- Președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit sâmbătă la Istanbul cu liderul Hamas Ismail Haniyeh, discutând probleme legate de atacurile Israelului asupra teritoriilor palestiniene.
- Ei au discutat, de asemenea, despre un proces de pace echitabil și durabil în regiune.
- Întâlnirea a avut loc pe fondul tensiunilor regionale în creștere în urma unui atac israelian raportat asupra Iranului în această săptămână.
UPDATE ORA 21:00 – ICYMI: Președintele iranian va vizita Pakistanul în încercarea de a restabili legăturile după loviturile cu rachete
Președintele iranian Ebrahim Raisi va efectua o vizită oficială în Pakistan săptămâna aceasta, a declarat Islamabad duminică, în timp ce cei doi vecini musulmani încearcă să repare legăturile după loviturile cu rachete din ianuarie.
Advertisment
Vizita, despre care Ministerul Afacerilor Externe al Pakistanului a declarat că va avea loc de luni până miercuri, a fost pusă la îndoială, deoarece tensiunile în Orientul Mijlociu au crescut după ce Iranul a lansat un atac fără precedent asupra Israelului în urmă cu o săptămână.
Pakistanul a semnalat încă din ianuarie că Raisi va vizita, iar prim-ministrul a spus săptămâna trecută că vizita va avea loc „foarte curând”.
Recomandări
Teheranul a minimizat aparentul atac israelian de vineri și a indicat că nu are planuri de răzbunare, un răspuns care părea orientat către împiedicarea războiului Israel-Gaza să se extindă la un conflict la nivel regional.
UPDATE ORA 20:00 – ICYMI: Întreaga familie ucisă în atacul israelian, dar copilul nenăscut a fost salvat de medici
Loviturile israeliene asupra orașului Rafah din sudul Gazei din timpul nopții au ucis 13 persoane, inclusiv nouă copii, au declarat oficialii din domeniul sănătății.
Prima lovitură a ucis un bărbat, soția sa și copilul lor în vârstă de 3 ani, potrivit spitalului din Kuweiti din apropiere, care a primit cadavrele. Femeia era însărcinată, iar medicii au reușit să salveze copilul, a spus spitalul.
A doua lovitură a ucis opt copii și două femei, toți din aceeași familie, potrivit dosarelor spitalului. Un atac aerian la Rafah cu o noapte înainte a ucis nouă persoane, inclusiv șase copii.
Războiul Israel-Hamas a ucis peste 34.000 de palestinieni, potrivit oficialilor locali din domeniul sănătății, a devastat cele două cele mai mari orașe din Gaza și a lăsat o zonă de distrugere pe întreg teritoriul. Aproximativ 80% din populație și-a părăsit casele în alte părți ale enclavei de coastă asediate, despre care experții spun că este în pragul foametei.
UPDATE ORA 19:00 – Urmărește: Momentul în care o explozie uriașă lovește baza unității armatei irakiene aliniate cu Iranul
Imaginile difuzate pe rețelele de socializare sâmbătă, 20 aprilie, par să arate explozii uriașe la o bază militară aparținând Forțelor de Mobilizare Populară (PMF) susținute de Iran din Babilon, la sud de Bagdad. Cauza exploziei nu a fost confirmată. Filmările dintr-o mașină arată explozii uriașe în depărtare de la un depozit de muniții din interiorul bazei militare, urmate de ceea ce pare să lanseze fragmente strălucitoare pe cer, cu fum și foc uriaș. O declarație a PMF susținută de Iran spune că „o explozie a avut loc la sediul Forțelor de Mobilizare Populară de la baza militară Kalsu”. Un luptător PMF a fost ucis și șase au fost răniți, potrivit surselor de la spitalul din apropiere din Hilla. The Independent nu poate verifica în mod independent conținutul, data și condițiile în care au fost filmate filmările.
UPDATE ORA 18:00 – În totalitate: SUA se așteaptă să sancționeze unitatea IDF pentru presupuse încălcări ale drepturilor omului
O unitate a Forțelor de Apărare Israelului ( IDF ) este așteptată să fie sancționată de administrația Biden săptămâna aceasta, după ce o investigație ProPublica a susținut că Departamentul de Stat a stat luni de zile pe dovezi privind abuzurile grave ale drepturilor omului.
Rapoartele despre mișcarea așteptată au înfuriat guvernul israelian condus de prim-ministrul Benjamin Netanyahu și vin în timp ce relațiile dintre SUA și Israel continuă să se degradeze sub stresul atacului militar al Israelului în Fâșia Gaza .
UPDATE ORA 17:00 – Premierul israelian Netanyahu spune că va lupta cu orice sancțiuni împotriva batalioanelor armatei
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat duminică că va lupta împotriva sancțiunilor impuse oricăror unități militare israeliene, după ce presa a raportat că Washingtonul plănuiește un astfel de pas împotriva unui batalion pentru presupuse încălcări ale drepturilor.
Sâmbătă, site-ul de știri Axios a raportat că Washingtonul plănuia să impună sancțiuni batalionului israelian Netzah Yehuda care a operat în Cisiordania ocupată.
Armata israeliană a spus că nu este la curent cu vreo măsură luată.
„Dacă cineva crede că poate impune sancțiuni unei unități a IDF (Forțele de Apărare Israelului) – voi lupta cu toată puterea mea”, a spus Netanyahu într-un comunicat.
UPDATE ORA 16:30 – Fetița a fost născută din pântecele mamei ucise în atacul aerian israelian
O fetiță a fost născută din pântecele unui palestinian ucis împreună cu soțul și fiica ei într-un atac israelian în orașul Rafah din Gaza, unde 19 persoane au murit peste noapte în lovituri intense, au declarat oficialii palestinieni din domeniul sănătății.
Morții, uciși în lovituri în două case, au inclus 13 copii dintr-o familie, au spus aceștia.
Bebelușul, cântărind 1,4 kg și născut printr-o cezariana de urgență, e stabil și starea lui se îmbunătățește treptat, a spus Mohammed Salama, un medic care îl îngrijește.
Mama ei, Sabreen Al-Sakani, fusese însărcinată în 30 de săptămâni.
Bebelușul a fost plasat într-un incubator dintr-un spital din Rafah alături de un alt copil, cu cuvintele „Copilul martirului Sabreen Al-Sakani” scrise pe bandă pe piept.
Tânăra fiică a lui Sakani, Malak, care a fost ucisă, a vrut să-și numească noua soră Rouh, adică spirit în arab, a spus unchiul ei Rami Al-Sheikh. „Fetita Malak era fericită că sora ei vine pe lume”, a spus el.
Bebelușul va rămâne în spital timp de trei până la patru săptămâni, a spus Salama, medicul. „După aceea vom vedea de plecarea ei și unde va merge acest copil, la familie, la mătușă sau unchi sau bunici. Iată cea mai mare tragedie. Chiar dacă acest copil supraviețuiește, ea s-a născut orfană”, a spus el.
Cei 13 copii au fost uciși într-o lovitură la a doua casă, aparținând familiei Abdel Aal, potrivit oficialilor palestinieni din domeniul sănătății. În acel atac au fost ucise și două femei.
UPDATE ORA 16:00 – Numărul morților din atacurile Israelului asupra lui Rafah crește peste noapte la 22, inclusiv 18 copii
Loviturile israeliene asupra orașului Rafah din sudul Gazei din timpul nopții au ucis 22 de persoane, inclusiv 18 copii, au declarat duminică oficialii din domeniul sănătății.
Israelul a efectuat raiduri aeriene aproape zilnice asupra lui Rafah, unde mai mult de jumătate din populația de 2,3 milioane din Gaza și-a căutat refugiu din luptele din altă parte. De asemenea, a promis că își va extinde ofensiva terestră în orașul de la granița cu Egiptul, în ciuda apelurilor internaționale de reținere, inclusiv din partea SUA.
Prima lovitură a ucis un bărbat, soția sa și copilul lor în vârstă de 3 ani, potrivit spitalului din Kuweiti din apropiere, care a primit cadavrele.
Femeia era însărcinată, iar medicii au reușit să salveze copilul, a spus spitalul. A doua lovitură a ucis 17 copii și două femei, toate din aceeași familie extinsă, potrivit dosarelor spitalului. Primii respondenți încă căutau în moloz. Un atac aerian la Rafah cu o noapte înainte a ucis nouă persoane, inclusiv șase copii.
Războiul Israel-Hamas a ucis peste 34.000 de palestinieni, potrivit oficialilor locali din domeniul sănătății.
UPDATE ORA 15:20 – Khamenei laudă atacul Iranului împotriva Israelului
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a mulțumit forțelor armate ale țării pentru operațiunea împotriva Israelului și le-a cerut să „urmărească neîncetat inovația militară și să învețe tacticile inamicului”, potrivit agenției oficiale de presă iraniene.
„Câte rachete au fost lansate și câte dintre ele și-au atins ținta nu este întrebarea principală, ceea ce contează cu adevărat este că Iranul și-a demonstrat voința în timpul acestei operațiuni”, a declarat Khamenei. Teheranul a atacat Israelul pe 13 aprilie cu peste 300 de rachete și drone, spunând că a fost un răspuns pentru bombardarea mortală de către Israel a consulatului său din Siria pe 1 aprilie.
Vineri, explozii au fost auzite în orașul iranian Isfahan în ceea ce surse au declarat că a fost un atac israelian. Teheranul a declarat că nu are planuri de represalii suplimentare.
UPDATE ORA 13:30 – Avioane de război israeliene vizează trei orașe din sudul Libanului
Armata israeliană a efectuat raiduri aeriene în orașele Naqoura, Majdel Zoun și Ayta ash-Shab din sudul Libanului.
Publicația de presă online Bint Jbeil din Liban a distribuit o fotografie cu dărâmături ale unei case din Majdel Zoun și fotografii cu coloane de fum care se ridică din Naqoura și Ayta ash-Shab. Nu au existat rapoarte imediate cu privire la victime.
UPDATE ORA 12:45 – Un lider al opoziției israeliene afirmă că sancțiunile americane sunt o greșeală
Se așteaptă ca SUA să emită sancțiuni împotriva unei unități militare israeliene, batalionul Netzah Yehuda, staționat în Cisiordania ocupată. Dar liderul opoziției israeliene Yair Lapid a calificat această măsură drept o „greșeală”, adăugând că problema nu este la nivel militar, ci la „nivel politic”.
„Lumea înțelege și știe că ministrul [Securității Naționale] [Itamar] Ben-Gvir nu vrea ca poliția să aplice legea în Cisiordania, iar ministrul [de Finanțe] [Bezalel] Smotrich nu se opune terorismului evreiesc și revoltelor extreme ale coloniștilor”, a scris Lapid pe X. „Rezultatul este un prejudiciu grav pentru statutul Israelului ca națiune de drept și o altă erodare gravă a statutului nostru internațional”.
El a adăugat că soldații și comandanții sunt „primii care sunt afectați de politica nesăbuită și de eșecul politic al guvernului”.
UPDATE ORA 12:00 – Liderul Israelului are nevoie de „un alt război” pentru a distrage atenția de la Gaza
Analistul politic iranian Hamid Gholamzadeh afirmă că Netanyahu – care se află sub presiune din cauza numărului impresionant de morți în rândul civililor – are nevoie de „o nouă escaladare și de un alt război pentru a distrage atenția lumii” de la suferințele în masă din Gaza.
Temerile cresc în legătură cu intenția Israelului de a trimite trupe în cel mai sudic oraș Rafah, unde se adăpostește în prezent cea mai mare parte a populației enclavei asediate, aproximativ 1,5 milioane de persoane, care a fugit de violențele din alte părți.
Miniștrii de externe din Grupul celor 7 au declarat că se opun unei „operațiuni militare la scară largă în Rafah” din cauza „consecințelor catastrofale” pentru civili.
UPDATE ORA 11:00 – Trupele israeliene au arestat 8 persoane în Cisiordania ocupată
Forțele israeliene au arestat cel puțin opt persoane în cursul nopții în Ramallah și Hebron, în Cisiordania ocupată, relatează agenția de presă Wafa.
După șapte luni de război în Gaza, violențele din Cisiordania au atins niveluri fără precedent. Forțele israeliene efectuează aproape zilnic raiduri și arestări în masă, coloniștii ilegali fiind implicați în atacuri împotriva palestinienilor.
La data de 17 aprilie, peste 8.000 de palestinieni din Cisiordania ocupată erau ținuți în captivitate în Israel, potrivit estimărilor grupului de apărare a drepturilor Addameer Prisoner Support and Human Rights Association.
Incursiunile israeliene au dus, de asemenea, la schimburi de focuri mortale. Cel puțin 469 de palestinieni au fost uciși de soldați și coloniști israelieni în Cisiordania de la începutul războiului din Gaza, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății.
UPDATE ORA 10:00 – Israelul ține captivă economia palestiniană
Războiul din Gaza accelerează „anexarea” de către Israel a economiei palestiniene, spun analiștii, care susțin că aceasta a fost împiedicată timp de decenii de acordurile care au urmat Acordurilor de la Oslo.
Israelul strânge lațul asupra Autorității Palestiniene, care conduce părți din Cisiordania ocupată, prin reținerea veniturilor fiscale pe care le colectează în numele acesteia, a declarat economistul Adel Samara.
Mijloacele de trai ale palestinienilor au fost, de asemenea, afectate de interdicțiile impuse muncitorilor de a trece în Israel și de o scădere bruscă a turismului în teritoriul afectat de violență, inclusiv de un sezon de Crăciun liniștit în Betleem.
Samara a declarat: „Din punct de vedere tehnic, nu există o economie palestiniană sub ocupație israeliană – economia noastră a fost efectiv anexată de israelieni.”
UPDATE ORA 9:30 – „Un premiu pentru terorism”: Israelul ripostează la adresa națiunilor care sprijină Palestina
Ambasadorii din țările care au votat pentru aderarea deplină a Palestinei la ONU au fost convocați duminică „pentru o discuție de protest”.
În cadrul votului de joi, 12 țări din Consiliul de Securitate al ONU au susținut o rezoluție prin care se recomandă aderarea deplină a Palestinei, iar două țări – Marea Britanie și Elveția – s-au abținut. Doar Statele Unite, cel mai puternic aliat al Israelului, au votat împotrivă, folosindu-și dreptul de veto pentru a bloca rezoluția. Autoritatea Palestiniană a declarat că își va „reconsidera” relația cu SUA după veto.
„Mesajul lipsit de ambiguitate care va fi transmis ambasadorilor: Un gest politic față de palestinieni și un apel la recunoașterea unui stat palestinian – la șase luni de la masacrul din 7 octombrie – este un premiu pentru terorism”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, Oren Marmorstein.
UPDATE ORA 08:30 – Ținte Hezbollah lovite peste noapte
Armata israeliană afirmă că a lovit o serie de poziții ale Hezbollah în zonele Odaisseh și Khiam din sudul Libanului.
Sâmbătă, Hezbollah a declarat că trei dintre luptătorii săi au fost uciși într-un atac israelian în sudul Libanului.
Hezbollah și forțele israeliene au schimbat lovituri aproape zilnic de la începutul războiului din Gaza. Deși au rămas în mare parte limitate la zonele de frontieră, acestea au crescut în intensitate și în amploare, sporind temerile privind un conflict mai amplu.
UPDATE ORA 08:00 – Trei luptători Hezbollah au fost uciși într-un atac israelian
Gruparea armată libaneză a declarat că trei dintre luptătorii săi au fost uciși sâmbătă într-un raid israelian asupra unei case din sudul Libanului.
Gruparea a adăugat că a atacat „două clădiri folosite de soldații inamici” în Metula și Shlomi, în nordul Israelului, „ca răspuns la atacurile inamicului israelian”. În declarații anterioare, Hezbollah a afirmat că a tras asupra mai multor ținte israeliene, inclusiv asupra unor soldați și echipamente de spionaj.
De la atacurile din 7 octombrie ale Hamas, au avut loc aproape zilnic schimburi de focuri transfrontaliere între armata israeliană și Hezbollah.
UPDATE ORA 03:00 – Podurile Al-Quds revendică atacul asupra unui punct de control al armatei israeliene în Cisiordania
Aripa armată a Jihadului Islamic palestinian afirmă pe canalul său Telegram că a atacat „punctul de control al-Jalama” cu focuri grele.
Ea a precizat că acest atac a fost „ca răspuns la crimele ocupantului din tabăra Nour Shams” și că luptătorii săi s-au întors în siguranță la bazele lor.
Paisprezece palestinieni au fost uciși în timpul raidurilor în curs ale Israelului asupra taberei, deși surse locale raportează că soldații s-au retras parțial din anumite zone.
Vom continua să vă ținem la curent cu privire la acest raid pe măsură ce evenimentele evoluează.
Știre inițială
Președintele turc Tayyip Erdogan a discutat despre eforturile de a furniza ajutor umanitar în Gaza și de a ajunge la o pace echitabilă și durabilă în regiune în timpul unei întâlniri cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, la Istanbul, sâmbătă, a declarat biroul său.
A fost prima întâlnire dintre Erdogan și o delegație Hamas condusă de Haniyeh de când Israelul și-a început ofensiva militară în Fâșia Gaza. Vizita lui Haniyeh în Turcia a avut loc la trei zile după ce s-a întâlnit la Doha cu ministrul turc de externe Hakan Fidan.
„Au fost discutate probleme legate de atacurile Israelului asupra pământurilor Palestinei, în special Gaza, eforturile pentru livrarea adecvată și neîntreruptă a ajutorului umanitar în Gaza și un proces de pace echitabil și durabil în regiune”, a spus președinția turcă într-un comunicat.
Vizita a avut loc pe fondul escaladării tensiunilor regionale în urma atacului raportat de Israel asupra Iranului în această săptămână.
„Erdogan a subliniat că Israelul nu ar trebui să beneficieze de pe urma evoluțiilor (între Iran și Israel) și că este important să se facă eforturi care să atragă din nou atenția asupra Gaza”, se mai spune în declarație.
Turcia, membru NATO, a denunțat ofensiva Israelului în Gaza după atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului și a cerut o încetare imediată a focului.
În întâlnirea de sâmbătă, Erdogan i-a spus lui Haniyeh că Turcia își continuă eforturile diplomatice pentru o încetare permanentă a focului, precum și pentru înființarea unui stat independent al Palestinei, potrivit declarației.
Erdogan i-a mai spus lui Haniyeh că „este vital ca palestinienii să acționeze în unitate”, se arată în declarație.
Partenerii noștri