• Un raid israelian asupra taberei de refugiați Nur Shams din Cisiordania ocupată a provocat unele dintre „cele mai grave distrugeri din ultimele decenii”.
  • Locuitorii spun că după Gaza, Cisiordania e următoarea țintă a Israelului.
  • Un băiat palestinian în vârstă de 16 ani a fost împușcat și ucis în timpul raidului în curs de desfășurare al Israelului în tabăra de refugiați Nur Shams din Tulkarem, în Cisiordania ocupată.

UPDATE ORA 23:00 – Israel atacă masiv Rafah

Israelul bombardează intens Rafah, unde mai mult de 1,7 milioane de palestinieni sunt prinși, în miezul nopții, țintind case rezidențiale și ucigând civili, inclusiv copii.

UPDATE ORA 21:00 – Erdogan se întâlnește cu liderul Hamas în Turcia pentru a discuta eforturile pentru pacea regională

Președintele turc Tayyip Erdogan a discutat despre eforturile de a furniza ajutor umanitar în Gaza și de a ajunge la o pace echitabilă și durabilă în regiune în timpul unei întâlniri cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, la Istanbul, sâmbătă, a declarat biroul său.

A fost prima întâlnire dintre Erdogan și o delegație Hamas condusă de Haniyeh de când Israelul și-a început ofensiva militară în Fâșia Gaza. Vizita lui Haniyeh în Turcia a avut loc la trei zile după ce s-a întâlnit la Doha cu ministrul turc de externe Hakan Fidan.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
OLIVIA RODRIGO NU MAI CÂNTĂ ÎN UK
GOOGLE DĂ BANI GREI LA APPLE
GEN Z SE DISTREAZĂ CU POWERPOINT-URI

„Au fost discutate probleme legate de atacurile Israelului asupra pământurilor Palestinei, în special Gaza, eforturile pentru livrarea adecvată și neîntreruptă a ajutorului umanitar în Gaza și un proces de pace echitabil și durabil în regiune”, a spus președinția turcă într-un comunicat.

Vizita a avut loc pe fondul escaladării tensiunilor regionale în urma atacului raportat de Israel asupra Iranului în această săptămână.

„Erdogan a subliniat că Israelul nu ar trebui să beneficieze de pe urma evoluțiilor (între Iran și Israel) și că este important să se facă eforturi care să atragă din nou atenția asupra Gaza”, se mai spune în declarație.

Turcia, membru NATO, a denunțat ofensiva Israelului în Gaza după atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului și a cerut o încetare imediată a focului.

În întâlnirea de sâmbătă, Erdogan i-a spus lui Haniyeh că Turcia își continuă eforturile diplomatice pentru o încetare permanentă a focului, precum și pentru înființarea unui stat independent al Palestinei, potrivit declarației.

Erdogan i-a mai spus lui Haniyeh că „este vital ca palestinienii să acționeze în unitate”, se arată în declarație.

UPDATE ORA 19:00 – Șase copii au murit într-un atac aerian israelian asupra orașului Rafah, din sudul Gazei

Un atac aerian israelian asupra unei case din cel mai sudic oraș din Gaza a ucis cel puțin nouă persoane, dintre care șase copii.

Greva a lovit vineri seara o clădire rezidențială din cartierul vest Tel Sultan din orașul Rafah, potrivit apărării civile din Gaza.

Victimele au fost transferate inițial la Spitalul Kuweiti din Rafah, iar ulterior cadavrele celor șase copii, două femei și un bărbat au fost duse la spitalul Abu Yousef al-Najjar din Rafah, unde se află principala morgă din zonă, arată înregistrările spitalului.

Decesele au inclus Abdel-Fattah Sobhi Radwan, soția sa Najlaa Ahmed Aweidah și cei trei copii ai lor, a spus cumnatul său Ahmed Barhoum. Barhoum și-a pierdut și soția, Rawan Radwan, și fiica lor, Alaa, în vârstă de 5 ani.

„Aceasta este o lume lipsită de toate valorile și moralele umane”, a declarat Barhoum pentru The Associated Press sâmbătă dimineață.

„Au bombardat o casă plină de persoane strămutate, femei și copii. Singurii martiri au fost femeile și copiii.”

UPDATE ORA 17:00 – Turcia spune că încetarea ocupării teritoriilor palestiniene de către Israel este „prima prioritate”

Tensiunile dintre Israel și Iran nu ar trebui să distragă atenția de la situația din Gaza, iar prima prioritate a comunității internaționale ar trebui să fie încetarea ocupației israeliene a teritoriilor palestiniene, a declarat ministrul turc de externe Hakan Fidan.

Vorbind la o conferință de presă comună cu Fidan, ministrul egiptean de externe Sameh Shoukry a spus că există îngrijorare în regiune cu privire la escaladarea în curs.

„Am avertizat de la început despre extinderea conflictului”, a spus el.

„Am cerut ambelor părți (Iran și Israel) să-și exercite reținerea.”

Fidan a spus că principala cauză a instabilității în Orientul Mijlociu a fost ocuparea teritoriilor palestiniene de către Israel și sprijinul occidental pentru Israel.

„Orice dezvoltare care ne-ar putea distrage atenția de la acest fapt ar trebui ignorată”, a spus el. „Prima noastră prioritate ar trebui să fie încetarea ocupației Israelului în Palestina și o soluție cu două state”.

UPDATE 15.00 – Cel puțin patru palestinieni au fost uciși într-un raid militar israelian în Cisiordania ocupată

Tensiunea a fost ridicată și în Cisiordania ocupată, unde un raid militar israelian a ucis vineri în tabăra de refugiați Nur Shams cel puțin patru palestinieni, inclusiv trei militanți, potrivit armatei israeliene, oficialilor palestinieni din domeniul sănătății și unui grup de militanți, relatează Associated Press (AP).

Autoritățile sanitare palestiniene au declarat că unul dintre cei uciși este un băiat de 15 ani împușcat mortal de focurile israeliene. Gruparea militantă Jihadul Islamic a confirmat moartea a trei membri, inclusiv a unuia despre care a spus că este un comandant militar local. Armata israeliană a declarat că patru soldați israelieni au fost ușor răniți în operațiune.

UPDATE 13.00 – Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a declarat sâmbătă că eforturile de admitere a unui stat palestinian în Organizația Națiunilor Unite reprezintă o acțiune de îndreptare a unei nedreptăți îndelungate

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a declarat sâmbătă că eforturile de admitere a unui stat palestinian în Organizația Națiunilor Unite reprezintă o acțiune de îndreptare a unei nedreptăți îndelungate, relatează Reuters citând presa de stat Xinhua.

El a făcut aceste comentarii la o conferință de presă comună cu omologul său din Papua Noua Guinee, în timpul unei vizite în țară, precizează raportul.

Joi, SUA au împiedicat efectiv ONU să recunoască un stat palestinian, exercitând un drept de veto în Consiliul de Securitate pentru a le refuza palestinienilor statutul de membru cu drepturi depline al organismului mondial.

Poziția Washingtonului este că apariția unui stat palestinian trebuie să fie rezultatul negocierilor privind toate aspectele unei reglementări de pace în Orientul Mijlociu.

UPDATE 11.00 – Cel puțin 34.049 de palestinieni uciși în lovituri israeliene din 7 octombrie, potrivit Ministerului Sănătății

Cele mai recente cifre ale Ministerului Sănătății din Gaza, care este condus de Hamas, arată că 37 de palestinieni au fost uciși și 68 răniți în loviturile israeliene din ultimele 24 de ore.

Potrivit comunicatului, cel puțin 34.049 de palestinieni au fost uciși și 76.901 au fost răniți în loviturile israeliene asupra Fâșiei Gaza începând cu 7 octombrie.

UPDATE ORA 10.00 – Hamas condamnă explozia din Irak

Hamas condamnă cu fermitate” exploziile raportate asupra unei baze a Forțelor Populare de Mobilizare (PMF) din Irak și consideră că este o încălcare a suveranității Irakului”.

Considerăm că administrația Biden este responsabilă pentru escaladarea situației din regiune prin furnizarea și susținerea războiului nazist de exterminare împotriva poporului nostru palestinian din Fâșia Gaza”, a afirmat grupul într-un comunicat.

În cursul zilei de astăzi, surse din cadrul PMF au declarat pentru agențiile de presă că loviturile au vizat un sediu al PMF la baza militară Kalso, în apropiere de orașul Iskandariya, la aproximativ 50 km sud de capitala irakiană Bagdad.

UPDATE ORA 09.00 – Premierul palestinian mulțumește Franței pentru sprijinul acordat de ONU: Raport

Mohammed Mustafa, prim-ministrul palestinian, a vorbit la telefon cu ministrul de externe al Franței, după votul din Consiliul de Securitate al ONU de la începutul acestei săptămâni privind statutul de membru al Palestinei la ONU.

Potrivit agenției palestiniene de știri Wafa, Mustafa i-a mulțumit lui Stéphane Séjourné, ministrul francez, pentru votul principial” al țării sale în favoarea aderării depline a Palestinei la ONU, deși rezoluția a eșuat în cele din urmă din cauza veto-ului SUA.

Mustafa a adăugat că este timpul ca Palestina să își ocupe locul care i se cuvine printre țările lumii”, a relatat Wafa.

UPDATE ORA 07.00 – 3 răniți în exploziile din Irak, potrivit unui oficial. Israelul neagă implicarea

Cel puțin trei membri ai Unităților de mobilizare populară sau PMU – numite și Forțele de mobilizare populară sau PMF – susținute de Iran, au fost răniți în urma a „cinci explozii” la o bază militară la sud de Bagdad, a declarat Muhannad al-Anazi, membru al Comitetului de securitate din guvernoratul Babylon, într-o declarație făcută la primele ore ale zilei de sâmbătă, ora locală.

Un scurt comunicat difuzat de PMU a recunoscut că a avut loc „o explozie care a avut loc la cartierul general al Forțelor de Mobilizare Populară de la baza militară Kalsu din districtul Al-Mashrou, pe autostradă, la nord de guvernoratul Babylon”.

O echipă de anchetă a sosit la fața locului, iar explozia a provocat pierderi materiale și răniți, a precizat PMU. „Vă vom oferi detalii după ce ancheta preliminară va fi finalizată”, a adăugat aceasta.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Un raid israelian asupra taberei de refugiați Nur Shams din Cisiordania ocupată a provocat unele dintre „cele mai grave distrugeri din ultimele decenii”, potrivit Al Jazeera.

Locuitorii de acolo spun că această escaladare confirmă ceea ce se tem cel mai mult, și anume că, după Gaza, Cisiordania ocupată este următoarea țintă a Israelului.

Un băiat palestinian în vârstă de 16 ani a fost împușcat și ucis în timpul raidului în curs de desfășurare al Israelului în tabăra de refugiați Nur Shams din Tulkarem, în Cisiordania ocupată, informează Ministerul Sănătății.

Băiatul – identificat ca fiind Qais Fathi Nasrallah – a ajuns la spitalul din Tulkarem după ce a cedat deja în urma rănilor sale, a precizat ministerul.

El a fost împușcat în cap cu gloanțe reale, a adăugat acesta.