• Atacul efectuat de Israel asupra unui convoi de lucrători umanitari de la World Central Kitchen, a generat condamnarea din întreaga lume.
  • Într-o nouă declarație IDF spune că a identificat greșit un lucrător al WCK din convoi ca fiind un atacator al Hamas.
  • „A fost un lanț teribil de erori și nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată”.

UPDATE ORA 22.30 – O navă militară germană interceptează o rachetă Houthi

O navă militară germană a interceptat o rachetă Houthi, a anunțat misiunea navală a Uniunii Europene în Marea Roșie. 

Fregata germană „Hessen” a oprit atacul cu rachete din teritoriile controlate de Houthi pentru a proteja navele comerciale, se arată în comunicat.

„Acțiunea efectuată de Hessen a fost eficientă, evitând orice pagubă adusă navigatorilor și navelor comerciale”, a adăugat acesta. 

Recomandări

CORTEGIUL LUI RAISI A AJUNS ÎN TEHERAN
CE NE AȘTEAPTĂ DUPĂ O FURTUNĂ SOLARĂ
UCRAINA TESTEAZĂ DRONELE VIITORULUI
SPUNEM ADIO ZBORURILOR LOW COST?
ȘICANELE DINTRE BIDEN ȘI TRUMP CONTINUĂ
MERGI ÎN TURCIA FĂRĂ VIZĂ

Misiunea UE, cunoscută sub numele de Aspides, a fost lansată în februarie pentru a ajuta la protejarea rutei comerciale maritime cheie de atacurile cu drone și rachete ale miliției Houthi din Yemen. 

Grupul a spus că ripostează împotriva războiului Israelului din Gaza, dar a atacat în mod regulat mai multe nave fără nicio legătură cunoscută cu Israelul.

UPDATE ORA 22.00 – Oamenii protestează în Israel

Astăzi se împlinesc șase luni de când Hamas a lansat atacurile din 7 octombrie asupra Israelului. 

De atunci, zeci de mii de oameni în Gaza au fost uciși și peste 100 de ostatici israelieni rămân prinși în fâșia asediată. 

Pentru a marca aniversarea, mii de protestatari s-au adunat la Tel Aviv, cerând alegeri imediate în Israel și eliberarea tuturor ostaticilor. 

Unii au ridicat pancarte prin care îndemna guvernul israelian să facă mai mult pentru a-i aduce acasă, alții purtau pancarte pe care scria „Jumătate de an de iad”. 

UPDATE ORA 21.30 – Trei dintre „tunele terorii” au fost distruse, susțin IDF

Trei „tunele teroriste” au fost distruse în Khan Younis, susțin Forțele de Apărare Israelului. 

Într-o actualizare pe Telegram, IDF a spus că a operat pentru a localiza, cartografi și distruge tunelurile în ultimele luni. 

„În timpul activității, au fost localizate trei tuneluri teroriste ofensive, care au fost supravegheate de informații și tehnologice de către IDF în ultimii ani”, a scris acesta.

„În urma activității preliminare la sol, acestea au fost cartografiate și distruse”. 

Hamas are reputația de a avea unele dintre cele mai bune tuneluri subterane ale oricărei miliții.

Le folosește pentru a transporta luptători, nu numai aparținând Hamas, ci și altor grupuri militante precum Jihadul Islamic, de la un capăt la altul al benzii.

De asemenea, sunt folosiți pentru a muta și depozita arme, a lansa atacuri împotriva Israelului și, în acest război, pentru a ține ostatici.

UPDATE 21.00 – Peste 13.000 de copii au fost uciși în Gaza, spune un oficial UNICEF

Peste 13.000 de copii au fost uciși în Gaza, a declarat directorul executiv al UNICEF. 

Catherine Russell a spus că „nenumărate” alte persoane au fost rănite și a avertizat că foametea din regiune este „iminentă”. 

„Nivelul de viteză și distrugere sunt șocante”, a adăugat ea, cerând ca o încetare a focului să fie convenită. 

UPDATE ORA 20.30 – Oamenii din Israel sunt furioși, iar guvernul „promovează nebunia”

La Tel Aviv, „zeci de mii” de protestatari au mărșăluit prin oraș, cerând guvernului să facă mai mult pentru a aduce acasă ostaticii încă prinși în Gaza. 

„Oamenii sunt supărați să vadă că guvernul nostru nu face suficient pentru a aduce înapoi ostaticii”, a spus el. 

„Zeci de mii de oameni sunt aici în această seară pentru a spune într-un mod foarte, foarte clar că singura modalitate de a aduce înapoi ostaticii este oprirea acestui război printr-un acord de încetare a focului.” 

„Este singurul mod de a opri această nebunie, pe care guvernul nostru o promovează cu mândrie”. 

UPDATE ORA 20.00 – Ostaticul israelian a fost „executat” la mijlocul lunii ianuarie, spun IDF

În ultimele momente, Sky News a vorbit cu purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului, locotenent-colonelul Peter Lerner.

Vine după ce trupul ostaticului Elad Katzir a fost recuperat din Gaza peste noapte. 

Colonelul Lerner a spus că Katzir a fost văzut ultima dată în viață la începutul lunii ianuarie, într-un videoclip publicat de Jihadul Islamic Palestinian. 

UPDATE ORA 19.30 – Ce s-a spus înaintea discuțiilor de la Cairo?

Înalt oficial al Hamas Ismail Haniyeh și mediatorii sunt așteptați să reia discuțiile de încetare a focului în acest weekend.

O sursă de rang înalt din Hamas a declarat pentru Al Jazeera că Haniyeh le-a instruit mediatorilor că orice rundă de negocieri ar trebui să înceapă pe baza unei încetări permanente a focului.

Un alt oficial Hamas, Basem Naim, a vorbit mai devreme cu Al Jazeera și a spus că grupul nu se va da înapoi de la cerințele sale de bază. Aceasta înseamnă că se așteaptă ca Israelul să-și retragă trupele din Fâșia Gaza.

„Mingea nu este în terenul nostru aici. De cealaltă parte este cel care insistă asupra ocupației continue a Fâșiei Gaza”, a spus Naim.

Directorul CIA, Bill Burns, va participa la discuții împreună cu omologul său egiptean. Partea israeliană nu a spus încă dacă va trimite o delegație la aceste discuții.

Potrivit agenției de presă AP, președintele american Joe Biden le-a scris președintelui egiptean Abdel Fattah el-Sisi și emirului Qatar, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, cerându-le să preseze Hamas pentru un acord cu Israelul.

În ultimele zile, administrația lui Biden a exercitat o mulțime de presiuni asupra lui Netanyahu pentru a-și schimba abordarea față de război și l-a îndemnat pe prim-ministrul conflictual să-și dubleze eforturile și „împuternicirea negociatorilor” pentru a ajunge la o încetare a focului.

După ultima rundă de discuții, biroul lui Netanyahu a declarat că mediatorii au formulat o „propunere actualizată care să fie abordată de Hamas”, adăugând că Israelul se așteaptă ca mediatorii să exercite mai multe presiuni asupra Hamas pentru a o accepta.

Netanyahu a descris, de asemenea, cererile Hamas pentru încetarea completă a focului și îndepărtarea completă a trupelor din Fâșia Gaza drept „absurde”.

UPDATE ORA 19.00 – Incendiu transfrontalier în sudul Libanului, nordul Israelului

Ziarul israelian Haaretz relatează că nouă rachete au fost lansate în Israel, unele interceptate, iar altele căzând în zone deschise, în urma sirenelor din nordul țării.

Presa a citat armata israeliană ca sursă a informațiilor.

Armata israeliană a postat pe X că au fost lansate mai multe atacuri aeriene din Liban peste noapte și în timpul zilei.

A spus că avioanele sale de luptă au atacat și o serie de ținte Hezbollah din sudul Libanului.

Hezbollah și forțele israeliene au făcut schimb de foc de când Israelul și-a lansat războiul în Gaza, după atacul Hamas din 7 octombrie.

Luptele au strămutat zeci de mii de oameni în sudul Libanului și în nordul Israelului.

UPDATE ORA 18.00 – Invazia Rafah „nu trebuie permisă”: Jordan FM

Ayman Safadi a spus că mai multe agenții ONU – inclusiv UNICEF, OMS, OCHA, UNRWA și WFP – au „vorbit despre oroarea pe care Israelul a adus-o în Gaza”.

„Este timpul să fie ascultat apelul lor de a pune capăt acestei brutalități. UNICEF se concentrează acum pe teama pentru viețile a 600.000 de băieți și fete din Rafah, dacă o invazie este permisă. Nu trebuie permis”, a spus Safadi.

Declarația sa de pe X a venit ca răspuns la purtătorul de cuvânt al UNICEF, James Elder, care a spus că sute de mii de copii sunt prinși în Rafah „fără nicăieri în care să meargă în siguranță.

„Copiii au nevoie de o încetare a focului umanitar. Acum.”

UPDATE ORA 17.00 – Spitalul Al-Shifa „o carapace goală cu morminte umane”: OMS

Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că agenția ONU și alte organizații partenere au reușit să ajungă în complexul medical din orașul Gaza, după asediul mortal de două săptămâni al Israelului .

„Echipa a asistat la cel puțin cinci cadavre în timpul misiunii. Majoritatea clădirilor din complexul spitalicesc sunt distruse pe scară largă, iar majoritatea bunurilor avariate sau reduse în cenuşă. Chiar și restabilirea funcționalității minime pe termen scurt pare neplauzibilă”, a spus el într-o postare pe X.

„Este necesară o evaluare aprofundată de către o echipă de ingineri pentru a determina dacă clădirile rămase sunt sigure pentru utilizare ulterioară. Eforturile recente ale OMS și ale partenerilor de a sprijini revigorarea serviciilor de bază la al-Shifa sunt acum pierdute, iar oamenii sunt din nou lipsiți de acces la servicii de îngrijire a sănătății care salvează vieți.”

UPDATE ORA 16.00 – Înaintea discuțiilor, oficialul Hamas spune că „mingea nu este în terenul nostru”

Basem Naim a vorbit cu Al Jazeera despre discuțiile de încetare a focului care se așteaptă să fie reluate mâine la Cairo și a insistat că grupul nu va da înapoi în ceea ce privește cerințele sale principale.

„Ceea ce cerem noi nu ar trebui să facă parte din nicio negociere, deoarece atunci când negociem pentru o încetare a focului, înseamnă că ne îndreptăm spre o încetare a focului. Când negociem o încetare a focului, înseamnă că trupele israeliene care au invadat Gaza după 7 octombrie trebuie să părăsească Fâșia Gaza”, a spus oficialul Hamas.

„Când vorbim despre un acord de încetare a focului, trebuie să însemne că oamenii după acordul de încetare a focului trebuie să se deplaseze liber în interiorul Fâșiei Gaza. Nu putem accepta, după un acord de încetare a focului, ca israelienii să aibă dreptul de a lansa din nou agresiunea în orice moment, de a-și avea trupele în interiorul Gaza și de a reocupa Fâșia Gaza sau de a împiedica 1,3 milioane de palestinieni să se întoarcă la casele lor”, a spus el.

„Nu vorbim despre condiții, acestea sunt rezultatele așteptate ale oricărui acord de încetare a focului”, a adăugat Naim.

El a mai spus că, după ce aceste cereri au fost acceptate, poate avea loc o înțelegere „seriosă” cu prizonierii.

„Am prezentat deja o propunere care vorbește clar despre încheierea unui acord de încetare a focului și de schimb de prizonieri. În acea zi, americanii au spus că acest lucru este foarte rezonabil, foarte constructiv și ar putea fi un început bun. Este același lucru pe care l-am auzit de la egipteni și de la Qatari”, a spus el.

„Mingea nu este în terenul nostru aici. De cealaltă parte este cel care insistă asupra ocupației continue a Fâșiei Gaza”.

UPDATE ORA 15.00 – Mii de persoane participă la funeraliile unui ofițer superior iranian ucis la Damasc

Mii de persoane au participat la funeraliile lui Mohammad Reza Zahedi, un ofițer de rang înalt din Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) din Iran, potrivit agenției de presă ISNA.

Zahedi a fost înmormântat în orașul iranian Isfahan, locul său de naștere.

UPDATE ORA 14.00 – Armata israeliană afirmă că a recuperat cadavrul unui bărbat luat ostatic și deținut în Gaza, într-un raid efectuat în cursul nopții la Khan Yunis

Elad Katzir a fost răpit din Kibbutzul Nir Oz în timpul atacurilor Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie.

Corpul său a fost recuperat din Gaza în cursul nopții și adus în Israel, au declarat Forțele de Apărare Israeliene (IDF) și Autoritatea pentru Valori Mobiliare din Israel (ISA).

El a fost identificat de către oficialii medicali, iar familia sa a fost informată.

IDF și ISA au declarat într-o declarație comună: Corpul răpitorului Elad Katzir, care, potrivit informațiilor, a fost ucis în captivitate de organizația teroristă Jihadul Islamic, a fost salvat în cursul nopții din Khan Yunis și adus pe teritoriul israelian.”

UPDATE ORA 13.00 – Spitalul Al-Aqsa, supraaglomerat, tratează acum pacienții în corturi în aer liber

În fiecare zi, zeci de palestinieni răniți sunt aduși la Spitalul Al-Aqsa din centrul Gaza, chiar dacă unitatea este complet plină, a declarat un purtător de cuvânt al spitalului pentru Al Jazeera Arabic.

Afluxul de noi pacienți a forțat unitatea să instaleze corturi în aer liber pentru a-i trata pe răniți, a declarat purtătorul de cuvânt, adăugând că condițiile sunt insalubre, iar lucrătorii din domeniul sănătății nu dispun de bunuri esențiale.

UPDATE ORA 12.00 – Forțele israeliene efectuează arestări în Nablus și Hebron

Forțele israeliene au înconjurat locuința unui tânăr din tabăra de refugiați Balata din Nablus și l-au arestat, relatează agenția de știri Wafa, ca urmare a rapoartelor noastre anterioare privind ciocnirile din tabără.
În centrul orașului Nablus, forțele israeliene au făcut un raid asupra unei alte clădiri și au arestat un al doilea tânăr, potrivit Wafa, în timp ce un al treilea palestinian a fost arestat la un punct de control militar din sudul orașului.

UPDATE ORA 11.00 – Marocanii protestează față de războiul din Gaza

Mii de marocani au ieșit aseară pe străzile din Casablanca, Rabat și Tanger pentru a protesta împotriva războiului Israelului din Gaza și pentru a condamna normalizarea Marocului cu Israelul.

Am venit să spunem nu masacrelor barbare pe care Israelul le comite împotriva palestinienilor, distrugerilor din Gaza… și tăcerii statelor arabe”, a declarat Mohammed Riahi, organizatorul protestului, pentru agenția de presă AFP din Casablanca.

UPDATE ORA 10.00 – Atacurile din Gaza obstrucționează ajutorul umanitar

Luptele continuă. Raidurile aeriene continuă. Atacurile aeriene continuă să lovească zone din centrul Gaza, orașul Khan Younis, precum și orașul Gaza din nord.

Aceste atacuri obstrucționează ajutorul umanitar. Iar în urma atacului Israelului asupra angajaților de la World Central Kitchen (WCK) la începutul acestei săptămâni, mulți oameni – donatori, voluntari și lucrători umanitari de pe teren – sunt foarte descurajați.

UPDATE ORA 09.00 – Șeful ONU, profund tulburat” de rapoartele potrivit cărora Israelul folosește inteligența artificială pentru a identifica țintele din Gaza

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la rapoartele privind utilizarea de către Israel a inteligenței artificiale (AI) în războiul său împotriva Hamas în Gaza.

Sunt profund tulburat de rapoartele potrivit cărora campania de bombardamente a armatei israeliene include AI ca instrument de identificare a țintelor, ceea ce duce la un nivel ridicat de victime civile. IA ar trebui să fie folosită ca o forță a binelui în beneficiul lumii; nu pentru a contribui la purtarea războiului la nivel industrial, estompând responsabilitatea”, a declarat Guterres într-o postare pe care a împărtășit-o pe X vineri seara târziu.

Cuvintele sale vin pe fondul intensificării examinării internaționale a campaniei militare a Israelului, după ce lovituri aeriene țintite au ucis mai mulți lucrători umanitari străini care livrau alimente în enclava palestiniană.

UPDATE ORA 08.00 – Poliția israeliană arestează 16 credincioși la Moscheea Al-Aqsa: Raport

Cel puțin 16 persoane au fost arestate la rugăciunile din zori la Moscheea Al-Aqsa din Ierusalimul de Est ocupat, potrivit Times of Israel.

Arestările au avut loc în timpul Laylat al-Qadr, sau noaptea puterii, care este considerată de musulmani cea mai sfântă noapte a Ramadanului, luna sfântă islamică de post.

Tensiunile au fost ridicate la fața locului, deoarece autoritățile israeliene au refuzat accesul în moschee pentru marea majoritate a palestinienilor care trăiesc în Cisiordania ocupată în timpul Ramadanului.

UPDATE ORA 02:00 – SUA intră în alertă maximă împotriva amenințării Iranului, după atacul israelian în Siria

Statele Unite sunt în alertă maximă și se pregătesc pentru un posibil atac al Iranului care vizează activele israeliene sau americane din regiune, ca răspuns la un atac israelian asupra consulatului Iranului din Siria, potrivit agenției de presă Reuters, care citează un oficial american.

„Suntem cu siguranță într-o stare de vigilență ridicată”, a spus oficialul, confirmând un raport CNN care a făcut afirmații similare.

Teheranul a promis represalii după ce atacurile aeriene israeliene de la Damasc au ucis 13 persoane, inclusiv șapte membri ai Corpului Gărzii Revoluționare din Iran, printre care doi generali care conduc Forța Quds a Corpului în Siria și Liban.

„Avertizăm că nicio acțiune a vreunui inamic cu privire la instituția noastră sfântă [Republica Islamică] nu va rămâne fără răspuns”, a spus Hossein Salami într-o adunare de mii de oameni organizată de stat, vineri, în capitala Teheran, în scandările „moarte Americii” și „moarte”. către Israel”.

Știre inițială

Atacul efectuat de Israel asupra unui convoi de lucrători umanitari de la World Central Kitchen, organizația de ajutorare care oferă palestinienilor alimente de care au nevoie disperată, a generat indignarea fondatorului grupului, celebrul bucătar José Andrés, și condamnarea din întreaga lume.

Forțele de apărare israeliene au emis o nouă declarație în limba engleză în care califică drept „tragedie” loviturile armatei israeliene care au ucis luni șapte lucrători umanitari de la World Central Kitchen.

„A fost un lanț teribil de erori și nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată”, a declarat IDF. „IDF își asumă întreaga responsabilitate pentru această pierdere regretabilă de vieți omenești”.

IDF a declarat anterior că atacul aerian a avut loc după ce forțele israeliene au identificat greșit un lucrător al WCK din convoi ca fiind un atacator al Hamas.

IDF a declarat că WCK și-a coordonat corect mișcările cu IDF înainte de noaptea în care muncitorii au fost uciși și că a existat un „plan cuprinzător” pentru mișcările muncitorilor WCK de luni.

Citește și