kerem Shalom (Karem Abu Salem) și Nitsana, anticipând în același timp o creștere a numărului de camioane scanate cu încă 100 de camioane pe zi.
  • Desfășurarea unui scaner suplimentar și a capacității de personal la trecerea Kerem Shalom pentru a accelera transferul de ajutor în Gaza.
  • Asigurare pentru aprobarea activării a 20 de brutării în nordul Gazei.
  • Aprobarea repornirii liniei de apă Nahal Oz din nordul Gazei.

UPDATE ORA 09:00 – Israelul bombardează estul Libanului după ce Hezbollah a doborât o dronă

Israelul a lansat raiduri aeriene asupra estului Libanului, lovind ceea ce spune că sunt site-uri Hezbollah după ce grupul armat a doborât o dronă israeliană deasupra țării.

Avioanele de vânătoare au lovit un complex militar și alte trei locații aparținând Hezbollahului în orașul Baalbek din est, a anunțat armata israeliană într-un comunicat. Două surse de securitate au declarat că nu au fost victime.

Hezbollah a făcut schimb de foc cu Israelul peste granița de sud a Libanului din octombrie. Obuzele israeliene au ucis aproximativ 270 de luptători Hezbollah și 50 de civili. În sudul Libanului, aproximativ 90.000 de persoane au fost strămutate, în timp ce peste 96.000 de israelieni au fost forțați să fugă din zona de frontieră de nord.

UPDATE ORA 08:00 – Uciderea lucrătorilor umanitari și a statutului internațional al Israelului

După peste 33.000 de morți palestinieni, uciderea de către Israel a șapte lucrători internaționali a declanșat cel mai furios răspuns al Occidentului de până acum.

UPDATE 4:00-Marea Britanie desfășoară Marina Militară pentru a stimula ajutorul pentru Gaza prin intermediul unui nou coridor maritim

Marea Britanie a desfășurat o navă a Marinei Militare pentru a impulsiona ajutorul prin Gaza, în timp ce se alătură eforturilor internaționale de creare a unui nou coridor maritim din Cipru, a declarat sâmbătă ministrul britanic de externe David Cameron.

„Situația din Gaza este dezastruoasă, iar perspectiva foametei este reală. Ne menținem angajamentul de a face să ajungă ajutoarele la cei care au nevoie disperată de ele”, a declarat Cameron.
Unindu-și eforturile cu cele ale SUA, Ciprului și ale altor parteneri, Marea Britanie înființează un nou debarcader temporar în largul coastei Gaza pentru a face să ajungă ajutoarele, potrivit lui Cameron.

Se așteaptă ca acest coridor să fie operațional la începutul lunii mai. Acesta va permite livrarea de „tone de ajutoare preselectate în Cipru”, a precizat Ministerul britanic de Externe.

Nava Royal Navy este deja pe drum și va lucra la operațiuni „militare și civile”, cum ar fi misiuni de salvare a vieților în estul Mediteranei și livrarea de ajutoare din Cipru către Gaza.

ȘTIREA INIȚIALĂ

O navă militară germană a interceptat o rachetă Houthi, a anunțat misiunea navală a Uniunii Europene în Marea Roșie, scrie Sky News.

Fregata germană „Hessen” a oprit atacul cu rachete din teritoriile controlate de Houthi pentru a proteja navele comerciale, se arată în comunicat.

„Acțiunea efectuată de Hessen a fost eficientă, evitând orice pagubă adusă navigatorilor și navelor comerciale”, a adăugat acesta. 

Misiunea UE, cunoscută sub numele de Aspides, a fost lansată în februarie pentru a ajuta la protejarea rutei comerciale maritime cheie de atacurile cu drone și rachete ale miliției Houthi din Yemen. 

Grupul a spus că ripostează împotriva războiului Israelului din Gaza, dar a atacat în mod regulat mai multe nave fără nicio legătură cunoscută cu Israelul.

Citește și